Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Obsessie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1475 woorden
  • 26 maart 2008
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
37 keer beoordeeld

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Obsessie
Wat zou jij doen, als iemand je bedreigt en stalkt, en zover gaat dat je vrienden er ook de dupe van worden?!

Mijn leesverslag gaat over het boek Obsessie, van Joost Heyink. Ik heb dit boek gekozen, omdat het me heel erg spannend leek, en het gaat over personen van ongeveer mijn leeftijd. Het leek mij erg spannend, omdat een jongen door een meisje gechanteerd en bedreigd wordt.
In mijn leesverslag ga ik het hebben over:
• Informatie over de schrijver

• Informatie over het boek
• Mijn mening over het boek
• Een verwerkingsopdracht

Informatie over de schrijver:
Joost Heyink werd op 14 juni 1946 in Scheveningen geboren. Hij zat als kind op school in Den Haag, Leeuwarden, Zeist, Antwerpen en Apeldoorn. Joost was geen voorbeeldige leerling, hij is twee keer blijven zitten en twee keer van school gestuurd. Na de middelbare school studeerde Joost psychologie in Groningen. Aan het eind van zijn studie bleek dat er weinig vraag naar psychologen was, dus ging hij werken als barkeeper in een café in Groningen. Na een aantal jaren als barkeeper gewerkt te hebben, ging Joost aan de slag bij een universiteit in Groningen. Hij bleef daar uiteindelijk dertien jaar werken als wetenschappelijk onderzoeker; hij deed onderzoek naar de psychosociale effecten van de nieuwe medische technologie. Joost trouwde in 1990 en kreeg in 1994 een zoon: Joep. Na twee jaar nam Joost ontslag bij de universiteit om jeugdboeken te gaan schrijven en huisman te kunnen zijn. Joost Heyink is getrouwd met Jolande en ze wonen samen met hun zoon Joep en hun hond in het dorpje Zuidwolde in Groningen. Zijn hobby’s zijn hockey en tennis.

Informatie over het boek:
Het boek gaat over, een jongen: Paul. Paul is een rustige jongen, hij speelt mondharmonica en maakt deel uit van een band. Die band heet ‘The Wave’ en bestaat uit Beertje, Flip, Willem en Paul zelf.

Op een dag geeft de band hen eerste optreden, dan komen ze oog in oog te staan met een producer. Maar Paul komt ook oog in oog met een heel mooi meisje genaamd Kim. Hij raakt met haar aan de praat en vind haar heel lief en mooi. Paul en Kim beginnen met elkaar af te spreken, en krijgen verkering met elkaar. Ze spreken veel met elkaar af, maar dan vindt Paul dat Kim hem te weinig ruimte geeft, en hij vindt haar nogal vreemd. Hij kan aan niets anders denken dan Kim, en dat doet hem geloven dat ze iets bij hem heeft gedaan waardoor hij alleen aan haar kan denken. Hij begint afstand van haar te nemen, maar daar is Kim het niet mee eens. Als Paul haar vertelt dat hij haar niet meer wil zien gooit ze een bakje met as over hem heen, ze pikt dit namelijk niet. Kim blijft hem overvallen met e-mailtjes waarin ze zegt dat het haar spijt en dat ze nog van hem houdt. Maar Paul wil niks meer met haar te maken hebben en maakt het uit. Het verhaal dat Kim hem verteld heeft, over dat haar ex-vriend op rare wijze overleden is stelt Paul ook niet gerust.

Paul raakt verliefd op het zusje van Willem: Berber. Dit maakt Kim al helemaal boos en gaat nu ook Berber lastigvallen. Ze schrijft op de voordeur van Berber: Berber is een hoer. Paul vindt nu echt dat Kim te ver is gegaan. Hij wil niks meer met haar te maken hebben, maar hier laat Kim het niet bij. Ze kan het niet hebben dat Paul met iemand anders verkering heeft.


Op een dag is Berber op weg naar haar vriendin, maar dan ziet ze een scooter, de bestuurder heeft het duidelijk op haar gemunt. Hij gaat haar achterna en probeert haar te raken, maar Berber springt weg. De bestuurder geeft niet op en probeert Berber keer op keer te raken. Gelukkig kan Berber de scooter steeds net ontwijken, waardoor de scooter uiteindelijk na lang proberen weggaat.

Paul wil Kim vertellen dat ze nu echt moet ophouden en dat hij het spuugzat is. Ze spreken af in een hut op een soort landgoed genaamd Jebsteyn. Paul gaat daar naartoe en gaat de hut binnen waar ze hebben afgesproken, maar dan krijgt hij een dreun op zijn hoofd en voelt niks meer. Als hij wakker wordt ziet hij dat hij is vastgebonden aan een stoel,
en aan die stoel zitten allerlei draadjes. Hij ziet Kim staan en vraagt waarom ze dit doet. Ze zegt dat ze hem vastgebonden heeft omdat hij anders weg loopt en ze zegt dat als hij beweegt of als de deur open gaat de hele boel in de brand vliegt. Kim gaat weg, en Paul hoopt dat er iemand komt. Dan hoort hij geluid, hij roept en er wil iemand de deur open doen, maar hij schreeuwt dat, dat niet kan en dat je alleen door het raam naar binnen kan komen. Paul ziet Berber door het raam naar binnen komen. Ze wil hem losmaken maar dan komt Kim binnen, ze bindt Berber ook vast en gaat dan weg. Even later horen ze iets klotsen. Het ruikt naar spiritus. Kim wil alles in brand steken! Ze horen geknetter en er komt rook naar binnen. Berber is ondertussen losgekomen en probeert Paul ook los te krijgen maar het lukt niet, dan sleurt ze hem met stoel en al naar buiten. Ze zijn ontsnapt aan de dood. Kim wordt opgesloten en Paul is niet meer bang. Berber en Paul zijn nu gelukkig samen.

De belangrijkste personen in het boek:
Paul: De hoofdpersoon in het boek. Paul is een rustige jongen en heel erg slim.
Kim: Het meisje dat smoorverliefd wordt op Paul, en het niet kan hebben dat Paul niet op haar verliefd is, waardoor ze de gekke dingen gaat doen.
Berber: Het zusje van Willem, waar Paul halverwege het verhaal verliefd op wordt.
Beertje: Beertje speelt de bas in de band. Hij is vrij rustig en maakt zich niet zo snel ergens druk om.
Flip: Flip is de drummer van de band. Hij slikt altijd pilletjes (drugs), waardoor hij soms behoorlijk door het lint gaat. Hij is eigenwijs en altijd apart gekleed.
Willem: Willen speelt gitaar in de band. Het is een zachtaardige jongen. Hij vindt het altijd vervelend dat Flip pilletjes slikt.


Standpunt
Het wordt verteld vanuit het standpunt van de hoofdpersonen. Alles wat er gebeurt wordt gezien vanuit de ogen van de hoofdpersonen.

Mijn mening over het boek:
Ik vond het een heel spannend omdat je helemaal met de hoofdpersoon, in dit geval Paul, meeleeft. Ik had af en toe het gevoel alsof ik zelf ook door Kim bedreigd werd.

Paul vind ik een verstandige, rustige jongen. Ik vind het wel jammer dat hij alles zelf op wilde lossen, ik denk dat hij al eerder om hulp het gevraagd het niet zo uit de hand was gelopen.

Ik vind Kim heel raar, dat ze na een aantal afspraakjes smoorverliefd is, en Paul begint te stalken nadat hij het heeft uitgemaakt. Ik vind het heel erg vreemd dat ze Berber en Paul probeert te vermoorden. Kim is het enige personage in het boek die ik absoluut niet kan begrijpen.

Berber vind ik een leuk meisje, ik vind het lief dat ze voor Paul klaar staat als hij niet meer weet wat hij moet doen. Ook vind ik het heel dapper van haar dat ze Paul heeft opgezocht in de blokhut van het landgoed Jebsteyn.
Beertje ken ik niet echt, hij is altijd heel rustig en laat niet gauw van zich horen. Hij lijkt me wel aardig.

Ik vind Flip heel erg vreemd, hij slikt de hele tijd pilletje dat dus drugs blijken te zijn, en hierdoor maakt die af en toe heel rare opmerkingen. Ook vind ik hem apart omdat hij er altijd heel raar uitziet, en een raar kapsel heeft.

Ik vind Willem zorgzaam, hij komt meestal voor iedereen op en in het bijzonder voor Flip. Verder ken ik hem niet echt, maar hij lijkt me wel heel aardig.

Het onderwerp van het verhaal spreekt mij aan, omdat het over mensen van mijn leeftijd gaat. Dit zou mij zelf ook kunnen overkomen, waardoor ik het extra spannend vind.


De gebeurtenissen vind ik heel spannend, omdat er stukken waren waar ik helemaal in meeleefde, hierbij had ik het gevoel alsof ik het zelf beleefde.

Het taalgebruik in het boek vind ik normaal, er staan geen moeilijke woorden in het boek en het leest makkelijk.

De opbouw van het boek vind ik begrijpelijk, je leert eerst de hoofdpersonen kennen en daarna wordt je in het verhaal meegetrokken.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt vind ik leuk, ik denk dat het zich zo rond deze tijd afspeelt, dit vind ik leuk omdat ik het me dan beter voor kan stellen, als het heel lang geleden zou zijn geweest, was het verhaal denk ik heel anders en lang niet zo leuk als nu.

REACTIES

S.

S.

Hallo
je zegt dat paul in een band zit, en dat die band `The Wave`zit, maar dat is echt niet zo !
de naam van de band is namelijk Nooit Van Gehoord!! kijk maar op blz 12 van het boek. een beetje onderaan staat dat...
groetjes, Suzannna

14 jaar geleden

I.

I.

Suzanna heeft gelijk. Paul denkt NA over de naam 'The Wave', maar het is dus Nooit van Gehoord. Verder een goed verslag!

13 jaar geleden

P.

P.

potverdikie wat een goed boek zeg, ik ben nerd

12 jaar geleden

J.

J.

zo slecht joh chiengboy

12 jaar geleden

J.

J.

weetje wel wat een samenvatting is joh boeler

12 jaar geleden

L.

L.

hoi,
ik wou even als aanvulling geven dat de band van Paul en zijn vrienden 'Nooit Van Gehoord' heet ipv the Wave. ik hoop dat je er iets aan hebt
groetjes

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"