Loservirus door Bobje Goudsmit

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1116 woorden
  • 8 december 2006
  • 147 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 147 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
128
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Loservirus
Shadow
Loservirus door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Algemeen:
Titel: Loservirus
Blz.: 128
Hoofdstukken: 21
Illustraties: behalve de voorkant niet
Uitgever: uitgeverij Holland
Wanneer: 2004

Samenvatting:
Hoofdpersonen:
• Florian: een jongen van nog 17 jaar zit op het vergilius lyceum. Doet waar hij zin in heeft loopt niet anderen achterna. Hij wordt wel buitengesloten want op die school is alleen maar kakkleren en hij kan die niet betalen omdat zen vader dood is.
• Roderick: een jongen van ook nog 17 jaar zit bij florian in de klas hij is de populairste jongen van de klas. Hij zit in de leerlingenraad dus kan ook heel veel voor elkaar krijgen.

• Wouter: vriend van roderick zit in de schoolkrant redactie. Hij is het bijna altijd eens met roderick want die is de populairste dus weet alles goed.
• Margje: van oorsprong Nederlands. nieuw meisje in de klas bij florian woonde eerst overal op de wereld maar ging naar Nederland om haar middelbare school in Nederland af te maken met een navelpiercing en altijd kauwgom in haar mond.
• Vader: de vader van florian zen naam komt niet in het boek voor. Hij had werkte bij de bank tot rodericks' vader om een lening kwam vragen buiten de bank om. Hij werd betrapt en kon het allemaal niet meer aan en pleegde zelfmoord.
• Zus: zit op kamers hoor je bijna niets over
Thema: de kloof tussen kak en minder kak.

Motieven:
• de vader is dood dus geen dure kleren meer.
• kauwgomverbod

Samenvatting:
Maandag 13 sep de eerste dag op school. Er komt ineens een nieuw meisje in de klas. Ze heet margje en gaat plotseling naast de loser van de school zitten florian. Florian vindt die aandacht aan de ene kant wel leuk en aan de andere kant ook niet. Hij weet niet wat hij er mee aan moet maar margje blijft bij hem aan dringen. En dan begint hij toch wel wat voor haar te voelen. Hij neemt haar mee naar huis en ze zoenen en krijgen verkering. Maar hoe moet hij haar vertellen wat er met zijn vader is gebeurd. Na een tijdje vertrouwd hij haar helemaal en komt het er beetje bij beetje uit wat er is gebeurd. En gelukkig heeft margje er begrip voor.
Roderick ziet dit allemaal gebeuren en kan er helemaal niet tegen. Hij vindt margje ook leuk maar dat kan natuurlijk niet. Dan gaat hij een plan bedenken. Kauwgom is ten strengste verboden op het vergilius hij vindt dat onzin. En dus gaat hij een dag organiseren dat de hele school kauwgom gaat eten. Maar dat gaat te ver voor de school. Hij wordt gedwongen om de actie te stoppen of hij wordt van school gestuurd.

Hij wil het eigenlijk niet doen maar hij vraagt de hulp in van florian en margje. Zij willen wel helpen en bedenken een plan. Ze houden een petitie dat ze kauwgom willen. Ze maken een compromis met de rector. Als zij in een proeftijd van 3 maanden de school kauwgom vrij houden. Wordt het kauwgomverbod opgeheven.

Kenmerken:
• Genre: roman
• Werkelijkheid
• Tijd: ong 3 maanden
• Structuur:
1. logisch chronologische volgorde
2. ab ovo begin
3. spanningsbogen: ja bijv.: hoe zal roderick het probleem met de kauwgom oplossen.
4. flashbacks: ja als florian verteld over de dood van zijn vader
5. verhaalloop: eerst probleem en dan niet zo heel veel tegenslagen vond ik en dan ook een een dieptepunt en dan de oplossing zoals bij roderick en het kauwgom eerst goed plan dan probleem van schol of naar florian en margje dieptepunt toch gaan en dan oplossing door florian en margje bedacht.
6. aaneengesloten verhaal
7. er zijn 2 verhaallijnen die van florian en roderick die komen aan het einde van het boek samen.
Personages: de rollen:
Florian, margje, vader en roderick zijn het belangrijkst. Florian de loser margje de helper om door het overlijden van zijn vader, roderick een kans te geven en roderick de tegenstander. Moeder, zus en wouter hebben niet echt een belangrijke rol in het boek.
Relaties:
Florian -> margje: eerst niet zo goed florian wil eigenlijk niets met haar te maken hebben maar ietsje later heel goed door de verkering en het helpen met de dood van zijn vader.
Florian -> roderick: niet goed niets met elkaar willen maar later moet roderick wel en worden ze vrienden
Florian -> vader: heel goed
Florian -> moeder: eerst niet zo goed maar later in het boek zien ze toch in dat ze verder met elkaar moeten en krijgt ze ook meer respect voor florian.
Florian -> zus: zij vindt dat florian het zelf maar moet uitzoeken, want zij woont op kamers.
Florian -> wouter: niet goed
Margje -> roderick: niet goed niets met elkaar willen maar later wel met de kauwgom.

Schrijver:
• geboren: 27 oktober 1951 in leiden
• opleiding: nederlands in leiden en Nijmegen
• werk: vanaf 1976 lesgeven op een middelbare school
• eerste boek robe robot en de zorgenstam 1991
• bijzonderheden: bobje werd vroeger door haar vader bobbeltje genoemd vandaar die naam.

Eigen mening:
Dit is mijn recensie die ik heb gevonden op het internet want in de mediatheek was er geen recensie van Loservirus. Ik vond deze recensie wel betrouwbaar dus:
Als Florian naar een arme buurt verhuist, wordt hij door de kakkers van het Vergiliuslyceum met de nek aangekeken. Maar een nieuw meisje, Margje, voelt zich juist tot hem aangetrokken. Florian ontdooit en kan het verdriet om zijn overleden vader verwerken. Met vlotte pen, veel vaart en met een goed getroffen toon voor middelbare scholieren schetst de auteur het groepsgebeuren in klas vijf van het prestigieuze lyceum. Het verhaal is nagenoeg chronologisch van opbouw, In een aantal terugblikken, in cursief, wordt telkens iets meer bekend over de omstandigheden waaronder Florians vader overleden is wat een goede spanningsopbouw geeft. Het vertelperspectief ligt niet alleen bij Florian maar afwisselend bij een van de andere karakters. Ondanks het feit dat de ontwikkeling van het plot ondergeschikt is gemaakt aan het happy end is het toch een onderhoudend verhaal, zeer toegankelijk en met herkenbare situaties. Vanaf ca. 13 jaar.
Ik ben het erg met de recensie eens het heeft echt herkenbare situaties. Ik vond het een heel leuk boek want je wou eigenlijk perse doorlezen want je wilt weten hoe het afloopt. Ik vond het niet heel spannend terwijl ik wel van spanning houd vond ik dit toch wel een heel leuk boek. Ik vind het wel een veelzeggend boek want het probleem van loser en kakker die kloof zie je nu ook heel duidelijk groeien en ik vind eigenlijk dat dat gestopt moet worden en dat je bent zoals je bent aan iedereen is wel wat op aan te merken. Dat heb ik er ook meteen van geleerd dat je niet als je alles hebt de beste bent.
Ik ga hier echt meer van lezen ik vind het namelijk een heel leuk boek waar je veel van kunt leren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

leuk

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Loservirus door Bobje Goudsmit"