Loverboy door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2039 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 72 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 72 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Recensie:Gegevens van het boek:Deze week schrijft Gaella Kramer een recensie over Loverboy, van Theo Hoogstraaten. Ze heeft het boek gelezen voor het schoolvak Nederlands. Loverboy is een van de Jonge Jury-nominaties van 2005. Nog niet gelezen? Misschien brengt de mening van Gaelle je wel op een idee...Loverboy?Een mooi boek. Maar: je moet er wél even moeite voor doen om het te begrijpen. Er lopen namelijk twee verhaallijnen door elkaar.Informatie over de inhoud:Het ene verhaal gaat over Marlène, een onzeker meisje dat het thuis niet zo makkelijk heeft. Ze wordt verliefd op de Marokkaanse jongen Anwar, een slimme loverboy, die haar met zijn charmes, looks en zogenaamde rijkdom versiert.
Hij neemt haar in zijn dure auto mee naar een prachtig appartement en is erg lief voor haar. Marlène is zo verliefd dat ze aanvankelijk niet wil geloven dat Anwar iets te maken heeft met de vreemde dingen die er met haar gebeuren. Zelfs niet als anderen haar waarschuwen!Marlène ontdekt uiteindelijk dat een hoop dingen niet kloppen. Ze wil de waarheid weten en zoekt Anwar op zijn echte adres op. Dan komt ze pas echt in de problemen...Het andere verhaal gaat over het onderzoek waar rechercheur Mart Frederiks, de vader van Marlènes vriendin Joke, mee bezig is. Hij onderzoekt de raadselachtige dood van een meisje. Dan wordt er ook nog een meisje in coma in de lift van een flatgebouw gevonden. Het blijkt het vriendinnetje van Anwars broer Fouad te zijn. Mart waarschuwt Joke, die verliefd is op de Marokkaanse jongen Samir, voor loverboys.Hij vraagt haar of zij wel eens loverboys is tegengekomen. Joke vertelt haar vader over Marlène en Anwar. Mart vertrouwt Samir ook niet, maar dankzij Samir kan hij Marlène helpen.Als je eenmaal begint met lezen in 'Loverboy', kun je niet meer stoppen. Het boek is erg spannend en heel geloofwaardig. Theo Hoogstraaten laat zien dat hij veel van het onderwerp weet.Hij heeft zich er goed in verdiept. Zelf wist ik niet veel over loverboys, maar ik weet nu dat het mooie jongens zijn die je met cadeautjes en lieve dingen versieren. Ze behandelen je eerst als prinses, totdat je ontdekt dat ze geld aan je willen verdienen en dat je het hoertje voor ze moet spelen. Dan kun je niet meer terug.Ik bedacht me dat zoiets ook bij mij in de buurt kan gebeuren, maar ik zal nu wel extra oppassen voor zulke jongens.
Het mooie van de boeken van Theo Hoogstraten is dat ze een open einde hebben, zodat hij altijd verder kan schrijven. Dus wie weet hoe het verder gaat...?GAELLE KRAMERDit zijn een paar kleinere recensies over het boek:Gegevens van het boek:

Theo Hoogstraaten

LoverboyDe Leeswelp Jan 2004

12+ Het boek is opgebouwd rond twee verhaallijnen, en eerst is niet duidelijk wat ze niet elkaar te maken kunnen hebben.Informatie over de inhoud:

Enkele vriendinnen ontmoeten, bij het verlaten van de school, twee Marokkaanse jongens met een dure sportauto. Marlène, die zich thuis niet goed voelt, gaat in op de uitnodiging van Anwar om met hem mee te gaan. Je voelt al dat het slecht zal aflopen, want ondanks het feit dat Marlène twijfelt aan de bedoelingen van Anwar en zijn broer, blijft ze hem ontmoeten. Ondertussen wordt de politie belast met het onderzoek naar een (zelf )moord in een hotel. Stapsgewijze volgt de lezer de ontdekkingen die het team naar de ontknoping brengen. Doordat Joke wel eens iets vertelt over wat haar vriendin Marlène doormaakt, kan agent Mart Fredericks, Jokes vader, ervoor zorgen dat het voor Marlène wel goed afloopt. Dat de twee Marokkanen niet altijd handelen met de beste bedoelingen, ondervindt ze (letterlijk) aan den lijve. Omdat haar vertrouwen in Anwar wankelt, stapt ze naar het huis van Anwar en z'n familie en deze stap wordt haar bijna fataal. Tijdens het moordonderzoek komt de politie een netwerk op het spoor van video's, beelden en foto's van 15 16 jarigen. De beelden zijn in het hotel opgenomen vanuit een naburige kamer. Welke rol spelen Anwar en zijn broer? Kan Marlène zich nu voldoende distantiëren? Je vliegt in het verhaal van de ene vraag naar de andere: de auteur creëert een goede spanningsopbouw. De twee verhalen komen via Joke en Marlène samen. Jokes vader kan de link leggen...Een beoordeling met argumenten:

Dit geslaagde verhaal zal velen aanspreken: spanning, detective, moord en bescherming tegen vrouwen/mannen met verkeerde bedoelingen. [Marleen Lippensj]

Gegevens van het boek:

LOVERBOY Theo Hoogstraaten. (Prostitutie, detectives)

Klepper 2004-11-19

In een hotel wordt in een bad het lijk ontdekt van een meisje. In eerste instantie lijkt het op zelfmoord, maar de politie twijfelt en stelt een nader onderzoek in.

informatie over de inhoud:

Bij de school van Joke Frederiks stopt op een dag een rode sportauto. Een van de jongens uit de auto weet Marlène, een klasgenote, over te halen tot het maken van een ritje. De volgende dag wordt ze weer opgehaald. Ze wordt verliefd op hem. Voor ze het weet is ze in de handen gevallen van een loverboy. Hij is lief en attent voor haar, maar gebruikt haar ondertussen ook zonder dat ze het weet. Als ze er achter komt dat de jongen helemaal niet is wie zegt te zijn, besluit ze het nader te onderzoeken. Ze komt via vriendinnen achter het adres van Anwar, die eigenlijk Achmed heet en gaat hem daar opzoeken. Ze wordt opgesloten. Gelukkig had ze aan haar vriendin verteld wat ze zou doen. En die is toevallig de dochter van de rechercheur die het onderzoek leidt naar de moord op het meisje in het bad. Nog even en Marlène had daar kunnen liggen.

een beoordeling met argumenten:In dit boek kom je te weten hoe eenvoudig het is om in het prostitutiemilieu verzeild te geraken. Het lijkt heel onschuldig allemaal. Het verhaal wordt realistisch en meeslepend verteld zonder moraliserend te willen zijn. De kaft geeft eerder een beeld van een goedkoop en flauw romannetje, maar niets is minder waar. Het boek is een ogenopener en zeker een aanrader voor jongeren die graag een crimi-verhaal lezen.

Nathalie Breuls de Tiecken.Eigen recensie:Schrijver Theo Hoogstraaten

Titel Loverboy

Jaar van uitgave 2003

Publicatiedatum 19-03-2006

Recensietitel Leuk letterkundig product van Theo HoogstratenIedereen probeert Marlène te waarschuwen, stap nou niet in die auto, maar het is al te laat, Marlène valt voor de charmes van haar loverboy. Ondertussen is er een meisje dood aangetroffen in het bad van een hotel, de vader van Joke, een vriendin van Marlène gaat uitzoeken of de moord iets met de loverboy van Marlène te maken heeft.Spannend, omdat je niet weet hoe het afloopt met Marlène. Zet je aan het denken, omdat het overal kan gebeuren, je bedenkt je nu wel even of je stalker een loverboy is. Herkenbaar, omdat je regelmatig iets leest over loverboys, je herkent het uit je omgeving. Ook vlot, interessant en echt verteld. Een leuk boek van Theo Hoogstraaten.Nu een stukje over Theo:Theo Hoogstraaten werd op 9 juli 1948 in Mijdrecht geboren. Na de middelbare school ging hij naar de Pedagogische Academie. Hij was een tijdje onderwijzer aan een basisschool en studeerde daarna Nederlands en geschiedenis. Tot 2004 werkte hij als leraar en decaan aan een middelbare school.Theo vindt het belangrijk dat een verhaal spannende gebeurtenissen bevat, met vaart geschreven is en over onderwerpen gaat waarin jongeren zichzelf kunnen herkennen. ‘Boodschapverhalen' vindt hij achterhaald. Wel houdt hij jongeren een spiegel voor en schrijft hij over onderwerpen die hen tot nadenken zetten.De boeken van Theo Hoogstraaten kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld."De ramp" en "In verzet" spelen in de toekomst, maar behandelen actuele thema's als de gevaren van kernenergie, het verzet tegen politieke onderdrukking, de gevolgen van milieuvervuiling, genetische manipulatie en de consequenties van toepassingen daarvan. Zo probeert in Het oog van de duivel een godsdienstige sekte, die een deskundige op het gebied van kloontechnieken voor zich aan het werk zet, de loop van de wereldgeschiedenis te beïnvloeden.De verdwenen grenadier, Het verraad loert, De sprong van de jaguar en Tussen twee vuren zijn historische romans. Het laatste boek speelt in de Tweede Wereldoorlog op Texel en heeft de opstand van de Georgiërs tegen de Duitsers als achtergrond. In Verraderlijke vrienden staan de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen centraal. Een Nederlands meisje met joodse familiebanden, dat met haar vader en haar broer in Israël op vakantie is, raakt bevriend met een Palestijnse jongen. Te laat komt zij er achter dat hij banden met een terreurbeweging heeft. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, zodat de ideeën van diverse personen over de situatie in Israël goed tot hun recht komen.

Samen met Simone van der Vlugt schreef hij Victorie, een boek met zes lange verhalen die zich afspelen in Alkmaar door de eeuwen heen. Victorie werd in 2004 genomineerd voor de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek.

Het twintigste jeugdboek, De Satansketting, speelt zich opnieuw af in de geschiedenis, kort voor het jaar 1066, bekend van de slag bij Hastings. Bekende en onbekende personen die zijn afgebeeld op het beroemde tapijt van Bayeux, spelen er een rol in.

Het Nerthusmysterie was de eerste spannende pandora-crimi van Theo Hoogstraaten. Hij bereikte er (net als later met Blind date) de top vijf van de Kinderjury/Jonge jury mee. IJzige poppen, De liftster, Blind date en Hot spot volgden. Ze gaan niet alleen over een gestoorde seriemoordenaar, een ontvoeringszaak, een doortrapte liftster, een de uit de hand gelopen ‘blind date' en de gevolgen daarvan, maar ook over de onderlinge relaties tussen jongeren. Inmiddels is Theo Hoogstraaten begonnen met het schrijven van zijn eigen “Fiofen” reeks. Fiofen is de naam van een recherchebureau dat is opgezet door en wordt geleid door tieners, die heel verschillende ‘zaken’ en misdaden moeten oplossen. Ze ontdekken keer op keer dat het moeilijk is om net te doen of ze volwassenen zijn en om dat ook vol te houden. Het eerste deel heet De toren van de zeven verdiepingen. Deel twee heet De vuurmeester.Naast het hoofdverhaal, waarin het thema wordt uitgewerkt, bevatten de boeken van Theo Hoogstraaten soms een tweede verhaal waarin de vriendschap tussen een jongen en een meisje een grote rol speelt. De verhaallijnen beïnvloeden elkaar en worden gaandeweg met elkaar vervlochten, waardoor er samenhang ontstaat. In vrijwel ieder boek wordt een beeld gegeven van het leven van jongeren op school, hun relaties met leeftijdsgenoten en met hun ouders. Theo Hoogstraaten gaat lugubere en enge situaties niet uit de weg. Wel probeert hij door het beschrijven van de reacties van de verhaalpersonen op die situaties, de lezer te laten ervaren hoe wreed of onmenselijk de situaties zijn. De gebeurtenissen worden nooit vanuit één persoon bekeken. De verteller kruipt in de huid van verschillende personen, ook in die van volwassenen, waardoor de lezer een brede kijk op de gebeurtenissen krijgt.Theo Hoogstraaten vindt dat je in jeugdboeken in beperkte mate aan 'woordkunst' moet doen. Beschrijvingen worden niet te lang gemaakt en karakters niet onnodig uitgediept. Uit de verschillende manieren waarop personen reageren op of omgaan met situaties kan de lezer hun karakter opmaken en wordt duidelijk welke invloed de gebeurtenissen daarop hebben. In de verhalen gebeurt veel. De stijl van Theo Hoogstraaten is kort maar krachtig, zijn manier van vertellen prettig en levendig. Aan de dialogen besteedt hij veel aandacht.Theo Hoogstraten als klein jongetje, hij is een toneelstuk (de verkeerde dader) aan het schrijven.De boeken van Theo Hoogstraaten zijn allemaal spannend en lezen als een trein, of het nu detectives, historische verhalen, toekomstverhalen, griezelverhalen of oorlogsboeken zijn. Hij begint vaak met schrijven naar aanleiding van een echte gebeurtenis. Daarna verzamelt hij informatie, bedenkt de grote lijnen van het verhaal en dan begint hij te schrijven. Vaak worden zijn hoofdpersonen verliefd. Soms hebben zijn boeken een boodschap, maar die boodschap is niet nadrukkelijk aanwezig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Iedereen heeft deze samenvatting.. graag andere :P

11 jaar geleden

A.

A.

Het is echt SUPER GOED

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Loverboy door Theo Hoogstraaten"