Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 493 woorden
  • 30 september 2001
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
59 keer beoordeeld

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend.…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtui…

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
A. Basisopdracht: 1: -Evert Hartman -Oorlog zonder vrienden -1979
2:Arnold(hoofdpersoon) wordt veel gepest op school omdat zijn vader bij de NSB zit. Martijn pest Arnold het meest. Als Arnold van school naar huis loopt ziet hij een verlaten woonboot in het water liggen, in de woonboot liggen veel dure spullen. Arnold weet dat de spullen gestolen zijn. Arnold schrijft daarom brieven naar de eigenaar van de woonboot. Daarin schrijft hij dat hij naar de politie zal gaan als ze hem geen geld geven. Wanneer hij weer een brief in de boot wil leggen wordt hij gepakt door de eigenaar. De eigenaar van de boot is Martijn. Martijn bedreigt Arnold met een mes zodat hij niet naar de politie gaat. Arnold vertelt het toch aan de politie. Martijn steekt dan de woonboot in de brand zodat alle sporen worden uitgewist. Dan krijgen Arnold en zijn ouders steeds dreigbrieven. Als Arnold niet op de dreigbrieven reageert houdt Martijn op met dreigbrieven te versturen. Na de zomervakantie komt Piet(zijn vader is ook NSB¡¦er) in de klas. Hij wordt snel een vriend van Arnold waardoor het gepest ophoudt. Dan gaan Piet en zijn ouders naar Duitsland waar ze lid worden van de SS. Arnold wordt dan in elkaar geslagen door Martijn waardoor hij in het ziekenhuis komt. Daar leert hij Jeroen(verzetsstrijder) kennen. Arnold wil dan ook in het verzet, maar hij durft het niet tegen zijn vader te vertellen. Dan willen zijn ouders met Rita(zusje van Anold) en Arnold vluchten naar Duitsland. Arnold heeft hier geen zin in, want hij wil bij Jeroen blijven. Als de familie dan op het perron staat te wachten op de trein gaat Arnold naar de W.C. Arnold vlucht dan weg en zijn ouders vertrekken. 3. Oorlogsroman. B. Jouw mening: 1: Hoe je je voelde tijdens het lezen. Ik vond het een mooi boek, omdat je erg met de hoofdpersoon kan meeleven. De hoofdpersoon beleeft spannende dingen. Het was een aangrijpend boek, omdat Arnold veel gepest werd en in elkaar geslagen werd. Daarom vond ik het meestal moeilijk om het boek weg te leggen. 2: De werkelijkheid in het verhaal. Ik had van iemand al over dit boek gehoord en die persoon vertelde me dat het een realistisch verhaal was. Daarom heb ik dit boek ook gelezen en het bleek ook waar te zijn. Er zat geen sciencefiction in. Alles werd ook goed beschreven. Het leek soms echt of je in het boek meespeelde. 2a) Ik vond het een spannend boek omdat ik erg meeleefde met Arnold. b) In het boek heeft Evert Hartman veel gebruik gemaakt van het uitstellen van de afloop. Bijv. toen Arnold in elkaar geslagen werd door Martijn werd er steeds niet verteld wat er precies met hem gebeurd was. 3a) Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon. Ik vermoedde soms al wat hij zou gaan doen. b) Arnold is: Eenzaam, stil en verlegen. 4: Arnold werd gepest en had geen vrienden. Dus is hij eenzaam.

REACTIES

M.

M.

Het is niet Martijn Jonkers maar 't is Martin Jonkers, zag de fout namelijk in veel verslagen van dit boek staan dus dacht laat t ff melden ;)

xx

18 jaar geleden

D.

D.

Leuk en goed verslag!!!
Er zat veel bruikjbare informatie bij

22 jaar geleden

M.

M.

dit heeft ff niet zo veel met je verslag te maken, maar... jij bent toch niet toevallig ene dennis uit emmeloord :S
phat trouwens dat je je verslag hier neerzet, ik kan het goed gebruiken!

groetjes maris

22 jaar geleden

T.

T.

wauw

20 jaar geleden

A.

A.

ik vond het een goed uitrksel en ik heb zelf las voorbeeld gebruuikt. en ik had een 8eenhalf voor mu boekverslag dus dat is best wel beter dus bedankt en leerling uit


1bo

19 jaar geleden

P.

P.

Perfect;)

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"