Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1420 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1991
Pagina's
298
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1992 Winnaar)

Boekcover Niemand houdt mij tegen
Shadow
Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Inhoud:
Gebeurtenissen: Als Richard in het warenhuis twee illegale meisjes ziet die daar door de politie gearresteerd worden krijgt Richard ze niet meer uit zijn hoofd. In die dagen heeft hij nog iemand ontmoet: Wesley. Hij is een kloon. Op het HV (uitvinding van de toekomst) ziet hij dat de twee meisjes in Eindhoven ontsnapt zijn uit het politiebureau. Richard gaat samen met Wesley op zoek naar ze. Er gebeurt van alles. Bijvoorbeeld ontmoeten ze Rasja, een meisje uit Galgeberg. Daar wonen allemaal aparte mensen zoals mislukte klonen en kortlevers. Door Rasja vinden ze iemand die ze naar de twee Vlaamse meisjes kan leiden maar door haar komen ze ook in veel problemen. Als ze de Vlaamse meisjes gevonden hebben is het nog een hele klus ze naar Amsterdam te krijgen. Op het einde mogen Rasja en Anik wel blijven maar Stefanie niet (waar Richard verliefd op is).

Personen:
De hoofdpersoon is Richard Maas. Andere hoofdpersonen: Wesley, Rasja, Stefanie en Anik. Bijpersonen: Claus en Angeline, de ouders van Richard, Sylvester, de studiebegeleider van Richard, Rudo en Alexander, de neven van Rasja en Pascal de Vlaming, de 'illegalenhelper'.

Richard is een jongen van zestien, terwijl hij volgens Wesley wel twintig lijkt, die in Amsterdam woont. Richard is een strijd lustige jongen zonder broers of zussen. En als hij de Vlaamse meisjes ziet in het warenhuis is hij meteen verliefd op een van hen. Hij woont met zijn ouders, Claus en Angeline. Richard volgt de studie gezondheidswetenschap. Zijn studie begeleider is Sylvester. Hij is groot en erg sterk.
Wesley is een kloon. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen want hij ziet er gewoon normaal uit en gedraagt zich ook normaal. Wesley is zestien en lijkt jonger dan hij is. Hij woont bij zijn ‘moeder’ Joyce. Hij is erg slim. Maar volgens hem zelf heeft hij geen intuïtie.
Rasja is een meisje van de Galgeberg. Ze ziet er erg onverzorgd uit. Ze heeft twee lange vieze vlechten en ze stinkt erg. Ze wil graag met Richard en Wesley mee. Want ze word mishandeld door Rudo en Alexander. Ze is ongeveer veertien jaar maar ze gedraagt zich er niet naar. Ze zorgt altijd voor problemen. Omdat ze alles zegt wat ze denkt en ze floept er altijd alles maar uit. Rasja gaat mee met ze naar de zoektocht naar de Vlaamse meisjes. Aan het einde bekent ze dat ze verliefd is geworden op Wesley.
Stefanie heeft donker haar, een rechte neus en een stevige kin. Ze is achterdochtig, brutaal, intelligent, snel en mooi. Richard was meteen verliefd sinds de eerste keer dat hij haar zag. Ze is de beste vriendin van Anik. Stefanie is de enige die terug moet waar ze vandaag komt.
Anik is heel geheimzinnig. In haar buurt gaat er van alles kapot. Iedereen snapt er niets van en probeert te ontdekken wat er met Anik is. De lift gaat bijvoorbeeld opeens kapot en als ze zich heel goed consenteert doet hij het weer. En de watervaste multikom is stuk.Daardoor konden Anik en Stefanie ook ontsnappen uit Eindhoven want door Anik was de elektronische beveiliging uit gegaan. Ze is ook paranormaal . Ze bekent dat ze soms elektronische dingen kapot kan laten gaan. Daarom zijn ze gevlucht uit België. Ze zat daar in parapsychologisch instituut als psychootkinetisch onderzoekobject, iedereen vond dat ze daar moest blijven maar Anik zelf wou dit niet en als enige begreep Stefanie haar en samen zijn ze gevlucht naar Nederland.
Claus is de vader van Richard en een hele aardige man. Het is een bewegelijke man met een jong, expressief gezicht. Hij verdient veel met zijn beroep. Hij heeft alleen een beetje een vooroordeel.

Angeline is de moeder van Richard. Ze is erg bezorgd. Angeline heeft een zacht bruine huid en met donkere, goed verzorgde haren en opgewekte gezicht zag er jong uit. Toch had de blik in haar ogen iets vermoeiends.
Sylvester is de mentor van Richard. Het is een man van een ongeveer zestig met diepliggende ogen, hoge jukbeenderen en een wilskrachtige kin. Hij heeft grijs haar. Het is een aardige en behulpzame man. Samen met wat andere kinderen hebben ze een studie groep en daar is Sylvester de mentor van.
Rudo en Alexander zijn de neven van Rasja, en willen haar terug op de Galgeberg. Daarvoor achtervolgen ze Wesley en Richard. Die hun ook een keer in elkaar geslagen hebben. Ze doen er echt alles aan om Rasja te vinden.
Pascal de Vlaming is een gevaarlijke en enge man. Hij helpt illegale mensen aan een persoonscard zegt hij maar Wesley en Richard hebben ontdekt dat dat helemaal niet zo is! Hij verschuilt de illegalen in een hutje in het bos. Ruichard en wesley hebben hem gevolgd en hoorden hem praten met een bioloog. Ze wilden stukjes organen van ze nemen en daar nieuwe organen van kweken. Hij heeft een hoekig gezicht, brede neus, donker haar en een kuiltje in zijn kin.

Plaats:
Op het begin speelt het verhaal zich af in Amsterdam. Daar ontmoet Richard Wesley. Later als ze de meisjes gaan zoeken gaan ze naar verschillende plaatsen. Als eerste in Eindhoven later Lierop. Daar overnachten ze op een camping. Op de Galgeberg komen ze Rasja tegen die ook mee gaat. Daar vinden ze ook de Anik en Stefanie. Met hun willen ze terug naar Amsterdam maar dat wordt ze nog heel moeilijk gemaakt! Ze komen terecht in Rotterdam en vanaf daar willen ze met een toeristenboot naar Amsterdam. Maar ze krijgen een schipbreuk in de buurt van Ermelo en lopen vanaf daar naar Garderen. Vanaf daar gaan ze weer terug naar Amsterdam.

Tijd:
Je kunt erg goed merken dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt. Want er zijn heel veel uitvindingen en Nederland is onder water gelopen. Dus is het een soort eiland geworden. Alles is gewoon bijna anders! Ik vind het wel een realistisch verhaal want ik geloof best dat het over een hele lange tijd best zo kan zijn. Alle uitvindingen die er genoemd worden kunnen in het echt best uitgevonden worden. De schrijver heeft het boek erg realistisch geschreven en dat maakt het best eng dat het ooit echt zo wordt.

Probleem en afloop:
Het probleem is dat er illegale meisjes zijn, Richard is verliefd geworden op een van de twee Vlaamse meisjes. En gaat ze zoeken als hij ze uit eindelijk gevonden heeft moet hij er voor zorgen dat ze niet ontdekt worden. Richard en Wesley ontmoeten Rasja die ook illegaal is. Het probleem heeft van de ene kant wel een goede afloop maar waar Richard het eigenlijk allemaal voor heeft gedaan heeft hij nog steeds niet. Want Anik mag in Nederland blijven omdat ze een reden heeft want ze wilt niet meer op het instituut blijven. En Rasja hoeft ook niet meer terug naar de Galgeberg want ze word daar mishandeld. Maar Stefanie moet wel terug naar België.

Beoordeling:
Het boek is best interessant omdat het gaat over de toekomst van Nederland. Normaal gesproken houd ik absoluut niet van dit soort boeken. Maar dit was een realistisch en best spannend boek. Want steeds als je dacht dat het goed zo komen gebeurde er weer iets dat alles veranderde. Er waren ook heel erg veel uitvindingen van de toekomst, dat is ook best intersant. Bijvoorbeeld de auto’s die je niet hoeft te besturen maar die je moet programmeren. Soms is het verhaal moeilijk te begrijpen doordat er veel nieuwe benamingen, zoals Multikom, BIAC en HV in voorkomen. Je haalt ze gemakkelijk door elkaar. Ze worden echter weer snel duidelijk gemaakt door de tekst die er op volgt. Ook de verandering van Nederland was in het begin best verwarrend. Sommige stukken waren hier en daar erg voorspelbaar bijvoorbeeld de achtervolgingen per auto.
Ik vond het stuk waarin Wesley na de schipbreuk bijna verdronk erg spannend en ik begreep er niets van dat hij erna zo blij en gelukkig was, ook al had hij nog zoveel problemen. Later bleek dat hij door die ervaring intuïtie gekregen had. Dat was wel erg onverwacht.
Ik had niet verwacht dat Stefanie niet in Nederland mocht blijven omdat ze in België niet bedreigd werd.
Het is een erg dik boek dus ik moest er wel de tijd voor nemen om hem te lezen. Ik had er ongeveer 3 weken over gedaan. Ik vond het boek minder stom dan ik van tevoren had verwacht, ik heeft als cijfer een 7,5 want het was niet mijn type boek maar toch vond ik het wel heel knap met de verandering van alles in Nederland.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman"