Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nathan Sid door Adriaan van Dis

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Nathan Sid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 784 woorden
  • 3 augustus 1999
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6
35 keer beoordeeld

Boekcover Nathan Sid
Shadow
Nathan Sid door Adriaan van Dis
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Nathan Sid Auteur Dis, van Adriaan Uitgave (Twaalfde druk), Meulenhoff, Amsterdam, 1992 Korte inhoud Nathan sid is een jongetje dat opgroeit in een gezin dat vanuit het oude Indie na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland is gekomen. Hij heeft drie oudere zussen die hem vaak pesten. De vader van zijn zussen is vermoord door de Japanners. De rest van de familie is wel levend uit de kampen gekomen. Nathan voelt zich vaak buitengesloten omdat hij nooit in een jappenkamp heeft gezeten. Nathan is een erg gevoelig kind. Zowel lichamelijk als geestelijk.Hij lijdt aan allerlei allergieën en weigert vlees te eten omdat hij het zielig vind. Erg moeilijk te begrijpen voor Nathan is het feit dat hij een onwettig kind is. Hij wordt Sid genoemd, heet eigenlijk Punt en zijn zussen heten van Capellen. Het duizelt Nathan. Nathan schaamt zich een beetje voor zijn vader. Hij wordt verdrietig als zijn zussen of zijn vriendjes hem pesten met pa Sid. Als zijn vader overlijdt wordt er tegen Nathan gezegd dat hij nu het goede voorbeeld moet geven. Hij nu is immers de enige man in huis. Nathan vraagt zich af hoe hij dit moet doen zonder op zijn vader te gaan lijken. Hij wil niet op zijn vader lijken, maar besluit uiteindelijk wel dat hij van zijn vader houdt. Verantwoording van en reactie op het boek Ik ben het boek gaan lezen omdat ik het toevallig nog thuis had liggen. Ik had het nog niet gelezen omdat ik Adriaan van Dis zo'n saaie man vind. Op televisie dan, want het boek viel me nog mee, toch was het wel wat saai. Toen ik ontdekte dat het boek aan de kust speelde (Bergen, Alkmaar, Den Haag) begon ik het leuker te vinden. Ik heb op school gezeten in Alkmaar en mijn familie komt uit Den Haag, vandaar. Ook de sfeer van de zomerse duinen vind ik erg goed weergegeven. De gedichten die tussen de tekst staan vind ik op zich heel erg mooi, maar ik houdt niet zo van verhalen die onderbroken worden door gedichten of liedjes. Dan zit ik helemaal in het verhaal en dan houdt het zomaar op. Meestal lees ik dit soort gedichten niet eens als ik een boek lees, nu heb ik het speciaal voor fictiekunde maar wel gedaan. Je weet nooit wat er gevraagd wordt op een tentamen.
De goede recensie Het boek Nathan Sid van Adriaan van Dis is in alle opzichten een mooi boek. Het verhaal, dat gaat over een klein Indisch jongetje Nathan geheten, roept tijdens het lezen allerlei lang vergeten jeugdherrinneringen op. Waar was u vroeger bang voor? Hoe verdiende u, uw eerste geld? Wat deed u in de schoolvakanties? Na het lezen van Nathan Sid zult u deze vragen zonder moeite kunnen beantwoorden. De treffend beschreven gebeurtenissen in het boek raken ieder recht in het hart. Nathan heeft geen makkelijk leven. Zijn vader is erg streng en zijn zussen plagen hem geregeld, hij lijdt aan allerlei allergieën en is overal bang voor. Daarbij komt nog dat Nathan een onecht kind is. Hij wordt Sid genoemd, maar eigenlijk is zijn achternaam Punt. Nathan kan er niet over uit. Uiteindelijk sterft ook zijn vader nog. Ondanks het vele verdriet is Nathan Sid geen somber boek. Het boek is als een strandvakantie in het zomerse Bergen aan zee. (Waar het verhaal zich dan ook voor het grootste gedeelte afspeelt.) De slechte recensie Het boek Nathan Sid, dat gaat over het leven van het Indische jongetje Nathan, is ondanks de mooie sfeerweergave van het zomerse Bergen aan Zee een vreselijk saai boek. Nathan heeft geen makkelijk leven. Zijn vader is erg streng en zijn zussen plagen hem geregeld, hij lijdt aan allerlei allergieën en is overal bang voor. Daarbij komt nog dat Nathan een onecht kind is. Hij wordt Sid genoemd, maar eigenlijk is zijn achternaam Punt. Het verhaal is een opeenhoping van kinderlijke angsten en verdriet en voor de rest gebeurt er helemaal niets, totdat de vader van Nathan aan het einde van het boek overlijdt. Ook wordt het verhaal ook nog hinderlijk onderbroken door korte gedichtjes die op zich heel mooi zijn maar die tijdens het lezen erg storend werken. Het verhaal lijkt misschien creatiever door de gedichten, maar de lezer die elke keer moet ontwaken uit het toch al saaie verhaal zal bij het zoveelste gedicht hardop zuchten en misschien wel afhaken. Het boek Nathan Sid is een boek dat de aandacht niet vast weet te houden, misschien iets voor een warme middag op het strand van Bergen aan zee (Waar het verhaal zich grotendeels afspeelt), wanneer uw hoofddoel niet het lezen van een mooi boek is, maar het bruin worden in de zomerzon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nathan Sid door Adriaan van Dis"