Let me stay for a day! door Ramon Stoppelenburg

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1881 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.4
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
320
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Let me stay for a day!
Shadow
Let me stay for a day! door Ramon Stoppelenburg
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Let me stay for a Day!

1 Zakelijke gegevens
a Auteur: Ramon Stoppelenburg
b Titel: Let me stay for a day!
c Genre: Reisverslag dat leest als een roman

2 Eerste reactie
a Keuze: Ik houdt zelf heel veel van reizen en ik wil het ook veel gaan doen. Deze jongen heeft een hele wereldreis gemaakt precies zoals ik het ook nog wel eens zou willen doen. Ik had het boek precies uit toen ik aan mijn boekverslag wilde beginnen dus dat kwam mooi uit.
b Inhoud: Ik vind het een prachtig boek en ik heb er echt van genoten. Het is precies hoe ik het ook nog wel eens zou willen doen.

Hij heeft een leuke manier van vertellen, veel grapjes, spanning en avontuur.

3 Verdieping
a Samenvatting:
Ramon Stoppelenburg is een jongen van 24 jaar die veel van reizen houdt. Omdat hij geen geld had om te reizen moest hij iets verzinnen. Op 21 Maart 2001 lanceerde hij de website www.letmestayforaday.com. Op die website vroeg aan de hele wereld of ze hem gratis een nacht wilde laten overnachten. Als dank daarvoor zou hij dan een verslag op internet zetten. Ramon wilde graag zonder reclame zijn website beroemd laten worden. Hij had geluk dat de Telegraaf en een paar radiostations er lucht van kregen waardoor het al snel beroemd werd. Toen hij aan zijn reis begon had Ramon inmiddels al rond de 700 uitnodigingen uit heel de wereld gehad. Hij maakt met veel reisbureaus een deal: hij zette een icoontje van het bedrijf op z’n site dan zou het bedrijf al zijn reis kosten betalen die hij had. Hij reisde door Europa en gaf Tv en radio interviews. Later werd zijn reis naar Afrika gefinancierd door een bedrijf en hij kreeg een gratis retourtje Australië. Uiteindelijk is hij in elk werelddeel geweest, wereld beroemd geworden en vele prachtige ervaringen rijker geworden.
Na meer dan 22 maanden door ruim 18 landen te hebben gereisd, waarbij hij onderweg meer dan 10.000 mensen ontmoette, op meer dan 500 verschillende matrassen en sofa’s sliep, ongeveer 1500 maaltijden at en zo’n 600 keer onder een andere douche stond, was zijn doel bereikt gratis reizen en daarbij volledig afhankelijk zijn van de gastvrijheid van anderen.

b Onderzoek van de verhaaltechniek.
1 De schrijfstijl: Het boek wordt in de IK vorm beschreven en het is een chronologisch reisverslag. Hij beschrijft de reis boeiend en onderhoudend waardoor het prettig leest. Hij beschrijft feitjes bijv. hoe het land er uit ziet en hij beschrijft hoe hij zich voelt.
Een voorbeeld van een feit: “Afrika heeft alles wat de rest van de wereld ook heeft. Er zijn woestijnen, we hebben een eigen Grand Canyon, de westkust lijkt op die van de Middellandse Zee, er zijn eeuwen oude tropische regenwouden en er is een enorme verscheidenheid aan mensen.”

Een voorbeeld van gevoel: “Ik vond het opeens minder gezellig, op dat moment dacht ik: waar ben ik aan begonnen?”
2 De ruimte: Het verhaal speelt zich af over heel de wereld. Het begint bij Ramon thuis in Zwolle en volgt hem dan in zijn reis over de hele wereld. Het hele gebeuren vindt plaats gedurende 3 jaar, tussen herfst 2000 en eind 2003.
3 De verhaalfiguren: Er is maar een hoofdpersoon, dat is Ramon Stoppelenburg.
Citaat:” Mijn ouders vroegen zich, toen ik nog thuis woonde, vaak af waarom ik altijd achter de computer zat. Ze dachten dat ik met al dat gesurf over het internet mijn tijd aan het verdoen was. Liever zagen ze dat ik meer aandacht had voor school en studie. Maar ik wist zeker dat al mijn overmatige gesurf op internet iets vruchtbaars zou opleveren. Ik vond internet altijd al een uniek medium, omdat het mensen over de hele wereld met elkaar verbindt.”
Verder komen er heel veel verschillende personen in voor. Maar die wisselen steeds want dat zijn de mensen bij wie Ramon te gast is.
Citaat: s’ Avonds at ik mee met Anna en Juan in hun ruime keuken in hun appartement op de vierde verdieping. Ik genoot van de gedroogde ham op brood, zwemmend in de olijfolie, gevolgd door Spaanse tortilla’s.
4 Het verhaalsperspectief: Het verhaal beschrijft de lotgevallen van de hoofdpersoon vanuit de beschrijvende vorm en de IK vorm.
Een voorbeeld van de beschrijvende vorm: Midden op het een eiland bevindt zich het Centraal Station, de plaats waar de Engelsen langgeleden een grote houdzagerij hadden neergezet en waar gekapt hout werd klaargemaakt voor transport.
Een voorbeeld van de IK vorm:Na mijn tocht door het noordwesten van Australië verbleef ik een week lang in de grote stad Perth bij diverse families en studenten.

c Op zoek naar de thematiek.
1 De belangrijkste motieven: 1. Internet verbindt mensen op de hele wereld.
Citaat: Elke uitnodiging op mijn website werd een stip op de kaart.
2. Gastvrijheid is belangrijk.

Citaat: Voordat we met eten begonnen vroeg Dillon mij, als zijn speciale gast, of ik wilde voorgaan in het dankgebed. Maar ik was niet gelovig en had zodoende weinig ervaring met dankgebeden. Zeker in onbekend gezelschap. Ik probeerde het nog weg te wuiven, maar Dillon stond erop. Iedereen keek me aan. Ik vouwde mijn handen en sloot mijn ogen. Ik bedankte Dillon voor zijn gastvrijheid en dat hij niet alleen mij maar zoveel mensen inzicht in een andere cultuur bood, ik bedankte de bevolking van Mpande en uiteindelijk bedankte ik de kok voor het berijden van de kreeft. Amen.
3. Hoe mooi is de wereld en op hoeveel verschillende manieren leven de mensen erop.
Citaat: Kaapstad is een enorm uitgestrekte stad met een oud Victoriaans centrum en in het midden de platte Tafelberg, waar wolkendekens de berg dagelijks bedekte als een tafelkleed. Ik logeerde bij gast families waar gediscussieerd werd of ze nog een 2e zwembad in de tuin zouden laten bouwen en ontmoette families voor wie een jaarlijks bezoekt aan een simpel fastfoodrestaurant een onbetaalbare luxe was.
2 Het thema: De hoofdgedachte van de roman is: reizen over de wereld is een leerzame ervaring die je ogen opent voor wat er in het leven allemaal mogelijk is. (niets is onmogelijk, zelfs zonder een cent op zak de wereld rondreizen niet)
3 Motto’s:
“ Work like you don’t need the money.
Love like you’ve never been hurt.
Dance like nobody’s watching.”
Satchel Paige
Relatie tussen motto en thema: In dit motto word je opgeroepen je niet te laten beperken in het leven, maar het leven voluit te leven. Tot deze conclusie komt de hoofdpersoon ook in zijn boek.
“What you see is what you see.”
Frank Stella
Relatie tussen motto en thema: beiden zeggen iets over de blik waarmee je de wereld kunt bekijken.
4 De inhoudsopgave en de verklaring van de hoofdstuktitels:
Er zijn 33 hoofdstukken in dit boek. De titels zeggen vaak iets over de plaats waar de reis zich op dat moment afspeelt, (bijv. ‘Wenen voor een dag’ , ‘Rust in Barcelona’,’Naar het verre oosten van Canada’) of over iets wat Ramon meemaakt. (Bijv. ‘Een paar biertjes teveel’,’Op verkeerde plek’,’775 kilometer liften op één dag’)
5 Titelverklaring: De titel is ‘Let me stay for a day’ en de ondertitel ‘zonder een cent op zak de wereld rond’
De verklaring: ‘Laat me een dag blijven’ is de vraag die de reis van Ramon mogelijk maakt. De ondertitel: ‘zonder een cent op zak de wereld rond’ verwijst naar het feit dat Ramon deze reis kan maken dankzij de gastvrijheid van anderen.
6 Plaats in de literatuurgeschiedenis:
Dit boek valt niet onder de echte literatuur dus kan ik deze vraag niet goed beantwoorden. Het is uitgegeven in 2004 dus in de geschiedenis heeft het sowieso nog geen plaats.

4 Beoordeling
1. Het verhaalelement avontuur heeft voor mij een positieve werking. Avontuur spreekt mij aan in de zin van reizen en dingen over de hele wereld meemaken.
Ook het verhaalelement veelbetekenend heeft voor mij een positieve werking.
Je leert er ontzettend veel van om zoveel culturen mee te maken en zoveel veel verschillende mensen te ontmoeten. Dus het betekend veel voor de rest van je leven, hoe je tegen de dingen aan kijkt.
Citaat: Pas een paar maanden na mijn thuiskomst besefte ik ten volle hoeveel ik in de voorgaande jaren had meegemaakt. Hoeveel ik had geleerd. Iedere dag was spannend, maar ook zeer inspannend. Ik heb ontdekt dat een leven lang in Nederland wonen niets voor mij is, en dat als een internetproject zoals dit mogelijk is, er nog veel meer mogelijk is!
2. Er is niet een specifiek tekstgedeelte dat me echt aanspreekt. Eigenlijk spreekt elke bladzijde me wel aan. Maar ik vind het stuk dat ‘ie in Australië is wel het mooiste. Dat vind ik omdat hij daar op een manier reist die ik ook nog wel eens zou willen doen. Liften.
Citaat: In maart 2003 liftte ik van het uitgestrekte stadje met de toepasselijke naam Grande Prairie in de provincie Alberta naar het noordelijker gelegen plaatsje Hay River, gelegen in de Northwest Territories. De winter was hier bijna afgelopen en op de eindeloze vlakten was een dikke laag sneeuw langzaam aan het smelten onder de nieuwe lentezon. Ik had me warm ingepakt en stond om half negen langs een tweebaansweg te liften. Op het grote bord dat ik ophield stond e tekst ‘Nice Dutch Guy’. Het bord was een paar dagen eerder met veel knip en plakwerk vervaardigd door de dochter van mijn gastgezin in het stadje Prince George. De tekst zou in ieder geval op de lachspieren werken en laten zien dat ik geen liftende seriemoordenaar was.
3. Er is niet echt een tekstgedeelte wat ik niet leuk vond. Het enige wat ik niet zo leuk vond was dat een gastvrouw boos op hem werd omdat ze door hem een taxi had gemist. Voor de rest waren er geen stukken die vervelend, zinloos of saai waren.
4. Ik denk niet dat je dit met andere boeken kunt verglijken je kunt het wel met een televisieprogramma verglijken genaamd: The Trip. In The Trip gaan 2 jongeren zonder cent op zak (250 euro noodgeld) van Scandinavië naar Marokko. Omdat ze een camera bij hebben en omdat ze kunnen aantonen dat ze van MTV zijn hebben ze veel geluk en mogen ze vaak ergens gratis overnachten. Net als Ramon proberen ze zonder geld te reizen.
Ik weet niet of je het met een film kunt verglijken want ik ken geen film die er op lijkt, misschien bestaat er wel een film die er op lijkt.
5. Het thema van het boek vind ik prachtig. Ik vind het geweldig dat Ramon zoiets verzint en ook uitvoert. Nogmaals: ik zou het ook graag willen en ik ga het ook zeker ooit nog doen. Het boek heeft me niet echt aan het denken gezet maar aan het fantaseren.
6. Het taalgebruik was niet moeilijk er werden geen moeilijke worden of zinnen gebruikt. Wat me wel opviel was dat er heel veel langen zinnen in zaten van bijv. 5 regels.
7. Ik denk dat dit een best goed boekverslag is, ik heb er lang en intensief aan gewerkt en ik heb geprobeerd de opdrachten zo uitgebreid en zo goed mogelijk uit te voeren.
8. Ik zou dit boek zeker aan iemand anders aanraden want eigenlijk moet iedereen inzien dat je zonder geld een heel eind kunt komen en dat er nog steeds veel gastvrijheid in de wereld is. Het is ook heel leerzaam omdat je veel leert over de culturen in België, Frankrijk, Engeland, Ierland, Schotland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Zuid-Afrika, Spanje, China, Australië en Canada.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.