Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nee! door Mirjam Mous

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Nee!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 703 woorden
  • 26 mei 2011
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
35 keer beoordeeld

Boekcover Nee!
Shadow
Nee! door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Administratieve gegevens

1.1. Suze van Dijk

1.2. Boekverslag 2

1.3. Mevr. Marjolijn Langes

1.4. In het begin van de carnavalsvakantie

1.5. Een week later (ik weet het niet meer)

1.6. 11 april 2011

1.7. Het boek heeft 158 bladzijden.

2. Primaire gegevens van het gelezen werk

2.1. De auteur van dit boek is Mirjam Mous

2.2. De titel van het boek is NEE!.

2.3. Het boek heeft geen ondertitel

2.4. Dit boek is voor het eerst verschenen in het jaar 2007.

3. Korte samenvatting van de inhoud


Denise verhuist naar de grote stad. Op haar eerste dag op school ontmoet ze Lindy, die al snel haar vriendin word. Lindy heeft veel vrienden, ze komen vaak bij elkaar in Rik’s Place. Dat is de flat van de oom van Rik, één van Lindy’s vrienden. Benito is ook een vriend van Lindy, en Denise vindt hem zo geweldig dat ze meteen verliefd wordt. Denise wordt door Benito ontmaagd. Ze denkt dus dat ze nu verkering hebben, maar dat is helemaal niet zo. Benito is namelijk verliefd op Chanti, zijn collega van de videotheek. Benito en zijn vrienden denken dat je best een beetje kan aandringen als een meisje NEE! zegt. Dus als Denise na de ruzie met haar moeder naar Rik`s place komt word ze verkracht door Benito en zijn vrienden. Uiteindelijk worden zij hiervoor opgepakt en gaat Denise weer naar een andere school, om opnieuw te beginnen.

4. De analyse

a. De titel van het boek is NEE!. Het boek heeft geen ondertitel. Mirjam Mous heeft het boek deze titel gegeven naar aanleiding van het hoofdstuk dat Denise wordt verkracht. Denise roept dan heel hard “NEE!”.

b. Het onderwerp van het boek is verkeerde vrienden en verkrachting.

c. De gedachte achter dit boek is dat je goed moet uitkijken wie je vrienden zijn. Het kan namelijk zo uit de hand lopen.

d. De eerste hoofdpersoon is Denise. Ze is veertien jaar. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont nu in Spanje. Denise heeft twee goede vriendinnen in het dorp waar ze eerst vandaan kwam, dat zijn Mijke en Anneloes. Ze is nu verhuisd naar de stad en heeft vier nieuwe vrienden gemaakt Lindy, Marco, Fernando en Rik. Denises uiterlijk word niet echt beschreven in het boek, maar ik stelde me haar voor met halflang, bruin haar en grijze ogen. Ze is niet lang of kort, gewoon gemiddeld, en normaal, misschien een beetje saai gekleed (behalve als ze de kleren van Lindy leent). Denise is heel onzeker omdat ze net begint op haar nieuwe school. Dit wordt iets beter als ze vrienden krijgt, maar weer erger als ze verliefd word op Benito. Ze is best wel preuts. Een beetje een stilletjes type.

Benito is de tweede hoofdpersoon. Hij is stoer, type skater, met rastavlechtjes en mooie witte tanden. Benito is zestien jaar oud, en verliefd op Chanti. Hij kent haar van de videotheek, waar hij werkt. Hij heeft drie goede vrienden Marco, Fernando en Rik, waar hij alles mee deelt. Hij doet heel aardig tegen Denise, die denkt verkering met hem te hebben, maar hij is andere dingen van plan.

Lindy is de derde hoofdpersoon. Zij is de eerst vriendin van Denise. Ze ziet er hip uit, maar soms ook een beetje hoerig. Zo doet ze ook wel, maar ze doet dat eigenlijk om haar vriendje, Marco te behouden. Ze kan be st een grote mond hebben. Lindy krijgt alle vrijheid van haar moeder, gaat vaak uit. Eigenlijk is ze precies het tegenovergestelde van Denise.

e. -Het verhaal speelt zich af in het heden.

-De verteltijd is een jaar.
-De vertelde tijd is 158 bladzijden.
-Het verhaal is chronologisch verteld, er zitten geen flashbacks in, en het verloopt gewoon van het begin tot het einde.
-Dit verhaal speelt zich af in onder andere Rik’s Place. Dit is een belangrijke plaats, omdat Denise daar wordt verkracht en dit is ook de plek waar de vrienden vaak met z’n allen bij elkaar komen.

g. -Je beleeft dit verhaal door de ogen van Denise én die van Benito. Zo weet je wat die twee over elkaar denken en hoe ze zich allebei voelen bij iets wat ze doen (met elkaar)

-De vertelwijze van dit boek is de hij/zij verteller. Dit is duidelijk omdat de verteller niet meer weet dan de personages.

REACTIES

R.

R.

Super leuk boek voor ook al 11 jaar<3

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nee! door Mirjam Mous"