Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Meander door Tessa de Loo

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
Boekcover Meander
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 451 woorden
  • 24 oktober 2000
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
41 keer beoordeeld

Boekcover Meander
Shadow
Meander door Tessa de Loo
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Na de revolutionaire euforie van de jaren '60 vlucht een groep de stad uit. In een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen stichtte ze een gemeenschap op. Ze noemen het Meander. De leider heet Jesse Deodaat en heeft een heilig geloof in de menselijke samenleving, walgt van seks en vindt dat de mensen lifde voller met elkaar om moeten gaan. Hij is getrouwd met Maja die ook een relatie heeft met Hugo. Jesse en Maja hebben 2 kinderen, Roosje en Frado. Maja is zijn tegenpool en wil alles achter later door een wereldreis te gaan maken. Jesse vindt dit zo belachelijk dat het uiteindelijk tot ruzie lijdt. De eerste paar dagen komt ze niet naar beneden. Als Sebastiaan een keer komt eten staat Max aan de deur en vraagt of Maja thuis. Jesse vraagt zich af waar voor. Als Max heeft gezegd dat ze uitgaan naar Antwerpen gaat Jesse naar boven om te praten. Maar dat helpt niet veel en gaat maar terug. In het uitstapje leert Maja een andere man kennen. Als ze die naar een tijdje introduceert bij Meander is Jesse zo kwaad dat hij weggaat. Naar een tijdje komt hij terug maar niemand luisterd meer naar hem en van de sekte is er bijna niks meer van over. Daardoor gaat hij maar weer weg en loopt zo door de regen met enkel zijn zoontje bij zich. Het heet Meander omdat de sekte zo heet die ze hebben opgericht. Het is een psychologisch roman omdat Jesse problemen heeft. De hoofdpersoon is Jesse de andere personen zijn Maja Hester Max Otto en Seabastiaan. Jesse is een round character de andere zijn flat charater. Jesse okmt voor zich zelf op hij laat niet alles zomaar achter voor de wereldreis. Eerlijk kan er niet tegen dat MAja tegen hem staat te liegen. Denkt alleen aan zich zelf luisterd niet naar de meningen van de andere en kunnen daardoor ook niet hun eigen ideeen vorstellen. Het speelt zich af rond de jaren '70 omdat het een tijdje duurde voordat het het goed ging met Meander. Het is wel chronologisch. Soms zijn er flash-backs. Het speelt zich af in een klein dorpje in Zeeuws-VLaanderen. Het boek heeft hoofdstukken en is in 3 delen verdeeld. De hoofdstukken hebben geen titels. Open einde omdat je niet hoe het verder gaat met Jesse. Thema is opbouw en ondergang van Meander. Motieven zijn eenzaamheid,standsverschil, angst, geloof en eerbied. Ik vond het zelf een moeilijk boek. Moeilijk te begrijpen. De ene keer hebben ze over ballet en de nadere hebben Jesse en Maja ineens ruzie.Lees het boek zelf ook want het is een te klein samenvatting en voeg er zelf ook dingen tussen. Ik weet het het is een dik boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meander door Tessa de Loo"