Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lijmen / Het been door Willem Elsschot

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Lijmen / Het been
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 546 woorden
  • 26 april 2005
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
11 keer beoordeeld

Boekcover Lijmen / Het been
Shadow
Lijmen / Het been door Willem Elsschot
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Minireactie bij “Lijmen/Het Been” 1. Beschrijving van het werk Schrijver: Willem Elsschot
Titel: Lijmen/Het been
Uitgever: Querido, Amsterdam
Jaar van uitgave: 2000
Jaar van eerste druk: 1924
Aantal pagina’s: 231 2. Motivatie van de keuze Dit boek heb ik gelezen omdat ik als titel van het katern van Godsdienst in periode 61 zag staan: “Tussen droom en daad”. Ik herkende deze dichtregels uit het gedicht “Het Huwelijk” van Willem Elsschot. ”Tussen droom en daad staan wetten in, en praktische bezwaren”. We hebben dit gedicht met Letterkunde behandeld in 4 of 5 VWO, als ik het me goed herinner. Het is een prachtig gedicht, en nadat ik het opnieuw gelezen had, leek het me leuk om ook een boek van Willem Elsschot te lezen. 3. Korte samenvatting Frans Laarmans heeft een baan als kantoorklerk. Hij ontmoet de zakenman Boorman, deze biedt hem een baan aan bij het “Wereldtijdschrift voor Handel, Nijverheid, Financiën, Kunsten en Wetenschappen”. Hij neemt de baan vooral aan doordat het salaris hoog is. Maar geleidelijk merkt Laarmans dat het geen “gewoon” tijdschrift is. Van Boorman leert hij hoe hij mensen moet “lijmen”: overtuigen dat ze een hoge oplage van het blad moeten kopen. Samen met Boorman gaat hij op een dag naar de smederij van Lauwereijssen om te proberen een groot aantal Wereldtijdschriften te verkopen. De zuster van de smid, die een ziek been heeft, laat zich “lijmen” en koopt 100.000 exemplaren. Ze worden al snel afgeleverd, en Laarmans krijgt als taak om iedere maand de afbetaling te innen. Hij krijgt medelijden omdat hij ziet dat de familie langzaam in geldnood komt. Als Laarmans een aantal jaren later met Boorman over de markt loopt, komen ze een oud vrouwtje tegen. Het blijkt mevrouw Lauwereijssen te zijn, die inmiddels een houten poot heeft. Vanaf die ontmoeting heeft Boorman een schuldgevoel, hij probeert er vanaf te komen door mevrouw Lauwereijssen op allerlei manieren te helpen, maar ze weigert iedere vorm van hulp. Als de smederij in de openbare verkoop komt, gaat Boorman erheen en verhoogt het bod van 300 naar 8500 frank. Maar dat wordt hem niet in dank afgenomen: hij veroorzaakt tumult en wordt door de politie opgepakt en in het gekkenhuis gezet. Laarmans probeert het allemaal op te lossen. Hij haalt Boorman uit het gekkenhuis en regelt een ontmoeting tussen hem en mevrouw Lauwereijssen. Bij deze ontmoeting besluit mevrouw Lauwereijssen het geld toch aan te nemen, zodat Boorman zijn schuldgevoel kwijtraakt. Uiteindelijk is voor Laarmans de lol eraf: hij neemt ontslag en wordt weer kantoorklerk bij het bedrijf waar hij eerder ook gewerkt had.
4. Waardering Ik vond het boek heel mooi, en ook bijzonder boeiend, doordat het zo origineel geschreven is. De schrijver doet het voorkomen alsof dit het leven van alledag is, wat hij beschrijft, terwijl het in werkelijkheid heel bizar zou zijn. Dit was het eerste boek dat ik van Willem Elsschot gelezen heb, maar het zal zeker niet de laatste zijn, omdat ik het heel bijzonder vond. 5. Persoonlijke stellingen · Boorman is voor Laarmans het grote voorbeeld in de tijd dat hij voor het “Wereldtijdschrift” werkt. · Boorman leek eerst een keiharde zakenman, maar door het gebeurde met mevrouw Lauwereijssen laat hij toch zijn gevoel zien. 6. Recensie Een goede recensie van “Lijmen/Het been” is bij het boek gevoegd. Het is een recensie uit het NRC van 3 december 1938, door S. Vestdijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lijmen / Het been door Willem Elsschot"