Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lover of Loser: your choice door Carry Slee

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Lover of Loser: your choice
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 6339 woorden
  • 20 mei 2008
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
93 keer beoordeeld

Boekcover Lover of Loser: your choice
Shadow

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vriendje. Bij wie kan Eva dan wel met haar problemen terecht? Bij Mees, op wie ze verliefd is? Of wordt ze het slachtoffer van Ricardo?

In YOUR CHOICE Lover of loser is de keuze aan jou. Dit b…

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vrien…

Eva heeft problemen met haar stiefvader, die ze maar een engerd vindt. Haar moeder wil niet naar haar luisteren en haar beste vriendin Julia heeft het te druk met haar nieuwe vriendje. Bij wie kan Eva dan wel met haar problemen terecht? Bij Mees, op wie ze verliefd is? Of wordt ze het slachtoffer van Ricardo?

In YOUR CHOICE Lover of loser is de keuze aan jou. Dit boek volgt de verhaallijn die de lezer kiest. Grote problemen, een happy end? Het is helemaal YOUR CHOICE!

Lover of Loser: your choice door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Lover of Loser; your choice
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: Pimento
Druk: 1e druk; juni 2006
2e druk; augustus 2006
3e druk; augustus 2006
4e druk september 2006
5e druk; februari 2007
ISBN: 978 90 499 2144 6
Aantal blz: 255

Samenvatting
Zoals de titel al zegt, is het aan de lezer om te kiezen hoe ‘Lover of Loser; your choice’ afloopt. Er zijn twee keuzemomenten en drie verhaaleinden. Het eerste gedeelte is bij alledrie wel hetzelfde:

Eva is heel goed in t-shirts ontwerpen, ze krijgt dan ook veel opdrachten om deze voor anderen te bedrukken. Daarom gaat ze elke zaterdag naar de printshop om de t-shirts te laten bedrukken met haar zelfgemaakte prints . Niet alleen omdat zaterdag zo’n handige dag is, maar ook vanwege de leuke jongen die er dan werkt.

Eva is op een middag aan het werken aan een collage voor op t-shirt, voor Jesse, het vriendje van haar beste vriendin (Julia). Dan komt ineens haar stiefvader Willem binnen. Hij begint Eva te masseren en streelt haar over d’r wang. Eva vindt het helemaal niet fijn en is zelfs een beetje bang van hem, maar laat niets merken. Ze is dan ook opgelucht als Willem weg is, en belt snel Julia op. Julia verteld Eva dat het gewoon vaderlijke gevoelens zijn, die eigenlijk voor zin eigen dochter, Roos bedoelt zijn. Het stelt Eva gerust dat de vader van Julia haar ook masseerd. Zij snapt dat blijkbaar niks van vaders, omdat ze de hare nooit gekend heeft.
Mees speelt op zij gitaar zijn nieuwe, zelfgeschreven nummer. Eindelijk lukt het ‘mecht goed! Hij wil z’n beste vriend, Sem, opbellen, maar dan komt Mees’ vader binnen: Hij moet verder met z’n wiskundehuiswerk ( terwijl het pas vrijdag is! ), anders mag hij vanavond niet naar het park. Mees pakt zijn gitaar weer op en denkt; als Sem maandag tijdens wiskunde maar groot genoeg schrijft, dan haal ik misschien wel een zeventje.
Als Mees even later in het park aankomt, zijn al zijn vrienden er al. Sem komt naar hem toe en verteld hem dat de chick die elke zaterdag bij hem in de printshop komt, Julia heet. Mees gelooft het niet. Maar als Sem verteld dat Jesse, een jongen uit z’n broertjes klas een t-shirt met een hele gave print van die Julia heeft gekregen , dan moet Mees hem wel geloven. Sem zegt dan dat als Mees haar nu nog niet durft aan te spreken, Sem dat wel voor hem doet... Het wordt nog een gezellige avond. En als Mees zijn nieuwe nummer begint te spelen en Sem met zijn bas bijvalt, is iedereen super enthousiast.
Het is zaterdag ochtend als Eva naar beneden komt. Haar moeder groet haar niet en heeft alleen aandacht voor Willem. Eigenlijk heeft ze nooit echt tijd voor Eva. Als Willem weg is begint Eva erover dat ze zich ongemakkelijk voelt bij Willem. Antwoord Eva’s moeder dan ook alleen met dat hij zijn eigen dochter, Roos, gewoon niet meer kan zij door z’n ex. Eva gaat er verder niet op in en fietst met haar nieuwe ontwerp naar de printshop.
In de printshop is Mees al bezig als Eva (voor hem Julia) komt. Eva gaat rustig aan de slag met de machine, als ineens Sem binnenkomt en naar Mees roept:”Is je grote liefde Julia al geweest?”. Eva kan zichzelf wel voor haar hoofd slaan; Mees heeft allang iemand! En hij lachte vorige week nog wel naar haar. Teleurgesteld rekend ze af.
Op de weg terug gaat Eva nog even langs de vidoetheek voor een leuke film voor haar wekelijkse filmmiddag met Julia. Daarna fietst ze naar de skatebaan om Julia te vertellen over de printshop-boy. Want sinds Julia wat met Jesse heeft is ze de hele tijd aan het kijken naar haar skatende vriendje. Als Eva daar aankomt ziet ze ineens een wildvreend meisje gierend van het lachen bij haar Julia staan. Julia vertld dat het meisje Sara heet en dat ze het nieuwe vriendinnetje van Max is, de beste vriend van Jesse. Via Max komt Eva zomaar aan het e-mailadres van Roos, omdat Max op dezelfde school in de parallelklas zit. Eva besluit om haar te mailen en vraagt of Roos het goed vindt om haar een keer te ontmoeten om over haar vader te praten.
Even later krijgt Eva een SMS’je van Julia, waarin ze zegt dat ze met hoofdpijn naar bed is gegaan en dus geen film komt kijken. Eva geloofd het niet helemaal, maar dan wordt ze gebeld door Anouk en Nathalie, andere vriendinnen. Zij zeggen dat van een van hen een broerje ook met dezelfde klachten thuis is. Dan schaamt Eva zich wel, dat ze haar vriendin niet zomaar heeft vertrouwd. Maar Eva’s gevoel klopte wel, wat in werkelijkheid heeft Sara het SMS’je voor Julia verstuurd. Omdat Sara een filmclub kinderachtig vind en liever gaat snookeren met Julia, Max en Jesse.
Mees komt moe terug van zijn werk, maar kan niet zomaar uitrusten. Sem en hij zijn namelijk door de baas van de kroeg, Appie, gevraagd om wat voor hem te spelen. Nu wordt het eindelijk menens, ze krijgen misschien zelfs een contract aangeboden! Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van zijn droom die uitkomt; een echte gitarist worden.
Even later wordt Mees gebeld door een andere vriend, Jeroen. Die vraagt of Mees zin heeft om een weekendje met hem mee te gaan naar de Belgische kust, om te gaan surfen. Maar Mees kan niet, hij heeft die afspraak met Appie.
Mees en Sem zijn best zenuwachtig als ze de kroeg inlopen, maar ze zien het al meteen; Appie staat niet achter de bar! Ze lopen er toch heen en vragen of hij misschien achter is, maar Appie is er helemaal niet en niemand weet van hun afspraak af! Mees is teleurgesteld in Ap, nu kan hij voor niks niet mee met Jeroen.

Het is pauze en Eva staat met haar vriendinnen buiten, als ineens vijf jongens naar haar toe komen die allemaal een t-shirt wilen bestellen. Dus als Eva thuis is begint ze meteen aan haar ontwerpen. Gelukkig heeft Julia beloofd om haar te komen helpen vanavond, want de t-sirts moeten volgende week maandag allevijf af zijn. Als Eva even later naar beneden gaat vraagt Willem of ze een kopje thee wil, en ze besluit dat ze zich er gewoon overheen moet zetten. Eva gaat naast Willem op de bank zitten, maar dan raakt hij ineens haar borsten aan. Eva rent naar haar kamer en doe huilend de deur op slot.
Mees is blij dat het spieken met wiskunde bij Sem zo goed gelukt is, nu staat hij einelijk een voldoende. Maar als hij Jeroen en de anderen verteld over Appie, en hoort hoe het surfweekend was, is hij best boos op Ap. Na school gaan Sem en Mees nog even naar het park. Maar als ze bij Good Vibes, hun muziektent aankomen en zien dat alleen de knetterstonede Kareltje en Dave er zijn, fietsen ze snel weer door.
De volgende dag heeft Eva een mailtje terug van Roos, die wel een afspraak wil maken voor morgen in een cafe. Eva stuurt een e-mail aan Roos dat dat voor haar ook goed is. Ze is zo blij dat ze Julia belt om het te vertellen. Maar Eva’s goede humeur is gelijk weer weg als Julia zegt dat ze haar niet komt helpen met de t-shirts, maar met Sara en hun vriendjes wat gaan doen.
Ook de volgende dag zegt Julia dat ze Eva niet lang kan komen helpen met de t-shirts. Eva moet haar maar komen ophalen bij de skatebaan. Julia zegt ook dat ze dan zaterdag i.p.v. hun filmclub kunnen werken; ze vindt het clubje ineens ook kinderachtig geworden. Maar Eva heeft wel wat anders aan haar hoofd dan zich druk te maken om Julia; de afspraak met Roos vanmiddag.
Als Eva het cafe ingaat, is Roos er nog niet. Eva is best zenuwachtig. Als Roos binnen komt lopen, herkent Eva haar direct; ze lijkt sprekend op Willem. Het praten gaat wat ongemakkelijk, maar als Eva verteld dat als Willem haar knuffelt dat ze dan het gevoel heeft dat het voor Roos bedoelt is, dan begint Roos ineens te huilen en te trillen. Eva snapt er niks van, maar uiteindelijk begint Roos te vertellen:
Roos verteld dat ze vanaf dat ze een jaar of zeven was Willem tijdens het voorlezen moest aanraken; met haar hand op zijn piemel. Willem zei dat het heel normaal was, dat ieder meisje het bij d’r vader deed. En als Roos het zou vertellen, dat hij dan zelfmoord zou plegen. Het is tot de brugklas door gegaan, tijdens seksuele voorlichting hadden ze het over incest; tot kwam het allemaal naar buiten. Roos’ moeder heeft Willem toen meteen uit huis gezet. Maar Willem is nooit aangegeven, dat kan Roos nog niet, ze is er nog niet aan toe om haar eigen vader aan te geven.
Eva wordt niet goed, haar gevoel klopt dus toch. Wat een schoft! Ze loopt even naar de wc voor wat water op haar polsen, maar als ze terug komt is Roos weg.
Eva wil het meteen aan haar moeder vertellen, maar die werkt nog. En ze heeft beloofd om Julia op te halen. Als ze bij de skatebaan aankomt is nog steeds overstuur. En dat wordt er niet minder op als ze erachter komt dat Julia helemaal niet ziek was, maar bij Sara. Eva wordt zo boos dat ze Julia uitscheld en zegt dat ze d’r niet meer hoeft te zien en ze fietst weg. Ze gaat naar haar moeders werk. Maar Eva’s moeder geloofd het verhaal van Roos helemaal niet! Ze zegt dat Roos en haar moeder Willems leven gewoon willen maken en daarom roddels verzinnen.
Nu begint Eva te twijfelen, haar moeder heeft eigenlijk altijd gelijk, waarom nu dan ook niet? Dus fietst Eva gewoon naar huis, waar Willem met haar lievelingseten op haar wacht. Eva schaamt zich wel een beetje; Willem is gewoon een lieverd. Maar dan pakt hij haar hand vast en brengt ‘m naar zijn open gulp… Eva wil gillen, maar er komt geen geluid uit haar keel. Willem duwt haar hand in zijn broek en beweegt hem over zijn piemel. Ze hoort Willem hijgen en gilt dat hij moet stoppen. Maar Willem gaat door! Met al haar kracht geeft ze hem een knietje, rent naar boven en doet haar deur op slot. Willem staat voor Eva’s deur en zegt dat ze moeten praten, maar Eva hoort het al niet meer; ze is uit haar raam de tuin in gesprongen en rent al over straat.

Mees zit thuis als hij een sms-je krijgt van de baas van de printshop; hij moet morgen middag ook een uurtj werken, daar heeft hij niet echt zin in na die twee afknappers; eerst Julia (Eva) en toen ook dat met Appie. Hij besluit nog even naar het park te gaan, dat doet hem altijd goed.
Als hij bij Good Vibes is, ziet hij dat bijna iedereen er is, zomaar, op een doordeweekse dag! Hij ziet ook een nieuwe jongen, maar niet iemand zoals zij zijn, met z’n gloednieuw leren jasje en merkschoenen. Mees bedenkt dat het misschien wel een dealer is, die Kareltje en Dave van nieuwe wiet en andere zooi komt voorzien. Maar het lijkt wel of hij alle meisjes met zijn ogen langsgaat… Mees let verder niet op de jongen, maar gaat lekker jammen met z’n gitaar, ook Sem gaat helemaal los. Dan klinkt er een hele mooie zangstem door de muziek heen, het komt van een nieuw meisje, een vriendin van Sophie. Sem en Mees vragen of zij misshien Mees’ nieuwe song wil zingen. Het klinkt fantastisch! Ze vragen daarna zelfs of ze vaker wil komen zingen met hen. Nu hebben ze een echt bandje: “Good Vibes” met z’n drieen (Sem, Mees en Sharon).
Eva loopt door de stad, ze heeft geen idee waar ze heen gaat; haar opa en oma zijn op vakantie, Anouk en Nathalie zijn op een bruiloft en met Julia heeft ze ruzie. Ze voelt zich vies, terwijl ze al een paar keer haar handen is gaan wassen. Ze loopt richting het park en blijft staan bij de groep alto’s, die daar muziek aan het maken zijn.
Mees is nog helemaal in de wolken van hun nieuwe band, als hij ineens Julia (Eva) ziet staan, Sem ziet het ook en begint hem te plagen met Julia.
Eva ziet Mees nu ook, maar vangt alleen het woord “Julia” op en denkt; zie je wel, dat knappe meisje daar is zijn vriendin.
Dan komt er een jongen in een leren jasje op haar af, die vraagt of hij bij haar mag komen staan.

Nu komt het eerste YOUR CHOICE moment; de lezer moet kiezen of:
1 Eva negeert de jongen met het leren jasje.
2 Eva gaat op de vraag van de jongen met het leren jasje in.

Keuze 1
Eva gaat ergens anders staan, in zo’n jongen heeft ze nu helemaal geen zin! Ergens wordt gezegd dat de jongen een loverboy is.Eva is opgelucht dat ze niet op hem in is gegaan. Maar dan komt er nog een jongen (Sem, maar dat weet Eva niet) naar haar toe en zegt, met een doordringende blik, dat Mees hartstikke verliefd is op Julia. Eva is even in de war, maar na drie keer krijgt ze wat door: Die Julia is niet zomaar een meisje, het is ‘haar’ Julia! Eva negeert Sem verder, maar ze is nu zo kwaad op Julia; ze heeft gelogen, laat haar in de steek met de t-shirts en nu pikt ze ook nog Mees in! Eva belt Julia op en verteld het haar, maar Julia ontkent het geflirt met Mees. Eva hangt op; Julia kan stikken!
Eva wil alles aan haar moeder vertellen, maar die luisterd niet naar haar. Eva’s moeder zegt dat ze hun relatie kapot wil maken door ruzie met Willem te maken en hem zelfs wil inpikken. Eva probeert het uit te leggen, maar haar moeder negeert haar totdat ze weer ‘normaal’ kan doen… Huilend gaat Eva naar boven, ze gaat achter haar computer zitten en gaat verder aan de vijf t-shirts.

Midden in de nacht word Eva wakker, ze hoorde toch echt gekraak op de gang… Snel doet ze haar deur op slot. Eva bedenk dat de enige die haar situatie nu begrijpt, dat dat Roos is. Dus stuurt ze een mailtje aan haar en verteld Roos alles over Willem en haar moeder.
De volgende dag hoort Eva van een meisje uit haar klas dat Julia tegen Sara heeft gezegd dat ze niks meer aanvond van de vriendschap tussen Eva en haar, en het gewon dood laat bloeden. Na deze mededeling negeert Eva Julia gewoon volledig.
Als Eva thuis komt ziet ze Willems auto staan; hij is thuis. Ze heeft echt geen zin om nu met hem allen in een huis te zijn. Eva bedenkt van alles zodat ze niet naar binnen hoeft. Uiteindelijk klimt ze door haar raam haar kamer in en doet de deur op slot. Daar ziet ze dat ze een mailtje terug heeft van Roos; ze spreken morgen nog eens af in het cafeetje. Als ze daar de volgende dag zijn, verteld Roos aan Eva dat ze van plan is om haar vader aan te geven.
Mees wordt op zaterdagochtend vroeg gebeld door zijn baas; of hij kan helpen bij de printshop aan de andere kant van de stad, vanwege twee zieken daar. Op de fiets wordt hij gebeld door Sharon; ze hebben een drummer voor de band!
Eva stopt haar ontwerpen in een tasje. Ze gaat helemaal naar de andere kant van de stad fietsen, alleen om Mees te ontwijken! Eva hoort Willem en haar moeder beneden afscheid nemen; zij hoort en gewoon niet meer bij.
Mees schrikt; Eva is helemaal omgefietst om hem niet te hoeven zijn, iets anders kan hij niet bedenken; ze komt altijd in het centrum! Mees helpt Eva even met het printapparaat, maar ze zeggen allebei niks tegen elkaar.
Eva betaald en wil weglopen, als Mees ineens zegt:”Julia, je vergeet je portemonnee!” Eva kijkt om zich heen; Julia is hier helemaal niet! Dan heeft Mees het dus tegen haar! Als hij denkt dat zij Julia is; dan is hij dus verliefd op haar! Ze pakken elkaars handen vast en Mees stelt voor om na zijn werk nog wat te gaan drinken.
Als Eva even later weer op haar fiets zit snapt ze wat een groot misverstand het eigenlijk was. Maar nu heeft ze wel ruzie met de echte Julia. Eva besluit haar op te zoeken bij de skatebaan. Maar in plaats van haar excuus aan te bieden, rateld ze maar door over alles wat haar dwas heeft gezeten en verwijt Julia juist van alles! Eva verwacht dat Julia boos op haar zal worden, maar in plaats van dat gaat Julia lachen! Als Eva verteld wat Sara heeft gezegd over hun vriendschap wordt Julia heel boos op Sara, omdat Sara dat zelf had verzonnen!
Het is weer helemaal goed tussen Eva en Julia. Als Eva op de fiets zit, opweg naar haar date met Mees, krijgt ze een lief sms-je van Julia, waarin ze haar succes wenst.

Dat succes was niet eens nodig geweest; Eva en Mees zijn op elkaar verliefd, daar kun je niet omheen. Eerst wil het gesprek niet op gang komen, maar als ze over Eva’s ontwerpen en Mees’ muziek beginnen, komen ze helemaal los. Even later zoenen ze zelfs. Maar het gespek gaat ook over die avond in het park, dan komt ineens Eva’s hele verhaal over Willen en haar moeder eruit. Mees vindt het heel erg voor haar, en gaat helpen meeverzinnen om bewijs te krijgen tegen Willem, want zonder dat kan hij alles nog ontkennen. Die avond gaat Mees voor het eerst met de hele band repeteren, Eva komt ook, en ze neemt Julia mee.
Eva is ontzettend zenuwachtig, vandaag gaat het gebeuren. Als Mees’ plan werkt, zit Willem vanavond nog in de cel. Eva moet nog een keer naar Willem toe, maar dan met een microfoontje om haar nek, voor het bewijs. Willem is verrast als hij Eva weer ziet. Maar Eva verteld hem dat ze het echt niet fijn vond, wat hij bij haar heeft gedaan, en eerder ook bij Roos. Willem zegt dat zoveel vader dat doen, en wil weer aan haar borsten komen. Dan rent Eva snel weg; ze heeft het gedaan. Ze heeft duidelijk gezegd wat Willem precies deed, en hij heeft niet ontkend.
Buiten wacht Mees op haar. Huilend stort Eva zich in zijn armen. Het was niet voor niets; ze hebben het bewijs! Eva belt Roos op, en samen gaat ze naar het politiebureau.
Thuis laat Eva het bandje met bewijs ook aan haar moeder horen, die eerst nog boos op Eva is omdat ze Willem heeft aangegeven, maar als ze het heeft gehoord is ook zij in shock. Ze bied haar excuus aan aan Eva. En samen huilen ze.
Iedereen is in het park (zelfs Roos is gekomen), alleen Julia niet. Julia heeft het uitgemaakt met Jesse. Omdat ze Sem leuk vindt, en hij haar ook. Maar ze is toch naar de skatebaan gegaan voor Jese; er komt een cameraploeg de straatcultuur bekijken,en Jesse komt dus op tv. En dat terwijl Good Vibes hun eerste concert in het park heeft. Maar dan ziet Eva Julia aankomen, met een busje van RTL! Julia heeft verteld dat als ze echte cultuur willen zien, dat ze dan naar het park moeten komen. Good Vibes komt dus op tv! Dat heeft Julia toch maar mooi voor elkaar, dus vraagt Sem haar of ze hun manager wil worden. Nou, dat wil ze zeker. Maar dan moet Eva wel outfits voor de hele band maken. Nu de band zoveel pubiciteit krijgt, kan het bijna niet meer stuk, want ook Sem en Julia zoenen!

Keuze 2
Eva is blij dat ze haar verhaal bij iemand kwijt kan. De jongen, Ricardo, doet heel aardig tegen haar, en wil haar zelfs geld geven voor een hotel. Als Eva verteld dat ze heel graag modeontwerpster wil worden, zegt Ricardo dat hij toevallig een hele goede vriend in Parijs heeft wonen, die daar ook ontwerper is. En dat hij het erg leuk vindt als hij een nieuw talentje kan helpen. Ricardo zou morgen naar Parijs gaan, dus als Eva het thuis echt niet meer zou zien zitten, dat ze dan wel met ‘m mee zou kunnen. Door die gedachte is Eva getroost en ze loopt het park uit; ze gaat toch maar naar huis. Maar over Ricado’s voorstel moet ze nog wel even nadenken.
Eva is blij dat haar moeders auto voor de deur staat, ze heeft geen zin om nog alleen met Willem te zijn. Maar als ze binnen is, komt haar moeder boos op haar af. Willem heeft tegen haar gezegd dat Eva ruzie met hem heeft gemaakt, en toen is veggerend. Eva’s moeder zegt dat ze haar en Willem uit elkaar wil hebben, en daarom deze leugens verzint. Eva zegt dat ze geen last meer van haar zullen hebben, omdat ze morgenochtend al weg is.
Mees kan niet slapen; hij moet steeds maar denken aan de jongen in het park die ‘Julia’ geld gaf. Hij vertrouwd die Ricardo voor geen cent! Het blijft zo door zijn hoofd spelen, dat Mees besluit om er een nummer over te schrijven. Het werkt eigenlijk altijd, maar juist nu niet! Als het uiteindelijk bijna ochtend is, vallen zijn ogen van vermoeidheid dicht.

Even twijfeld Eva nog, maar haar besluit staat vast; ze gaat met Ricardo mee naar Parijs! Ze loopt haar straat uit, en belt hem op, maar ze krijgt de voicemail…
Als Mees wakker wordt weet hij weer wat hij vannacht noghad bedacht; hij gaat bij Kareltje en Dave vragen naar Ricardo, want als het inderdaad een dealer is, kennen die hem vast wel. Nog voor school gaat hij gelijk naar ze toe om te vragen of ze hem waarschuwen zodra ze hem weer zien in de coffeeshop.
Dat gebeurd onder de aardrijkskundeles. Mees zegt op school dat hij zich niet lekker voelt, en gaat gauw naar de shop. Daar ziet Ricardo inderdaad zitten. Er komt een meisje naar Ricardo toe, die hem geld geeft. Mees loopt achter het meisje aan, de coffeeshop uit, en spreekt haar buiten aan. Het meisje vraagt hem gelijk of hij geld heeft. Ja, Mees heeft €20,-, maar waarvoor? Het meisje zegt dat hij mee naar boven moet komen, dat ze het niet op straat doet. Dan heeft Mees het door; het meisje is een hoer! Dan is Ricardo dus een loverboy! Als Mees bedenkt dat hij dat ook met ‘Julia’ van plan is, wordt hij helemaal razend! Hij bedenkt dat hij niks van haar weet, zelfs geen school, alleen dat ze Julia heet…
Na wel zes keer de voicemail van Ricardo gehoord te hebben, neemt hij eindelijk op en zegt dat hij Eva gelijk komt ophalen. Ricardo verteld haar dat hij precies hetzelfde zou hebben gedaan voor zijn drie jongere zussen, en dat zij nu als een vierde voelt.
Eva mag van Ricardo’s geld nieuwe kleding kopen in Amsterdam, daar na zou ze nog even tot rust moeten komen van het gedoe met haar ouders voordat ze naar Parijs gaan.
Mees blijft maar nadenken over ‘Julia’, dan bedenkt hij dat Sem met die naam kwam. Hoe zat dat ook al weer? O, ja! Via Jesse, die skater! Mees rijdt gelijk naar de skatebaan. Daar vraagt hij aan Jesse Julia’s nummer, maar dat vertrouwd Jesse niet helemaal en vraagt door. Mees zegt dat hij haar wil waarschuwen omdat er sinds gisteravond in het park een loverboy achter haar aan zit. Maar Jesse luisterd al niet meer; ze had tegen hem gezegd dat ze huisarrest had en niet naar hem kon komen, gaaf ze loper flikflooien in het park! Jesse is woedend! Dan belt Julia naar hem, Jesse zegt dat hij alles al weet en het nu over is tussen hen. Woest stapt hij weer op zijn skate board, maar hij maakt zo’n wilde sprong, dat ‘ie z’n skateboard mist, en met zijn hoofd tegen de rand van de skatebaan knalt. Er komt bloed uit Jesses wang, en alsof het nog niet erg genoeg is, komt Julia aanlopen. Ze probeert te vertellen dat ze niet in het park was, maar Jesse wordt al meegenomen door de ambulance! Toen Julia aan kwam lopen, schrok Mees enorm; dit was niet de Julia uit de prinshop! Wat heb ik aangericht!
Als Eva en Ricardo in zijn appartement zijn, hoort Eva gegil van een meisje voor de deur en even later wordt Ricardo ook nog door haar gebeld. Rocardo legt uit dat het zijn ‘foute’ ex is, die nog steeds helemaal boos is dat hij het heeft uitgemaakt.
Ondertussen is Mees nog helemaal in shock, dus als Julia vraagt wie aan Jesse heeft verteld dat ze in het park was, kan hij eerst nog niet antwoorden. Dan verteld Mees dat het een groot misverstand was, en dat hij een andere Julia bedoelde, die ook prints maakt. Julia zegt dat dat meisje geen Julia heet , maar Eva. Dan snapt Mees het helemaal niet meer, maar Julia legt uit dat zij het t-shirt wel gegeven heeft, maar niet gemaakt. Dan vraagt Mees naar Eva’s nummer, om haar alsnog te waarschuwen. Mees legt alles aan Julia uit over Ricardo. Julia schrikt, Eva was ook al niet op school vandaag! Dan is ze misschien al met Ricardo mee! Julia belt naar Eva. Maar ze neemt niet op. Mees en Julia wissenlen hun nummers uit om elkaar te kunnen bellen als ze bericht van Eva krijgen, ook krijgt Mees Eva’s nummer.
Even later, als Mees thuis is, heeft hij toch geen goed gevoel over Jesse. Stel je voor dat het echt ernstig is… Hij belt Julia op, maar die is allang weer met Jesse thuis. Hij heeft wat hechtingen, meer niet.

Als Eva die ochtend wakker wordt, heeft Ricardo vervelend nieuws; hij is failliet. Nu moet hun trip naar Parijs worden uitgesteld! Eva steld voor om haar nieuwe kleren terug te brengen, maar dat wil de winkel niet meer. Ook zegt ze dat ze wat verdient met t-shirts, maar volgens Ricardo gaat dat veel te lang duren… Hij heeft maar een oplossing, maar dat wil hij zijn nieuwe ‘zusje’ niet aandoen. Eva kan drinkmeisje worden voor een dagje, in Breda. Ze moet dan de mannen dure drankjes aansmeren. Ricardo twijfelt, maar Eva vindt het plan wel te doen voor een dagje, als ze daarna maar naar Parijs kunnen!
De volgende dag zit Eva weer bij Ricardo in de auto, ze moeten tanken. Met zijn laatste geld gaat Ricardo afrekenen, als ineens zijn mobiel afgaat. Eva herkent het nummer van Riardo’s stalker, maar wat moet ze doen?

Dit is het tweede YOUR CHOICE moment. De lezer kiest of:
1 Eva neemt de telefoon op.
2 Eva laat de telegoon gaan.

Keuze 1
Eva neemt op. Het meisje vraagt naar Ricardo, maar als die er even niet blijkt te zijn vraagt ze of Eva soms naar Parijs gaat. Eva snapt het niet het meisje weet van alles, tot het drinkmeisjes gedoe en al. Het meisje zegt dat ze moet vluchten; weg bij Ricardo, omdat hij een loverboy is, maar dat het voor haarzelf al te laat is. Dan komt Ricardo weer aanlopen, hij weet niet dat Eva net gebeld heeft, en wil wegrijden. Dan zegt Eva dat ze nog naar de wc moet, en omdat ze ongesteld is, moet haar tas mee. Zodra ze uit het zicht is zet Eva het op een lopen, en vraagt aan zomaar een vrachtwagenchauffeur of ze mee mag rijden. Het maakt haar niet uit waarheen, als het maar ver weg is!
Mees kan zich de hele dag niet concentreren, hij moet steeds maar aan Eva denken… Ook als Sem hem verteld dat ze vanavond met de band gaan oefenen, doet hem dat vrij weinig. Als Sem en Mees ‘s middags nog even inspelen is Mees zo ver weg met zijn gedachten, dat Sem geirriteerd zijn spullen pakt en weggaat.
Eva komt de trein uit, ze bleek naar Eindhoven mee te rijden, en heet daar de trein terug genomen. Overal waar ze loopt denkt ze Ricardo te zien. Snel loopt Eva met de meigte mee het centrum in, vanaf daar loopt ze richting het park.
Ook in het park, met Sharon erbij, lukt het Mees niet om goed te spelen. Hij heeft z’n dag vandaag echt niet, wat een pesthumeur heeft hij! Toen Sharon voorstelde om een drummer die ze kent, Brett, tot de band toe te laten, snauwde hij dat dat later nog wel zou komen. Mees had nooit kunnen weten dat hij zo van slag zou kunnen raken door een meisje!

Midden in een nummer stopt Mees ineens. Daar komt Eva aanlopen! Hij springt op, en roept haar. Mees belt snel Julia op. Maar Eva zelf snapt er helemaal niks meer van. Hoe weet Mees dat Ricardo een loverboy is, en zijn Julia staat toch daar, waarom zou zij haar moeten zien? Mees wil het allemaal wel uitleggen, maar Sem sleurt hem mee; ze gaan weer spelen.
Mees heeft nog nooit zo mooi gespeeld, en het lijkt wel of Sem en Sharon ook extra hun best doen. Dan komt er een man naar voren, ze hebben hem wel eens vaker gezien, maar nu komt hij naar hen toe. De man zegt de hij bij een platenmaatschappei werkt, en wel wat in het bandje ziet, nu ze een zangeres erbij hebben. De man geeft hen zijn kaartje, en vertrekt weer.
Mees kan wel juichen! Ze zijn zomaar ontdekt! Dan hoort hij achter zich Eva met Julia praten. Snikkend verteld Eva het hele verhaal over Willem en haar moeder. Julia is vooral boos op Eva’s moeder, en zegt dat Eva gewoon bij haar komt wonen, totdat haar moeder Willm eruit zet. Het is weer helemaal goed tussen Eva en Julia, en Julia bied haar excuus aan over dat met Sara.
Dan komt Mees bij Eva staan. Hij vertelt dat hij dacht dat zij Julia heette. Dan heeft Eva het door; toen Sem in de printshop had over “Mees’ grote liefde Julia” had hij het dus over haar! Dan zegt Eva dat ze het lief vind dat hij haar wilde redden. Mees’dacht dat het alleen niet nodig was geweest. Maar dan verteld Eva, tot Julia en Mees’ grote verbazing, dat ze wel met Ricardo was meegegaan, maar is ontsnapt.
Dan geeft Eva een gil. Dat is hem, het is Ricardo! Hij komt het park inlopen, maar voordat hij bij hen is, heeft Mees een sms-je verstuurd, met dat Ricardo van zijn vriendin af moet blijven. Ricardo loopt weg, en even later zoent Mees met Eva.
Iedereen is in de studio, en ‘Good Vibes’ wil beginnen met de opnmen, maar de producer zegt dat het geen echte knaller kan worden zonder drummer. Snel belt Sharon naar Brett. En nog geen tien minuten later is hij goedgekeurd door Sem en Mees. Het enige wat de band nu nog mist, is een leuke outfit, maar daar is Eva dan weer goed in: ze mag de band stylen!

Keuze 2
Als Ricardo weer terug is, verteld Eva hem dat z’n ex weer heeft gebeld. Ricardo wordt een beetje chaggerijnig, en dat wordt er niet minder op als ze horen dat het totaan Breda helemaal vast staat. Ze slaan af bij de eerste afslag om wat te gaan eten.
Mees en Julia besluiten om samen naar het andere ‘slahtoffer’ van Ricardo te gaan, om meer informatie over hem te krijgen. Het meisje verteld over Breda, en geeft hen een kaartje van het bordeel daar, maar niet veel hoop mee.
Mees en Julia gaan zo snel mogelijk met de trein naar Breda. Onderweg krijgt Mees eensms-je van Sem; Appie heeft gevraagd of ze nog eens willen komen. Mees geloofd niet meer zo in Ap, maar is toch wel bij voor de band.

Als ze in Breda zijn, merken ze dat ze best zenuwachtig zijn. Ze lopen de straat in, en wachten in een portiek aan de overkant. Na meer dan een half uur wachten, zien ze Ricarod’s auto de straat in rijden. Hij stapt uit en belt aan. Eva blijft nog in de auto zitten. Dit is hun kans! Als Ricardo naar binnen is, rennen Julia en Mees naar de auto en sleuren ze Eva mee. Voor Eva wat kan zeggen zetten haar vrienden het op een lopen, en zij rent mee. Pas als ze met z’n drieen in de trein zitten, kan Eva vragen waarom ze haar bij Ricardo hebben weggehaald. Julia en Mees leggen alles uit over Ricardo en zijn ‘ex’. En op haar beurt vertelt Eva alles over Willem, haar moeder en Roos.
Als Eva weer thuis komt, merkt ze het meteen; het huis is anders; haar moeder heeft Willem eruit gegooid! Maar even later wordt duidelijk dat het niet om Eva ging; Willem hield er namelijk nog een vriendin op na!
’s Avond hebben Eva en Julia afgesproken om bij Mees’ eerste echte concert te komen kijken. Alles ging super, en ‘Good Vibes’ heeft een echt contract! Mees ziet na afloop van hun optreden dat er iets speelt tussen Sem en Sharon. Maar Mees heeft geen tijd om daarover na te denken, want Eva komt naar hem toe. Ze speken af om na Mees’ werk, de volgende dag, nog wat te gaan drinken.

Tekstfragment
Eva loopt maar door de stad. Ze is zo in de war dat ze niet eens merkt dat ze voor de twee de keer langs dezelfde plek komt. Telkens ziet ze voor zich wat er is gebeurd. Ze is al twee keer een restaurant ingegaan om haar hand te wassen. Maar het helpt niets. Het vieze gevoel blijft. Het liefst zou ze in een bad vol chloor gaan zitten, net zolang tot haar hand weer van haar zelf is. Haar eigen hand, waarmee ze mooie prints maakt. Het is allang etenstijd, maar ze heeft nergens trek in. Ze is kotsmisselijk. Het opgefokte gevoel blijft haar achtervolgen. Ze voelt zich verdrietig, maar ook kwaad. Vooral op haar moeder. Trut! Zegt ze steeds hardop. Je denkt alleen maar aan jezelf met je verliefde kop. Hoe kan het dat je mij met zo’n smeerlap in één huis laat wonen. Voorlopig hoeft ze haar moeder niet te zien. Vanavond gaat ze pas laat naar huis. Laat haar moeder maar lekker in de stress zitten. Eva kijkt om zich heen. Het is pas zeven uur. Waar moet ze naar toe? Ze wil Anouk bellen, maar dan bedenkt ze dat die op de bruiloft is. Ze gaat toch niet over zoiets beginnen terwijl zij daar feest hebben? Wat moeten Anouk en Nathalie daar nu mee? Eva zucht. Ze heeft ook wel pech. Haar opa en oma zijn voor twee maanden naar tante Joke in Australië, anders ging ze daar naar toe. En verder heeft ze geen familie. Ze heeft zich nog nooit zo eenzaam gevoeld. Er is niemand die ze kan vertrouwen. Voor het eerst wilde ze dat ze een vader had. Dan kon ze nu naar hem toegaan. Hij zou haar wel geloven. ‘Daar ga je niet meer heen,’ zou hij zeggen. ‘Je blijft bij mij wonen.’ Maar ze kent haar vader niet. Tijdens een vakantie in Italië is haar moeder zwanger geraakt. Ze weet niet eens waar hij woont. Terwijl ze maar door de stad zwerft, stromen de tranen over haar wangen. Zo kan ze niet de hele avond blijven lopen. Ze moet iets doen, anders wordt ze gek. Als ze langs de bioscoop komt weet ze het ineens. Ze gaat naar de film, daar wordt ze altijd rustig van. Ze kijkt wat er draait, maar eigenlijk maakt het haar niet uit. Ze is een echte freak. Elke dag kan ze wel een film kijken. Met Julia heeft ze wel eens op één dag vijf films bekeken. Dat is hun record. Ze koopt een kaartje en gaat de filmzaal in. Het helpt wel. Zodra ze in het donker zit wordt ze rustig. Ze kan zich niet goed op het verhaal concentreren. Telkens hoort ze weer dat enge gehijg van Willem in haar oor. Rustig, zegt ze tegen zichzelf. Je hebt geluk dat je kon ontsnappen. Het had nog veel erger kunnen zijn...

Hoofdpersonen
In dit boek zijn er twee hoofdpersonen; Eva en Mees:
Eva; is een meisje van een jaar of 16 en ze heeft blond haar. Ze wil later heel graag modeontwerpster worden en bedrukt nu al t-shirts voor anderen. Maar Eva heeft het moeilijk thuis; met haar moeder heeft ze niet zo’n goede band, en ze is bang voor haar stiefvader. Verder kijkt Eva graag films met haar vriendinnen.
Mees; is ook ongeveer 16 jaar. Hij hoort bij de groep Alto’s die vaak in park te vinden is. Ook Mees heeft blond haar. Mees speelt gitaar in een bandje, zijn grote passie is dan ook muziek maken. Daarom wil Mees wil na de middelbareschool naar het Conservatorium. Maar nu heeft hij nog een baantje in een printshop.
Eva en Mees kennen elkaar uit de printshop, waar Mees werkt, en Eva haar eigen prints op t-shirts laat drukken. Ze zijn daardoor verliefd op elkaar geworden, maar ze weten het niet van elkaar.


Eigen mening
Lover of Loser; your choice is een heel speciaal boek, omdat de lezer zelf kiest hoe het boek afloopt.
Maar omdat het een lasting boek is, waarin veel gebeurt, was het moeilijk om het kort samen te vatten.
Het is een leuk bedachte, nieuwe serie van Carry Slee. Dit vind ik omdat ik dat af en toe wel miste bij andere boeken, omdat ik dan andere keuzes gemaakt zou hebben dan de hoofdpersoon in het boek.
Het enige minpunt aan het boek vind ik de titel; deze past niet heel goed bij de inhoud van het boek; Eva en Mees krijgen namelijk in alledrie de verhaallijnen wat met elkaar. Dus ‘Loser’ slaat nergens op.

REACTIES

G.

G.

De titel slaat wel degelijk ergens op, dat loser slaat op de loverboy, dat is de grootste loser ever.. of vind je van niet? your choice...

15 jaar geleden

A.

A.

Er zijn 3 hoofdpersonen.
Niet alleen Eva en Mees..
Maar Julia ook !
Dat wou ik even zeggen... Als het niet zo is.. Mail het me dan voor 14 november.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lover of Loser: your choice door Carry Slee"