Titel : Marokko aan de plas
Schrijver : Karlijn Stoffels
Gemaakt door : Mohammed El Mathari
(niets van dit verslag is gekopieerd of bekeken van het internet)
(copyright Mohammed productions 2007)
Samenvatting
Er is een Marokkaanse jongen die Issa heet hij is opgegroeid in Marokko, en door zijn vader naar Nederland gehaald samen met zijn gezin om hier op school te gaan, dat komt samen met een paar problemen, namelijk dat Issa de Nederlandse taal niet vloeiend kan spreken.
Issa de Marokkaanse jongen in plaswijk is daarnaast ook nog jaloers op zijn Broer Mohammed, dit omdat Mohammed juist wel goed Nederlands kan spreken.
De vader van Issa is dan ook een heel streng man, hij heeft Mohammed het huis uitgetrapt omdat hij de eer van zijn familie te schande brengt, dat vindt Issa heel erg jammer maar als een jongen in het huis heeft hij natuurlijk niks veels te zeggen.
En praten over Mohammed in het huis brengt dan ook niet veel goeds.
Issa heeft net de CITO toets gedaan in zijn laatste jaar, wat bleek was dat Issa bijna nergens aan voldeed, Issa werd gestuurd naar een school voor extra begeleiding.
Hij moest leren omgaan met dieren en hoe je ze kon temmen.
Op die school kwam hij Farah en een paar andere mensen te leren kennen, Hij vond Farah een hele leuke meisje.
Issa woont in een wijk waar er ruzie is tussen twee bendes, en toevallig op een dag komt Farah in deze ruzie tussen deze twee bendes te staan, dus Issa besluit om gelijk te helpen dit resulteert tot het per ongeluk duwen van een bendelid naast een tram, de jongen komt helemaal onder het bloed te staan, maar hij leeft nog gelukkig.
Issa komt terecht in het ziekenhuis waar hij wordt ondervraagd door twee politieagenten, en er kwam ook een vriend op bezoek, Hij en Issa hadden van plaats gewisseld in het ziekenhuis zodat Issa snel naar huis kon en zijn vriend daarna ook tegelijk zonder gezien te worden.
Issa komt thuis bij zijn vader die echt helemaal boos is geworden van wat Issa heeft gedaan, het resulteert in een grote ruzie waarbij Issa bijna een hand omhoog hield naar zijn vader, wat natuurlijk een grote schande is in de Marokkaanse/Arabische cultuur.
Issa wordt door zijn vader het huis uitgetrapt, maar de buurman van Issa heeft toch wel wat werk voor Issa, hij mag zijn eigen reportage maken van zijn wijk, een soort documentaire met alleen de stem van Issa en zo gaat zijn leven verder.
Issa die volwassen wordt zonder de hulp van zijn vader of iemand anders, behalve zijn grote broer Mohammed die hem steunt samen met de vriendin van zijn broer Mohammed.
Ruimte/plaats
Het boek neemt zich plaats in vlugtwijk in Nederland, naast Issa zijn huis en op zijn school voor jongeren die extra begeleiding nodig hebben.
Het speelt zich rond 1990 omdat er toen nog tweede generaties Marokkanen op school zaten, nu rond 2004 heb je het toch echt wel over de derde generatie!.
Titelverklaring
Eerlijk gezegd zou ik niet weten waarom het boek Marokko aan de plas heet, dit omdat er weinig over Marokko zelf wordt gepraat, alleen dat Issa en zijn familie hier naartoe zijn gebracht door zijn Vader, maar verder helemaal niks.
Ik denk dat het boek zo heet om de aandacht te trekken van Marokkaanse lezers, en dit heeft het zeker wel gedaan bij mij.
Leesbelevingsverslag
De hoofdpersonen in dit boek kan ik heel erg vergelijken met mijn ooms in de jaren 90, hen hadden ook heel erg veel te maken met familie eer enzovoorts.
Ik zelf als 3e generatie Marokkaans zijnde heb hier niet zo heel erg veel mee te maken dit omdat de Nederlandse cultuur heel erg overheersend is.
Het boek was ook makkelijk om te lezen, dit omdat het mijn aandacht ook had tijdens het lezen, een mooi boek dat ik zou aanraden aan iedereen die wil weten hoe het zit met het familie eer gedoe.
Thema
Als je een keuze moet maken die je leven zal kunnen veranderen, dan zou je daar gewoon afstand van moeten nemen
dit herleid ik naar het gedoe met Farah die tussen een gevecht kwam waarbij zij ook geduwd werd enz.
Issa moest een keuze maken om haar te helpen of niet, doordat hij haar heeft geholpen heeft hij zijn eigen leven ook totaal omgegooid, dit omdat hij het huis uitgetrapt is en zijn vader hem niet meer steunt.
Commentaar op het Thema
Ik vind mijn thema wel goed gekozen omdat dit ook te maken heeft met het boek, het geeft een goed uitleg waarover het boek gaat.
Hoofdpersonen
Issa : Dit is de belangrijkste hoofdpersoon, dit omdat het verhaal gewoon om hem draait, hij is een kleine Marokkaanse jongen met flaporen die opgroeit in een wijk met veel Marokkaanse jongeren, hij ziet voor het eerst een Nederlands jongen op zijn school voor extra begeleiding.
Farah : Dit is een meisje met bruin haar en hele mooie ogen, dit volgens Issa zijn eigen beschrijving in het boek over Farah. Farah is altijd heel erg aardig tegenover Issa en vind dat vechten helemaal niet goed is.
Vader van Issa : Hij is een strenge man die erg teleurgesteld is in Zijn oudste zoon Mohammed en Issa, hij vindt dat hij ze hier naar Nederland heeft gehaald om een
goede school te volgen, niet om extra les te krijgen omdat Issa nergens aan voldoet.!!
De vrienden van Issa : Issa heeft een paar goede vrienden waaronder 1 Hollander waar hij soms bij thuis komt, de Nederlandse jongen heeft Adhd, en Issa is zelf
dyslectisch, doordat ze allebei iets hebben wat niet zo vaak voorkwam in die tijd waren ze hele goede vrienden van elkaar geworden.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
wat voor punt had je hiervoor?
14 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
wollah, jij bent me held geweest. mooie samenvatting x
13 jaar geleden
Antwoorden