Nacht in de lente door Leida Verhagen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1693 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
360
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Nacht in de lente
Shadow
Nacht in de lente door Leida Verhagen
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Titel. Elk boek heeft een titel. Leg de titel uit van het boek dat jij gekozen hebt. Waarom heet het boek zo?

Falco Meurs de hoofdpersoon van het boek krijgt opeen gegeven moment een vriendin. Willeke Vonck. Falco vindt Willeke altijd zo lekker naar de lente ruiken. En als hij haar ziet, ziet hij de zon. Hij wil dan niet dat Willeke verdrietig of boos wordt want dan lijkt het voor hem als of er een nacht in de lente komt.

2. Schrijfster. Vertel iets over de schrijfster. Over haar leven, over andere boeken die zij geschreven heeft enz.


De schrijfster van het boek dat ik gekozen heb is Leida Verhagen. Ik kan alleen vertellen dat ze ergens in Groningen leefde. Wel kan ik je wat informatie geven van de boeken die ze geschreven heeft. Bijvoorbeeld het boek ´Spiegel in raadselen´ of nog een ander leuk boek ´Muren van trots´ of ´Onwankelbaar naast jou´, ´´Dwaalspoor van een droom´ en dan weet ik er nog maar één op te noemen dat is ´De verloren vader´.

3. Inhoud. Geef een samenvatting van het boek minimaal één A-viertje

Falco Meurs (de hoofdpersoon) is analfabeet geworden doordat zijn meester (Ludo Vonck) nooit genoeg aandacht heeft gegeven aan zijn lezen en schrijven. Dat gebeurde op een sluipende manier op een piepkleine dorpsschool. Zijn moeder (Nora Meurs) had het altijd te druk met de winkel en bestede er dus weinig aandacht aan.

Het enige werk dat hij na zijn schoolperiode ziet zitten is de grote vaart. Want hij heeft van jongs af aan al heel erg veel van schepen en varen gehouden.

Falco heeft ook altijd een oogje op de dochter van de meester gehad, Willeke Vonck.

Als hij aan wal komt van het schip dan is het meestal de meester zijn woning die hij opzoekt want hij weet dat daar Willeke dan ook ergens moet zijn. (Inneke merkt dat Ludo haar een beetjes laat zitten en kijkt naar andere jongens. Zo heeft zij ook net als haar dochter een oog je op Falco gekregen.)


Hij probeert veel dingen te verbergen, onder andere zijn handicap, voor haar maar, zij is er snel achter. Zij ligt er echt niet wakker van. Ze houd meer van Falco dan dat ze het erg vind dat hij een handicap heeft.

Maar durft Falco het ook met Willeke aan? In het begin lijkt het daar totaal niet op maar als je diep in zijn hart kon kijken zou je misschien een stukje van liefde voor Willeke zijn tegen gekomen. Maar een schokkende gebeurtenis drukt dat probleem naar de achtergrond. Falco dreigt, op z’n zachts gezegd, een zeer onverstandige beslissing te nemen.


Falco blijkt op een gegeven moment aan een tumor te lijden. Hij heeft het zelf eerst nog niet in de gaten. Tot hij een heilssoldate tegenkomt en haar verteld van de hoofdpijn. Zij raadt hem aan om naar het ziekenhuis te gaan en onder zoek te laten doen. Falco heeft dit gedaan en uit het onderzoek bleek dat hij aan een tumor leed. Na een tijdje thuis te zijn geweest zegt Falco tegen zijn moeder dat hij weer naar het schip moet. Maar in werkelijkheid gaat hij niet naar het schip maar naar het ziekenhuis om zich te laten operen aan de tumor. Falco komt op een kamer te liggen bij een man die niet kan praten omdat, de man aan zijn keel is geopereerd. Als Falco de kamer binnen komt wordt hij door een papierengroet begroet. Er is hallo op het papier geschreven door de man waar Falco bij op de kamer zou komen te liggen. Falco heeft meteen maar verteld dat hij analfabeet is. Falco lag nog maar één dag op de kamer toen de heilssoldate bij hem kwam kijken. Falco heeft aan haar gevraagd of ze zijn moeder wilde zeggen dat hij geopereerd werd want, hij vindt het zo langzamerhand wel tijd worden. Falco wilde zijn moeder niet meer bedriegen.

Toen de heilssoldate de winkel in kwam van Falco en zijn moeder en begon te vertellen dat Falco in het ziekenhuis lag om geopereerd te worden. Nora zei dat dat niet kon want Falco was op zee. Tenminste dat had hij gezegd. Inneke komt ertussen door te zeggen dat zij Falco wel verdacht veel keer aspirines heeft zien pakken. Inneke heeft Ludo opgebeld en het hele verhaal verteld. Ludo zei tegen haar dat ze moesten blijven waar ze waren. Hij zou wel zorgen dat Willeke opgehaald werd van school. Daarna zou hij naar Inneke en de moeder van Falco gaan om hen op te halen en dan zouden ze met z’n vieren naar het ziekenhuis gaan.

In het ziekenhuis huilt Nora heel erg veel en omdat huilen veel geuid maakt mocht ze eerst niet bij Falco komen kijken, (Falco was al geopereerd) pas als ze gestopt was mocht ze komen kijken. Inneke en Willeke huileden niet en mochten dus al meteen kijken. Inneke deed ook in het ziekenhuis heel lief tegen Falco. Ze zei allemaal lieve woordjes. Willeke kon zich niet meer inhouden en barste toen tegen haar moeder los, dat ze niet zo moest slijmen bij Falco. Ludo heeft haar gelijk gegeven en nam Inneke mee de kamer uit. De Nora kwam ondertussen binnen en toen ze langs Ludo kwam zei ze dat Ludo maar eens moest gaan praten met Inneke. Ludo heeft dat ook gedaan en het is allemaal weer goed gekomen tussen hem en Inneke. Ondertussen zaten de moeder van Falco en zijn meisje nog bij hem aan het bed. Willeke knuffelde Falco en Falco werd een beetje wakker want hij zei, ‘oh de lente dat het niet donker worde.’ Toen viel hij weer weg.

Nadat Falco uit het ziekenhuis Is onslagen heft hij Willeke ten huwelijk gevraagd. En Willeke zei ‘ja.’

4. Personages/hoofdpersonen. Wie is volgens jou de belangrijkste persoon in het boek? Soms zijn het er twee. Leg uit waarom dat zo is.

Ik denk dat Falco Meurs de hoofdpersoon is. Als je het boek leest merk dat bijna heel het boek om hem draait. Hij is analfabeet. Hij krijgt een meisje. Hij krijgt een tumor. En noem zo maar op.

5. Personages/bijfiguren. Wie is/zijn belangrijke bijfiguren in het boek. Leg uit waarom dat zo is.

Volgens mij zijn Willeke Vonck (het meisje van Falco) en Inneke Vonck (de moeder van Willeke) en de heilsoldate (vrouwelijke soldaat van het Leger des Heils) bijfiguren.

Volgens mij is Willeke een belangrijk bijfiguur omdat ze het meisje van de hoofdpersoon is. En haar moeder is volgens mij een belangrijk bijfiguur omdat ze het meisje van de hoofdpersoon wil worden. Van de heilsoldate denk ik dat ze een bijfiguur is omdat ze het belangrijke nieuws van de hoofdpersoon in het ziekenhuis komt vertellen.

6. Tijd. In welke tijd speelt het boek? Vb.: In de oorlog, in onze tijd, enz. Leg uit hoe je dat kunt weten.

Je kunt van dit boek niet zeggen dat het zich in de oorlog heeft afgespeeld maar, je kunt ook niet zeggen dat het in deze tijd zich heeft afgespeeld. Bij deze opdracht heb ik dus niet zoveel in te vullen doordat er niets van in stond. Maar ik denk

7. Plaats. Waar speelt het boek zich af? Vb.: In Amsterdam, in Amerika enz. Soms worden er plaatsen opgenoemd die niet echt bestaan, die kun je ook gewoon opschrijven.

In dit boek worden geen plaatsen genoemd. Wel weet ik wat te vertellen over de omgeving waar het zich afspeelt. Het speelt zich bijvoorbeeld af bij een singel en bij een bos dus het zal denk ik wel ergens op de Veluwe zich afspelen.

8. Thematiek. Noem enkele thema’s (onderwerpen) die je in het boek tegenkomt. Vb.: Familierelaties, ruzie, handicap, liefde, enz.

Familierelaties, de moeder van Falco kan het heel goed vinden met Falco, ze moeten het zonder man, vader doen.
Ruzie, tussen de moeder van Willeke en Willeke zelf is een ruzie ontstaan omdat Willeke het meisje is van Falco en haar moeder wil het ook graag zijn zij voelt zich in de steek gelaten door haar man.
Liefde, Falco en Willeke krijgen verkering en tussen de vader en moeder van Willeke komt het ook weer goed.

9a. Je eigen mening. Wat heb je va het boek geleerd, waarmee was je het eens en waarmee juist niet? Vertel waarom je er zo over denkt.

Veel kun ja van een roman eigenlijk nooit leren maar, van deze kun je er wel wat van leren omdat, er over God gesproken wordt. Daar kunnen wij in ons leven een voorbeeld aan nemen. Ik ben het ermee eens hoe er in dit boek over God gesproken wordt want, ze doen het heel netjes. Heel vaak wordt de naam van God in een roman misbruikt.

9b. Je eigen mening.Wat vond je het mooiste gedeelte en waarom?

Het mooiste gedeelte vind ik dat Falco psalm 121 uit zijn hoofd opzegt. Die psalm gaat als volgt:
1 Ik hef mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. 2 Mijn hulp is van den Heere, die hemel en aarde gemaakt heeft. 3 Hij zal uw voet niet laten wankelen; uw Bewaarder zal niet sluimeren. 4 Ziet, de Bewaarder Israëls zal niet sluimeren, noch slapen. 5 De Heere is uw Bewaarder, de Heere is uw Schaduw, aan uw rechterhand. 6 De zon zal u des daags niet steken, noch de maan des nachts. 7 De Heere zal u bewaren van alle kwaad; uw ziel zal Hij bewaren. 8 De Heere zal uw uitgang en uw ingang bewaren, van nu aan tot in der eeuwigheid.

10a. Het leerproces. Hoe was het om dit verslag te maken?

Ik vond het leuk om dit verslag te maken en zal met plezier aan een volgende beginnen. Alleen opdracht 3 vond ik een beetje moeilijk om te maken want, ik kan samenvattingen, grote antwoorden en noem zo maar op niet goed op papier zetten en vaakheb ik dat dan ook fout bij een repetitie of SO of iets dergelijks.

10b. Het leerproces. Wat ga je de volgende keer anders doen.

Voortaan ga eerst informatie zoeken van een schrijf(st)er en dan pas een boek van hem/haar opzoeken. En Als ik het boek aan het lezen ben ga ik ondertussen belangrijke punten neerzetten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nacht in de lente door Leida Verhagen"