Marokko aan de plas door Karlijn Stoffels

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 972 woorden
  • 25 juni 2007
  • 236 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 236 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
120
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Marokko aan de plas
Shadow
Marokko aan de plas door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens
Titel: Marokko aan de plas
Schrijver: Karlijn Stoffels
Datum verslag: 28-02-07
Genre: Cultuur

Samenvatting
Issa woont in Plaswijk. Hij leeft in een streng islamitische familie. Zijn broer Mohammed woont samen met zijn vriendin Darlene. Zij is een Nederlandse, daarom heeft Mohammed ruzie met vader gekregen. Issa gaat geregeld bij hem op bezoek.
Issa moet naar het VMBO groen omdat hij niet goed kan leren. Hij haalt als hij praat drie talen door elkaar: Marokkaans, Nederlands en zijn thuistaal. Op school vindt Issa het wel leuk en sluit vriendschap met wat Nederlandse kinderen uit zijn klas. Hij wordt ook verliefd op Farah, een meisje uit zijn klas. Issa ziet vaak gevechten tussen grote groepen van Plaswijk en grote grote groepen van Vlugtwijk. Hij bemoeit zich er nooit mee. Issa gaat op een dag weer is naar Mohammed toe. Als hij terugkomt bij de tramhalte ziet hij weer een gevecht. Maar plotseling ziet hij daar ook Farah. Hij mengt zich in het gevecht om haar te redden. Als hij bij haar komt komt er net een tram aan. Ze springen aan de kant maar er valt één jongen voor.
Issa wordt wakker in het ziekenhuis. De politie denkt dat hij die jongen voor de tram heeft gegooid. Issa ontsnapt uit het ziekenhuis en belt Mahmoed. Die werkt bij het nieuws. Hij vertelt het hele verhaal aan Mahmoed. Mahmoed gaat naar de politie en weet Issa vrij te spreken. Issa kan weer gewoon naar huis.


Personen
Issa
Issa is een Marokkaans jongetje dat opgroeit in een streng Islamitische familie. Hij kan heel goed moppen vertellen en weet er ook heel veel. Issa houdt helemaal niet van vechten. Hij helpt zijn moeder bij het huishouden en speelt met Jamal. Dat is Issa’s kleine broertje. Zijn vader is bakker en draait altijd nachtdiensten. Issa speelt vaak buiten of gaat zitten bij De plas. Hij haalt met Hisjam (dat is zijn beste vriend) altijd kattekwaad uit. Issa is denk ik ongeveer 12 jaar oud. Dat merk ik op uit het feit dat hij naar de brugklas gaat. Zijn achternaam weet ik niet.

Issa’s vader
Issa’s vader is streng Islamitisch. Hij werkt als bakker en maakt altijd nachtdiensten. Hij werkt hard om zijn gezin te onderhouden. Hij heeft ruzie met Mohammed omdat Mohammed samenwoont met een Nederlands meisje, Darlene. Zij is zwanger van hem. Issa krijgt nooit zakgeld van vader. Hij vindt dat omdat ze in Nederlands wonen Issa zich niet als een Nederlander moet gedragen. Dus ook geen zakgeld en allemaal speelgoed. Ik weet niet hoe oud hij is en wat zijn voor- of achternaam is.

Kelsey
Kelsey is een Nederlander die bij Issa in de klas zit. Hij is altijd brutaal en scheldt vaak. Daarom moet hij naar een vloekmoeder. Die leert hem allemaal woorden die niet grof zijn en wel op echte scheldwoorden lijken. Bijvoorbeeld: krotverzonnenis en klankerrijer. Hij helpt Issa om te ontsnappen uit het ziekenhuis. Hij is ongeveer even oud als Issa. Zijn achternaam weet ik niet.


Mahmoed: hij werkt bij het nieuws en pleit Issa vrij.
Mohammed: Mohammed is de broer van Issa. Hij geeft hem geld en steunt Issa altijd.
Dicky: Dicky is het eerste `kaaskop´ vriendje van Issa.
Hisjam: Hisjam is de beste vriend van Issa. Hij haalt samen met Issa kattekwaad uit.
Farah: Issa is op Farah verliefd en zij is de reden dat Issa gaat vechten.

Plaats
Plaswijk: Daar woont Issa.
Ziekenhuis: daar wordt Issa verpleegd.
Bij Buur: daar kan Issa even ontspannen en daar vertelt hij verhalen of moppen aan Buur.
Thuis: daar woont hij.
Tramstation: daar vinden de gevechten plaats.

Tijd
Het speelt zich af in de moderne tijd. omdat Issa een mobieltje koopt. Een mobieltje is er pas sinds ongeveer 1990.
Er verstrijkt ongeveer een half jaar in het boek, want ze beginnen na de vakantie in het tweede semester. En dan komt er nog wat na. Dus ongeveer een half jaar.
Het boek heeft 144 bladzijdes waarvan er 138 van het verhaal zijn.

Begin
Het begint gewoon voor aan het verhaal.
Issa gaat naar zijn nieuwe school. Op die school leer je voor dierenverzorger of tuinman. Issa maakt een nieuwe vriend. Zijn eerste kaaskop vriend. Die heet Dickey. Issa leert zijn klas kennen en vind school best wel leuk.

Probleem
Het belangrijkste probleem in het boek is dat Issa de schuld krijgt van iets wat hij niet heeft gedaan. Hij moet bewijzen dat hij niks heeft gedaan.

Afloop

Issa bewijst via Mahmoed die bij het nieuws werkt dat hij onschuldig is. De politie vertelt dat aan zijn ouders. Zijn vader accepteert hem weer in huis. Kelsey die van school was gestuurd mag weer op school komen en alles komt dus weer goed. Het is een gesloten einde want het verhaal is gewoon afgelopen.

Titel
De titel Marokko aan de plas komt omdat bijna heel plaswijk uit Marokkanen bestaat. Een paar jongens hebben op het bord Plaswijk wijk weggestreept en er Marokko aan de plas gezet. Het heeft niet zoveel te maken met het probleem.

Beoordeling
Saai: Ik vond het boek saai omdat er bijna niks in gebeurt. Issa gaat maar steeds naar huis en dan doet hij weer wat. En de volgende dag gaar hij weer naar school. De eerste 90 bladzijdes ongeveer gaan alleen daarover. Pas op de laatste paar bladzijdes gebeurd en wat. En dat is ook weer heel snel opgelost. Er had wat mij betreft wat meer in mogen gebeuren. Als dat boek gewoon voor de lol was dan was ik na 10 bladzijdes gestopt.
Interessant: Ik vond het boek wel interessant omdat je ziet hoe het er in een andere cultuur aantoe gaat. Je ziet ook dat Marokkaanse jongeren anders denken over Nederlanders. Maar Issa ziet naderhand dat Nederlanders helemaal niet zo raar en stom zijn als hij dacht. En Kelsey de kaaskop helpt hem zelfs om uit het ziekenhuis te komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

geweldig hoef ik mijn boeken nimmeer te lezen xd thnx <3

11 jaar geleden

J.

J.

Ik Moet weten wat het blangrijkste thema is van het boek weet het niet ;)

11 jaar geleden

A.

A.

Kan je meer zeggen over de inhoud van de boek wie wat overkomt meeste details Dank je wel

10 jaar geleden

A.

A.

super nu kan ik gewoon overschrijven voor men boekbespreking

10 jaar geleden

A.

A.

goed boekverslag je heb me echt geholpen

7 jaar geleden

Andere verslagen van "Marokko aan de plas door Karlijn Stoffels"