Marte Jacobs door Tim Krabbé

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Marte Jacobs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 518 woorden
  • 23 oktober 2014
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
16 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
165
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Marte Jacobs
Shadow
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen v…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk wa…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen van de vraag wat dat te betekenen had.
Marte Jacobs door Tim Krabbé
Shadow

Tim Krabbe, Marte Jacobs, uitgeverij Promentheus, Amsterdam 2007 (5e druk, 2008)

Emile Binenbaum is een bekende schrijver, onder andere door het verhaal het kleine girafje maar hij zit na jaren lang, nog steeds met een meisje in zijn hoofd. Waarom heeft zij zelfmoord gepleegd? Heeft ze ooit wel om hem gegeven? Heeft ze ooit wat voor hem gevoeld? Hij probeert antwoorden op deze vragen te krijgen door de boeken te lezen van een oude vriend van hem, Willem Reiff, hij heeft het meisje Marte Jacobs voor het laatst met hem samen gezien, dus als iemand wat van haar weet moet hij dat wel zijn.

Emile is sinds zijn zestiende al verliefd op het meisje Marte die destijds nog maar negende was, ze ontmoeten elkaar op een feestje en herenigen iedere keer per toeval na jaren elkaar niet meer gezien te hebben. Er speelt altijd een spanning tussen die twee, maar wat voor een spanning dat is weten ze beiden zelf niet. Wanneer Emile zijn kans probeert te pakken bij Marte tijdens een school reünie na negen jaar spanning, loopt ze weg met zijn oude vriend, hij hoort nooit meer wat van haar. Jaren er na hoorde hij pas dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Bij het laatste boek die hij leest van Willem Reiff, ontdekt hij wat er aan de hand was. Ze vond hem wel leuk, ze wou hem wel, maar alles liep verkeerd, ze was met Willem mee gegaan, maar ze heeft hem alleen gebruikt. De dag dat ze zelfmoord pleegde, kwam ze er achter dat Emile haar al die tijd leuk vond en dat het kleine girafje over haar ging. Toen Emile hier rond zijn vijftigste achterkwam, kwam hij er ook achter dat hij niet echt een schrijver is, maar zij hem een schrijver maakte, sterker nog, een dichter.

De hoofdpersoon is Emile Binenbaum, in de jaren heen zie je hem wel ontwikkelen, vooral zijn liefde voor Marte groeit in dit verhaal. Verder leert hij ook zichzelf kennen door haar, eerst wist hij nou niet of hij op haar viel of omdat het normaal was om interesse te hebben in een meisje van zeven jaar jonger en dat dus meer jongens dit hebben.

Het speelt zich in verschillende periodes af. Er zit een verschil van zo’n dertig jaar in de periodes. Het is niet zo heel lang geleden geschreven, omdat ze nog vrij moderne dingen beschreven. Het speelt zich af op verschillende plekken, maar vooral op school, omdat ze samen op school zaten en in Amsterdam, want daar spraken ze in de zomer vaak af.

De verteltijd duurt zo’n dertig jaar. Het boek is niet chronologisch, het begint eerst af wanneer hij rond de vijftig is en daarna begint het op chronologische volgorde van zijn zestiende tot weer rond zijn vijftigste.

Het boek heet Marte Jacobs, want het hele boek gaat over haar en over zijn liefde voor haar.

Dit boek vond ik erg leuk om te lezen en spannend, zeker een aanrader! Het is zo leuk omdat ik me helemaal in de ik-personage kon verdiepen en begreep hoe hij zich voelde

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marte Jacobs door Tim Krabbé"