Marte Jacobs door Tim Krabbé

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Marte Jacobs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1359 woorden
  • 18 november 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
165
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Marte Jacobs
Shadow
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen v…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk wa…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen van de vraag wat dat te betekenen had.
Marte Jacobs door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titel: Marte Jacobs
Auteur: Tim Krabbé
Aantal pagina’s: 104
Eerste druk: 2007
Genre: Romance
Titelverklaring: De titel komt van de naam van het hoofdpersoon (Marte Jacobs).

Verdieping verhaal
1. Hoofdpersoon en beschrijving
Emile: Emile is een dichter. Emile is best wel een verlegen jongen. Dit wordt niet rechtstreeks gezegd, maar wordt wel duidelijk door zijn denken. Op de middelbare school had hij wel een imago. Hij zat ook in de schoolkrant commissie.
Marte: Emile ontmoet Marte op een verjaardag. Later komt hij Marte weer tegen op het Amstel lyceum. In die tijd schrijft Emile over Marte het gedicht het pasgeboren girafje. Martes moeder was 16 toen Marte geboren werd. Haar oma is heel streng. Marte kan heel goed tekenen. Als ze 18 is, krijgt ze een relatie met Willem Reiff. Nadat ze het heeft uitgemaakt, pleegt ze zelfmoord.

2. Bijpersonen en verband met hoofdpersoon
Willem: is een jeugdvriend van Emile. Willem is zijn carrière begonnen met een enquête houden in het vliegtuig, of de mensen wel comfortabel zaten. Daarna is hij net als Emile gaan schrijven. Toch zijn zijn boeken veel beter.
Theresé: is de vriendin van Emile
Leo: jeugd vriend
Henk: een jeugd vriend
De moeder van Marte
De oma van Marte

3. Citeer een zin die de beschrijving geeft van de hoofdpersoon
Emile
Marte: Een kind viel hem speciaal op, een meisje met halflang blond haar, een zwarte gymnastiekbroekje en lange benen als scharnierende luciferstokjes. En ze had sproetjes. Haar neus was wipneusachtig. Ze had grijsblauwe ogen.

4. Tijd en vertelde tijd
Tijd: Van ongeveer 1950 tot 2005.
 Vertelde tijd: Ongeveer 55 jaar
Perspectief: Het verhaal wordt door Emile verteld

5. Thema's en uitleg
Thema
Liefde: Emile is verliefd op Marte
Zelfmoord: Marte pleeg zelfmoord
G
edichten: Emile schrijft gedichten
Vriendschap: De vriendschap die Emile had met al zijn vrienden

6. Samenvatting
Emile Binnenbaum is een dichter. Hij is bekend geworden met zijn gedicht over het pasgeboren girafje. Dit heeft hij geschreven over een meisje waarmee hij ging voetballen. Dit meisje heet Marte jacobs. Emile was op de verjaardag van een advocaat. Hij was 17 jaar. Alle jongere gingen voetballen. Emile deed mee. Er was een meisje,Marte, dat hem heel erg opviel. Het meisje en Emile maakte samen alle doelpunten. Later liggen ze samen in het gras een ijsje eten. Emile vertelt Marte dat ze links benig is. Dat gelooft ze eerst niet. Dan wordt Marte uiteindelijk op gehaald door een meisje waarvan Emile denkt dat het haar zus is.
Op school heeft Emile een vriend Willem Reiff. Hij is uiteindelijk ook dichter geworden en veel bekender dan Emile. Als ze met een reünie van de vriendengroep, waarmee ze ooit zouden gaan liften samen komen, vertelt Willem dat hij bezig is met een nieuw boek. Hij wil niet zeggen waarover het gaat en wat de titel is. Emile komt hier achter als het boek uit komt.
Een paar jaar later zit Emile in zijn examenjaar. Marte zit dan in de brugklas. Emile herkent haar direct en denkt weer aan de avond van de voetbalwedstrijd. Telkens als Marte en Emile elkaar zien, geven ze een knikje naar elkaar. Emile voelt zich aan getrokken tot Marte.
Als Emile het jaarboek wil gaan maken, wilt hij er een verhaaltje in zetten over Marte. Uiteindelijk wordt het een gedicht. Een gedicht over een pasgeboren girafje, want daar vond hij haar op lijken tijdens het voetbal.Als er op gegeven moment een schoolfeest is, zien ze elkaar, terwijl hij aan het dansen is met Theresa. Hij durft niet naar Marte te gaan, omdat het niet normaal is dat een eindexamenleerling met een ‘brugger’ gaat dansen.
Een paar jaar later, als Emile aan het studeren is, komt hij Marte tegen als ze met haar vriendinnen naar de film gaat. Emile heeft dan een relatie met Theresa. Hij gaat mee met Marte en haar vriendinnen naar de film.
De volgende dag spreekt hij af met Marte op dezelfde plek als ze de vorige avond afscheid hebben genomen. Zo doen ze dat een paar dagen lang. Emile noemt dit hun kronkeltochten. Hij komt er zo ook achter dat het niet Martes zus was die haar op kwam halen bij de voetbal wedstrijd, maar haar moeder. Haar moeder was 16 toen zij werd geboren. Haar moeder en haar oma hebben constant andere vriendjes, waardoor Marte de hele tijd verhuist naar een andere stad en uiteindelijk altijd weer terug naar Amsterdam verhuist. Ook vertelt ze dat haar oma, waar ze nu woont, heel streng is. Ze mag niet heel vaak weg.
Op een gegeven moment wordt Emile gevraagd om zijn gedicht voor te lezen bij een gedichtwedstrijd, waarbij elke dichter drie gedichten om de beurt voor moeten lezen. Hij vertelt dit aan Marte. Die reageert heel enthousiast en zegt dat ze komt kijken. Emile heeft nu een probleem, want Theresa, waarmee hij nog steeds een relatie mee heeft, komt ook kijken. Hij heeft Marte wel vertelt over Theresa, maar Theresa niet over Marte. Maar het probleem lost zichzelf op, want Marte mag niet van haar oma.
Op de avond van de gedichtenwedstrijd hoort Emile dat hij als eerste moet. Hij wordt heel nerveus en besluit met het pasgeboren girafje te beginnen. Vlak voordat hij begint, kijkt hij de zaal in en ziet Marte. Daardoor gaat het in een keer goed. Als hij daarna nog een keer aan de beurt is en hij de zaal in kijkt, is Marte weg. Door de gedichtenwedstrijd krijgt Emile heel veel contracten aangeboden. Na de gedichtenwedstrijd ziet Emile Marte heel lang niet meer. Ze hadden nog een afspraak, maar Marte was weer verhuisd dus Marte had via een brief afgezegd.
Als Emile en Theresa na de gedichtenwedstrijd op vakantie gaan, komt Theresa met dat ze misschien zwanger is. Emile ziet dit eigenlijk niet zitten. Hij spreekt af met zichzelf dat als Theresa niet zwanger is dan maakt hij het uit en als ze wel zwanger is dan blijft hij bij haar. Op de terugreis als Theresa terug komt van de wc, vertelt ze dat ze ongesteld is geworden. Als ze thuis zijn, maakt Theresa het zelf uit.
De eerstvolgende keer dat Marte en Emile elkaar weer zien, is als Het Amstel Lyceum 100 jaar bestaat. Het is inmiddels uit met Theresa. Marte helpt mee bij het feest. Marte en Emile kunnen niet heel veel praten, omdat Marte moet helpen en alle jassen op moet hangen. Maar zodra ze kunnen, kletsen ze.
Als Emile en Marte en nog wat andere mensen die hebben geholpen bij het feest, aan het eind van de avond buiten staan, besluit Emile aan Marte te vragen of ze mee naar zijn huis wilt gaan. Net als Emile op haar af wilt stappen, loopt Reiff naar Marte toe en zegt jij bent een lekker ding. Jij gaat met mij mee naar huis.
Sindsdien heeft Emile niks meer vernomen van Marte. Tot op een gegeven moment het boek uit komt waar Reiff niks over los wou laten bij de reünie. Het boek heet: het meisje uit mijn jeugd. Op de voorkant staat een foto van een ingezoomd gezicht. Emile herkent haar direct. Het is Marte. Als Emile begint te lezen, komt hij er achter dat na de avond van de reünie, Marte en Reiff een relatie hadden, waar sex belangrijker was dan praten. Als Reiff op gegeven moment ongevraagd een foto maakt van Marte, maakt Marte het uit. Dat is precies de dag dat bij Emile de telefoon een keer heeft gerinkeld. Dat was Marte. Diezelfde dag is de dag dat Marte zelfmoord pleegt en de dag dat Emile er achter komt dat hij helemaal geen goede dichter is. Alleen zijn eerste gedicht over het pasgeboren girafje is een succes geweest.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

6. Samenvatting
Emile Binnenbaum is een dichter. Hij is bekend geworden met zijn gedicht over het pasgeboren girafje. Dit heeft hij geschreven over een meisje waarmee hij ging voetballen. Dit meisje heet Marte jacobs. Emile was op de verjaardag van een advocaat. Hij was 17 jaar. Alle jongere gingen voetballen. Emile deed mee. Er was een meisje,Marte, dat hem heel erg opviel. Het meisje en Emile maakte samen alle doelpunten. Later liggen ze samen in het gras een ijsje eten. Emile vertelt Marte dat ze links benig is. Dat gelooft ze eerst niet. Dan wordt Marte uiteindelijk op gehaald door een meisje waarvan Emile denkt dat het haar zus is.
Op school heeft Emile een vriend Willem Reiff. Hij is uiteindelijk ook dichter geworden en veel bekender dan Emile. Als ze met een reünie van de vriendengroep, waarmee ze ooit zouden gaan liften samen komen, vertelt Willem dat hij bezig is met een nieuw boek. Hij wil niet zeggen waarover het gaat en wat de titel is. Emile komt hier achter als het boek uit komt.
Een paar jaar later zit Emile in zijn examenjaar. Marte zit dan in de brugklas. Emile herkent haar direct en denkt weer aan de avond van de voetbalwedstrijd. Telkens als Marte en Emile elkaar zien, geven ze een knikje naar elkaar. Emile voelt zich aan getrokken tot Marte.
Als Emile het jaarboek wil gaan maken, wilt hij er een verhaaltje in zetten over Marte. Uiteindelijk wordt het een gedicht. Een gedicht over een pasgeboren girafje, want daar vond hij haar op lijken tijdens het voetbal.Als er op gegeven moment een schoolfeest is, zien ze elkaar, terwijl hij aan het dansen is met Theresa. Hij durft niet naar Marte te gaan, omdat het niet normaal is dat een eindexamenleerling met een ‘brugger’ gaat dansen.
Een paar jaar later, als Emile aan het studeren is, komt hij Marte tegen als ze met haar vriendinnen naar de film gaat. Emile heeft dan een relatie met Theresa. Hij gaat mee met Marte en haar vriendinnen naar de film.
De volgende dag spreekt hij af met Marte op dezelfde plek als ze de vorige avond afscheid hebben genomen. Zo doen ze dat een paar dagen lang. Emile noemt dit hun kronkeltochten. Hij komt er zo ook achter dat het niet Martes zus was die haar op kwam halen bij de voetbal wedstrijd, maar haar moeder. Haar moeder was 16 toen zij werd geboren. Haar moeder en haar oma hebben constant andere vriendjes, waardoor Marte de hele tijd verhuist naar een andere stad en uiteindelijk altijd weer terug naar Amsterdam verhuist. Ook vertelt ze dat haar oma, waar ze nu woont, heel streng is. Ze mag niet heel vaak weg.
Op een gegeven moment wordt Emile gevraagd om zijn gedicht voor te lezen bij een gedichtwedstrijd, waarbij elke dichter drie gedichten om de beurt voor moeten lezen. Hij vertelt dit aan Marte. Die reageert heel enthousiast en zegt dat ze komt kijken. Emile heeft nu een probleem, want Theresa, waarmee hij nog steeds een relatie mee heeft, komt ook kijken. Hij heeft Marte wel vertelt over Theresa, maar Theresa niet over Marte. Maar het probleem lost zichzelf op, want Marte mag niet van haar oma.
Op de avond van de gedichtenwedstrijd hoort Emile dat hij als eerste moet. Hij wordt heel nerveus en besluit met het pasgeboren girafje te beginnen. Vlak voordat hij begint, kijkt hij de zaal in en ziet Marte. Daardoor gaat het in een keer goed. Als hij daarna nog een keer aan de beurt is en hij de zaal in kijkt, is Marte weg. Door de gedichtenwedstrijd krijgt Emile heel veel contracten aangeboden. Na de gedichtenwedstrijd ziet Emile Marte heel lang niet meer. Ze hadden nog een afspraak, maar Marte was weer verhuisd dus Marte had via een brief afgezegd.
Als Emile en Theresa na de gedichtenwedstrijd op vakantie gaan, komt Theresa met dat ze misschien zwanger is. Emile ziet dit eigenlijk niet zitten. Hij spreekt af met zichzelf dat als Theresa niet zwanger is dan maakt hij het uit en als ze wel zwanger is dan blijft hij bij haar. Op de terugreis als Theresa terug komt van de wc, vertelt ze dat ze ongesteld is geworden. Als ze thuis zijn, maakt Theresa het zelf uit.
De eerstvolgende keer dat Marte en Emile elkaar weer zien, is als Het Amstel Lyceum 100 jaar bestaat. Het is inmiddels uit met Theresa. Marte helpt mee bij het feest. Marte en Emile kunnen niet heel veel praten, omdat Marte moet helpen en alle jassen op moet hangen. Maar zodra ze kunnen, kletsen ze.
Als Emile en Marte en nog wat andere mensen die hebben geholpen bij het feest, aan het eind van de avond buiten staan, besluit Emile aan Marte te vragen of ze mee naar zijn huis wilt gaan. Net als Emile op haar af wilt stappen, loopt Reiff naar Marte toe en zegt jij bent een lekker ding. Jij gaat met mij mee naar huis.
Sindsdien heeft Emile niks meer vernomen van Marte. Tot op een gegeven moment het boek uit komt waar Reiff niks over los wou laten bij de reünie. Het boek heet: het meisje uit mijn jeugd. Op de voorkant staat een foto van een ingezoomd gezicht. Emile herkent haar direct. Het is Marte. Als Emile begint te lezen, komt hij er achter dat na de avond van de reünie, Marte en Reiff een relatie hadden, waar sex belangrijker was dan praten. Als Reiff op gegeven moment ongevraagd een foto maakt van Marte, maakt Marte het uit. Dat is precies de dag dat bij Emile de telefoon een keer heeft gerinkeld. Dat was Marte. Diezelfde dag is de dag dat Marte zelfmoord pleegt en de dag dat Emile er achter komt dat hij helemaal geen goede dichter is. Alleen zijn eerste gedicht over het pasgeboren girafje is een succes geweest.

7. Eigen mening
Ik vond het boek ok, het was goed en al maar ik werd toch een beetje boos aan het eind wanneer Reiff met Marte ging neuken. Reiff wist dat Emile verliefd op Marte was en toch deed hij dat. Ook vond ik een beetje idioot dat Reiff een verhaal over Marte ging schrijven en het ‘Het meisje uit mijn jeugd’ betiteld. Ze is niet van zijn jeugd maar uit Emile’s jeugd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marte Jacobs door Tim Krabbé"