Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nieuwe buren door Saskia Noort

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Nieuwe buren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 427 woorden
  • 5 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
10 keer beoordeeld

Boekcover Nieuwe buren
Shadow

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde bescho…

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen …

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Primaire gegevens:

Titel: Nieuwe buren
Schrijver: Saskia Noort
Uitgeverij: Ambo/Anthos Amsterdam
Jaar uitgave: 2006
Druk: 1e

Thema: Jaloezie

Korte inhoud:
Het verhaal begint met een ‘flashforward’. Een vertelling van iemand die in het park de Kempervennen werk. Als hij 's ochtends de broodjes van de dag ervoor ziet hangen en deze heeft vervangen voor verse wil hij al bijna weg gaan als hij een vies, hongerig kind achter het glas ziet. Dan belt hij de politie die een inval doet en ontdekt dat er twee dode mannen en twee dode vrouwen liggen.

Peter en Eva betrekken hun pas opgeleverde villa in de Zonnepolder met weinig enthousiasme. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na 8 maand zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter is onvruchtbaar, dus zoeken ze beide een nieuwe invulling van hun leven. Tijdens een buurtborrel ontmoeten ze hun nieuwe buren, Rebecca en Steef met hun zoontje Sem. Rebecca en Steef hebben hele andere opvattingen over seks en doen regelmatig aan partnerruil.

Peter en Eva gaan door een moeilijke tijd in hun relatie. Eva wil persé een kind en heeft er dus ook alles voor over om er een te krijgen. Eva is lang niet zo gek meer op Peter als vroeger maar Peter wel op haar. Als Rebecca en Eva vriendinnen worden besluiten ze dat ze aan partnerruil gaan doen zodat Eva zwanger zal worden van Steef. Peter denkt dat Eva vreemdgaat met Steef en zal er alles aan doen om wraak te nemen. Als Eva uiteindelijk zwanger is besluit ze te vluchten en een nieuw leven op te bouwen. Ze gaat naar de Kempervennen vlakbij Valkenswaard. Haar zus Sanne belt en Eva verteld waar ze is. Sanne vertelt het aan Peter ondanks dat Eva dat niet wou. Rebecca belt en komt uiteindelijk langs met onverwachts bezoek ‘Steef’. Peter is ook onderweg naar Eva, als hij er is ziet hij Eva in de schoot van Steef liggen. Peter slaat door en rent naar binnen, de loop van zijn geweer richtend op Steef. Peter word neergeschoten door Rebecca. Hij schiet terug op Rebecca en schiet daarna op Steef. Eva heeft ondertussen een pistool gepakt en Peter en Eva richten het pistool op elkaar. Eva mist haar schot, maar Peter raakt Eva. Als laatste schiet Peter zichzelf dood.

Oordeel en argumenten: Ik vind het een heel leuk boek, omdat het een spannend en onvoorspelbaar boek is over een leuk onderwerp. Wat het ook heel mooi maakt is dat de schrijver heel goed schrijft met af en toe een flashback of flashforward.

Opvallende zaken/diversen: Er komt veel seks in voor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"