Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Loverboy door René Appel

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Loverboy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1947 woorden
  • 24 oktober 2011
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijversinformatie:
Rene appel werd geboren in 1945 in hoogkarspel. Hij is een Nederlands schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper. Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar 'Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal' verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.
Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begin jaren zeventig actief als schrijver; vanaf midden jaren tachtig richtte hij zich op het schrijven van misdaadromans. Zijn debuut, Handicap, verscheen in 1987 en werd gevolgd door een flinke reeks andere romans. Zijn derde roman, De Derde Persoon won in 1990 de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman, de Gouden Strop. In 2001 sleepte Appel die prijs nogmaals in de wacht voor Zinloos geweld.
Daarnaast hield Appel zich bezig met het schrijven van een filmscenario en een kinderboek (Complot). Sinds 2003 is Appel volledig werkzaam als schrijver.
René Appel is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is woont in Amsterdam.


Bibliografie
• Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition (1984, proefschrift)
Misdaadromans
• Handicap (1987)
• Spijt (1989)
• De derde persoon (1990)
• Oppassen (1991)
• Persoonlijke omstandigheden (1992)
• Vlekkeloos (1993)
• Geronnen bloed (1994)
• Tegenliggers (1995)
• Van kwaad tot erger (korte verhalen, 1996)
• Geweten (1996)
• Tweestrijd (1998)
• Spanning (1998)
• De echtbreker (2000)
• Met angst en beven (2000)
• Zinloos geweld (2001)
• Noodzakelijk kwaad (2002, in 2005 als luisterboek)
• Doorgeschoten (2003)

• Misbruik wordt gestraft (2004)
• Als broer en zus (2005)
• Loverboy (2005)
• Los geld (2006)
• Retourtje Hato (2007, speciaal geschreven voor de Literaire Juweeltjes reeks,
• Schone handen (2007)
• Weerzin (2008)
• Van twee kanten (2010)
Jeugdromans
• Complot (1999)
• Foute Boel (2000)


Samenvatting:

Yoka kamphuys is een 34 jarige vrouw die een getrouwd leven leidt met haar man Hans maaer het huwelijk loopt niet erg lekker op het moment. Yoka schrijft misdaadromans over een privé detective Anouk Akkerman. Haar man is journalist voor een krant en moet vaak weg voor belangrijke intervieuws met belangrijke personen.
Yoka vermoed na een lange tijd dat hans vreemd gaat. Ze kruipt in de huid van Anouk en gaat vaak langs het café om met barkeeper Omar te praten. Yoka heeft Omar leren kennen toen zij wat te drinken bestelde aan de bar. Yoka verteld aan hem dat ze het vermoeden heeft dat Hans haar belazerd met een ander en ze gaat op onderzoek uit. Tot haar haar schrik blijkt dat ze gelijk heeft en komt ze erachter dat hij door zijn werk in contact is geraakt met Eefje Dekker(een Consuler van een vmbo-school) Yoka is boos en verslagen maar dat laat ze niet merken aan hans.

Ondertussen verteld Hans aan Tamar zijn collega waar hij ook wat mee heeft gehad dat hij een minares heeft. ze begrijpt hem en verteldt het niet door aan zijn vrouw. Eefje is helemaal in de wolken van de avonden met hans dat zij ook het aan haar beste vrienden verteld Onno en Tiba. Onno vidt het best maar Tiba keurt het af. Maar Eefje trekt zich daar niks van aan en ze denkt er niet over na dat yoka het mischien door kan hebben. Om de pijn en het verraad beter aan te kunnen, transformeert Yoka steeds verder in haar alter ego Anouk. Dit gaat zelfs zo ver dat ze uiteindelijk een pistool aanschaft. Dit doet ze om zich beter in de situatie van Anouk te kunnen plaatsen. Op een dag waarneer hans zegt dat dat hij naar Papendal moet voor een congres(maar eigenlijk naar Eefje gaat)beslist Yoka dat ze Eefje moet vermoorden. Ze gaat in de avond naar het huis van Eefje en ze maakt wat herrie. Hans die bij Eefje is gaat kijken wie er is en yoka ziet hans voor Eefje aan en schiet twee keer op de gedaante. Daarna rent ze snel weg en gaat naar huis. In de ochtend wordt ze opgebelt door de rechercheur en hij verteld dat de vorige avond haar man is neergeschoten. Yoka is in schok en heeft wat tijd nodig om de dood van hans te verwerken.
Tamar is de beste vriendin van hans en omdat ze een verhouding met hem heeft gehad wil ze op onderzoek gaan om uit te vinden wie Hans heeft vermoord. Eefje die heel verdrietig is dat hans dood is probeerd contact te zoeken met Yoka, maar Yoka wilt niks met haar te maken hebben. Totdat Eefje haar verteld dat ze zwanger is van Hans. Yoka bigint nu meer met haar om te gaan en als de baby geboren is noemt Eefje hem Hansje. Yoka wordt langsamerhand zijn oppas. Als op een dag Eefje thuis komt en zegt dat ze bijna werd doodgereden door een vrachtwagen heeft Yoka een idee.
Ze verteld aan Eefje dat ze papieren moet maken voor dat als zij verongelukt ,dat iemand anders het het recht krijgt op hansje. Omdat Eefje geen familie heeft krijgt yoka het recht op Hansje. Yoka begint een moordplan te maken om Eefje om het leven te brengen zodat zijn hansje krijgt. Ze maakt van de studeerkamer van Hans een babykamertje voor Hansje. Tamar die altijd het manuscript mag lezen van yoka komt erachter dat Anouk heel veel op Yoka lijkt en komt erachter dat Yoka hans heeft vermoord en gaat naar Yoka om het haar te vragen of het waar is. Yoka blijft eerst rustig maar daarna wo0rd ze hysterisch en bang en maar dan zegt Tamar dat ze naar de politie gaat. Maar dan laat Yoka een briefje van tamar aan Hans zien dat yoka heeft gevonden in de troep van hans. Ze dreigt ermee naar Robert te gaan (de man van Tamar) om hm het briefje te laten zien zodat ze uit elkaar gaan. Maar Tamar trekt zich er niet van aan en gaat naar de politie. Als de politie bij haar Yoka’s huis aankomt. Vinden ze Yoka’s brief aan Robert (de man van Tamar) over de verhouding van Tamar en Hans. Yoka wil op dat moment bij Hans zijn en opent op zolder een raam naar de dakgoot.
“Ze keek achterom, nog niemand te zien. Hans riep haar. Hij had haar nodig en zij hem.” “Yoka, niet doen!” (slotzin) Waarschijnlijk springt Yoka de dood tegemoet. Ze zal niet meer weten hoe het met de hoofdfiguren van haar misdaadroman afloopt.


Personages:

Yoka Kamphuys: 34 jaar oude schrijfster. Treurige vrouw, voelt zich erg eenzaam in haar wereldje als schrijfster, en al helemaal wanneer ze erachter komt dat Hans (haar man) vreemdgaat. Ze was heel afhankelijk van Hans, en hield erg veel van hem. Heeft ook een grote kinderwens. Naarmate het verhaal vordert wordt zij sterker qua persoonlijkheid, ze leert voor zichzelf opkomen en wordt wat brutaler(komt vooral voort uit woede)

Hans: Is de man van Yoka, een best wel goed uitziende man. Hij is verslaggever/journalist. Doet heel afstandelijk tegen zijn vrouw, hij is haar een beetje zat (ze zeurt te veel), en gaat zijn voldoening halen bij een andere vrouw. Dit doet hij bij Eefje dekkers.

Eefje Dekker: Een onafhankelijke vrouw. Aan het begin van het verhaal geeft zij niks om de gevoelens van Yoka
(de vrouw die zij nog nooit ontmoet heeft) zij wil gewoon het liefst bij Hans zijn ze wordt ook een beetje aanhankelijk. In de loop van de relatie wanneer Hans vermoordt wordt en zij weet dat ze in verwachting is van hem. Veranderen haar gevoelens en gedachten hierover en neemt zij toch de stap om Yoka te ontmoeten.

Tamar: Is een collega van Hans. Zij heeft in een vroeger verleden ook een relatie gehad met Hans. Zij geeft dus ook veel om hem. Wanneer hij wordt vermoordt wil zij er dan ook alles aan doen om achter de moordenaar te komen.


Robert: man van Tamar

Tiba & Onno: Beste vrienden van Eefje. Tiba keurt Eefjes relatie met Hans af.



Tijd:

Het speelt zich af rond 2004 eind 2005. (de dood van theo van gogh komt er ook in voor.) ook komen er verschillende waargebeurde aanslagen en moorden in voor. De verteltijd is 279 bladzijdes.


Plaats:
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Dat kun je merken aan alle straatnamen en plekken zoals de kalverstraat.


Thema:
Dit boek is een psyghologische thriller roman dat gaat over het niet zo zeer van het vermoorden van iemand. Maar waarom en hoe iemand ertoe komt zo te denken. In deze misdaadroman van Appel is het thema dan ook de moord op een echtgenoot uit jaloezie vanwege zijn overspel. De vraag is of Yoka Hans doelbewust doodt of dat het meer toeval is en ze eigenlijk meer van plan was Eefje om het leven te brengen. In deze roman is het bovendien grappig dat er een spiegelverhaal is waarin de hoofdfiguur Anouk een afsplitsing is van Yoka. Ze vraagt zich telkens af wat Anouk in zo’n situatie zou doen; omgekeerd schaft ze een pistool aan om te weten hoe het voelt als je een pistool in je hand hebt. In het tweede deel van de roman gaan werkelijkheid en fictie steeds meer door elkaar lopen en dan is er ook sprake van een tweede thema in deze thriller. Ik niet 1 zo’n boek gelezen omdat ik niet zoveel van zulke thema’s houdt.


Volwassen of adolescent?:
Dit boek is duidelijk een volwassenboek. Je kunt het zien aan de personages die in het boek spelen. Ze zijn allemaal volwassen, Moeilijke woorden en hoe het verhaal in elkaar zit qua rollen van de personages.

Jeugdboeken(adolesent boeken) zijn veel makkelijker in elkaar gezet qua woordenschat.


Citaat:
Blz.297
Yoka hoorde voetstappen naar boven komen.`yoka!´Dat was de stem van tamar uit het trappenhuis. Eindelijk, eindelijk, de hendel gaf mee.Ze duwde zo hard mogelijk tegen het raam, dat wel vastgeplakt leek aan de sponning. Piepend en krakend ging het raam open. Ze keek achter zich, nog niemand te zien. Hans riep haar. Hij had haar nodig en zij hem.`Yoka! Niet doen!’
Ik heb dit stukje uit het boek gekozen omdat ik het een heel heftig en belangrijk stuk vindt. Hier gaat Yoka zelfmoord plegen om bij hans te komen en te verkomen dat ze gevangenis in moet.


Einde:

Dit verhaal heeft een gesloten einde omdat er hier duidelijk wordt gemaakt dat Yoka zelfmoord pleegd.


Waardering:
Ik vond dit boek in het begin heel saai omdat ik normaal geen volwassenboeken lees.
Omdat ik dacht dat het verhaal over een loverboy had ik deze thriller niet verwacht. Dus had ik er niet zo veel zin meer in om dit boek te lezen maar ik moest omdat ik geen ander boek had. Maar toen ik al een stukje verder in het verhaal was begon het wel spannender te worden omdat, Yoka al wist van Eefje en dat ze plannen had om haar te vermoorden. Het einde vond ik nogal heftig en raar. Ik hou er niet zo van als mensen zelfmoord plegen. Maar dat maakt het verhaal wel af. Verder was deze roman wel interessant om te lezen.


Titelverklaring:
Een loverboy is in de meeste verhalen een pooier die achter jonge meiden aan zit om ze later in de prostitutie terecht te laten komen en zo geld te verdien. Maar in dit verhaal komt de term loverboy nauwelijks invoor. Maar toch kan de titel wel worden verklaard.

1. In het boek dat Yoka schrijft gaat het over deze loverboyconstructie: Kadir die Shana op hem verliefd laat worden waardoor Shana in de prostitutie terecht komt.
2. De andere verklaring voor loverboy is Hans: hij heeft een minnares Eefje die hem een paar keer haar loverboy noemt. En hij is ook nog de loverboy geweest van Tamar.

REACTIES

A.

A.

Wij hebben tijdens onze les Nederlands op de pabo deze tekst nader bekeken.
Dingen die opvielen:
- Congruentie. (Tot haar haar schrik blijkt dat ze gelijk hebben)
- Rommelig geheel. (Geen passende kopjes en titels)
- Hij is een Nederlands (e) schrijver. 3 fouten in regel 1.
- Werkwoordspelling.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy door René Appel"