Oesters door Rascha Peper

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 802 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
130
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Oesters
Shadow
Oesters door Rascha Peper
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Oesters
Auteur: Rasha Peper (pseudoniem)
Uitgever: L.J. Veen, Amsterdam/Antwerpen
Druk: Wordt niet vermeld

Korte motivatie van de boekkeuze

Ik heb dit boek gekozen omdat het me een niet te moeilijk boek leek, het onderwerp is ook best vlot.

Verhaalaspecten

Fictie en werkelijkheid
Het verhaal is deels fictie, deels autobiografisch

Spanning en open plekken
Ik vond Oesters niet spannend, in het boek staan geen open plekken.

Personages
Olga ~ Olga is 35 jaar en getrouwd met Harold. Ze lijdt aan een depressie en kijkt terug op haar leven en vroegere relatie met een oudere man (Frank).

Frank Winter ~ Hij is een kunsthandelaar en schildert stillevens, hij krijgt een relatie met Olga als hij 60 is en zij 20.
Harold Kingsley ~ Harold is een slimme jongeman, hij rond twee studies tegelijkertijd af. Hij krijgt een relatie met Olga als zij ook Frank nog ziet.

Bijfiguren
Hannah (vriendin van Olga), Olga’s vader en moeder, Herr Doktor Kroch Olga’s Psychiater.

Opbouw en structuur
Het verhaal zit vol flashbacks. Dat gebeurd zoveel dat ik eigenlijk niet meer kon volgen wat de echte verhaallijn was en of er nou flashbacks of vooruitblikken waren. Eigenlijk zijn er twee verhalen die door elkaar lopen, die twee verhalen worden wel chronologisch verteld.

Tijd
Het verhaal speelt tussen het 20e en 35e levensjaar van Olga, van eind jaren 60 tot midden jaren 80.

Thema, motieven, motto
Het boek heeft verschillende thema’s namelijk: liefde, depressie, geestelijke ziektes, leeftijdsverschil in een relatie.


Vertelsituatie, perspectief
Je leest het verhaal vanuit de hoofdpersoon.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Zeeland, Amsterdam, New York, Wenen en bij een psychiater.

Grondige beschrijving van mijn leeservaringen

Ik vond Oesters een beetje een raar boek. Het was niet heel spannend, of leuk, maar ook niet heel saai en vervelend. Het was soms wel lastig te begrijpen hoe de hoofdpersoon denkt. Ook was het onduidelijk of je uit moet gaan van Olga als ze 20 is met vooruitblikken, of juist van Olga als ze 35 is met flashbacks. Naar het einde van het verhaal toe wordt dat wel duidelijker. Gezien het onderwerp van het boek (liefdesrelatie met een ouder persoon, moeten kiezen tussen twee liefdes) had ik verwacht dat het wat vlotter geschreven zou zijn. Het verhaal blijft heel vaag en onduidelijk, dat vind ik jammer.


Verwerkingsopdracht
Ik heb gekozen voor opdracht 2 uit categorie 1
Ik heb een plattegrond gemaakt de kamer van Herr Doktor Kroch

Evaluatie

Het boek
Ik vond Oesters een raar boek. Het onderwerp heeft alles in zich om er een goed spannend boek van te maken maar dat is niet gebeurd. Het is een vaag verhaal met veel flashback wat het vrij ingewikkeld maakt.

De verwerkingsopdracht
Het maken van de verwerkingsopdracht vond wel leuk. Het is grappig om eens op een andere manier stil te staan bij een verhaal.

Samenvatting

Olga had haar zomervakantie doorgebracht in Zuid-Frankrijk. Ze zou met de trein terug gaan naar Amsterdam maar ze kon meerijden met een kennis van de vader van haar vriendin. Een 60-jarige kunsthandelaar genaamd Frank Winter.

Hij woonde in Zeeuws-Vlaanderen, dus ze kon meerijden tot Gent en dan met de
trein verder reizen. Door problemen op de weg en met de auto, kon ze die avond niet meer naar Amsterdam, en bleef dus maar bij Frank slapen, op zijn verzoek.
Daarna ging ze weer naar huis, maar het contact bleven ze houden. Dit was het begin van een moeilijke maar bijzondere relatie tussen de 20-jarige Olga en de
60-jarige Frank.
Ze ging om het weekend naar hem toe. Toen ze aan haar moeder vertelde dat ze een relatie had was die daar niet blij mee. Ze vond Frank veel te oud voor haar.
De relatie tussen Frank en Olga duurde bij elkaar 5 jaar. Hij was haar eerste
echte liefde.
Maar in Amsterdam leert ze via een vriendin Harold Kingley kennen. Hij wordt beschreven als cool, maar verdomd clever en geestig. Hij weet precies wat hij
wil, en houdt niet van tijdverspilling. In een hoofdstuk leert ze hem kennen, krijgt een relatie met hem en vertelt Frank van haar nieuwe liefde.
Frank reageert woedend, maar hij had het al aangevoeld. Voor een tijdje heeft ze twee relaties. Maar Harold accepteert dit niet en wil dat ze voor hem kiest. Als ze uiteindelijk in Amerika gaan wonen is het echt over tussen Olga en Frank.
Olga leest op een dag een Nederlandse krant en ziet tussen de overlijdens- advertenties Frank Winter staan. Ze is geschokt. Hij is overleden aan een hartstilstand. Ze bezoekt zijn graf en daarna de notaris. Frank heeft haar een kostbaar schilderij nagelaten, een vanitas.
Olga wordt depressief en bang voor de dood, ze verdringt haar angsten. Ze bezoekt zelfs een psychiater, Herr Doktor Kroch. Ze woont inmiddels in Wenen.
Ook is ze ernstig ziek geweest, ze is herstellende van kanker. Maar op het laatst gaat ze toch dood.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oesters door Rascha Peper"