Marte Jacobs door Tim Krabbé

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Marte Jacobs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2057 woorden
  • 7 mei 2011
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
37 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
165
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Marte Jacobs
Shadow
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen v…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk wa…
Er was een moment waarop ze allebei alleen aan de kant zaten en elkaars blik opvingen. Ze knikten en lachten even. Maar Emile ging niet naar haar toe. Haar rol in het toneelstuk was te klein geweest om haar ermee te kunnen complimenteren, en hij kon ook niet met haar gaan dansen. Een zesdeklasser met een eersteklasser - zoiets bestond niet. De hele school zou gonzen van de vraag wat dat te betekenen had.
Marte Jacobs door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

A

1.Algemeen/oriënterend

a. De titel van het boek Marte Jacobs
b. De auteur is Tim Krabbé
c. Over Tim Krabbé:
Tim Krabbé is 13 april 1943 geboren in Amsterdam. Hij is Nederlands.
d. Dit boek heeft geen motto of opdracht
e. Het boek heeft 166 bladzijdes.
f. Ik heb het boek in 4 uur uit gelezen.
g. Ik had niet echt verwachtingen. Na de eerste bladzijdes was mijn verwachting dat ik het boek niet zo heel leuk zo vinden, maar dat verdween ook weer snel.


2. De samenvatting:

Emile Binnenbaum is een dichter. Hij is bekend geworden met zijn gedicht over het pasgeboren girafje. Dit heeft hij geschreven over een meisje waarmee hij ging voetballen. Dit meisje heet Marte jacobs. Emile was op de verjaardag van een advocaat. Hij was 17 jaar. Alle jongere gingen voetballen. Emile deed mee. Er was een meisje,Marte, dat hem heel erg opviel. Het meisje en Emile maakte samen alle doelpunten. Later liggen ze samen in het gras een ijsje te eten. Emile vertelt Marte dat ze links benig is. Dat gelooft ze eerst niet. Dan wordt Marte uiteindelijk op gehaald door een meisje waarvan Emile denkt dat het haar zus is.

Op school heeft Emile een vriend Willem Reiff. Hij is uiteindelijk ook dichter geworden en veel bekender dan Emile. Als ze met een reünie van de vriendengroep, waarmee ze ooit zouden gaan liften samen komen, vertelt Willem dat hij bezig met een nieuw boek. Hij wil niet zeggen waar het over gaat en wat de titel is. Emile komt hier achter als het boek uit komt.

Een paar jaar later zit Emile in zijn examenjaar. Marte zit dan in de brugklas. Emile herkent haar direct en denkt weer aan de avond van de voetbalwedstrijd. Telkens als Marte en Emile elkaar zien, geven ze een knikje naar elkaar. Emile voelt zich aan getrokken tot Marte.

Als Emile het jaarboek wil gaan maken, wilt hij er een verhaaltje in zetten over Marte. Uiteindelijk wordt het een gedicht. Een gedicht over een pasgeboren girafje, want daar vond hij haar op lijken tijdens het voetbal.

Als er op gegeven moment een schoolfeest is, zien ze elkaar, terwijl hij aan het dansen is met Theresa. Hij durft niet naar Marte, omdat het niet normaal is als een eindexamenleerling met een ‘brugger’ gaat dansen.

Een paar jaar later, als Emile aan het studeren is, komt hij Marte tegen als ze met haar vriendinnen naar de film gaat. Emile heeft dan een relatie met Theresa. Hij gaat mee met Marte en haar vriendinnen naar de film.

De volgende dag spreekt hij af met Marte op dezelfde plek als ze de vorige avond afscheid hebben genomen. Zo doen ze dat een paar dagen lang. Emile noemt dit hun kronkeltochten. Hij komt er zo ook achter dat het niet Martes zus was die haar op kwam halen bij de voetbal wedstrijd, maar haar moeder. Haar moeder was 16 toen zij werd geboren. Haar moeder en haar oma hebben constant andere vriendjes, waardoor Marte de hele tijd verhuist naar een andere stad en uiteindelijk altijd weer terug naar Amsterdam verhuist. Ook vertelt ze dat haar oma, waar ze nu woont, heel streng is. Ze mag niet heel vaak weg.

Opgegeven moment wordt Emile gevraagd om zijn gedicht voor te lezen bij een gedichtwedstrijd, waarbij elke dichter drie gedichten om de beurt voor moeten lezen. Hij vertelt dit aan Marte. Die reageert heel enthousiast en zegt dat ze komt kijken. Emile heeft nu een probleem, want Theresa, waarmee hij nog steeds een relatie mee heeft, komt ook kijken. Hij heeft Marte wel vertelt over Theresa, maar Theresa niet over Marte. Maar het probleem lost zichzelf op, want Marte mag niet van haar oma.

Op de avond van de gedichtenwedstrijd hoort Emile dat hij als eerste moet. Hij wordt heel nerveus en besluit met het pasgeboren girafje te beginnen. Vlak voordat hij begint, kijkt hij de zaal in en ziet Marte. Daardoor gaat het in een keer goed. Als hij daarna nog een keer aan de beurt is en hij de zaal in kijkt, is Marte weg. Door de gedichtenwedstrijd krijgt Emile heel veel contracten aangeboden. Na de gedichtenwedstrijd ziet Emile Marte heel lang niet meer. Ze hadden nog een afspraak, maar Marte was weer verhuisd dus Marte had via een brief afgezegd.

Als Emile en Theresa na de dichtwedstrijd op vakantie gaan, komt Theresa met dat ze misschien zwanger is. Emile ziet dit eigenlijk niet zitten. Hij spreekt af met zichzelf dat als Theresa niet zwanger is dan maakt hij het uit en als ze wel zwanger is dan blijft hij bij haar. Op de terugreis als Theresa terug komt van de wc, vertelt ze dat ze ongesteld is geworden. Als ze thuis zijn, maakt Theresa het zelf uit.

De eerstvolgende keer dat Marte en Emile elkaar weer zien, is als Het Amstel Lyceum 100 jaar bestaat. Het is inmiddels uit met Theresa. Marte helpt mee bij het feest. Marte en Emile kunnen niet heel veel praten, omdat Marte moet helpen en alle jassen op moet hangen. Maar zodra ze kunnen, kletsen ze.

Als Emile en Marte en nog wat andere mensen die hebben geholpen bij het feest, aan het eind van de avond buiten staan, besluit Emile aan Marte te vragen of ze meer naar zijn huis wilt gaan. Net als Emile op haar af wilt stappen, loopt Reiff naar Marte toe en zegt jij bent een lekker ding. Jij gaat met mij mee naar huis.

Sindsdien heeft Emile niks meer vernomen van Marte. Tot op een gegeven moment het boek uit komt waar Reiff niks over los wou laten bij de reünie. Het boek heet: het meisje uit mijn jeugd. Op de voorkant staat een foto van een ingezoomd gezicht. Emile herkent haar direct. Het is Marte. Als Emile begint te lezen, komt hij er achter dat na de avond van de reünie, Marte en Reiff een relatie hadden, waar sex belangrijker was dan praten. Als Reiff op gegeven moment ongevraagd een foto maakt van Marte, maakt Marte het uit. Dat is precies de dag dat bij Emile de telefoon een keer heeft gerinkeld. Dat was Marte. Diezelfde dag is de dag dat Marte zelfmoord pleegt en de dag dat Emile er achter komt dat hij helemaal geen goede dichter is. Alleen zijn eerste gedicht over het pasgeboren girafje is een succes geweest.


B . Belevingsvragen:

3. eerste reactie
a. Het boek sprak me wel aan, omdat de verhaallijn erg duidelijk is. Alhoewel je af en toe dingen niet snapt, worden die later duidelijk en dat maakt een boek fijn om te lezen. Het was een makkelijk boek in de zin van dat er weinig moeilijke woorden in worden gebruikt. Ik vind het wel jammer dat je van te voren al weet dat Marte zelfmoord pleegt. Dat had een open plek kunnen blijven.

b. De gebeurtenis van het voetballen is mij het meeste bij gebleven . Vooral omdat dat stukje ongemerkt door het gedicht om de hoek komt kijken. Dit stuk is wel belangrijk, want hierin leren ze elkaar kennen.


C . Verdieping

4. tijd, ruimte en personen

a. De tijd waarin het boek is geschreven is rond de 21e eeuw, want er zijn auto’s en televisie en telefoon. De zinsopbouw is modern.

b. Marte is 9 als zij Emile ontmoet en 18 wanneer ze sterft. Emile was 16 toen ze elkaar ontmoetten. Als Emile het verhaal vertelt is hij ongeveer 50. Er is niet echt een tijdverschil, want Emile vertelt het verhaal als hij rond de 50 is. Hij vertelt over toen hij 16 tot en met 24 jaar was.

c. Het hele verhaal wordt als een soort van flashback verteld zoals ik al bij b. zei.

d. Het hele verhaal speelt zich af in Amsterdam. Marte verhuist af en toe in het boek, omdat haar oma of haar moeder weer een andere vriend heeft.

e. Er zijn drie belangrijke personages is het boek:

-Emile Binnenbaum.
Emile is een dichter. Hij heeft gymnasium op het Amstel lyceum gedaan. Daarna is hij Nederlands gaan studeren. Emile is best wel een verlegen jongen. Dit wordt niet rechtstreeks gezegd, maar wordt wel duidelijk door zijn denken. Op de middelbare school had hij wel een imago. Hij zat ook in de schoolkrant commissie.

-Marte jacobs.
Emile ontmoet Marte op een verjaardag. Later komt hij Marte weer tegen op en Amstel lyceum. In die tijd schrijft Emile over Marte het gedicht het pasgeboren girafje. Martes moeder was 16 toen Marte geboren werd. Haar oma is heel streng. Marte kan heel goed tekenen. Als ze 18 is, krijgt ze een relatie met Willem Reiff. Nadat ze het heeft uitgemaakt, pleegt ze zelfmoord.

-Willem Reiff.
Willem is eigenlijk niet heel belangrijk in het boek. Toch heeft hij een bijdrage. Willem is zijn carrière begonnen met een enquête houden in het vliegtuig, of de mensen wel comfortabel zaten. Daarna is hij net als Emile gaan schrijven. Zijn boeken worden veel beter verkocht dan die van Emile. Als Emile aan Willem vertelt dat hij een zwak heeft voor Marte en Emile Marte aanwijst in de gang, noemt Willem haar een platvis. Toch is het uiteindelijk Willem die Marte van Emile afpakt.5. vertelwijze (perspectief)/ opbouw

a. Emile is de verteller van het verhaal.

b. Het verhaal wordt vanuit een hij perspectief geschreven.

c. Je kan ik het boek alleen de gedachtes van Emile te weten komen.

d. Het boek bestaat uit zeven hoofdstukken. Allemaal vanuit een andere tijd geschreven. Alle delen zijn getiteld:
1. Twee woorden
2. De tovervoorhoede
3. Het pasgeboren Girafje
4. Iedere keer
5. Het honderdjarig bestaan
6. Het tweede gedicht
7. Een meisje uit iemands jeugd

e. Het eerste hoofdstuk is een proloog. Het is het einde van het boek waar na het verhaal wordt vertelt.
Het laatste hoofdstuk kan je niet echt een epiloog noemen. Er wordt in verteld uit het boek van Willem Reiff. Het hele verhaal wordt vertelt van zijn relatie met Marte.

6. thematiek en interpretatie
a. Marte jacobs is het meisje waar het hele boek om draait. Om hoe Emile om Marte gaat geven en telkens geen stap durft te zetten en hoe ze uiteindelijk door een jeugdvriend wordt afgepakt. Er is geen ondertitel of motto.

b. De motieven in het boek zijn:
• Het gedicht: ‘het pasgeboren girafje’
• De geplande ontmoetingen tussen Marte en Emile, zoals bij het wiskunde lokaal.
• Verlaten worden, Emile wordt telkens verlaten door Marte of door Thérèse. Marte verlaat ook Willem Reiff.
• De slentertochten
• De tekeningen van Marte Jacobs.

c. Het thema is onmogelijke liefde is tussen Emile en Marte. Telkens probeert Emile weer iets om het werkelijk te maken maar er zijn telkens verschillende elementen waardoor dat niet lukt (bv. leeftijdsverschil, Emile heeft een relatie met Theresa, Emile is te verlegen of Marte heeft een relatie met Willem)

d. De schrijver wilt vertellen dat je ergens voor moet gaan, want als je het niet doet kan je er later spijt van krijgen.


D. Reflectie

7. persoonlijke waarneming

Ik vind het boek een goed boek. Ik vind het een goed boek, omdat er toch ook wel een beetje spanning in voor komt, omdat je benieuwd bent of Emile en Marte nog een relatie gaan krijgen en aan het eind wat er nou is gebeurd tussen Reiff en Marte. Deze spanning wordt veroorzaakt door witte plekken in de tekst. Bijvoorbeeld dat Emile aan het begin wel vertelt dat Reiff Marte van hem had afgepakt, maar niet hoe dat nou is gebeurd. Ik begon zelfs te twijfelen of dat nog wel gebeurde toen Reiff Marte in de gang spottend een platvis noemde.

Het verhaal zat goed in elkaar. Dingen die je niet begreep, werden snel al duidelijk, zoals dat de vrouw van de oude school vriend waar ze hun reünie hebben, begint over het pasgeboren girafje. Toen ik dat las vroeg ik me af waar ze het over had, maar toen ik verder ging lezen, snapte ik waar ze het over had.

Het verhaal was vlot om te lezen. Er waren geen lastige stukken die je een paar keer over moest lezen om het echt te begrijpen. Dat maakt een boek altijd een stuk aangenamer. Een prima boek.


E.

8. Speciale verwerkingsopdrachten (taakbladen)

Schrijver: Krabbé, Tim
Titel: Marte Jacobs
Jaar van uitgave: 2007
Bron: Trouw
Publicatiedatum: 20-10-2007
Recensent: Bas Belleman
Recensietitel: Tim Krabbé does it again

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/1659366/2007/10/20/Tim-Krabbe-does-it-again.dhtml

Schrijver: Krabbé, Tim
Titel: Marte Jacobs
Jaar van uitgave: 2007
Bron: NRC Handelsblad
Publicatiedatum: 12-10-2007
Recensent: Pieter Steinz
Recensietitel: Schrijven met de wichelroede

http://admin.nrcboeken.nl/recensie/schrijven-met-de-wichelroede

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marte Jacobs door Tim Krabbé"