Onder de oppervlakte door Sandra Berg

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2417 woorden
  • 8 december 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.6
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
187
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Onder de oppervlakte
Shadow
Onder de oppervlakte door Sandra Berg
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Onder de oppervlakte
Auteur: Sandra Berg
Uitgeverij: Ellessy crime
Plaats van uitgave: Arnhem
Jaar van uitgave: 2004
Druk: Eerste druk
Aantal bladzijden: 185 bladzijden
Genre: Roman, thriller

Samenvatting:
Julia en Ian zijn beiden journalisten die samenwerken, samenwonen, alles samen delen zonder getrouwd te zijn. Het begint allemaal met een melding van een lege auto in het Grotelse bos. De eigenaresse van deze auto wordt vermist. De recherche tast in het duister. Op het bureau waar Julia en Ian werken zijn ze direct geïnteresseerd. Julia en Ian krijgen de opdracht om deze zaak uit te zoeken en er een verslag over te schrijven.
Julia komt in contact met ene Chris (de vriend van de vermiste). Hij wil eerst niet praten maar als ze hem later “toevallig” tegenkomt, begint hij te praten. Hun contacten worden regelmatiger en Julia komt steeds meer over deze Chris te weten. Hij is gescheiden en heeft een dochtertje, dat autistisch is. Doordat zijn vrouw het dochtertje niet mocht, opsloot en bezwoer heeft hij haar het huis uitgezet en woont hij nu eenzaam met zijn dochtertje. Chris weet niets over Renee (de vrouw die vermist wordt) alleen dat ze steeds meer contact kreeg met ene Martin die leider is van een sekte die uit bijna alleen vrouwen bestaat op enkele mannen na. De ex-vrouw van Chris is ook bij deze sekte gegaan. Op een avond als Julia bij Chris thuis is begint zijn dochtertje in zichzelf te praten: opgesloten, opgesloten, in een houten hok. Nicholas is stout, Nicholas stout. Nicholas opgesloten. Julia begrijpt het niet en vraagt Chris erover, Chris vertelt haar dat hij geen Nicholas kent, maar Julia voelt aan dat hij liegt. Ze gaat op onderzoek uit en komt erachter dat Nicholas de broer van Chris is, Nicholas was vroeger een gewelddadige jongen die er van hield om meisjes te pijnigen. Hoe langer ze zoekt, hoe meer ze over deze Nicholas te weten komt. Hij heeft een strafblad waarvan zelfs de ergste crimineel nog tegen het dak zou aanspringen. Hij steelt, liegt, bedriegt, verkracht enz.

Een paar dagen later komt Julia weer bij Chris. Hij is niet thuis en ze gaat door de openstaande deur naar binnen. Meggie (het kind van Chris) is binnen en zit tegen haar pop te praten: Dood, Dood een klap op de kop. Heel veel bloed. Dood. Julia verstijft en vraagt het kind waar ze het over heeft, op dat moment komt Chris binnen. Julia komt in contact met ene Jolien die vriendin was van Renee. Ze vertelt dat Renee werd bedreigd en gevolgd. Ze vertrouwt Julia toe dat haar dat nu ook overkomt: haar behang wordt ondergekliederd, iemand belt haar en zegt smerige seksueel getinte dingen tegen haar. Julia gaat steeds vaker naar Chris toe, ze hoort het autistische kind eens praten over bergen zand. Direct denkt Julia aan de zandbergen bij het ven. Ogenblikkelijk gaat ze samen met Ian naar een oude vriend toe die een hond heeft die lijken kan opsporen. Ze gaan aan het zoeken en vinden het lijk van Renee. Geshockeerd en beduusd gaan ze naar huis, Julia loopt naar binnen. Opeens ziet ze de rode letters op het behang staan: Hoer! Woest wordt ze, ze draait volledig door en gaat naar Chris toe. Hij vangt haar op en als het avond is en ze worden intiemer ziet Julia opeens de blik van Meggie. Met rooddoorlopen ogen en gebalde vuisten kijkt ze naar hen. Julia schrikt, Meggie draait haar hoofdje weg en gaat weer met een volledig leeg gezicht aan het spelen.
's Avonds wordt ze opgebeld of het lekker was die avond. Julia vraagt verbijsterd wie hij is. De volgende dag gaat haar telefoon weer, ze neemt op en er wordt een restaurantnaam gezegd en een tijd. Toch nog aarzelend gaat Julia er naar toe. Als ze er is komt er een BMW hard aangereden. Hij probeert haar te beuken, ze springt weg en achtervolgt de BMW. Ze houdt hem niet bij en geeft het op. Thuisgekomen pakt ze haar post en maakt het open, een grote foto van een naakte vrouw met daarop haar hoofd geplakt grijnst haar aan. Na nog enkele bedreigingen en telefoontjes vlucht ze naar Chris. Die avond als Chris weg is wordt ze gebeld door Jolien die met een zeer slechte verbinding haar vertelt dat ze weet wie de misdadiger is. Ze zegt een parkeerplaatsnaam en dan verbreekt de verbinding. Julia, die op dat moment bij Ian thuis is, legt een briefje en ze rijdt naar de betreffende parkeerplaats. Daar gekomen krijgt ze een sms-je met een adres. Ze gaat naar het huisje toe en gaat er voorzichtig naar binnen. Als ze eenmaal binnen is vindt ze niks. Ze gaat het laatste kamertje binnen en voelt opeens dat er iemand achter haar staat. Ze wil zich omdraaien maar ze krijgt een klap tegen haar hoofd en wordt ruw in een hok gestopt. Als ze wakker wordt merkt ze dat ze vastgebonden en geblinddoekt is.
Een paar uur later hoort ze een gekraak van de deur. Iemand komt binnen en maakt haar touwen los, betast haar en kleedt haar uit. Julia begint het te begrijpen, vroeger was dit heel vaak bij haar gebeurd. Ze gebruikt haar oude truc om te gaan dromen en niks te ervaren van wat er gebeurt. Onderhand zit Ian zich thuis zorgen te maken en gaat naar Chris toe om hem te vragen of hij verder nog wat weet. Chris schrikt zich een ongeluk en maakt zich onmiddellijk klaar om mee te gaan. Ian hoort opeens het kind dat in zichzelf zit te praten, ze zegt: negen nul vier see, negen nul vier Ce etc. Ian trekt zich er eerst niks van aan maar als hij later met Chris op de parkeerplaats staat denkt hij eraan terug. Hij begint de huisjes daar te bekijken, 1 van de huisjes is 904c. Binnen gekomen ziet hij Julia naakt en gebonden liggen, hij bevrijdt haar en neemt haar mee naar huis.
De volgende dag gaat ze naar Chris toe maar Chris gaat net weg en neemt Meggie mee. Ze loopt zijn tuin binnen en ziet daar een graf. Opeens begint ze alles te begrijpen…. “Hij heeft haar hier begraven hè?” Hoort ze opeens, ze draait zich om en ziet Chris staan, Meggie staat vlak achter hem en kijkt woest naar Chris. Chris vertelt haar dat Chris weg is en dat hij Nicholas is, “Nicholas” (Chris dus) zegt dat Chris een slappeling is en dat zij bang is en een wegloper, hij vertelt dat hij niet van zulke mensen houd en dat zulke mensen helaas gedood moeten worden.
Op het moment dat Nicholas zijn broertje in de steek liet werd Chris wanhopig, hij had nu niemand meer, iedereen had hem verlaten. Om zijn angst te verdringen veranderde Chris in Nicholas. Het was dus Chris die onder de naam van Nicholas hoertjes mishandelde, en misdaden pleegde. Chris wist hier zelf helemaal niks van af omdat zijn 2 persoonlijkheden een volslagen ander leven leidden. Uiteindelijk werd de Nicholas in hem overheersend. Dit gebeurde zonder dat hij dat zelf wilde en doorhad. De dokter onderzocht ook Meggie en concludeerde dat ze helemaal niet autistisch is maar gewoon zo geshockt door alles wat haar vader deed.

Verhaaltechniek:
Het speelt zich af rond het Grotelse bos en bij het Ven, in welk jaartal weet ik niet kan in ieder jaar van de afgelopen tien zijn. Julia, Chris en Meggie zijn de meest belangrijke verhaalfiguren omdat Julia alles uit wil zoeken en krijgt belangrijke informatie via Meggie, Chris probeert alles op een ander pad te krijgen door alles een andere wending te geven. De vertelwijze is vanuit de personages en duidelijk niet van bovenaf of vanuit de schrijfster. Het thema is een groot onderzoek voor de media maar daaruit komen relaties en contacten tussen veel verschillende mensen. De titelverklaring is vrij duidelijk want het lijk ligt natuurlijk onder de oppervlakte begraven maar ook de jeugdherinneringen zijn van Julia en Meggie diep in het hart dus onder de oppervlakte.


Beoordeling:
Ik vond het wel erg aangrijpen hoe gedetailleerd de verkrachting en de stalking geschreven was. Verder vond ik het spannend omdat ik benieuwd was naar de dader van het misdrijf. Dus de tekst over de verkrachting en stalking sprak mij het meest aan. Een echte negatieve kant aan het boek heb ik niet kunnen ontdekken. Het boek kan je wel met de waargebeurde verhalen van RTL 4 vergelijken omdat er altijd iets gebeurt wat je niet verwacht maar toch waar gebeurd kan zijn. Het thema van het boek sprak mij wel aan ik wil meestal zelf ook de puntjes van het verhaal weten. Het taalgebruik was makkelijk maar toch nog steeds spannend het was niet dat het daardoor minder spannend is geworden. Ik zou ook wel de film over het boek willen zien (die er niet is) om te kijken of mijn beeld echt zo was of dat ik het zelf spannender heb gemaakt. Dit bewijst eigenlijk al wel dat ik het een leuk boek vind en de verhaallijnen goed en spannend. Ik zou dit boek wel aanraden maar niet als het voor een schoolopdracht is omdat er weinig informatie is te vinden over het boek en de schrijfster.

Recensie 1.
Een aardig plot
Onder de oppervlakte is de tweede thriller van de hand van de Nederlandse Sandra Berg. Net als in haar voorgaande boek, De nacht van de wolf, is dit verhaal geconcentreerd rondom Julia, een journaliste. Julia krijgt opdracht een verhaal te schrijven over de verdwijning van Renee Silver. Ze neemt contact op met Chris, de vriend van Renee, voor een gesprek. Al snel raakt Julia gefascineerd door de verdwijning van Renee en ze is ook niet ongevoelig voor Chris. Julia gaat dus zelf op onderzoek uit om er achter te komen wat er gebeurd is. Een grote rol daarbij speelt het dochtertje van Chris, Meggie. Meggie lijkt autistisch en is getraumatiseerd door ervaringen met haar moeder die het gezin heeft verlaten om naar een sekte te gaan. Deze sekte lijkt ook nu een rol te spelen bij de verdwijning van Renee. Vreemd genoeg lijkt de kleine Meggie meer te weten van wat er gebeurd is.

Sandra Berg heeft een thriller afgeleverd met een ingenieus plot. De uiteindelijke ontknoping is verrassend en tegelijkertijd bevredigend. Ik heb het vorige boek niet gelezen, wat misschien een nadeel is. Hoofdpersoon Julia stelde mij misschien daardoor voor grote raadsels. Wat bezielt deze dame om zich zo in deze zaak te storten? Ik kreeg niet echt een goed beeld van haar beweegredenen en haar persoonlijkheid. Bovendien krijgt ze nogal wat voor haar kiezen. Wanneer Berg een serie over deze Julia gaat schrijven, hoop ik dat de hoofdpersoon het in een volgend boek wat makkelijker krijgt. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat het boek voor het grootste deel in dialoog-stijl is geschreven. Het eerste hoofdstuk bestaat bijvoorbeeld voor het grootste deel uit een dialoog tussen Julia en hoofdpersoon Ian. Dit leest niet altijd lekker en het maakt het verhaal wat kaal. Al met al is het een redelijke thriller van eigen bodem met een aardig plot. Af en toe spannend, maar wat mij betreft met een wat minder aansprekende schrijfstijl. Maar dat kan te maken hebben met mijn persoonlijke voorkeur: ik hou van karakterontwikkeling en sfeertekeningen en deze vind ik beide niet terug in dit boek.

Informatie over de auteur Sandra Berg:
Sandra Berg (pseudoniem van Alexandra van Bergen) woont in Helmond. In 2000 stopte ze met haar werk bij de stichting en ging volledig op freelance basis werken. Ze schreef korte verhalen, journalistieke stukken, interviews, brochures, folders en bedrijfsgidsen. Bij de laatst gehouden wedstrijd van de literaire stichting de Raadselachtige Roos kreeg haar korte verhaal De leugen een bijzondere vermelding. In 2002 verscheen haar spannende debuut De nacht van de wolf bij Uitgevrij Ellessy.

Sandra Berg, pseudoniem van Alexandra van Bergen (1960) woonde vanaf haar elfde in Horn, maar tegenwoordig weer in haar geboorteplaats Helmond. Ze heeft in het verleden met dieren gewerkt, runde een eigen sportschool en was marketingmedewerkster. Ze werkt nu als freelance tekstschrijfster. De boeken die ze geschreven (de nacht van de wolf, en dit boek) spelen zich allemaal af rond het natuurgebied De Peel.

Alexandra van Bergen (1960) kwam na haar Mavo- examen min of meer toevallig terecht in de administratie. Dat werk heeft ze veertien jaar lang gedaan. Omdat ze ervan droomde met dieren te werken heeft ze allerlei cursussen op dat gebied gevolgd. Veel mogelijkheden waren er niet in en haar werk op dat gebied bleef beperkt tot vrijwilligerswerk op een kinder/ouderboerderij en een stichting voor opvang van zwerfkittens. Daarnaast nam ze deel aan een aantal sportopleidingen en begon een eigen sportschooltje. Het werken met mensen boeide haar erg en besloot ze de opleiding Sociale Wetenschappen te volgen aan de Open Universiteit. Dat resulteerde in een propedeuse. Hoewel ze graag was doorgegaan in de gezondheidspsychologie, moest ze wegens omstandigheden haar studie afbreken en werk zoeken. Na een opleiding marketing en pr vond ze werk bij een stichting als marketing medewerkster. Daarnaast schreef ze op freelance basis enkele korte detectives, een kinderverhaal en korte stukjes Dier van de week voor een krant. Ze nam deel aan de literatuurwedstrijd Weert en werd genomineerd. Haar verhaal kwam De wandeling verscheen in het boekje Taalproeven. Ze volgde een cursus creatief schrijven en begon met een opleiding journalistiek. In 2000 stopte ze met haar werk bij de stichting en ging volledig op freelance basis werken. Ze schreef korte verhalen, journalistieke stukken, interviews, brochures, folders en bedrijfsgidsen. Bij de laatst gehouden wedstrijd van de literaire stichting de Raadselachtige Roos kreeg haar korte verhaal De leugen een bijzondere vermelding. In 2002 verscheen haar spannende debuut De nacht van de wolf bij Uitgevrij Ellessy..

Personages:
Julia Lajeune:
Journaliste en woont in Ospeldijk, opgevoed door pleegouders.

Chris Walters:
Vader van Meggie en hij speelt Nicholas. Architect.

Nicholas:
Chris die zijn broer speelt als slechterik. De echte broer woont waarschijnlijk in Mexico. Zou bij de sekte kunne horen.

Martin:
Hij stalkte Julia door letters op de muur te schrijven en een briefje in de woning bij Julia te leggen, en hij is een onderdeel van de sekte.

Ian Allister:
Deelt met Julia een woning en is een beroeps fotograaf.

Meggie:
Ze zou autistisch zijn maar dat is ze niet.

Evelin:
De moeder van Meggie mar heeft haar verlaten. Sekte.

Renée Silver:
De nieuwe vriendin van Chris en het eerste slachtoffer. Schoonheidsspecialiste. Sekte.

Jolien Jefferson:
Werkt samen met ‘Nicholas’ terwijl ze zelf Evelin is. Kapster. Sekte.

Jorg Gorissen en Dré:
De rechercheurs

Andrea:
Wanhopige vrouw die vertelt over de sekte.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Onder de oppervlakte door Sandra Berg"