Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1430 woorden
  • 22 januari 2012
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
223
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2009 Genomineerd)

Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrau…

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een …

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Gegevens van het boek
Titel: Meisje met negen pruiken
Naam v.d. schrijver: Sophie van der Stap
Aantal pagina’s: 224

Kennisopdrachten
1. Geef zo veel mogelijk informatie over de schrijver. Denk bijvoorbeeld aan zijn/haar achtergrond. Komt dat ook terug in het boek?
Sophie van der Stap is op 11 juni 1983 in Amsterdam geboren. Ze woont nu nog steeds in Amsterdam. Dit boek is haar debuut. In 2008 schrijft zij het boek ‘’Een blauwe vlinder zegt gedag.’’ Momenteel woont en werkt Sophie het merendeel van haar tijd in Parijs aan haar derde boek en is een verfilming van "Meisje met negen pruiken" in voorbereiding.

2. Verklaar de titel
Meisje met negen pruiken, dat gaat erover dat ze negen pruiken heeft gedragen in de tijd dat ze geen haar meer had door de ziekte kanker. Sophie had zelf 9 pruiken.

3. Geef je eigen mening over de titel: klopt die wel bij het boek of weet jij een betere?
Ik vind de titel super goed gevonden. Omdat ze zich verschillend voelde met alle pruiken die ze had. Die pruiken hebben haar als het waren geholpen om er weer bovenop te komen. In het begin vond ze het nog onwennig. Maar daarna werd ze er alleen maar zelfverzekerder door.

4. Welke uitgeverij heeft het boek uitgegeven en wanneer?
De uitgeverij promentheus. de eerste druk was in 2006.

5. Geef een goede beschrijving van de hoofdpersoon/-personen (naam, karakter, eigenschappen)
Sophie is de hoofdpersoon. Ze is 21 jaar oud, heeft volle, dikke lippen en grote ogen. Ze staat goed in het leven. Met beide benen op de grond. Totdat ze te horen krijgt dat ze kanker heeft. Dan draait de wereld eventjes bij haar om. Ze is een blije en spontane vrouw, die door haar ziekte meer van het leven is gaan houden.

6. Omschrijf ook enkele andere personen uit het boek.
Juriaan: Hij heeft zelf ook kanker. Hij praat samen met Sophie heel openhartig over zijn angsten van de dood.
Chantal: Chantal is vrolijk en probeert nog iets van haar leven te maken. Ze is ongeneselijk ziek, ze is net zoals Sophie heel jong. De dokters hebben haar nog 2 jaar gegeven.
Moeder van Sophie: De moeder van Sophie is heel bezorgt en behulpzaam. Ze weet precies wat Sophie meemaakt. Want ze heeft zelf met borstkanker in het ziekenhuis gelegen.

7. Wanneer speelt het verhaal zich af? Als je het niet precies kunt zeggen, geef dan aan in welke wat voor soort periode (of welke eeuw) het boek speelt.
In de 21 eeuw

8. Waar speelt het verhaal zich af: welk werelddeel, land en/of plaats?
Het speelt zich af in Nederland rondom Amsterdam. Ook komt ze vaker in Rotterdam voor de bestraling.

9. Wat voor soort verhaal zou jij dit willen noemen? Denk aan: liefdesroman, avonturenroman, levensbeschrijving, spionageroman, sprookje, detective, sciencefiction of anders. Leg uit waarom.
Dan denk ik toch een soort levensbeschrijving. Omdat toch een deel van haar leven helemaal omschreven word.

10. Wat is het belangrijkste onderwerp in dit boek, waar gaat het boek over?
De ziekte kanker.

11. Wat wil de schrijver er mee zeggen?
Dat je positief in het leven moet staan. Genieten van het leven zolang het kan gaan. En vooral proberen positief te blijven.

12. Vertel in minimaal 50 woorden wat jij vond van het boek? Waarom vind je dat? Geef een voorbeeld uit het boek.
Ik vond het een super mooi en realistisch boek. Ik kon ’s avonds bijna niet stoppen met lezen, zo mooi was het boek. Je kon je makkelijk inleven met het verhaal. Het is een realistisch verhaal en daarom sprak het me ook aan. Het kan iedereen gebeuren dat je kanker krijgt. Ook op een jonge leeftijd. Het leukste van het boek vond dat ze zich anders voelde als ze de pruiken op had. Zo kon je toch zien dat ze een zo’n normaal mogelijk leven wilde leiden. Ze pakt altijd de pruik bij hoe ze zich voelt. Als ze zich zelfverzekerd voelt, dan pakt ze Sue.

13. Vertel in ongeveer 200 woorden waar het boek over gaat. Doe dat zo uitgebreid mogelijk, zodat je je het verhaal na een jaar nog kunt herinneren.
Sophie is 21 jaar, heeft dikke, volle lippen en grote ogen. Ze krijgt 21 jarige leeftijd te horen dat ze een bijzondere vorm van kanker heeft. Dus de kans was klein dat er een genezing plaatsvond. Aan het begin van het verhaal vond Sophie ziekenhuizen niet zo erg. Ze dacht altijd zo, je gaat ziek naar binnen en komt er weer gezond uit. Ook vond ze de dokters altijd leuk met hun witte jassen en knappe koppen. Ze vind Dokter K heel erg leuk. Daar blijft ze dan ook lang over zwijmelen. Ze kreeg te horen dat ze kanker had en vond toen ineens alles kut, zoals ze dat ook in het boek zegt. Dokter L, noemt ze dan ook Dokter Lul, als het weer goed gaat met Sophie noemt ze hem Dokter Lief.
De moeder van Sophie is heel lief voor haar en weet precies hoe ze zich voelt. Dat komt omdat ze zelf een jaar daarvoor borstkanker heeft gehad. In het verhaal vind ze het fijn als ze haar haren op te steken. Dus haar haren verliezen was dan ook iets dat zei eigenlijk egt niet wilde. Gelukkig waren er pruiken, in het begin vond ze dat niets. Ze had negen pruiken vandaar ook de naam van het boek. ze had de pruiken: Stella, Bebe, Sue, Lydia Oema, Pam, Blondie, Daisy, en Platina (zie plaatjes achterin verslag). Ze hadden allemaal een verschillende betekenis. Ze deed de pruiken op hoe ze zich voelde. Zoals als ze zelfverzekerd was, deed ze Sue, de pruik met de gedurfde korte rode haren. Ze leert iemand kennen die ook kanker heeft gehad. Ze wilde graag iemand hebben waarmee ze al haar angsten kon delen en een persoon die je moed kon inspreken. In het boek word ze verliefd op de jonge. Juriaan, is niet verliefd op Sophie en wil vrienden blijven. Ook komt ze op TV bij de Wereld draait door. Daar hielt ze een verhaal over haar ziekte. Door het programma komt ze in contact met Chantal, die vrijwel na de uitzending mailde. Daar stond in dat ze ook kanker had, alleen dat ze nog maar twee jaar te leven had. Sophie en Chantal worden goeden vriendinnen. Sophie heeft veel respect voor Chantal, omdat ze ondanks dat ze weet dat ze er over twee jaar niet meer is. Toch op een positieve manier blijft leven.
Sophie moet elke twee maanden moet ze onder de scan. Daaruit blijft dat de ziekte langzaam aan het genezen is. Ze moet bestraalt worden op een moeilijk te bereiken plek. Daarom is de kans kleiner dat de kans dat de kanker helemaal weg gaat. Als ze bestraalt word doet ze net of ze hoofdrol speelt in Star Wars.
Na de bestraling blijkt Sophie schoon is. Op dat moment gaat het slecht met Chantal. Ze heeft uitzaaiingen in haar hoofd en moet meteen bestraald worden.

Belevingsopdrachten
1. Vertel wat jij het belangrijkste stuk uit het boek vond. Leg uit waarom je juist dat stuk hebt gekozen.
Het belangrijkste stuk, ja dat is best lastig. Ik vond alles belangrijk, er had geen één stuk tussenuit gehaald mogen worden. Ik denk dat ik het belangrijkste stuk vond dat ze gewoon haar leven met volle vreugde voortzette. En toch in haar achterhoofd wetende dat het toch ook zo afgelopen zou kunnen zijn.

2. Verplaats je in de hoofdpersoon of een ander belangrijk persoon uit het boek. Welke eigenschappen van hem of haar zou jij ook willen hebben? Wat vind je van de eigenschappen die je niet zou willen hebben? Maal een uitgebreide vergelijking tussen jou en de hoofdpersoon.
Zelf zou ik ook wel zo positief willen zijn. Ook in zo’n moeilijke tijd. Zelf ben ik ook vrij positief, maar het is toch anders. Bij haar voel je de energieke en de pijnlijke momenten. Dat vind ik het mooiste. Ik zelf verstop me altijd een beetje achter mijn gevoel. Maar iedereen zit anders in elkaar. Ik ben net zo als Sophie altijd heel blij en als het niet lukt doe ik ook stilletjes vloeken. Wat Sophie ook in het verhaal deed.

3. Is het einde van het boek wat jij had verwacht of gewild? Zo ja? Leg uit. Zo nee? Bedenk dan een ander einde.
Ja gelukkig is het goed afgelopen, want ik heb ook een ander boek gelezen waar het niet goed afloopt. Ook met dezelfde ziekte kanker. Het boek was zelf al heel aangrijpend dus als ze ook nog was gestoven, zou ik denk ik wel egt moeten huilen. want zoals ik al zei in mijn verslag, je voelt egt de pijn die ze doormaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap"