Moordmeiden door Mirjam Mous

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1444 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 46 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
128
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Moordmeiden
Shadow
Moordmeiden door Mirjam Mous
Shadow
A - Zakelijke gegevens:

- Titel = Moordmeiden
- Schrijfster = Mirjam Mous
- Omslagontwerp = ontwerpstudio Johan Bosgra BNO, Baarn
- Uitgeverij = Van Holkenma & Warendorf
- Jaar van uitgaven = 1e druk is uitgeven in 2002, 2e druk 2003.

B - Korte uitleg waarom we dit boek gekozen hebben:

We moesten een boekverslag maken en een boekbespreking houden en toen stelde Niree voor om het over ‘Vrij’ van Kate Cann te doen. Maar later zijn we naar de mediatheek gegaan en hebben we daar een boek gezocht.
We zagen dit boek en we vonden de titel wel pakkend, dus gingen we de achterkant lezen en die was leuk dus hebben we dit boek gekozen.


C - Persoonlijke reactie:

Niree: ik vind het boek wel spannend, want het eerste hoofdstuk gaat over de moord en daarna over voor de moord. Het laatste hoofdstuk gaat weer over na de moord. Dus hoofdstuk 1 hoort voor het laatste.
Ook vind ik het spannend omdat ze spreuken gebruiken en je vraagt jezelf wel af of ze ook uitkomen. Bijvoorbeeld als ze een spreuk hebben over hun docent. Ze hebben als bedoeling dat zijn been breekt, maar de volgende dag was er niks aan de hand. Daarna kwam hinkend de klas in.
Het is makkelijk te lezen, maar in het begin haalde ik wel de namen een paar keer door elkaar.

Kanar: ik vind het een spannend verhaal. Het zet me ook wel aan het denken wat betreft voodoo en magie. Je gaat jezelf afvragen of dat wel kan. Want als Laura en Anouk een keer voodoo doen bij de leraar, loopt hij mank.
Ik vind het boek ook wel iets droevigs hebben. Want Anouk die is verliefd op Max maar hij valt eerst op Laura en krijgt dan ook verkering met Laura. Als ze dan op een dag mag zoent en dit aan Laura vertelt, wordt zij als schuldige aangewezen voor alles. En dan gaat het opeens slecht met haar opa, met wie ze heel goed kan opschieten.
Het boek heeft al door de titel al meteen je aandacht. Het is dan ook een heel interessant boek. Er wordt namelijk verteld over magie en voodoo en dat is voor mij wel interessant, verder vind ik het een boek dat je vanaf het begin tot het eind blijft lezen. En dat heb ik ook gedaan!


E - Bespreking van de volgende verhaalaspecten:

1. Fictie en werkelijkheid

Het verhaal is fictie. Want het is niet echt gebeurt maar het kan wel echt gebeuren. Het ligt er alleen aan of je er zelf in gelooft. Want het gaat ook een deel over magie en voodoo. Het is een realistisch verhaal als je in voodoo en zwarte kunst gelooft. Het zou misschien wel echt kunnen gebeuren.

2. Spanning en open plekken

Het 1e hoofdstuk begint met de moord, dus dan ga je je al afvragen wie Max is en waarom ze hem willen vermoorden. En waarom in het crematorium door middel van een moordritueel?
Het 2e hoofdstuk gaat opeens over hoe Laura en Anouk elkaar hebben leren kennen. Dus dat is weer een openplek. Want je vraag je af of het moordritueel wel heeft gewerkt, of Max werkelijk dood.
Het 3e hoofdstuk gaat over voor de moord, dus daar worden die vragen, die je tijdens hoofdstuk 1 kreeg, beantwoord. Tijdens dit hoofdstuk ga je je wel afvragen of de ruzie tussen Laura en Anouk nog goed komt, en hoe.
Het 4e hoofdstuk gaat over na de moord. Dan worden dus de vragen die je kreeg tussen hoofdstuk 1 en 2 beantwoord. En je vraagt je dan ook af wie nou iets met Max krijgt. Verder zijn er geen openplekken.
Tussen hoofdstuk 3 en 4 hoort eigenlijk hoofdstuk 1, waardoor je dus de meeste openplekken krijgt.

Het verhaal is in het begin wel spannend, want dan gaan Laura en Anouk inbreken in het crematorium, om een moordritueel te houden over Max.
Verder in het verhaal wordt het een beetje langdradig. Dan wordt de hele dag bijvoorbeeld beschreven. Maar dat was niet in het hele verhaal zo het geval.

Verder wordt er soms wel eens een dag of een weekje overgeslagen in het boek.

3. Personages

Er zijn 2 hoofdpersonen: Laura en Anouk.
Laura is een kletskous, gelooft in magie, voodoo, tarotkaarten, pendelen en zwarte kunst. Ze heeft lang blond haar.
Anouk is nuchter en rustig. Ze heeft kort bruin haar en ze zingt samen met Laura in het achtergrondkoortje in de band van Max. Ze gelooft soms ook in zwarte kunst maar wordt toch een beetje bang als ze bij het crematorium zijn om een moordritueel te houden voor Max.
Anouk en Laura zijn al vriendinnen sinds de zandbak.

Belangrijkste bijpersoon:
Max: Max is stoer en zit in de eindexamenklas. Hij heeft donkere ogen en donkere krullen. Hij heeft ook sproetjes op zijn gezicht. Max speelt elektrische gitaar in een band. Laura en Anouk zijn allebei verliefd op hem. Later gaan ze samen een moordritueel houden voor hem.

De bijpersonen:
Opa, Jannes Verschoor: hij is de opa van Anouk. Als Anouk ergens mee zit, kan ze altijd bij hem terecht. Hij was getrouwd met Lena, maar zij is al 5 jaar dood. Toen hij getrouwd was had hij een affaire met Emma. Opa had een beeldje van een ballerina van haar gekregen. Die staat in de schuur maar tijdens het repeteren van de band viel het beeldje kapot. Dan gaat de band op zoek naar een nieuw beeldje.
Emma: ze was een danseres met een lange vlecht en roosjes in haar haar. Laura en Anouk weten niet of ze nog leeft, dus ze gaan geesten oproepen. Als haar geest komt weten ze dat ze toch dood is. Ze praten met haar, maar als ze vragen of ze wist dat opa die tijd getrouwd was ging haar geest weg.
Irene: zij is de moeder van Laura. Irene gelooft ook in tarot, en magie enz. Als Laura en Anouk vast zitten met hun gevoelens voor Max, zegt Irene: “liefde en hekserij” en weet Laura gelijk dat ze het over liefdesdranken heeft.
Maurice: hij is een vriend van Max en speelt ook in de band.
Joost: hij is ook een vriend van hun en speelt keyboard in de band. Op een gegeven moment heeft hij gezoend met Anouk.
Jack de Wilde: hij is de docent Engels van Laura en Anouk. Ook is hij erg streng. Laura en Anouk hadden samen een voodoopoppetje gemaakt van hem, ze braken zijn been en een paar dagen later liep hij mank.
Jelle: broer van Anouk. Hij vindt Laura een lekkere meid. Aan het eind van het verhaal krijgt Laura iets met hem en Anouk met Max.

4. Opbouw

Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld. Er begint in het eerste hoofdstuk eerst een gebeurtenis die, als het in chronologische volgorde zou staan, tussen hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4 zou moeten staan.

5. Tijd

Het 2e hoofdstuk gaat over dat Laura en Anouk elkaar leerde kennen. Dat was in de kleuterklas. Dan zijn ze ongeveer 6 jaar. Maar de rest van het boek zijn ze beide 15. Dus zal de tijd in het boek ongeveer 10 jaar zijn.

In de hoofdstukken 1, 3, en 4 bij elkaar verloopt er ongeveer 1 zomer. Er wordt gezegd dat het zulk mooi weer is en dat Opa niet tegen de hitte kan.

6. Thema en motieven

Thema
Het thema is: onverklaarbare gebeurtenissen. Omdat het Laura en Anouk lukt om de geest van Emma op te roepen en omdat de voodoo voor De Wilde niet precies afliep als geplant. Ook omdat het moordritueel op Max goed verliep, maar hij toch niet dood ging. Maar een paar dagen later werd hij, met het repeteren van de band, geëlektrocuteerd. Dat overleefde hij toch.

Motieven
Verliefdheid: Laura en Anouk zijn beide verliefd op Max.
Belang van vriendschap: als ze beide niks hebben met Max gaat het beter tussen hen. Dus ze leggen zou maar zeggen Max voor elkaar opzei.
Magie & Voodoo: het boek is hier op gebaseerd, want door middel van magie willen ze Max vermoorden. En met voodoo hebben ze De Wilde terug gepakt, en met het oproepen van geesten hebben ze Emma’s geest ontmoet.

7. Vertelsituatie

Het verhaal is geschreven in de alwetende vertelsituatie. De verteller beschrijft alle gebeurtenissen, alle gedachten en gevoelens van de personages in het verhaal. Dat blijft ook hetzelfde, dus het wisselt niet.

8. Ruimte

Er staat nergens vermeldt in welk lang het zich afspeelt maar ik denk wel in Nederland.
Het speelt zich af in de aula van het crematorium waar ze de bezweringen over Max doen. Op school, tijdens Engels, waar ze les hebben van De Wild. Op straat, bij de meiden thuis. Ook speelt het zich af in de moestuin van Opa en in de schuur, waar de band repeteert. En een paar keer in een disco.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

onder kopje 8 bij ruimte, de 1ste regel. Er staat lang in plaats ruimte Een foutje dus.

13 jaar geleden

Andere verslagen van "Moordmeiden door Mirjam Mous"