Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Marcel door Erwin Mortier

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Marcel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2897 woorden
  • 2 juli 2014
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
96 keer beoordeeld

Boekcover Marcel
Shadow

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In e…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. T…

Marcel vertelt het verhaal over een Vlaamse plattelandsjongen die door zijn grootouders wordt opgevoed. Langzaam ontdekt hij het geheim dat sinds de oorlog aan de familie kleeft. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die de grootmoeder aanlegt. In een suggestieve stijl geeft Erwin Mortier een scherp, ironisch beeld van de familie en de kennissenkring, die moeten leven met een verleden dat ze beurtelings willen verbloemen en onthullen.

Marcel door Erwin Mortier
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

Schrijver:                                Erwin Mortier

Titel:                                       Marcel

Plaats en jaar van uitgave:      Amsterdam, 1999 (speciale versie van de boektoppers, 2001)

Aantal bladzijden:                  87

Samenvatting

Het boek begint eigenlijk met een soort inleiding. De ik-persoon, waarvan geen naam wordt genoemd, verteld wat er allemaal gebeurd in het huis van zijn Vlaamse grootouders. Daar verblijft hij namelijk redelijk vaak, want zijn ouders zijn regelmatig niet thuis.

Een speciale gebeurtenis in het huis is het schoonmaken van alle portretten van de familieleden, ook wel ‘Allerzielen’ genoemd. Deze activiteit vindt vier keer per maand plaats en wordt altijd bijgewoond door Stella, de huismeid, terwijl zijn grootmoeder, Andrea, dan bij elke foto een verhaaltje verteld. Behalve over een portret: die van Marcel. Hij staat ook bij de portretten in de vitrinekast, en zijn grootmoeder negeert hem ook niet, ze praat alleen nooit over zijn doodsoorzaak. De ik-persoon wordt redelijk vaak vergeleken met Marcel en daardoor wordt hij erg nieuwsgierig over de jongste broer van zijn oma.

Dan komen we eigenlijk aan bij het middenstuk. Grootmoeder is naaister, en krijgt de eervolle opdracht een kledingstuk te maken voor mevrouw Veegaete, de juffrouw van de ik-persoon.

Terwijl het proces van het kledingstuk in volle gang is, gaan de ik-persoon, opa en oma naar een doodziek familielid van oma, Cyriel. Zijn opa en oma nemen voornamelijk afscheid van hem, maar de ik-persoon gaat samen met de zoon van Cyriel naar de zolder, waar Wieland hem foto’s laat zien die hij van zijn vader heeft gekregen. Daar zit er ook een foto van Marcel tussen. Maar gelijk na de vondst, worden Wieland en de ik-persoon geroepen vanaf beneden, om op de foto te gaan met Cyriel. Hij overlijdt een paar weken later en zijn portret komt ook in de vitrinekast te staan.

De ik-persoon vindt ondertussen een brief van Marcel, die hij niet helemaal begrijpt.

Vlak daarna gaat hij samen met zijn grootmoeder naar juffrouw Veegaete, want haar jurk is af. Als hij daar is, vertelt de juffrouw dat ze dit schooljaar wil afsluiten met een les over dieren. Marcel krijgt een super leuk idee: hij neemt de brief van Marcel mee naar school, want die heeft een mooie postzegel van een adelaar en een spin!

Zo gezegd, zo gedaan en de laatste schooldag is gearriveerd. Vol trots laat Marcel de postzegel aan zijn juffrouw zien, die verbleekt. De spin is geen spin, het is het teken van de Nazi’s.

De brief wordt terug aan Andrea gegeven, die hem weer aan de ik-persoon geeft en hem het verhaal verteld.

En zo vallen alle puzzelstukjes in elkaar voor de ik-persoon. Marcel heeft in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers gevochten: vandaar dat er niet over hem werd gesproken.

Al zijn spullen (voornamelijk brieven) worden begraven door de ik-persoon.

 

Analyse

Thematiek

Thema

Het thema vind ik de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, omdat je merkt dat het gewoon alsnog een schande wordt gevonden als iemand uit je familie voor de Duitsers heeft gekozen. Het boek speelt zich af in de jaren ’70, dus na +/- 30 jaar, is het ‘verraden’ nog steeds een belangrijk onderwerp voor sommige mensen en families. (“Er zijn dingen die een mens niet licht vergeet.” Bladzijde 83.)

 

Motieven

Ik denk dat er twee motieven zijn:

  • De dood, want het komt steeds weer terug. De portretten van de overleden familieleden, maar ook Cyriel die dood gaat. (“Cyriel had alles om het ver te brengen.” Bladzijde 37.) (“Hier was de dood zoveel vriendelijker.” Bladzijde 81.)
  • De vragen over Marcel, de puzzelstukjes die de ik-persoon zoekt over dit mysterieuze familielid. (“Voorin, op een rij oude poederdozen, lag de brief van Marcel.” Bladzijde 79)

 

Zoals ik later bij ‘structuur’ ga uitleggen, staan in de laatste paar pagina’s een aantal handige stukjes voor mijn boekverslag. Zo ook een kopje ‘Symboliek’. Hierin staan nog een paar motieven, dus die zal ik hier ook noteren.

 

  • Het huis is een motief. Er wordt in het begin van het boek gezegd dat het ‘ietwat scheefgezakt na twee eeuwen bewoning, stormwind en oorlog’. Het staat symbool voor de familie, want die is er ook zo aan toe.
  • Juffrouw Veegaete symboliseert de schijnheiligheid. In de oorlog is ze pro-Nazi, maar als de Duitsers verliezen, doet ze snel alsof ze het niet was en leert Frans.
  • Grootmoeder heeft als naaister ook een symbolische betekenis. Ze is kleedster van het leven en de dood, omdat ze hun portretten / graven nog verzorgt.
  • En de ‘begrafenis’ aan het einde van het boek heeft ook iets symbolisch, namelijk dat Marcel eindelijk te rusten wordt gelegd in de thuisgrond, en dat de ik-persoon zijn daden goedmaakt, net zoals zijn oma hoopte.

 

Titel en motto

Titel

De titel is heel simpel te verklaren, namelijk dat het boek gaat over Marcel: wie was hij, waarom wordt er niet gesproken over zijn doodsoorzaak, wat heeft hij gedaan? Alles draait om Marcel.

(“Instinctief prevelde ik: ‘Marcel.’” Bladzijde 48.)

 

Motto

Dit boek heeft geen motto.

 

Personages

Ik-persoon:     De ik-persoon is de hoofdpersoon, maar deze heeft geen naam (of die heeft hij wel, maar die wordt niet bekend gemaakt in het boek) en bovendien krijg je toch ook niet heel veel van hem te weten. We weten wel dat het een negenjarig jongetje is en dat hij Vlaams is. Hij woont bij zijn grootouders en heeft blijkbaar veel gemeen met zijn oudoom Marcel, want hij wordt vaak met hem vergeleken. (“We liepen over de landweg, de grootmoeder en ik, achter de verharde straten om naar het dorp, onder het lommer van populieren.” Bladzijde 60.)

 

Andrea / grootmoeder:           Dit is eigenlijk de échte hoofdpersoon van het boek. De ik-persoon houdt heel veel van haar, en brengt veel tijd met haar door. Ze is het hoofd van de familie en zorgt zelfs nog voor de portretten van de doden. Ze is trots op haar Vlaamse afkomst, maar schaamt zich toch ook wel heel erg voor de keuze van Marcel en van de meeste Vlamingen in die tijd. Verder is ze naaister en is ze denk ik rond de 65 jaar.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Juffrouw Veegaete:     Zij is de juf van de ik-persoon. Hij is stiekem verliefd op haar. Je komt ook aan het einde van het boek te weten dat ze in de oorlog ook pro-Nazi was en dat probeert te verbloemen door Frans te leren na de oorlog. (“Even zag ik haar de lippen tuiten, even neeg ze naar me toe, maar ze bedacht zich.” Bladzijde 22)

 

Stella:              Zij is het hulpje van oma. Ze zal rond de 30 jaar oud zijn. (“Samen leken ze op een komisch duo. De grootmoeder, lang, hoekig en frontaal, met een air van wereldwijze superioriteit over haar nicht en Stella: een korte grashalm met scherpe randen.” Bladzijde 11.)

(“Straks zou Stella de taart aansnijden, koffie malen, en iedereen zou ontwaken.” Bladzijde 87.)

 

Marcel:                        Oudoom van de ik-persoon, die is gestorven in de oorlog. Hij was Vlaams, maar voegde zich bij de Duitsers, werd SS’er en vocht op het oostfront. De ik-persoon heeft een aantal dingen met hem gemeen.

(           “Een stevige handdruk en luid ‘Houzee’

Kameraad SS Grenadier Marcel Ornelis,

Feldpostnummer 01496E”

Bladzijde 86.)

 

Vertelsituatie

Het ik-perspectief. Je komt niets te weten wat de ik-persoon ook niet te weten komt. (“Ik vroeg me af of er ooit een aardappeltijd was geweest, zoals er lang geleden ijstijden waren.” Bladzijde 30.)

 

Tijd, opbouw en verhaallijnen

Tijd

Het boek heeft twee periodes. De periode in het ‘nu’, dat is van eind augustus tot de laatste schooldag (juli ongeveer), ergens in de ’70 jaren, en de andere periode is eigenlijk de periode van de Tweede Wereldoorlog, maar dan niet uitgebreid.

Het verhaal is grotendeels chronologisch. Dat klinkt raar, maar het is echt voor een heel groot deel chronologisch en er zitten maar een paar kleine flashbacks in. Misschien vinden anderen het dan al niet-chronologisch, maar ik vind dat die flashbacks zulke kleine gedeeltes innemen, dat ik het toch chronologisch vind!

 

Structuur

Het boek begint gelijk met hoofdstuk 1. De hoofdstukken zijn alleen genummerd, geen titel of iets dergelijks. In het hoofdstuk zelf heb je een ruime witlijn tussen de verschillende scènes.

Zo zijn alle 8 de hoofdstukken.

Aan het einde van het boek staat wat informatie over Erwin Mortier en handige informatie om een boekverslag te maken.Het genre / thema staat erin, maar ook de titelverklaring, personages, tijd, ruimte, perspectief etc. Daar eindigt het boek mee.

 

Verhaallijnen

Er is maar een verhaallijn, en dat is die van de ik-persoon.

 

Literaire kritiek

Ik heb deze recensie gevonden op www.leestafel.info :

 

Marcel


In het boek Marcel voeren grootmoeder en haar kleinzoon de boventoon.

De 10 jarige kleinzoon, hij wordt niet bij naam genoemd, is in feite een toeschouwer in het huis van zijn Bonma, waar hij vaak logeert. Zijn ouders komen sporadisch voor in het verhaal.


Bonma stoft elke week de foto's van de overledenen af, die in een vitrinekast staan. De foto's staan er in een bepaalde rangorde, maar Bonma verandert deze hiërarchie regelmatig al naar gelang de verhalen die de ronde doen over deze overleden familieleden. Eén foto heeft echter een vaste plaats, de foto van haar jongste broer Marcel en zijn neef Leon. Het vreemde is dat Bonma niets over Marcel vertelt terwijl ze bij elke foto altijd een uitgebreid, soms hilarisch, verhaal heeft. Het jongetje volgt uitermate nieuwsgierig, vaak zittend onder tafel, alle (roddel)verhalen die zijn oma met iedereen in haar omgeving uitwisselt, al kan hij vaak niet volgen waar het nu allemaal precies om draait. Dat er met die Marcel nogal wat aan de hand is geweest, wordt hem langzaamaan duidelijk. Het heeft iets met de oorlog te maken maar het jongentje snapt er niet echt veel van.


Tijdens een bezoek aan een oom en tante laat zijn neef een foto zien van Marcel in een vreemd uniform. Het jongetje vindt het gek dat Marcel geen snor heeft, dat hoort toch bij zo'n uniform vindt hij.
Op een dag neemt hij een door hem stiekem weggenomen brief van Marcel mee naar school vanwege de vogel die op de envelop staat...


Het verhaal wordt vanuit het gezichtspunt van het jongetje verteld. Hij hoort en ziet veel maar blijft vol verwondering over veel dingen zoals bijv.: Waarom draagt hij geen snor? Dat maakt het verhaal ook zo bijzonder omdat door de onwetendheid en onschuld van het jongetje veel aan je eigen fantasie overgelaten wordt. Het suggereert veel maar het weten, het snappen, groeit maar heel langzaam in het hoofd van het jongetje. Bonma is een vermakelijk, markant figuur.
Het taalgebruik is ook schitterend, subtiel, ingetogen en origineel.
Kortom lezen dit boek, een aanrader!

 

Literaire stroming

Als ik dan voor een stroming moet kiezen, is het toch een oorlogsroman. Dit komt er het dichtst bij.

 

Informatie over de schrijver

Erwin Mortier werd in 1965 geboren in Nevele, Vlaanderen. Daar beleefde hij naar eigen zeggen een ‘vrij paradijselijke’ kindertijd, wonend naast zijn grootouders. Op de middelbare school, een katholieke jongensschool, was hij minder gelukkig. Hij las graag, maar de boeken die daar toegestaan waren, pasten helemaal niet bij hem. Zijn grootouders en de bibliothecaris van het dorp hielpen hem wel aan geschikte boeken om zijn leeshonger te stillen.

Nadat hij een opleiding voor psychiatrisch verpleger had gevolgd, ging hij kunstgeschiedenis studeren. Zijn burgerdienst (vervangende dienstplicht) vervulde hij in het psychiatrisch museum Dr. Guilain in Gent, waar hij vervolgens bleef werken.

Sinds 1999 is Erwin Mortier schrijver van beroep. Hij levert regelmatig bijdragen aan het dagblad De Morgen en aan het radioprogramma van zijn vriend, Lieven, met wie hij samenwoont in een buitenhuisje op het landgoed van een Vlaamse Graaf. Ook zijn er sinds 1999 in verschillende literaire tijdschriften verhalen van zijn hand verschenen.

 

Literatuuropvatting

Literatuuropvatting

Ik vind het geen slecht boek, maar ook niet het beste boek wat ik ooit heb gelezen. Ik moet toegeven dat ik me wel kan verplaatsen in de grootmoeder van de ik-persoon, want ik snap hoe erg ze het vindt dat haar jongste broer voor de SS ging werken. Ik kan me wel voorstellen dat ze haar daar voor schaamt. En het lijkt me ook moeilijk om te accepteren, of uit te leggen aan je kleinkind, maar toch doet ze dat. Dat vind ik moedig.

De stijl van het boek vind ik best lastig, omdat hij niet de makkelijkste manier van schrijven gebruikt (redelijk moeilijke woorden hier en daar) en dan schrijft hij ook nog op z’n Vlaams. Van mij mocht een van die twee wel weggelaten worden! Of Vlaams, of moeilijke woorden. Maar als hij in gedachte had dat zijn boek alleen door Belgen zou worden gelezen, snap ik dat hij niet zijn hele stijl omgooit.

Ik denk dat het op zich wel een uniek verhaal is, ik heb nog niet eerder gelezen over een kleinkind die met zijn grootmoeder fotolijstjes afstoft en op zoek gaat naar een dode man van een portret. Maar inhoudelijk had het wel iets dieper mogen gaan.

Ik ben blij dat Erwin heeft besloten om het boek zo chronologisch mogelijk te houden, want anders was het boek denk ik nog een stuk lastiger geweest. Dus dat vind ik wel een pluspunt.

 

 

Verwerkingsopdracht

  1. Wat is de naam van de schrijver van het boek? Als dit een pseudoniem is, geef dan de werkelijke naam van de schrijver en verklaar het pseudoniem.

De schrijver is Erwin Mortier.

 

  1. Heeft de auteur (auto)biografische elementen gebruikt? Zo ja, geef voorbeelden uit het boek.

Ja, hij is zelf ook Vlaams en hij is ook in een dorpje opgegroeid. En hij woonde langs zijn grootouders, en in de ik-persoon in het boek woont zelfs bij zijn grootouders.

In de laatste bladzijdes van het boek staat ook:

 

“Fictie/werkelijkheid

Marcel is voor een groot deel gebaseerd op jeugdherinneringen van de schrijver. Die woonde net als de ‘ik’, naast zijn grootouders, die hem veel over de oorlog vertelden. Ook Mortiers grootmoeder had een broer die in de Tweede wereldoorlog is gesneuveld toen hij aan het Oostfront voor de nazi’s vocht. Mortier was echter pas vijftien toen hij zich bewust werd van deze verzwegen familiegeschiedenis.

 

Idee

Ondanks dat Mortier in deze roman vertelt dat zijn familie ‘fout’ was in de oorlog, heeft hij het boek toch ook voor hen geschreven. Doordat hij geen enkel moreel oordeel geeft over hun onbezonnen keuzes en ook hun stille, verongelijkte verdriet van na de oorlog laat zien, toont hij juist begrip voor hen.”

 

  1. Gebruikt de schrijver deze (auto)biografische elementen vaker in zijn werk? Zo ja, geef voorbeelden.

Ja, hij heeft tot nu toe (toen dit boek werd gepubliceerd in ieder geval) twee romans geschreven, beide spelen zich af in Vlaanderen in de jaren ’70. En ook beide gaan over jongens en wat zij voelen, horen en zien binnen hun families en school.

 

  1. Welke culturele motieven komen er in het boek voor? Geef voorbeelden.

Het Vlaamse type van schrijven, dat hij steeds van die ‘gij’ woorden gebruikt etc.

 

  1. Is er sprake van intertekstualiteit? Zo ja, geef voorbeelden met bladzijdennummers.

Niet zover ik weet.

 

  1. Wat is volgens jou de literatuuropvatting van de schrijver? Verklaar je antwoord.

Hij gebruikt veel beeldspraak, gebruikt zijn eigen ervaringen en gooit er een beetje fictie bij, zo heb je zijn literatuuropvatting.

 

  1. Is de schrijver politiek of maatschappijkritisch geëngageerd? Zo ja, leg uit of geef voorbeelden.

In ieder geval niet op politiek gebied. Op maatschappijkritisch gebied misschien een beetje, omdat hij

 

  1. Wat is volgens jou het mens- en wereldbeeld van de auteur? Verklaar je antwoord.

Ik denk dat hij mensen niet beoordeeld op hun keuzes, zeker niet in oorlogstijd. Ik denk dat hij niet veel vooroordelen heeft en met een open blik naar de wereld kijkt. Het blijkt ook uit zijn boek dat hij Marcel gewoon niet in een kwaad daglicht zet door zijn keuze.

 

  1. Is er sprake van een steeds terugkerende thematiek in het werk van de schrijver? Zo ja, geef aan welke thematiek en geef voorbeelden.

Ja, beide boeken spelen zich af in een Vlaams dorp in de jaren ’70. Ze gaan beide over een jongen en wat hij voelt en de thema’s van de familie komt ook veel voor. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Marcel door Erwin Mortier"