Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Omschrijf een scene uit de film zeer nauwkeurig.

Tom heeft gekookt voor Nadia (zijn nieuwe vriendin) en maakt alles romantisch. Hij steekt kaarsen aan, heeft een tafeltje gedekt voor 2, … De bel gaat, Nadia staat aan de deur. Tom kijkt in de spiegel, legt z’n haar goed en doet open. Hij krijgt een lelijk beeldje van Nadia als cadeau. In plaats van blij te zijn met het cadeautje lacht hij er wat mee en is het enige wat hij opmerkt dat op de boomstronk lentebloemetjes staan én paddenstoelen. Dat kan nu toch niet?

Tom vraagt Nadia of ze aan tafel wil eten, maar Nadia eet liever voor tv, omdat er een, volgens haar, komisch programma op tv is (twee straten verder denk ik). Tom snapt deze humor nietecht en legt Nadia uit wat hij wél grappig vind. Zo staat er opeens een podium in zijn woonkamer met de Strangers (De strangers, zijn 4 (vroeger 5) gasten van Antwerpen en die schrijven supergrappige teksten op heel bekende hits). De Strangers staan dus op dat podium…

ikke in ziekekas, ik hemme e goe leve

in ziekeka, ziekaka, ziekakas

ikke niks wârke, en toch mij centjes geve

de ziekeka, ziekaka, ziekakas

allah is groot, mor ziekekas is groter

Slecht voorbeeld… Tom probeert dan maar een ander liedje.

Bij de rijkswacht

Daar weurde pas nen echte vent

Bij de rijkswacht

Daar voelde w'in oew element

Bij de rijkswacht

Daar is ne mens mor iest content

Bij de rijkswacht... bij de rijkswacht

 

Weurd gendarm... weurd gendarm

De pakkeman me de langen arm

Auto's controlere

Mense ambetere

Och het is 'n reuzedjob

Gendarm zen is prachtig

Gij ze d'oppermachtig

Me zo'n klak op aauwe kop

** REFREIN **

http://youtu.be/VVR817YrMcw

Situeer de scene in de film

Deze scene gebeurt wanneer Tom het uit heeft gemaakt met Tinne (Saskia in het boek) en een nieuw lief heeft gevonden in een inburgeringsgroep voor nog-niet-nieuwe Belgen. Daar heeft hij al enige keren mee afgesproken, maar dit is de eerste nacht waar de twee lichaamssappen uitwisselen (om het met de woorden van Jonas, persfotograaf en beste vriend van Tom, te zeggen). Na deze scene komt Jonas (want Tom woont een tijdje bij Jonas omdat hij eerst bij Tinne woonde) thuis met een meisje. Dat meisje vind de bh van Nadia en loopt weg, waardoor Jonas erachter loopt en zichzelf buitensluit uit z’n huis.

Bespreek volgende punten:

a) Belangrijkste personages en nevenpersonages

De belangrijkste personages hier zijn Tom en Nadia. Als nevenpersonages heb je de 4 mannen van De Strangers.

b) Typering van de personages

- Tom is een echte journalist zoals ik me ze persoonlijk voorstel. Ik ben misschien wel beïnvloed door het beeld van Meneer Laenen (mijn leerkracht Nederlands, Geschiedenis en Godsdienst van vorig schooljaar) omdat hij zelf ook niet enkel leerkracht was, maar ook onder andere journalist voor De Gazet van Antwerpen (welke in de film gewoon simpelweg ‘De Gazet’ genoemd word, maar in het boek wel Gazet van Antwerpen).

- Nadia is mooi als ‘buitenlandse’ getypeerd omdat ze soms wat rare gewoontes heeft en natuurlijk omdat ze ook maar gebrekkig Nederlands spreekt.

c) Typering van de gevoelens en gedachten van de personages

In de scene die ik heb beschreven vind ik dat je heel goed kan zien wanneer Nadia blij is, of wanneer Tom geërgerd is. Dit door het geluid van een lach, een zucht of gewoon een glimlach.

d) Tijd

In de door mij beschreven scene is de verteltijd gelijk aan de vertelde tijd. Het is dus een traag verteltempo, maar omdat er muziek aan te pas komt kan men dit niet anders doen.

e) Vertelperspectief van de camera

Het verhaal wordt verteld door Tom. Soms worden er dingen getoond die door de nevenpersonages worden meegemaakt, maar het grootste deel is door Tom. Zo zijn er ook geregeld momenten waar Tom gewoon recht in de camera verteld, waar er verder niets te zien is…

Overgetypt uit het boek (p. 47-48)

De strangers hebben tweeënvijftig jaar ebstaan. En nu houden ze ermee op. Een afscheidsconcert in de Elisabethzaal.

De strangers zijn een komisch gezelschap van vier zangers, die covers brengen van internationale hits met een eigen tekst in het Antwerps dialect. Ze zijn de laatste overlevenden van de ooit zo rijke Antwerpse volkscultuur, die in heel Vlaanderen populair was. In de jaren zeventig en tachtig stonden ze ettelijke keren in de hitparade. Ze hadden eigen programma’s op de televisie. Ik ben een fan van De Strangers. Ik ken meer dan tien van hun teksten zo van buiten. Hoewel ik normaal geen Antwerps spreek, vloeit bij het meezingen dat boerse, besmette, onweerstaanbare dialect uit mij. Op mijn elfde heb ik tijdens een schoolfeest Chop-Soy Fighting gezongen, terwijl ik met mijn vingers spleetogen trok.

Ik heb op de redactie gevochten om het concert te mogen verslaan. Niet dat iemand anders kandidaat was. Niemand van mij collega’s begrijpt mijn voorliegde voor Antwerpse volkskunst. Ze vinden ze flauw, boertig, op het randje van racistisch (en vaak erover). Vooroorlogs vermaak dat enkel nog leeft bij marginalen en oude liberalen.

Bespreek de volgende punten

a) Verschilpunten en gelijkenissen met het filmfragment

In het boek is er in deze scene met De Strangers geen woord te vinden over Nadia. Wel in een ander hoofdstuk. In de film hebben ze deze twee hoofdstukken gemixt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

In het boek is er in deze scene met De Strangers geen woord te vinden over Nadia. Wel in een ander hoofdstuk. In de film hebben ze deze twee hoofdstukken gemixt.

b) Typering van de personages

In het boek zijn er in deze scene eigenlijk geen personages, behalve Tom en De Strangers. Tom is zoals vaker in het boek over zichzelf bezig, herinneringen aan het ophalen over vroeger, en hij probeert zichzelf ‘te verklaren’ tegenover de lezer.

c) Wat vind je het beste? Het boek of de film?

Wel, er zullen mensen zijn die mij hierin tegenspreken voor veel verfilmde boeken, ikzelf trouwens ook. Maar hier vind ik de film beter omdat het verhaal wat losser is, wat minder ingewikkeld en vooral omdat de film ook een vleugje humor heeft. Ik vond het boek saai en ik was blij toen het uit was, ik was ook blij dat het maar 184 pagina’s bevatte. De film daarentegen heb ik echt met plezier gezien. Ookal had ik niet veel zin om eraan te beginnen.

Het boek spreekt vaak over politiek, de economie. Dit komt ook in de film aan bod, maar minder.

Als regisseur is het in Vlaanderen volgens mij moeilijk om beter te doen dan Jan Verheyen. Al had ik hier en daar toch wat dingen aangepast. Maar ik vond de film beter en daar houd ik het bij.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Los"