Boek: Maanzaad
Schrijver:Lydia Rood
Eerste druk: 1989
Leopold
Aantal bladzijden: 158
Leestijd: ongeveer 1,5 uur
Verwachting vooraf:
Ik denk dat het een mooi boek is. De verhalen zijn waarschijnlijk door elkaar heen lopend en dus waarschijnlijk een beetje onduidelijk. Ik denk dat het een makkelijk boek is om te lezen omdat het in de bieb staat bij de “C” boeken en niet bij de volwassenen. Ik denk dat het een leuke verhaallijn is omdat er steeds andere verhaaltjes tussen staan.
Eerste reactie:
Leuk boek. Jammer dat ik het uit heb!
Ik vind dit boek:
Spannend 1*
Meeslepend 3*
Ontroerend 3
Grappig 2*
Realistisch 2/3
Fantasierijk 3
Origineel 3
Goed te
Begrijpen 3
Dit werk heeft mij aan het denken gezet: Ja
Ik heb iets aan dit werk gehad: Een beetje
1= niet
2= een beetje
3= erg
Titel verklaring:
Een hele goede vriend van haar moeder plukte ooit voor haar moeder een bos papavers, omdat zij ooit tijdens een wandeling door de natuur had gezegd dat zij die erg mooi vond. Tegen de tijd dat hij de bloemen wil schenken zijn ze al verwelkt. Opdat hun kleine dochtertje nooit verwelken zal vóór haar tijd en zij in haar leven niet geplukt word, noemen ze haar ‘Papaver’. Het bekende maanzaad is dus het symbool van ‘de bloem’ die daar uit voort bloeide: Papaver.
Personages:
De hoofdpersonen in dit boek zijn Papaver en haar moeder. Papaver is een meisje van 13 jaar en heeft een wat jongensachtige natuur, ze is nuchter en niet erg gevoelig. Ze leest weinig en toont weinig interesse voor cultuur en is vrij kinderachtig voor haar leeftijd. Haar moeder (in de brief rond de 30) daarentegen is dromerig, houdt van lezen en schrijven en ziet de realiteit door ‘roze vitrage’. Ze lijkt aan de buitenkant erg sterk en soms zelfs onoverwinbaar, terwijl ze eigenlijk maar een teer wezentje is met een grote mond en een klein hartje. Ze zoekt het avontuur, is soms erg driftig en vecht ook als het haar goed dunkt.
Andere personen zijn:
Papaver`s vader, diens vriendin Manon, haar broertje Thomas, het gezin waarin haar moeder opgroeit en de vrienden van haar moeder. Deze personen zijn niet zo’n belangrijk voor het verhaal.
De samenvatting:
Als Papaver 13 jaar wordt, krijgt zij de brief die haar overleden moeder (zij stierf aan een ziekte toen Papaver nog maar heel klein was) voor haar geschreven heeft om haar 'een moeder te geven'. In het begin wil Papaver niets van haar moeder weten, maar langzaam maar zeker ontwikkelt er zich toch steeds meer interesse naar wie haar moeder was en hoe zij nog steeds invloed heeft op haar omgeving.. Haar moeder blijkt een wat ongewone manier van denken te hebben en dat is denk ik ook wat Papaver in het begin zo afschrikt. Zij had van haar moeder een bepaald beeld in haar hoofd gevormd dat niet van toepassing blijkt te zijn op de persoon die zij werkelijk was. Het levensverhaal van deze vrouw blijkt heel interessant en beschrijft het leven op een soms luchtige en soms indringende manier. Steeds meer wetend over wat deze persoonlijkheid leuk vonden wie zij was, ontdekt Papaver (en daarmee de lezer) veel tegenstellingen in haar karakter. Op een gegeven moment lijkt ‘die hele moeder van haar’ totaal niet meer op het beeld wat zich in het begin van het boek vormde; de sterke vrouw die alles aankan en overal een antwoord op heeft, blijkt af en toe heel zwak te kunnen zijn... . In de periode dat Papaver de brief probeert te begrijpen, probeert ze in haar omgeving te informeren naar haar moeder. Niet iedereen is daar zo blij mee; Manon begint in haar moeder een concurrente te zien en Thomas kan niet hebben dat Papaver nu zoveel aandacht krijgt. Ze zijn dan ook erg blij als Papaver de brief gelezen heeft en haar moeder niet meer elke dag onderwerp van gesprek is. In het begin van het boek vond ze haar moeder maar een ‘vreemd mens’ maar verder in het boek vorderend beseft Papaver dat je ook van zo’n rare moeder heel veel kunt houden....
De manier van vertellen:
Het boek heeft 2 verhaallijnen nl: 1-de brief van haar moeder en 2- hoe Papaver zich in de loop van het boek ontwikkelt ten opzichte van haar moeder. In de brief beschrijft haar moeder de dingen zoals zij ze had willen vertellen aan Papaver,als ze niet gestorven was. Ze geeft haar visie op het leven weer in gebeurtenissen die ze, niet in chronologische volgorde, heeft gerangschikt in onderwerpen zoals ouders, avontuur, en verliefdheid. De brief bestaat zowel uit delen in de tegenwoordige tijd als uit delen in die in de verleden tijd geschreven zijn. In de 2e verhaallijn is het: in de tegenwoordige tijd geschreven en is het een verhaal.
De auteur:
Bij de boeken van Lydia Rood heb ik altijd het gevoel dat zij ruimte overlaat voor je eigen gedachten bij het verhaal, zonder dat de kern van het verhaal wordt verstoord, zoals bij veel andere schrijvers wel het geval is. Lydia Rood heeft ook een herkenbare schrijfstijl die ook in dit boek weer goed tot uiting komt. Lydia Rood werd in 1957 te Velp geboren. Na haar Gymnasium A-opleiding studeerde zij aan de universiteit van Amsterdam ‘Spaanse taal en letterkunde’, omdat zij beslist nog een keer naar Latijns Amerika wil gaan. Momenteel werkt ze echter als journaliste bij de Volkskrant. Ze heeft ook een dochter, Roosmarijn genaamd. Lydia Rood schreef o.a. de boeken over Thomas en Senior, naar de speelfilm en tv-serie van Karst van der Meulen, evenals Kunst en vliegwerk. Maanzaad werd in 1990 bekroond met de Vlag en Wimpel.
Mijn mening:
Maanzaad is bekroond met de Vlag en wimpel in 1990, iets wat ik goed kan begrijpen want het verhaal is goed en onderhoudend opgebouwd. Wat ik wel jammer vind is dat er soms onderbroken werd met de belevenissen van Papaver als je net lekker in de brief van haar moeder zat. Wat Papaver meemaakt/doormaakt is soms erg voorspelbaar en heeft daardoor niet de glans die de brief van haar moeder heeft. Ik vind het een mooi verhaal dat niet zovaak voorkomt en erg origineel is. Nu kan ik me ook een beetje indenken hoe het zou zijn als mijn moeder was doodgegaan door haar borstkanker. Ik kan me alles goed inbeelden alleen vind ik het jammer dat papaver nog maar 12 is en geen 14 of 15.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
gaaf man!!!
22 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
bedankt hier heb ik wel wat aan
9 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
ik heb wel wat aan je boekverslag gehad ♥
5 jaar geleden
Antwoorden