Nederlands Slotopdracht boek 2:
Titel: Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder roodkapje voor.
Schrijver: Renate Dorrestein
Plaats van uitgave: Amsterdam/Antwerpen
Jaar van uitgave: 2007
Druk: Eerste druk 2006
Dit boek is een tiende druk.
Uitgeverij: Contact
Blz. 304
Opdracht 2: Mening
Het boek is nieuwsgierig makend, want als Heleen Arend ziet een oude man waar haar dochter verliefd is. Wordt ze steeds gek, dan heeft ze zin om Arend wat aan te doen. Zoals in de dierenwinkel, wilde ze en vissenkom op zijn hoofd stuk laten vallen. Ook onvoorspelbaar, want als ze voor de eerste keer Arend wat wil aan doen. Verwacht je dat helemaal . Want er werd geen aanleiding genoemd, waarom ze dat op eens deed. En je weet ook niet steeds wat er met Margriet gebeurt. De demente moeder van Heleen. Bijvoorbeeld als ze een asbak van poep heeft gekleid. Het is een werkelijk boek, want dit kan ook in het echt gebeuren. Dat iemand hartinfarct krijgt en bijna niks meer kan doen en dat anders mensen zorg er voor moeten.
Opdracht 3: Samenvatting
Heleen is een vrouw die bijna vijftig ze heeft een mooi leven. Ze heeft met haar man Peter een eigen bloemenplantage en woont in een dorpje. Ze heeft een dochter Lizzie van 12 en een zoon van 19 Storm die op reis is in Australië Op een avond belt de buurvrouw van haar moeder op dat er iets met haar is moeder. Heleen gaat gelijk naar haar moeder. Die blijkt een herseninfarct gehad te hebben. Eerst wordt ze naar ziekenhuis geplaatst. De moeder kan niet meer goed praten en is heel erg in de war. Daar ligt de moeder paar weken. Heleen gaat elke dag naar toe maar het is een lange rit daarheen. En de moeder blijft in de war en kan niet goed praten. Na paar weken word zo over geplaatst naar Zonneheuvel een verzorging te huis om te revalideren.Voor het Heleen wordt het te veel, om er steeds heen te gaan. Ze slaapt slecht. De moeder wil terug naar de flat. Maar dat kan ze niet. Elke keer als Heleen daar komt is ze haar tas aan het inpakken. Dan krijgt ze nieuws dat haar moeder nooit meer op zichzelf zou kunnen wonen. En dat ze op een gesloten afdeling moet. Heleen krijgt nu opdracht om een verzorging tehuis voor haar moeder te zoeken. Dan komt ze er achter dat haar dochter de baas Arend van het asiel leuk vind. Een man met een vrouw en kinderen. Dat vindt ze helemaal niet leuk. Maakt zich er zorgen over. Dan is Lizzie jarig. Ze nodigt al maal mensen uit . Blijkt dat Lizzie ook Arend heeft uitgenodigd. Heleen wil dat niet en zonder dat ze er erg in heb gooit een dienblad met sausje naar Arend. De dochter schaamt zich vreselijk voor haar moeder en is heel boos op haar. En negeert haar. Haar man vindt het te gek worden en stuurt Heleen naar de dokter. De dokter zegt dat ze moet rusten en schrijft slaappillen voor. Maar Heleen moet steeds aan haar moeder denken. Dan vind ze de zorgverklaring van haar moeder, daarin in staat als er iets gebeurt waardoor normaal leven niet meer kan dat ze dan dood wil en geen operatie om haar leven te redden. Heleen denkt dat dit een kans is om haar leven op hoorde te krijgen. Ze gaat naar de dokter maar de dokter zegt dat niet voor dementie geld. Heleen voelt zich heel schuldig dat ze zo over haar moeder dacht. Dan komt Peter opeens met een verrassing. We gaan op een cruise. En daar schrijft ze het hele verhaal op wat er gebeurd is.


Opdracht 4: Open plekken
Open plek op blz. 247. Als Heleen sausje naar Arend gaat gooien, maar daar kom je veel later achter. Want er staat, ‘’ik zette het blad op een van de tafels, pakte de schaal met dipsaus -zo raar, het ging zelf. Dan begint nieuw verhaallijn dat ze bij dokter zit. Ik vroeg me echt af wat er nou gebeurd was.
Nog belangrijk open plek op blz. 208. Dan wil ze net vertellen hoe ze aan het litteken komt. Maar dan houdt ze op. En gaat met iets anders door.
Op blz. 292 is ook een openplek. Als peter zegt dat hij een verrassing heeft e n net als hij wil vertellen wordt hij onderbroken door een klant. En dat gebeurd een paar keer als hij steeds de verrassing wil vertellen en pas op het eind van het boek kom je er achter wat de verrassing was.
Opdracht 5: Thema
Dit boek heeft meerdere thema’s zoals de problemen bij de overgang, dementie en relatieproblemen en moeder dochter relatie.
De overgang wordt in veel problemen in het boek er bij gehaald, zoals de opvliegers steeds. Dementie, omdat haar moeder nu dement is en dat haar hele leven daar door is verandert, omdat ze steeds naar haar moeder toe moet en dingen moet regelen. Omdat de moeder het niet meer kan door dementie. Relatieproblemen is thema in boek, omdat ze problemen met peter heeft ze hebben geen geslachtsgemeenschap, omdat Heleen daar geen zin in heeft. Komt door overgang. Ook omdat peter denkt dat ze vreemd gaat. Wat helemaal niet zo is. En moeder en dochter relatie, omdat Heleen moeilijk relatie met haar moeder heeft, en dan opeens alles voor haar moet regelen en zorgen. En het thema geld ook voor relatie met Heleen en haar dochter Lizzie. Dat ze haar dochter wil beschermen en helpen meer er bij te horen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.