Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nathan Sid door Adriaan van Dis

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Nathan Sid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 615 woorden
  • 15 november 2004
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
15 keer beoordeeld

Boekcover Nathan Sid
Shadow
Nathan Sid door Adriaan van Dis
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Reden waarom ik dit boek gekozen heb Ik heb dit boek gekozen omdat het me werd aangeraden door een klasgenoot. Samenvatting Nathan sid is een kwetsbare jongen die opgroeit in een gezin dat het oude Indië na de Tweede Wereldoorlog heeft omgeruild voor Nederland. Hij heeft drie oudere zussen die hem vaak pesten. De vader van zijn zussen is vermoord door de Japanners. De rest van de familie is wel levend uit de kampen gekomen. Nathan voelt zich vaak buitengesloten omdat hij nooit in een jappenkamp heeft gezeten. Hij is een erg gevoelig kind, zowel lichamelijk als geestelijk. Hij lijdt aan allerlei allergieën en weigert vlees te eten omdat hij het zielig vind. Erg moeilijk te begrijpen voor Nathan is het feit dat hij een onwettig kind is. Hij wordt Sid genoemd, heet eigenlijk Punt en zijn zussen heten van Capellen. Hierdoor is hij vaak in de war. Nathan schaamt zich een beetje voor zijn vader. Hij wordt verdrietig als zijn zussen of zijn vriendjes hem pesten met pa Sid. Als zijn vader overlijdt wordt er tegen Nathan gezegd dat hij nu het goede voorbeeld moet geven. Hij nu is immers de enige man in huis. Nathan vraagt zich af hoe hij dit moet doen zonder op zijn vader te gaan lijken. Hij wil niet op zijn vader lijken, maar besluit uiteindelijk wel dat hij van zijn vader houdt. Bespreking van de titel De titel is simpelweg genoemd naar het hoofdpersonage in dit boek: Nathan Sid.
Thematiek De verwondering van Nathan over vroeger, over zijn ouders en over zichzelf en het gevoel van anders zijn dat Nathan heeft. Structuur Het verhaal wordt chronologisch verteld en er is geen enkele sprake van flashbacks of flashforwards. De verteltijd is ongeveer anderhalf uur, de vertelde tijd is niet bekend maar vermoedelijk zijn het enkele maanden. Stijl Het verhaal is nogal kinderlijk geschreven. Vooral de gedichtjes zijn vaak simpel. Toch wordt zo alles duidelijk wat van Dis bedoelt. Hij gebruikt ook veel Indonesische woorden. Hij draait niet om de gebeurtenissen heen maar schrijft direct op wat er aan de hand is. Wat ook belangrijk is, is dat het leven van Nathan Sid opvallend veel overeenkomsten vertoond met de jeugd van Adriaan van Dis. Personages Pa Sid: Hij is een oud-militair en was geboren in Indonesië. Hij was krijgsgevangene in een Japans kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft een slecht hart aan over gehouden. Hij voedt Nathan op een strenge manier op. Pa Sid sterft op het einde van het verhaal. Ma Sid: de moeder van Nathan is een lieve, zorgzame vrouw. Ze gelooft in alternatieve geneeswijzen, waardoor Nathan dingen moet eten die hem moeten zuiveren, maar die heel vies zijn. Saskia, Jana en Ada: Zij zijn de halfzussen van Nathan, ze hebben alle vier dezelfde moeder, maar ze hebben verschillende vaders. Ook voor hun is Nathan een buitenbeentje, hij heeft niet in een kamp gezeten. Nathans oom: Nathan vindt zijn oom veel aardiger dan zijn vader. Zijn oom is veel makkelijker in de omgang en hij doet niet zo streng. Nathans tantes: Ze heten tante Pop en tante Zus. Ze mopperen over alles wat Indonesisch is, want zij komen uit Italië. Ze maken altijd veel lawaai en veel troep in Nathans kamer. Nathan moest ook steeds kloppen als hij naar binnen wou om wat mee te nemen. Hij vond zijn tantes ook niet echt lief. Waardeoordeel Het verhaal boeit wel, maar het is niet echt een spannend verhaal. Er zit wel een zekere soort humor in wat het lezen zeker aangenamer maakt. Ondanks het feit dat dit een braaf en eenvoudig boekje is vind ik dat Adriaan van Dis (de schrijver) hiermee een geslaagd debuut heeft gemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nathan Sid door Adriaan van Dis"