Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lied van heer Halewijn door Onbekend

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
Boekcover Lied van heer Halewijn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 907 woorden
  • 18 mei 2005
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
11 keer beoordeeld

Boekcover Lied van heer Halewijn
Shadow
Lied van heer Halewijn door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vragen over het lied: Heer Halewijn zong een liederkijn

Rubriek I: Onderwerp

Vraag 2
Ja, ik vind het onderwerp heel erg interessant. Het onderwerp sprak me vanaf het begin al aan. Toen ik het gedicht aan het lezen was,wist ik meteen dat het gedicht aan mijn verwachtingen zal voldoen.

Vraag 3
Maar toen ik las dat de koningsdochter Halewijn ging dood maken, terwijl Halewijn haar wou vermoorden, kon ik het niet geloven. Toen ging ik het opnieuw lezen, zodat ik zeker weet wat er allemaal precies gebeurd is. Mijn verwachtingen waren wel uitgekomen, maar op een andere manier. Ik wist wel dat het meisje niks zou overkomen, maar ik verwachtte niet dat het op deze manier zal gebeuren.

Rubriek II: De gebeurtenissen

Vraag 1

De belangrijkste gebeurtenis was,dat de koningsdochter Halewijn ging doodmaken. Eigenlijk vond ik het gedicht wel spannend , maar het eind verliep net als bij de andere gedichten. Dat is te zien aan deze regels:

Daar werd gehouden een banket;
Het hoofd werd op de tafel gezet.
Aan het woord “banket” zie je dat er een feestje werd gehouden. Dus ze leefden en lang en gelukkig.

Vraag 3
Toen de koningsdochter het hoofd van Halewijn in haar handen had, dacht ik: kan ze nu wel veilig naar huis gaan? Om eerlijk te zijn bevat het verhaal veel gebeurtenissen om mij te blijven boeien. Toen dat meisje aan haar ouders vroeg of ze naar Halewijn mocht gaan, dacht ik waarom wil ze dat doen? Is ze niet bang? Is het wel veilig dat ze nú naar Halewijn toe gaat? Daarna toen ze Halewijn zag, vond ik het ook heel erg spannend om te weten, wat er nu gaat gebeuren. Of Halewijn haar kan vermoorden net als al die andere meisjes die nog maagd zijn.
Later toen ze met Halewijn ging praten,was ik heel erg benieuwd wat hun gedachten waren. Wat dacht Halewijn om te doen, of de mooie koningsdochter het gevaar zag aankomen.

Rubriek III: Personages

Vraag 1
Volgens mij is de hoofdpersoon wel een heldin. Ik zou graag willen dat ik op haar ga lijken. Ze is zo moedig en niet bang. Ze durft naar iemand toe te gaan, terwijl ze weet dat die persoon gevaarlijk is. Ik vind heel erg knap van haar dat ze Halewijn heeft kunnen verslaan. Ze kon ook gewoon in haar paleis veilig zitten en zich met niks bemoeien, maar ze heeft aan al die kwaad van Halewijn een einde gemaakt die hij aan maagd meisjes verrichte.

Vraag 8

Ik vond de hoofdpersoon(koningsdochter) heel erg sympathiek. Halewijn vond ik ook een beetje sympathiek, want door hem werd het verhaal heel erg spannend. Ik vroeg me hele tijd af waarom hij liedjes zingt om mooi en maagd dames aan te trekken, waarom hij de dames vermoordt, wie is hij eigenlijk. Natuurlijk heb ik hem geen held gevonden, maar ik geef eerlijk toe dat het verhaal door hem zo spannend en bijzonder was.

Rubriek IV: Bouw

Vraag 1
Eerlijk te zeggen vond het gedicht beetje lastig om goed te begrijpen. Dat kwam vooraal door het taal gebruik denk ik. Gelukkig hadden we het gedicht met onze meester op school besproken. Hij had het hele verhaal uitgebreid uitgelegd, zodat we het heel goed kunnen begrijpen. Anders moest ik het verhaal misschien wel 3 of 4 keer goed lezen ,zodat alles mij heel erg duidelijk was.

Vraag 2
Ik vond dat het verhaal langzaam op gang kwam. Je weet niet echt gelijk wat er nu gaat gebeuren, maar je hebt wel een beetje idee hoe het zou aflopen. Schrijver gaat niet gelijk alles duidelijk maken, hij wil dat we door het lezen en door te begrijpen een beeld van het verhaal kunnen krijgen en stap voor stap weten wat er allemaal gebeurd is. Als je al die dingen goed begrijpt kun je het verhaal ook heel goed aan andere mensen vertellen en alles goed en duidelijk beschrijven

Rubriek V: Taalgebruik

Vraag 1
Ik vond het gedicht wel klein beetje lastig om goed te begrijpen. Er waren sommige woorden die ik niet goed kende, de taalgebruik was ouderwets ,omdat het verhaal zich in de 19 de eeuw afspeelt. Maar nu is de taal veel veranderd, misschien vandaar dat ik niet alles heel goed had begrepen.

Vraag 5
Maar ik vind dat de taalgebruik heel erg goed bij dit gedicht, bij het sfeer en bij de personages past. Je ziet dat het meisje dochter van een koning is en je weet dat de meeste koningen vroeger waren. Je leest dat het meisje zich mooi kleedt en je leest de beschrijving van de kleding die ze draagt. Dan denk je, dus de rijke mensen van vroeger droegen zulke kleren als ze uit gingen. Je voelt ook dat de kleding heel erg duur is. Je ziet ook dat het meisje eerst aan haar ouders om toestemming vroeg om naar buiten te gaan. Dan denk je zo was het vroeger, omdat nu dat minder vaak voorkomt. Je merkt dus vrij snel dat het een oude gedicht is,vandaar dat ik denk dat deze oude taal bij dit gedicht goed past.

Misschien zou het handiger zijn als de uitgeverijen dit gedicht opnieuw hadden uitgebracht ,maar dan beetje met de modernere en makkelijke taal,zodat de kinderen dit gedicht ook konden begrijpen. In het algemeen vond ik dit een leerzame opdracht waarmee je veel algemene kennis krijgt. Nu ken ik het verhaal van Halewijn en weet wie hij was. Dat is heel erg nuttig omdat dit verhaal bijna in heel Europa heel erg beroemd is.

REACTIES

K.

K.

goede samenvatting

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lied van heer Halewijn door Onbekend"