Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Black box door Anna Woltz

Beoordeling 8.4
Foto van fiene
Boekcover Black box
Shadow
  • Boekverslag door fiene
  • 3e klas havo | 1486 woorden
  • 7 juni 2022
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
50 keer beoordeeld

Boekcover Black box
Shadow
Black box door Anna Woltz
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier

samenvattingen nederlands boek->
Wat is black box?
Een realityshow waar 8 kinderen tussen 10 en 16 jaar aan meedoen en 2 miljoen euro kunnen winnen.
Het zwarte huis op de pier staat in Scheveningen.
De Ticket? Rood is brains, groen is greens, bruin is pocket, blauw is looks, zwart is potion
Jamie woont in Utrecht.
Jamie: donkere ogen en bruin haar.
Simone haar kinderen: Sky en Aurora.
28/02 laatste dag blackbox
Hoofdstuk 1:
Vertelperspectief= 3de persoon.
Protagonist= Jamie (meisje)17 jaar
Thema= serie, tv-programma
Personages= Jacob Rijn, Simone, Brit, een journalist, Willem gonggrijp
Verhaallijn= het eerste interview met Jamie. De eerste werkdag van Jamie bij blackbox. Rijn op tijdschrift cover, kleine drama. Laatste interview met Jamie.
Identificatie= Jamie is gespannen omdat ze haar eerste werkdag heeft.
Spanningsopbouw= er is niet direct spanning aanwezig misschien komt dat nog.
Hoofdstuk 2:
Verhaallijn= vandaag mag de pers een kijkje nemen achter de schermen, voordat het programma begint. Jamie heeft het gevoel dat het een filmset is, een droom. Er worden ook vragen beantwoorden door gongrijp en de rest.
Extra= Lolita is het nieuwste mixdrankje van Mouthaan. (Grootste sponsor)
Hoofdstuk 3
Waar= Nederland, Den Haag
Verhaallijn= het is nog enkele dagen voor dat black box begint. Ze missen nog 3 kinderen, hoewel gonggrijn wat boos is op Jamie stelt ze alsnog een idee voor. Brit en Jamie fietsen in de regen, als ze doorweekt terug komen heeft Rijn ze nodig. Hij stelt hun wat vragen over de ticket.
Hoofdstuk 4
Kinderen voor blackbox= Franka, Rasmus, Job, Maria, Nellie, Abeltje, Inoek
Verhaallijn= blackbox gaat beginnen, alle 7 deelnemende zitten in rode helikopters. Hun families staan hen uit te zwaaien terwijl ze een voor een naar het huis worden gebracht. Jamie vindt het zelf ook spannend en gaat naar de regie kamer. Alle kinderen maken kennis met elkaar en Rijn kijkt samen met Jamie naar de schermen. De goude camera’s zijn verspreid over heel het huis. Aan het einde vliegt Jamie uit tegen Rijn.
Hoofdstuk 5
Verhaallijn= Jamie is ziek en ligt op bed, terwijl de kijkcijfers voor blackbox dalen. Kandidaat Abeltje is baas van boysundercover.nl ( een site waar jongens seksuele beelden van meisjes online zetten.). Rijn en pc komen beide op zieke bezoek bij Jamie. Gonggrijp is in het huis en troost inoek maar begint opeens zijn broek los te maken en steekt inoek’s hand in zijn broek. Jamie grijpt in en roept door de microfoon. Jamie zegt dat inoek uit het huis moet.
Hoofdstuk 6
Andrea het kamer meisje maakt Brit Simone en Jamie wakker op aanvraag van Rijn. Er is drama over Abeltje en zijn website. De grote baas van Mouthaan en Sextet bellen naar Rijn. De ticket is niet enkel in Nederland maar ook in Amerika… Jamie en Rijn lopen terug van de vergadering met de ticket, ze hebben een gesprek op het strand.
Hoofdstuk 7
Abeltje en Inoek moeten vertrekken uit het huis. De 5 overgebleven kinderen kijken in stilte naar het vertrek. Simone gaat met Inoek en haar moeder mee naar Schiphol, om hun reis naar Bora Bora te regelen. Gonggrijp baalt omdat Blackbox het nieuws niet heeft gehaald door Hades Travel. Rijn is te gast bij “ctc actueel”. Hij vertelt over het vertrek van de twee kandidaten. Iedereen in de kombuis kijkt naar de uitzending, Jamie denkt aan hun ontsnappingspoging op het strand. Nellie en Rasmus zitten op het dak van het huis, het gaat over waarom Nellie in de gevangenis zit. Ze knipt Rasmus zijn haar en vertelt waarom ze in de gevangenis zit. P.101
Hoofdstuk 8
De blackbox kinderen zijn voor een maand vrijgesteld van leerplicht. Franka hebt job en hij wordt daar gelukkiger van! Brit leest een boek met ideeën en theorieën in. Job Franka en Rasmus zijn nog wakker, job speelt gitaar. Nellie en Maria proberen al te slapen. Blackbox heeft een nieuwe impuls nodig na het vertrek van Abeltje en Inoek. Jamie zoekt Rijn, hij is in de fitnessruimte. Ze wilt jaar idee aan hem vertellen maar dan wordt hij gebeld door de presentatrice van ctc Actueel(23:45). Jamie is boos op Rijn maar verteld haar idee aan Britt: we kunnen een oudje bij de kinderen steken. P.113
Hoofdstuk 9
Vrijdag 13 februari wordt er een 94 jarige oude vrouw vanuit verpleeghuis Roosendaal opgehaald en in blackbox geplaatst. (De moeder van Gonggrijp) De kinderen kijken de oma bedenkelijk aan en lezen de enveloppe die ze bij zich heeft. Jamie ontloopt Rijn maar denkt voortdurend aan hem. Ze msn’t haar broertje, die wilt alle inside-roddels weten over blackbox. Maria is de enigste die voor de oma zorgt, de rest van de kinderen zeggen dat zo’n mensen beter de pil nemen. Door de komst van oma kijken opeens veel meer mensen blackbox. P.129 De ticket laat nu opeens alle oudjes uit het verpleeghuis testen voor de ticket.
Hoofdstuk 10
Rijn merkt eindelijk op dat Jamie afstandelijk doet en stil is, ze ontloopt hem. Hij wilt weten waarom ze zo stil is. Franka en Job maken een ticket versie van monopoly, de makers ervan staan klaar om deze versie te produceren. Iedereen begint stilaan te beseffen dat het niet goed gaat met oma. De kinderen discussiëren over dit onderwerp. P.140 Jamie herinnert haar droom weer over haar en Rijn, ze is verliefd. Ze gaat hem niet meer ontlopen en begint zich ook te beseffen dat oma achteruit gaat. Maar Gonggrijp wilt haar niet weghalen want ze is een kijkcijfer kanon. Op de vergadering maken ze duidelijke afspraken voor oma. P.146
Hoofdstuk 11
Woensdag 18 februari krijgt oma extra medicijnen. Ticket monopoly is af en ze spelen fanatiek het spel. Ondertussen zitten ze 18 dagen in het huis, ook zijn er bijna 4 miljoen kijkers. Maria kan niet meer voor oma zorgen dus beslist om met de regie kamer te gaan praten. Rijn zegt dat ze met 5 een beslissing over oma moeten maken. Simone is bang dat oma gaat sterven op tv. Maria wilt met de andere 4 overleggen maar ze negeren haar dus ze wordt boos. P.154-155 Franka en Maria maken ruzie en vechten. P.156-157 het loopt uit de hand en Jamie beslist om het huis binnen te gaan.
Hoofdstuk 12
In de regie kamer zien ze Jamie binnen komen op camera 13. Jamie roept tegen de kinderen maar ze stoppen niet. Even later kijken ze doodstil naar Jamie. Simone belt een ambulance voor oma en Maria die in elkaar geslagen is. PC kiest een close up van Maria voor de ambulanciers.
Hoofdstuk 13
Britt is heel de tijd aan het bellen over de situatie. Als Jamie niet had ingegrepen was ze misschien heel haar leven schuldig voor moord. Jamie kan maar niet ophouden met huilen, Rijn troost haar. Gonggrijp wilt Jamie ontslaan maar Jamie kan dat voorkomen. Maria heeft een milt ruptuur. Nellie zegt: “ we waren met z’n 4 tegen 1 en we stopten pas toen er een grote mens kwam.”
Hoofdstuk 14
Kleine groepjes demonstreren nu elke dag tegen blackbox. Maria zit officieel niet meer in het huis. Jamie en Rijn gaan samen naar ctc Actueel. Oma is dood gegaan. Rijn en Jamie hebben een diep gesprek in de auto. P176-177 Jamie haar ticket is helemaal gratis geüpdatet. Gonggrijp en Simone zijn naar oma’s begrafenis, Britt en Jamie zijn alleen op de Pier. Britt vraagt wanneer ze gaat zoenen met Rijn. Nellie springt in zee vanuit het huis, ook is ze uit blackbox nu.
Hoofdstuk 15
Blackbox gaat in een rechte lijn de finale in. Ze beslissen dat de kijkers moeten stemmen welke 2 van de 3 overgebleven doorgaan. De kinderen in het huis voeren campagne behalve Job. Franka en Rasmus beginnen over wie het langst zou overleven in de jungle. Al snel stemt iedereen op hen twee, want ze beginnen over een tropisch virus in het huis te steken. Voor job is het blackbox avontuur gedaan. Franka en Rasmus zitten in de finale.
Hoofdstuk 16
Jamie en Rijn zoenen.
Hoofdstuk 17
De redactieleden stemmen of ze het virus in het huis gaan steken. Jamie geeft de doorslaggevende stem en is voor. Britt neemt ontslag omdat ze tegen is. Britt kan er maar niet bijkomen waarom je gezonde kinderen zo iets zou aandoen.
Hoofdstuk 18
Britt zit op de trein op weg naar huis. Ze wordt gebeld door een onbekende nummer. Dat blijkt Job te zijn, hij wilt haar helpen want hij vindt dat virus geen goed idee.
Hoofdstuk 19
Op donderdag 26 februari wordt het virus in een zwarte doos in de sluis gezet. P.211 Dan is er ook een gala waar een aantal mensen in het Kurhaus dat love kunnen volgen. Rijn heeft Jamie een jurk voor het gala, ze zoenen bijna een tweede keer. Heel Nederland hamstert om de finale van blackbox aan een stuk door te volgen.
Hoofdstuk 20
Ze zijn het gala aan het voorbereiden. Britt belt Jamie om haar nog te kunnen stoppen. De zaal waar het gala zal plaatsvinden loop stilaan vol. Om kwart voor acht zien ze op het scherm hoe de doos naar binnen wordt gebracht. Jamie begrijpt Britt eindelijk. Rijn vraagt Jamie om om 12 uur onder de trap te wachten.
Open einde

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Black box door Anna Woltz"

Ook geschreven door fiene