Black box door Anna Woltz

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Black box
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1748 woorden
  • 7 oktober 2010
  • 222 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
222 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Anna Woltz
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
227
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Black box
Shadow
Black box door Anna Woltz
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Onderdeel A: Beschrijving

Het boek ‘Black Box’ is geschreven door Anna Woltz (29 december 1981 te London). De eerste druk is uitgeven in 2007 door uitgeverij Leopold in Amsterdam. De Jeugdroman heeft 189 bladzijdes. Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het voor school moest lezen.

Op de omslag van het boek zie je een monitor/televisie aanstaan met een beeld van een regisseur en een camera daarop. Hieruit kon ik concluderen dat het verhaal over de media en de filmwereld zou kunnen gaan, maar ik kreeg niet een beeld van hoe het verhaal zou kunnen zijn. Na het boek gelezen te hebben, kan ik deze foto in het verhaal plaatsen. De foto zou zich kunnen afspelen wanneer de redactieleden interviews gaven, maar er waren geen camera’s zo groot als op de foto in het huis waar de personages verbleven. Er waren alleen kleine goudkleurige camera’s die hingen aan de muren. De titel ‘Black Box’ geeft mij een duister gevoel. Als ik alleen de titel hoor, zou ik persoonlijk niet snel kunnen verzinnen dat het over een zwart huis zou kunnen gaan. De flaptekst vertelt de basis van het verhaal, maar is zo geschreven dat je geen details eruit kan halen en niet weet hoe het verhaal loopt.

Samenvatting:
Jamie is een zeventienjarig meisje die als jongste redactrice wordt gekozen voor Black Box, het televisieprogramma waar heel Nederland voor thuisblijft. Een maand lang worden zeven minderjarige jongeren, die ‘vechten’ voor de hoofdprijs van 2 miljoen euro, opgesloten in een zwart huis zonder enige volwassenen. De redactie kijkt, net als de rest van Nederland, gespannen mee, want in deze maand vinden er een aantal dramatische gebeurtenissen plaats waarbij je de kandidaten goed leert kennen. De eerste kandidaten die terug naar huis moeten door veel kritiek van de buitenwereld zijn Abeltje, een jongen in bezit van een pornowebsite, en Inoek, een meisje met veel heimwee. Om hierna de spanning weer een beetje op te bouwen, besluit de redactie om een oma van 94 jaar in het huis te plaatsen. De enige die het initiatief neemt om de oude vrouw, die op sterven ligt, te verzorgen is Maria. Maria raakt gefrustreerd door de andere vier die de oma totaal negeren en confronteert hen hiermee, maar helaas loopt dit uit op een vechtpartij waarbij Maria met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis moet. Na dit incident is Nellie de eerstvolgende die het programma verlaat en daarop volgt Job, die door de Nederlanders eruit is gestemd. In de finale worden Franka en Rasmus’s gezondheid op de proef gesteld, door hen sushi te geven met een dodelijk virus. Er ontstaat een hele chaos in Nederland door dit idee en een van de redactrices, Brit, neemt ontslag, omdat zij niet schuldig wilt zijn aan de dood van een kind. Jamie wordt geconfronteerd door onder andere Brit om het idee te wijzigen, omdat zij de enige zou kunnen zijn die Rijn, dé maker van Black Box, zou kunnen overhalen om te stoppen. Er bloeit ondertussen ook al wat tussen Rijn en Jamie en ze besluit dan ook om het niet te doen. Het verhaal eindigt met een groot galafeest in het Kurhaus in Scheveningen waarbij op grote schermen te zien is hoe Franka en Rasmus de sushi eten.

De hoofdpersoon is de zeventienjarige Jamie en zij is een round character, omdat wij haar gedachtes en meningen kunnen lezen en omdat ze in het boek een karakter ontwikkeling doorgaat.

De bijpersonen, de flat characters, zijn Jakob Rijn, Willem Gonggrijp, Oma Gonggrijp, Brit, Simone, PC, Franka, Abeltje, Inoek, Nellie, Maria, Job en Rasmus.

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd, want uitvindingen zoals camera’s and microfoons zijn er nog niet zo lang. Het boek is uitgegeven in 2007 en wordt op dit moment gelezen. De vertelde tijd is zeker 6 weken en meer, maar het is vrij onduidelijk. Het verhaal begint twee weken voordat het televisie programma begint: ‘Black Box begint al over twee weken,’ pagina 8. We weten ook zeker dat het programma zelf een maand lang duurt. De verhaallijn eindigt met een interview dat Jamie geeft en ik heb het gevoel dat dit zeker een maand of twee later plaatsvindt, want de rechter heeft al geoordeeld en Jamie heeft een strafblad. Het verhaal is niet chronologisch verteld, want het boek begint met het interview over wat er is gebeurd in de maand dat Black Box in de lucht was. Daarna wordt het verhaal voorgelegd aan de lezer, maar tussen door komen we weer stukjes van het interview terug.

Het verhaal speelt zich af in het Kurhaus, op de pier en in het zwarte huis en geografisch gezien in Scheveningen in het westen van Nederland. Het thema van het boek is reputatie en invloed van volwassenen. De motieven die dit boek ondersteunen zijn toezicht, agressie, irritatie, vreemdelingen, karakteristieken, status (de Ticket) en liefde.

Onderdeel B: Verdieping (Biografische Criteria)

Achtergrondinformatie over Anna Woltz
Anna Woltz is geboren op 29 december 1981 in London, Engeland. Op anderhalf jarige leeftijd verhuisde ze samen met haar ouders terug naar Den Haag. Naarmate ze ouder werd, moest ze ook leren lezen, maar van boeken moest ze niets hebben. Verhalen over kabouters en feeën vond ze niets aan. Pas toen ze het boek ‘De kinderen van Bolderburen’ van Astrid Lindgren ontdekte, begon ze te lezen en kon vanaf dat moment niet meer ophouden.

Anna begon met schrijven op haar twaalfde. In de vakanties probeerde ze steeds een boek te schrijven, maar deze waren te kort om een heel boek af te krijgen. Op haar vijftiende kreeg ze het idee om te schrijven over school, omdat ze hier veel van wist en een dergelijke 75% van de tijd mee bezig was. Elke maandag stond er een stukje over haar leven op school in de Volkskrant. Aan het einde van het schooljaar werden alle stukjes samen gebundeld tot een boek.

Anna studeerde geschiedenis in Leiden en studeerde af in 2005 in de richting Amerikanistiek. Op het moment woont ze in Utrecht waar ze dagelijks achter haar laptop zit en boeken schrijft.

Auteurspoetica

Anna kreeg het idee om Black Box te schrijven tijdens het eerste seizoen van Big Brother. Ze vond het fascinerend om een kijken naar volwassenen, die bekvechten en ruzie maken. Samen met haar familie keek ze elke avond om zeven uur. Dit is het moment dat ze het idee kreeg om een boek te maken over een ‘Big Brother huis’ waarin kinderen wonen.

Toen ze Black Box begon te schrijven was ze zeventien jaar. In eerste instantie wilde ze focussen op het perspectief van de volwassen redactieleden, maar later koos ze voor kinderen, omdat ze geen idee had hoe het brein van een man van vijftig werkte. Toch ging ze op zoek naar meer perspectieven en feiten, om haar oudere personages betere karakteristieken te geven. Haar vriendenkring was te beperkt, dus ze ging opzoek naar meer perspectieven in boeken en keek tv programma’s zoals Big Brother en de Gouden Kooi.

Ze heeft geprobeerd haar verhaal zo realistisch mogelijk te schrijven en ik ben van mening dat het haar gelukt is, want de inhoud van het boek zou best in onze wereld kunnen plaats vinden. Er komen een aantal dingen in het boek voor die wij niet hebben. Een voorbeeld is de ‘ticket’ waar heel Nederland het over heeft. Het is een elektronisch pasje, net iets dikker dan een creditcard, die aangeeft hoe sportief, gezond etc. je bent. Ze kreeg dit idee door de populaire bestaande website Hyves.nl. Op deze website heeft ook iedereen een individuele pagina waarop je precies kunt aangeven wie je bent. In het boek krijgt de redactie de voogdij over de zeven kinderen. Anna was bang dat haar verhaal niet realistisch zou overkomen, omdat zoiets nooit zou gebeuren in Nederland, maar inmiddels is er wel al een programma in Amerika genaamd Kids Nation, waar ook een groep met kinderen moeten overleven zonder toezicht van volwassenen.

Als kind haatte Anna het om een boek met een open einde te lezen. Ze had dan ook nooit verwacht dat zij een boek zou produceren met dat ‘vervelende’ soort einde: We weten dat een van de twee finalisten, Franka of Rasmus, gaat winnen en de andere ziek gaat worden, maar we weten niet wie.

Anna wil zeker doorgaan met schrijven en vooral een roman voor volwassenen produceren, maar ze heeft het gevoel dat ze nog niet echt klaar voor een echt volwassenboek is, dus blijft ze voorlopig nog bij kinderboeken en jeugdromans. Ze quoteert: ‘Het is meer een leuk vooruitzicht voor de toekomst.’

Bron: http://www.annawoltz.nl/vninterview.html

Onderdeel C: Eindoordeel

Dit boek krijgt van mij een zeven op een schaal tien. Ik vond het een boek leuk, omdat:

- Het was verrassend, omdat je niet kon verspellen wat er zou gebeuren in het huis. Het was altijd de vraag wie er geëlimineerd zouden worden en wie tot de finale zouden blijven. De redactie kwam altijd met verrassende ideeën, die ik nooit zou kunnen bedenken. Voor de kijkers van Black Box was het een verrassing wat er zou gebeuren, maar ook voor mij als lezer. Ik had ook nooit verwacht dat het zou eindigen zoals het geëindigd is. Jamie gaf een zorgelijke indruk op mij als lezer. Ik was erg verbaasd dat ze niet tegen het idee in was gegaan van de sushi. Ik denk dat dit te verklaren is, omdat Jamie verliefd was op Rijn.

- Het boek bevatte makkelijk en begrijpbaar taalgebruik. Hierdoor was het boek makkelijk te volgen en te volgen. Ik vond de volgorde waarop dingen verteld werden wel moeilijk te begrijpen. Je las een interview na de maand van Black Box en dat zat je plotseling weer midden in het originele verhaal. Pas op het einde, nadat ik het hele verhaal had gelezen, begreep ik bepaalde dingen die Jamie zei in interviews.

- Het boek was interessant, want het gaat eindelijk over iets anders dan liefde. Een huis met zeven kinderen die alleen maar drama veroorzaken is weer eens een andere belevenis.

- Het boek was realistisch, want ik kan het boek makkelijk in het echte leven plaatsen. Het is een kinderversie van Big Brother.

Mijn negatieve punten zijn:

- Het boek was vrij gemakkelijk om te lezen wat geen uitdaging gaf voor mij. De enige uitdaging was om de niet-chronologische volgorde te begrijpen.

- Het boek bevatte geen levensles en ik heb hierdoor niet veel bijgeleerd.

Op een moment vind ik een boek zoals ‘1953: De Storm’ interessanter dan dit. Wel vind ik het leuker dan alle andere boeken van de Jonge Lijster serie.

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Hoe kennen Gonggrijp en Simone elkaar?
Hoelang duurt het programma Black Box?
Wat zijn de vijf poten van de Ticket?
Waarom doen er maar zeven kinderen mee in plaats van de verwachte acht?
Waarom is Jamie toegelaten tot de redactie?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke redactieleden zijn in het Black Box-huis geweest gedurende het programma?
Hoe kan Jamie bij de redactie blijven nadat ze eigenlijk ontslagen is?
Welk spel knutselen de kinderen tijdens het programma?

REACTIES

D.

D.

Hey Romy, goed verslag maare, je hebt helemaal niets over de Ticket gezegd. Dat lijkt me ook wel heel belangrijk.
Voor de rest heel mooi.

Ik haatte het open einde...

14 jaar geleden

L.

L.

189 bladzijdes? Het boek dat ik heb gelezen heeft er 227.

12 jaar geleden

L.

L.

''189 bladzijdes? Het boek dat ik heb gelezen heeft er 227.''

Ik heb van Leopold en jij van Noordhof, snap het nu.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.