Mijn vader woont in Brazilie door Thea Beckman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Mijn vader woont in Brazilie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 895 woorden
  • 13 juli 2001
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
130 keer beoordeeld

Boekcover Mijn vader woont in Brazilie
Shadow
Mijn vader woont in Brazilie door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Monique Waardenburg woont met haar moeder sinds kort in een flat. In haar nieuwe woonplaats zegt ze tegen iedereen dat haar vader ingenieur is en havenwerken bouwt in Brazilië. Dit zegt ze ook tegen Albert-Jan. Albert-Jan is een goede vriend van haar. Toen Albert-Jan de tas van zijn mentor moet halen in de leraren kamer hoort hij de Duits lerares en de conrector praten over Monique, ze zeiden dat Monique een onecht kind is. Dit betekent dat haar ouders nooit zijn getrouwd. Albert-Jan zit er niet zo mee, maar als zijn moeder erachter komt mag Monique niet meer komen spelen bij hem. Dan komt Monique haar oma een tijd bij hen wonen, omdat ze pas was geopereerd en nog een beetje rust moest houden. Na een tijd komt de Fred weer opdagen. Dat is de vader van Monique. Hij vertelt dat hij in de tussentijd nog is getrouwd en nog twee kinderen in Brazilië heeft. Hij vraagt of de moeder van Monique en Monique mee terug willen, zodat de moeder de twee kinderen kan opvoeden. Monique haar moeder heeft het hier moeilijk mee, omdat de Fred zich eerst ongeveer twaalf jaar niet heeft bemoeid met Monique en nu zijn vrouw dood is moet Monique haar moeder er opeens voor opdraaien. Op het begin wil Monique niets anders dan mee te gaan met haar vader, maar hoe langer het duurt, hoe meer ze gaat twijfelen. Haar moeder heeft ook verteld dat er veel armen zijn in Brazilië maar dat niemand daar naar om kijkt. Als Monique op een middag met jongens uit de derde in een plantsoen galgje zitten te doen ziet Fred dat en hij trekt haar daar weg. Als Monique haar moeder thuis komt en haar vader vertelt dat, wordt haar moeder niet boos. Ze zegt tegen Fred dat hij zich twaalf jaar niet bemoeid heeft met Monique, dus dat moet hij nu ook niet doen. Als Monique haar oma zegt dat Monique alleen maar aan zichzelf denkt, vraagt Monique haar moeder aan Monique of zij naar Brazilië wil zegt ze tegen haar moeder dat ze dat zelf moet kiezen, omdat het ook om haar leven gaat. Als haar moeder dan zegt dat ze niet wil dat ze zich opeens met zijn zoontjes moet bemoeien, terwijl hij zich nooit met Monique heeft bemoeid vindt hij het genoeg en gaat hij weg. Hoofdpersonen Monique, Fred, de moeder van Monique en Albert-Jan.
Bijpersonen Kees (de vriend van Monique en Albert-Jan) en de oma van Monique. - Monique heeft lang donker haar. - Fred is bruin gebrand en hij heeft kort haar. - De moeder van Monique heeft hetzelfde haar als Monique en ze heeft grijze ogen. - Er wordt nergens verteld hoe Albert-Jan eruit ziet. - Er wordt nergens verteld hoe Kees eruit ziet. - Er wordt nergens verteld hoe de oma van Monique eruit ziet. - Monique is van zichzelf een best wel brutaal meisje, maar omdat mensen anders
zeggen dat de moeder van Monique haar niet kan opvoeden, gedraagt ze zich braaf. - De moeder van Monique neemt het altijd voor Monique op, maar is behalve bij Monique wel erg wantrouwig. Dit weet ik doordat als Monique van iemand anders op haar kop krijgt geeft haar moeder Monique altijd gelijk. Ook vertrouwt ze mensen niet snel. - Albert-Jan is snel jaloers, omdat als Monique even met Kees omgaat wordt hij boos op Kees en probeert hij Monique terug te krijgen. - Fred is nog erg ouderwets, want hij vindt dat er voor vrouwen er niets beters bestaat dan je leven wijden aan kinderen van een vader waarvan je niet meer houd. Dit weet ik doordat Fred dit vindt van de moeder van Monique. De personen in het verhaal veranderen niet van karakter. Het verhaal speelt in Nederland. Dat weet ik doordat er Nederlandse plaatsen in staan zoals Amsterdam. Ik weet niet in welke plaats het speelt, omdat dat er niet in staat. Het verhaal speelt in de tegenwoordige tijd, dat weet ik omdat de moeder van Monique werkt en een zelfstandige vrouw is. Dit kwam vroeger niet voor. Het speelt ook niet in de toekomst, want er staat nergens iets wat ik nog niet ken. De periode waarover verteld wordt is vanaf 6 januari tot 31 mei. Het verhaal wordt verteld in chronische volgorde, want er komen geen terugblikken in voor en het wordt ook niet door elkaar verteld. Het verhaal begint aan het begin van de eigenlijke gebeurtenis, want er wordt geen inleiding verteld en de eigenlijke gebeurtenis is nog niet begonnen als je begint met lezen. Het belangrijkste probleem is dat Monique haar vader, haar moeder en Monique vroeger in de steek heeft gelaten en nu weer wil dat ze in Brazilië komen wonen, omdat hij niet zelf zijn zoontjes van zijn overleden vrouw kan opvoeden. Het boek heeft geen goede afloop en geen slechte afloop, want de vader gaat zonder Monique en haar moeder terug naar Brazilië, maar iedereen (behalve Fred) accepteert dat. Het verhaal eindigt met een gesloten einde, want het probleem is opgelost. De titel betekent dat de vader van Monique in Brazilië woont. Ik vind dit boek een: - spannend boek, omdat ik niet wist of Monique haar moeder meeging naar Brazilië. - leuk boek, omdat er van alles gebeurde, bijvoorbeeld dat de moeder van Albert-Jan Monique niet meer in huis wil hebben, omdat ze een onecht kind is.

REACTIES

E.

E.

dankje wel voor het mooie boekverslag aan de hand daarvan ben ik het boek gaan lezen DOEI

21 jaar geleden

M.

M.

Bedankt voor alle info! heb ik een goed verslag. heb boek wel zelg gelezen alleen is wel lang geleden xD

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mijn vader woont in Brazilie door Thea Beckman"