Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 750 woorden
  • 25 juni 2007
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
11 keer beoordeeld

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver De schrijver is Evert Hartman. Hij is geboren op 12 juli 1937 in Dedemsvaart (Nederland). Hij is ondertussen ook al overleden op 7 april 1994. Na de HBS en militaire dienst ging hij sociale geografie studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij sloot deze studie in 1965 af, maar was ondertussen al begonnen met lesgeven. Hij was docent aardrijkskunde op een middelbare school in Hoogeveen. Hij bleef daar lesgeven tot 1992, daarna werd hij schrijver. Hij maakte zijn debuut met: Signalen in de nacht, die uitkwam in 1973. Evert Hartman was getrouwd en had twee zoons. Het genre Het genre van het boek is de Tweede Wereldoorlog en het is een jeugdroman.
Inhoud De vader van Arnold is een fanatieke NSB-er en Arnold zelf dus ook. Als hij ontdekt dat een meisje bij hem in de klas illegale kranten rondbrengt, vertelt hij niks tegen zijn vader, omdat hij verliefd is op het meisje en haar dus niet wil verraden. Arnold wordt veel gepest, tot een nieuwe jongen bij hem in de klas komt: Piet Bergman. Hij is ook een NSB-er. Piet komt altijd op voor de NSB en laat niet zo maar over hem heen lopen en vecht daarvoor als het moet. Door hem krijgt Arnold meer zelfvertrouwen en gaat zich net zo zelfverzekerd voelen als Piet. In de loop van de jaren vindt Arnold steeds meer dat de Duitsers slecht zijn. Hij helpt zelfs een verzetsman uit het ziekenhuis ontsnappen door zijn vaders pistool te stelen en hem naar de man toe te brengen. Als de bevrijders komen, en zijn vader, moeder en zus, net op het punt staan met de trein naar het oosten te vertrekken, zegt hij dat hij nog even naar de wc moet en rent snel weg. Hij blijft net zo lang in de bosjes zitten, totdat hij de trein hoort wegrijden. Hoofdpersonen De hoofdpersoon is Arnold Westervoort. In het begin van het boek is hij 14 jaar en aan het eind is hij 16 jaar. Hij is ongeveer 1.70 lang en heeft bruin haar. Hij is verlegen en twijfelt vaak. Hij zit bij de jeugdstorm, dat is een groep jongeren van de NSB. Hij wordt veel gepest omdat hij dus een NSB-er is en durft niet voor zichzelf op te komen, totdat zijn nieuwe vriend Piet Bergman bij hem in de klas komt. Piet is een sterke NSB-er en komt wel op voor de Beweging. Doordat Arnold bevriend raakt met Piet, wordt Arnold niet meer gepest en voelt hij zich een stuk zelfverzekerder. Bijpersonen Koos Westervoort is de vader van Arnold en een fanatieke NSB-er. Hij wordt heel snel boos. Gea Westervoort is de moeder van Arnold. Ze is een rustige vrouw die het niet altijd eens is met haar man. Rita Westervoort is de zus van Arnold. Ze is heel eigenwijs en zegt wat ze denkt. Ook is ze is erg bijdehand. Marloes Ter Winkel. Arnold wordt verliefd op haar maar zij wil niks van hem weten. Welk probleem? Het probleem is dat Arnold gepest word, omdat zijn vader bij de NSB zit en hij zelf ook een NSB-er is. Het loopt niet slecht af en niet goed, want je weet niet wat er hierna met Arnold gebeurt, omdat het boek een open einde heeft. Waar speelt het zich af? Het speelt zich af in Nederland, in de buurt van Utrecht, want daar woont Arnold en maakt hij alles mee.
In welke tijd? Van 30 april 1942 tot en met 5 september 1944 om precies te zijn. In de tijd van de Tweede Wereldoorlog dus. Duidelijk maken of laten nadenken? De schrijver wil je denk ik iets duidelijk maken, iets duidelijk maken over de oorlog in die tijd. Hoe het ging met het voedsel verdelen, werk en de verdeling van de mensen. Mijn mening Ik vond het boek heel spannend, omdat het zich in de oorlog afspeelde, en in de oorlog is veel gebeurd. Het is ook heel realistisch, het zou zo echt gebeurd kunnen zijn. Het is makkelijk te lezen, omdat er weinig moeilijke woorden in staan, en als er wel moeilijke woorden of afkortingen in stonden die ik niet wist, stonden die achterin het boek. Arnold zag de dampende locomotief het station binnenrijden. En opeens schoot hem een wilde, onweerstaanbare gedachte door het hoofd. ‘Ik moet nog even naar de wc!’ riep hij. ‘Wacht nou! Dat kan in de trein ook!’ ‘Ik zie jullie wel weer!’ Hij rende om het stationsgebouw heen, klom over een hek en dook weg tussen de struiken langs de rails. Het duurde een eeuwigheid tot hij de trein hoorde wegrijden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"