Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 676 woorden
  • 18 mei 2018
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
6 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Inhoud van het boek

Oorlogswinter gaat over de vijftienjarige Michiel. Hij maakt de oorlog van 1944/1945 in dit boek mee. Het is een slimme jongen (hij kwam erachter dat oom Ben een verrader was), hij is heldhaftig (hij durfde meneer Kleerkoper en zijn zoon mee over de IJssel te smokkelen) en Michiel is behulpzaam (hij hielp met het verzorgen van de Engelse piloot Jack). Michiel komt in gevaarlijke opdrachten terecht, waar hij niemand in vertrouwen kan nemen en waarbij hij zelfstandig en voorzichtig met deze opdrachten om moet gaan.

Personages

Naast Michiel zijn er nog vele andere personages met een belangrijke rol. Allemaal hebben ze een verband met Michiel:

1. Johan van Beusekom

2. Erica

3. Lia van Beusekom

4. Jack

5. Schafter

6. Oom Ben

7. Bertus

8. Dirk

9. Meester Postma

 

1. Vader

2. Zus

3. Moeder

4. Piloot

5. Van wie iedereen dacht dat hij de verrader was

6. De echte verrader

7. Verzetsstrijder

8. Verzetsstrijder

9. Leider van het verzet

 

Goede opdrachten voor Michiel

De opdrachten die Michiel kreeg waren lastig en er zaten veel risico’s aan. Ook al was het gevaarlijk om ze uit te voeren, ze waren ook wel goed voor Michiel. Hij werd er namelijk een stuk volwassener door. Het kwam door een aantal opdrachten:

1. Michiel mocht niks vertellen over de overval en moest, als Dirk niet terugkwam, een brief bij Bertus Hardhorend bezorgen zonder dat iemand ervan wist. Hij moest dit zelfstandig doen.

2. Michiel kon de brief niet bezorgen waardoor hij hem weg wou gooien maar zich bedachte omdat er waarschijnlijk iets belangrijks in stond. Hij las hem en er stond in dat (eerst Bertus) hij een piloot eten en drinken moest brengen. Hij was in staat om dit te gaan doen en de piloot in leven te houden. Hij had de verantwoordelijkheid over de piloot nu. Als hij de piloot niet zou verzorgen zou de piloot sterven.

3. Uiteindelijk in het verhaal toen de piloot Jack met oom Ben mee zou gaan om hem verder te brengen, kwam Michiel erachter dat oom Ben een verrader was! Hij fietste zo hard hij kon naar Jack en oom Ben. Hij hield ze tegen en ze brachten samen Ben terug naar het hol en gingen bedenken wat ze met Ben van Hierden gingen doen. Dit is een serieuze keuze waar je goed over na moet denken.

 

Verschillen tussen het boek en de film

In het boek zijn er toch wat dingen anders dan in de film van Oorlogswinter.

Een voorbeeld:

In de film helpt Michiel Jack om over de IJssel te komen. Maar in het boek helpt Michiel meneer Kleerkoper en zijn zoon om over de IJssel te komen. De passagier van de boot is dus anders. Van tevoren overlegt Michiel met veerman Van Dijk in de film. Maar in het boek overlegt hij met de barones. Ook de gesprekspartner van Michiel is anders. In het boek kunnen meneer Kleerkoper, zijn zoon en Michiel gewoon de eerste keer met de pond. In de film hebben Michiel en Jack nog last van de Duitse soldaten die het bos aan het afzoeken zijn dus moesten ze vlug schuilen voor ze naar de pond konden. En zo zijn er nog veel meer verschillen te benoemen.

 

Jochems avontuur

Jochem was in een bui dat hij elk verbod in zijn laarsje lapte en klom door het dakraam op het dak. Iemand ontdekte het en waarschuwde mevrouw van Beusekom. Op een gegeven moment vond Jochem het niet meer leuk en huilde tot hij gered werd door een Duitse soldaat.

 

   

Film: Michiel fietst langs een dijk en aan de andere kant licht ijs.

Boek: Jochem zit op het dak van het huis van de familie Van Beusekom.

 

 

 

Film: Michiel, mevr. Van Beusekom en een Duitse soldaat

 

Boek: Jochem, mevr. Van Beusekom en een Duitse soldaat

Film: Michiel valt door ijs met zijn fiets. Een Duitse soldaat redt hem uit het ijs en brengt hem terug naar zijn moeder.

Boek: Jochem klimt op het dak en een Duitse soldaat redt hem van het dak terwijl zijn moeder beneden heel bezorgt staat te kijken.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"