1 . Zakelijke gegevens: schrijver, titel en genre
- De schrijfster van het boek heet Hella S. Haasen ze was geboren op 2 februari 1918 en stierf op 29 september 2011.
- De titel van het boek is Oeroeg, dit boek is uitgegeven door Wolters-Noordhof, de eerste druk van het boek was in 1948.
- Het motto van het boek is: "Oeroeg was mijn vriend"
- Dit boek is een novelle, want dit boek bevat maar een paar hoofdpersonen die veel terug komen en het boek is niet super lang zoals een roman.
2: Relevante gegevens over de schrijver.
Achtergrond?Levensvisie? Thematiek in boeken? Belangrijke andere werken? Prijzen?
Hélène Serafia Haasse, auteurs naam Hella S. Haase, was een Nederlandse auteur van toneel, poëzie, romans en essays. Hella S. Haasen was geboren op 2 februari 1918 in Batavia. Hella's hele jeugd bracht ze door in Nederlands-Indië op twee onderbrekingen na. Na 1938 verhuisde Hella Haasen naar Nederland om Scandinavische taal- en letterkunde te studeren. In 1939 begon ze met gedichten schrijven voor het tijdschrift Werk. In 1941 stopte Hella Haasen met studeren en begon ze bij de Amsterdamse Toneelschool met een opleiding. Op 18 februari 1944 trouwde Hella met Jan van Lelyveld. Uit dit huwelijk kwamen 3 dochters.Na de oorlog in 1948 brak ze door met haar boek Oeroeg. In 1969 reisde ze onder meer naar Java, waarna het verlangen naar Indonesië bleef opspelen. In 1976 verbleef ze er nogmaals, wat leidde tot het besef: "nu heb ik het gezien, ik besef nu pas dat ik een vreemdeling ben, ook al is het mijn geboorteland."
Haar bekendste werken zijn Oeroeg die als het boekenweekgeschenk van 1948 was, het boek Het woud der verwachtingen uit 1949 en de roman Heren van de thee uit 1992. Hella S. Haasen is de meest gelezen Nederlandse schrijvers in het buitenland en is de enigste auteur die drie keer voor het Boekenweekgeschenk heeft gezorgd. Hella S. Haasen heeft een hele boel prijzen gewonnen over haar carrière heen waaronder P.C. Hooft-prijs voor haar gehele oeuvre (1983), Novelleprijsvraag CPNB voor Oeroeg(1948) en Prijsvraag Atlantische Commissie voor De ingewijden(1958).
Hella S. Haasen stierf op 29 september 2011 in Amsterdam.
3: Samenvatting
Schrijf een korte samenvatting. Minimaal 300 woorden, maximaal 600 woorden. Hulpvragen bij het schrijven van de samenvatting zijn: (verwerk deze vragen in een lopende tekst, beantwoord ze niet apart)
- Wat gebeurt er, waar en wanneer? Vertel het verhaal chronologisch na.
- Hoe loopt het verhaal af?
- Wat is het probleem (thema) dat als rode draad door het verhaal loopt?
- Wat vond je opvallende punten in dit boek?
De ik-figuur van het boek en Oeroeg zijn beste vrienden. Oeroeg is een inheemse jongen en de ik-figuur een Nederlandse jongen. Oeroeg zijn ouders heten Sidris en Deppoh. Zijn vader ,Deppoh, werkt bij de onderneming van de Nederlandse administrateur , de vader van de ik-figuur. Sinds jongs af aan doen de jongens alles samen. Waar Oeroeg gaat, gaat de Nederlandse jongen. Tijdens hun jeugd heeft de Nederlandse jongen nooit door gehad dat Oeroeg in rang veel lager staat dan hij. Dat merkt hij pas wanneer het personeel Oeroeg plaagt en wanneer hij door krijgt dat zijn vader liever niet wil dat hij met Oeroeg om gaat. Toch is Oeroeg zijn beste vriend en hij doet zijn best om er niks van aan te nemen. Volgens de vader van de ik-figuur spreekt hij te slecht Nederlands. Daarom word meneer Bollinger ingehuurd om hem persoonlijk les te geven. Bij elke les luisterde Oeroeg goed mee om zelf ook wat Nederlands bij te leren. Op een avond krijgen de ouders van de ik-figuur bezoek voor avond eten. Onder de gasten zit ook meneer Bollinger. Diezelfde avond gingen de gasten met de vader van Oeroeg, de ik-figuur en zijn ouders naar Telage Hideung, Het Zwarte Meer. De groep ,exclusief de ik-figuur en Deppoh, waren allemaal aangeschoten en wild. Ze varen met een vlot over het meer, maar tijdens het varen brak een stuk vlot af waardoor de ik-figuur het meer in valt. Deppoh probeert hem te redden waardoor hij in het water valt en zelf verdrinkt. Doordat de vader van Oeroeg dood is moest Oeroeg en zijn familie verhuizen, maar omdat de ik-figuur zo gehecht is aan Oeroeg mocht hij blijven en in het huis van de ik-figuur wonen. Ze reizen elke dag samen naar school ,niet dezelfde school, in Soekaboemi. Nadat de ouders van het ik-figuur scheiden komt hij bij Lida ,in Soekaboemi, te wonen. Wanneer blijkt dat hij Oeroeg heel erg mist komt Oeroeg ook bij Lida wonen. Lida ziet dat Oeroeg heel slim is en geeft hem daarom alles wat hij nodig heeft zodat hij de kans heeft om te gaan studeren. De ik-figuur gaat naar een internaat ,van de HBS, in Batavia. Later komt Oeroeg ook bij het internaat. Op het internaat groeien de jongens verder uit elkaar, omdat Oeroeg toch een echte inlander is en de andere jongens dat niet accepteren. Oeroeg gaat daarna naar de MULO waar meestal halfbloed kinderen zitten. Hier voelt hij zich beter thuis. Na de MULO gaat hij in Soerabaja medicijnen studeren. Lida betaalt alle opleidingskosten voor Oeroeg. Tijdens zijn studie in Soerabaja krijgt hij interesse in politiek en keert hij zich tegen de Nederlanders. Als de ik-figuur hem opzoekt voordat hij naar Nederland verhuist krijgen ze ruzie. De ik-figuur verhuist dan naar Delft. Hij heeft geen contact meer met Oeroeg alleen een beetje met Lida. Na zijn studie in Delft keert hij 1 keer terug naar zijn geboorte land, maar daar is alles anders geworden.
4: Verhaaltechniek
4.1 Ruimte
- Het boek speelt af in Nederlands-Indië, in mijn ogen heeft de auteur gekozen voor deze plaats, omdat zij zelf uit Nederlands-Indië komt en het een beetje over haar zelf gaat want toen zij terug ging naar Nederlands-Indië voelde zij zicht ,net als de ik-figuur, anders dan eerder. Dat ik leid ik af van de steden die genoemd worden zoals Soekaboemi en de taal die Oeroeg en de ik-figuur met elkaar spraken is Soendanees en dat spreken een aantal van de inlanders in Nederlands-Indië.
- Het verhaal speelt af rond 1930 tot 1948, want net als in het echt begon Nederlands-Indië zelfstandig te willen worden en zoals gezegd word werd de studie van de ik-figuur in de weg gezeten door de oorlog dus hij was al wat ouder tijdens de oorlog.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden