Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lied van heer Halewijn door Onbekend

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Lied van heer Halewijn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 858 woorden
  • 4 mei 2003
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
94 keer beoordeeld

Boekcover Lied van heer Halewijn
Shadow
Lied van heer Halewijn door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Lied van heer Halewijn
I. zakelijke gegevens
titel: lied van heer Halewijn
Dichter: onbekend
Bundel: onbekend II. eerste reactie Ik vond het wel een mooi verhaal. Op veel punten is het realistisch, maar soms wijken ze daar radicaal van af. Het verhaal is logisch en goed opgebouwd. III. verdieping Samenvatting: de dochter van de koning is voornamelijk aan het woord en anders de verteller. Wie heer Halewijn heeft horen zingen, wil graag bij hem zijn. De dochter van de koning hoort het en wil naar hem toe. Ze gaat eerst naar haar vader en daarna nog eens naar haar moeder en zuster en die zeggen dat ze niet mag. Daarna gaat ze naar haar broer, die zegt dat het hem niet uit maakt, als ze maar maagd blijft. Op haar kamer trekt ze haar mooiste kleren aan. Eenmaal aangekleed gaat ze naar het bos, wat wel opvallend is door de kleren die aan heeft en door de kroon op haar hoofd. Als ze in het midden van het bos is, komt heer Halewijn te paard eraan. Hij bindt zijn paard aan een boom en zegt tegen haar dat ze haar haar los moet maken. Dit betekent dat ze seks met hem heeft. Later rijden ze gezamenlijk door en komen bij een galgenveld waar vrouwen aan hangen. Hij laat haar haar eigen dood kiezen, omdat ze de mooiste was. Ze kiest voor het zwaard. Ze zegt dat hij zijn cape af moet doen, omdat meisjesbloed alle kanten opspat. Toen hij bezig was zijn cape af te doen, slaat ze zijn hoofd eraf. Alleen praat het hoofd nog door, ze trekt zich er niets van aan, want moordenaarsraad volgt ze niet. Onderweg naar huis komt ze de moeder van Halewijn tegen en zegt tegen haar dat hij is gaan jagen. Dat betekent dat hij dood is. Bij de poort van het kasteel blaast ze op een hoorn en komt bij haar vader. Tijdens het banket dat ze houden staat het hoofd van Halewijn op de tafel. -eufemisme: “ontbindt uw haar” (sex hebben) “is gaan jagen” (is overleden) Het is een traditioneel gedicht. Het thema is dat je op moet passen voor gevaarlijke mannen, maar als je je goed nadenkt kun je ze wel de baas. Heer Halewijn is hier de gevaarlijke man en de prinses is degene die hem te slim af is. IV. beoordeling Het stukje waarbij de vrouwen aan de galgen hangen, vind ik wel apart, omdat je dan stil gaat staan hoeveel vrouwen Halewijn al heeft meegenomen. Het saaiste stuk is aan het begin met het vragen aan haar vader, moeder, zuster en haar broer. Het gaat allemaal hetzelfde en dat vind ik niks. Het thema spreekt me niet echt aan, omdat het geen enkel raakvlak heeft met het heden.
V. Verwerking 1. In de buurt van het jaar 1100. 2. Orpheus was in de Griekse mythologie een beroemd zanger en citerspeler, afkomstig uit Thracië, was een zoon van de muze Calliope en Apollo of de stroomgod Oeager. Zijn afkomst verklaarde het goddelijk karakter van zijn kunst, die zo verheven was dat hij niet slechts alle mensen in zijn ban bracht, maar ook de dieren en zelfs de levenloze natuur ontroerde. Orpheus nam deel aan de Argonautentocht en huwde later Eurydice. Na voor haar, dankzij zijn zangkunst, de terugkeer uit het dodenrijk bewerkt te hebben, was hij, toen zij hem andermaal ontviel, zo ontroostbaar dat hij geen oog meer had voor andere vrouwen. Een troep Maenaden, hierdoor geërgerd, overviel hem aan de oevers van de Hebrus en verscheurde hem. Zijn ledematen en zijn lier dreven over zee naar Lesbos, waar zij werden begraven. 3. Blauwbaard was een man die zijn bruiden ontmoette in de schemering en ze later weer vermoordde. De vrouwen deden Blauwbaard nooit wat en verzetten zich ook nooit in tegenstelling tot de prinses bij Halewijn. 4. ● Verhalend lied: de regels rijmen op elkaar, bijvoorbeeld Halewijn en zijn (eerste regel). Ook vertelt het lied een verhaal. ● Er wordt direct begonnen met het verhaal, je weet niet wie alle personen zijn. ● Er worden soms dingen overgeslagen, zoals het moment waarop Halewijn en de prinses seks hebben. ● In het lied wordt nergens een tijd of plaats vermeld. ● Er wordt lang over gedaan met het vragen aan de familie, terwijl het einde heel kort is. ● “Moordenaarsraad volg ik niet” wordt er vaak herhaald. ● Als ze het hoofd heeft afgehakt, gaat ze het wassen. 5. Er wordt gebruik gemaakt van gelijke strofelengte. 6. A. haar-klaar. B. galgenveld-vrouwenbeeld. C.banket-gezet. D. keerle-peerle. E. gaan ik niet-strijk ik niet-doen ik niet. F. galge-zalve G. baan-gegaan-gaan. 7. Duidelijk maken dat dit het einde is. 8.Het hoofd van Johannes de doper op een schotel. 9.Het is in de tijd van kastelen en grote koninkrijken en waarschijnlijk in de buurt van Duitsland, door de combinatie van bossen en kastelen. 10. Verschillende galgen waarin de vrouwen hangen die heer Halewijn al heeft meegenomen. 11. Peerle = parels
Korslijf = soort van hemd waar ze helemaal ingesnoerd zaten
Voorschoot = haar schoot
Derwaart = waar je heen gaat
Schrijlings = zijdelings
Ros = paard
Ontron = verontreinigde
12. herhaling: “Och nee…keren niet.” (Reg. 7,8,11,12,15,16) “Moordenaars raad en doen ik niet.” (Reg. 67, 73) 13. De reis door het bos. R. 37 De seks met heer Halewijn. R. 44

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lied van heer Halewijn door Onbekend"