Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 253 woorden
  • 23 januari 2002
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
144 keer beoordeeld

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Samenvatting Arnold is de zoon van een foute NSB-er. Arnold zelf denkt dat de NSB allerlei goeie dingen doet. Hij vertelt vaak opvattingen die de NSB-ers ook gebruiken. Daarom wordt hij vaak in elkaar geslagen. Hij wordt na school vaak opgewacht door een aantal jongeren die vinden dat hij fout is. In de derde klas komt er een nieuwe jongen in de klas. Daar is Arnold blij mee want hij is ‘ook’ een NSB-er. Piet (de nieuwe jongen) en Arnold worden al snel goeie vrienden. Piet is een stevige jongen die niet snel bang is. Hierdoor wordt Arnold bijna niet meer gepest. Arnold begint zich steeds meer te realiseren dat de Duitsers helemaal niet zo goed zijn als ze beweren. Hij krijgt ook het illegale (dat zegt zijn vader) krantje Vrij Nederland in handen en leest wat de Duitsers allemaal voor slechts doen. Arnold wordt door twee jongens het ziekenhuis ingeslagen. In het ziekenhuis leert hij Jeroen kennen. Jeroen is een verzetsstrijder die van achter is beschoten door een Duitser. Jeroen en Arnold worden vrienden en Arnold helpt Jeroen uit het ziekenhuis te ontsnappen, waar Jeroen de hele dag wordt bewaakt door een Duitser. Op een dag moeten Arnold en zijn familie vertrekken naar Duitsland want de geallieerden zijn al in Oost Nederland. Arnold en zijn familie komen aan op het station. Arnold zegt plotseling dat hij naar de WC moet. Hij rent weg, klimt over een hek en gaat in de bosjes liggen. Daar wacht hij totdat de trein het station verlaat.

REACTIES

H.

H.

Hey, leuk voor in m'n fictiedossier die ik al
3 dagen te laat ga inleveren. Grtjz...

20 jaar geleden

I.

I.

het is een heel dom boek en ook een heel dom boek verslag

groeten ilona je lekker dingetje

20 jaar geleden

D.

D.

mooi boekverslag maar wat wij willen is iets beter sorry daar voor

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"