Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 768 woorden
  • 5 april 2007
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 34 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1972
Pagina's
169
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1973 Winnaar)

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Oorlogswinter
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1972

Samenvatting:
Het boek gaat over een jongen, Michiel genaamd, midden in de tweede wereldoorlog. Om precies te zijn de winter van 1944/1945. Eerst is hij toeschouwer in de oorlog. Tot zijn buurjongen Dirk hem een brief geeft. Hij geeft die brief omdat hij die avond een overval gaat plegen op een distributiekantoor. Mocht het misgaan dan weet iemand tenminste iets van die piloot af. In die brief staat dat Dirk een Engelse piloot heeft gevonden en mocht de overval misgaan iemand de Engelse piloot moet kunnen verzorgen in het hol wat door Dirk gegraven is. En inderdaad, de overval mislukt. Alles gaat die dag daarna mis en uiteindelijk leest Michiel de brief zelf maar. Daar staat dus in over de piloot. De piloot, Jack, is gewond aan zijn schouder en been. Michiel moet hem nu verzorgen. Dat houdt in dat hij vaak voedsel en drinken moet brengen. Het lukt hem vrijwel altijd wel om iets te gaan brengen. Intussen wordt er een dode Duitser in het bos gevonden. De Duitsers pakken 10 mannen uit het dorp van Michiel op. Waaronder zijn vader, die burgemeester is. Mocht de dader zich niet melden dan worden alle 10 de mannen opgehangen. De dader meldt zich niet. 5 mannen worden doodgeschoten. Ook de vader van Michiel. Intussen is Dirk ontsnapt. Hij is gewond, maar het gaat. In de woonplaats van Michiel wordt veel verraden. tenminste, zo zegt men. Zo worden tal van mensen opgepakt voor verschillende zaken. Michiel maakt zich daar erg druk om. Steeds heeft hij er wat mee te maken. Intussen is Jack al zoveel hersteld dat hij zich weer in de strijd wil gooien. Michiel heeft wel een idee. Zijn 'oom' Ben. Die man was al lang een hele goede vriend van de familie en Michiel noemt hem dan ook oom. Michiel wist dat hij in het verzet zat en vroeg aan hem of hij kon regelen dat Jack weer terug naar Engeland kon. Dat was mogelijk en zo kwam Ben, Jack ophalen in het hol. Michiel had al afscheid genomen en ging maar wat buiten zitten. Ineens hoorde hij Duitse stemmen in een schuur naast het huis. Hij begreep het meteen. Hij pakte z`n fiets en racete naar het hol. Wat bleek nou: oom Ben bleek een trouwe volger van Hitler te zijn. Hij was van plan zo met de piloot, in de handen van de Duitsers te lopen. Oom Ben bleek de verrader te zijn. Er werd besloten Ben over te dragen aan het verzet. Op weg naar de leider van het verzet viel er een bom op een daar opgestelde mutitiewagen en was Ben doodt. Iets later werd Nederland bevrijdt door de geallieerden.
Eindelijk was er vrede.


Thema:
Het thema van het boek is oorlog, want het boek speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog.

Hoofdpersoon
Michiel van Beusekom: Deze jongen is 15 jaar en is zoon van de burgemeester van het dorpje Vlank aan de noordrand van de Veluwe. Hij is een aardige jongen. Hij verzorgt Jack (een ondergedoken Engelse piloot) in de winter van 1944/'45. Hij gaat alle boeren in de buurt langs om voedsel te verzamelen voor Jack, ook helpt hij vaak voorbijtrekkende mensen die in het noorden van het land voedsel proberen te krijgen.

Bijpersonen:
Dirk Knopper: Hij is de buurjongen van Michiel die Jack in het bos heeft gevonden en verzorgt totdat hij opgepakt wordt bij een overval op een distributiekantoor. Hij is 21 jaar en is een goede vriend van Michiel.

Jack: Hij is een Engelse piloot die neergestort is en verzorging nodig heeft omdat zijn been gebroken is en zijn schouder gekneusd is. Hij leert snel Nederlands omdat Michiel enkele boeken van zijn vader meeneemt naar de schuilplaats van Jack.

Erica van Beusekom: Dit is de zus van Michiel, zij is een mooie jonge vrouw. Zij is verpleegster en helpt mee Jack te verzorgen, zij krijgt daardoor een relatie met Jack.


Oom Ben: Hij doet zich eerst voor als een man die in het verzet zit en mensen helpt die in nood zitten. Maar later blijkt hij een verrader te zijn. Hij komt vaak bij de familie van Beusekom thuis, daarom wordt hij oom genoemd.

Meester Postma: Deze man heeft vroeger les gegeven aan Michiel. Tijdens de oorlog zit hij bij de ondergrondse verzetsbeweging waar hij de leiding heeft.

Schafter: Van deze man denkt iedereen in het dorp dat hij een verrader is, omdat hij de Duitsers de weg wel eens wijst en ze te vriend is gebleven. Hij doet dit om de schijn te wekken maar hij heeft zelf vier joden in huis.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"