Leif, mijn lief door Corien Botman

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Leif, mijn lief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 896 woorden
  • 21 april 2010
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
8 keer beoordeeld

Boekcover Leif, mijn lief
Shadow
Leif, mijn lief door Corien Botman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

Cornelie en Bies gaan samen naar Ibiza. Ze waren vroeger hartsvriendinnen en deden alles samen. Maar dan wordt Cornelie verliefd op Leif en doet alles opeens met hem. Daardoor verwaarloost ze Bies nogal. In die periode krijgt ze ook ruzie met haar ouders, zakken haar punten op school en verbreekt ze het contact met anderen. Dan ontdekt ze dat Leif haar bedrogen heeft. Maar hij weet niet dat zij het weet en zij durft niets erover te zeggen tegen hem. Tegen haar ouders en Bies zegt ze dat ze knallende ruzie hebben. Ze laat hem drie weken niets horen. Tijdens de reis wil ze er niks over loslaten aan Bies. Tot ze het op een nacht toch vertelt. Bies bekent dat ze het eigenlijk al wist omdat ze op het feestje was waar het gebeurde. Op de laatste dag van de vakantie staat Leif ineens voor hun neus. Hij is speciaal voor Cornelie helemaal naar Ibiza gekomen. Ze praten het uit, en Cornelie is blij omdat ze het uitgepraat heeft met Leif en ze haar vriendin weer terugheeft.

Mening

Ik vind dit een heel leuk boek, want er gebeuren grappige dingen in, maar ook romantische en verdrietige. De verschillende personages erin zijn ook ook leuk, daardoor blijft het verhaal nog leuk om door te lezen. Het is heel knap geschreven, er staan ook heel vaak symbolische dingen in en daar houd ik wel van. Wat ook heel bijzonder aan dit boek is, is dat de verhaallijn niet chronologisch is, de hoofdstukken gaan steeds om en om nu en vroeger. Dus het ene hoofdstuk gaat het over dat Cornelie en Bies op Ibiza zijn, dus nu. Het andere hoofdstuk over dat ze bij Leif is, of op school, dus iets wat vroeger gebeurd is. Daardoor leest dit boek heel lekker door en begrijp je het verhaal heel goed. Als het verhaal helemaal chronologisch zou zijn, vergeet je weer dingen die eerder gebeurd zijn en die zijn juist heel belangrijk voor dingen die nu gebeuren. Je krijgt dus bij elk hoofdstuk van 'vroeger' een soort inleiding op wat er nu gebeurt.

Het mooiste stuk uit dit boek vind ik dat Cornelie voor de klas onverwachts een spreekbeurt moet houden. Ze weet niet waar ze het over moet doen, maar dan kiest ze zwemmen, want dat is haar grootste passie. Ze vertelt maar en vertelt maar, hoe ze zich voelt, welke bewegingen ze maakt, en als ze klaar is is het muisstil. Tot Bies keihard begint te lachen, en langzaam doet de rest van de klas mee. Cornelie voelt zich onwijs voor schut gezet en rent de klas uit. Daar is het moment dat ze Bies negeert en elk contact met iedereen verbreekt, behalve met Leif. Het einde van het boek vind ik wel een beetje jammer, omdat het eigenlijk een beetje onduidelijk is of Cornelie nou verder gaat met Leif of niet en ik houd nooit zo van open eindes.
Ik heb dit boek gekozen voor een boekverslag omdat ik het heel mooi geschreven vind en vanwege de niet-chronologische verhaallijn.

Extra Opdracht

De openingszin van het boek is: 'De vraag van Bies is vast lief bedoeld, maar ze moet schreeuwen om boven het geluid van de vliegtuigmotoren uit te komen.'
Je valt eigenlijk midden in het verhaal, en het enige dat je weet is dat ze in een vliegtuig zijn. Ik vind dit wel een prettige openingszin, je wordt meteen nieuwsgierig en je wil verder lezen.
De stijl van het verhaal is dat er veel verteld wordt. Dit is heel duidelijk te merken in bijvoorbeeld het stukje dat Cornelie een bommetje in het water maakt, hierin worden al haar bewegingen en gedachtes heel precies beschreven. Het is ook duidelijk in het stukje dat de muurschilderingen op de muur van de geheime gang in het huis in Ibiza worden beschreven. Ook kan je het goed zien in het stuk dat er verteld wordt hoe Bies en Cornelie elkaar ontmoeten in de kleuterklas.
Cornelie en Bies gaan samen naar Ibiza. Ze waren ooit beste vriendinnen, maar niet meer zo sinds Cornelie verliefd is op Leif. Maar nu heeft ze ruzie met Leif, tenminste dat zegt ze tegen Bies, en ze wil Bies niet vertellen waarover. Eigenlijk hebben ze geen ruzie, maar Leif heeft Cornelie bedrogen en Leif weet nog niet dat Cornelie dat weet. Uiteindelijk vertelt Cornelie het toch aan Bies, die bekent dat ze het eigenlijk al wist. Dan komt Leif opeens, en praten ze het uit.
Het verhaal speelt zich af in een huis in Ibiza en in Nederland. De ruimtes zijn niet heel belangrijk, hoewel ze toch vrij precies beschreven worden.
Het boek wordt niet chronologisch verteld en gaat vrij langzaam omdat alles nauwkeurig beschreven wordt. Dit is belangrijk voor het verhaal, hierdoor is het beter te begrijpen.
De drie belangrijkste personages zijn Cornelie, Bies en Leif.
Cornelie: een stil, verlegen meisje die niet altijd zegt wat ze voelt. Ze is erg verliefd op Leif, en wil hier alles wel voor opgeven.
Bies: een vrolijk, open meisje met veel humor. Ze wil het liefst iedereen helpen.

Leif: een beetje een vreemde jongen, die eigenlijk niet zoveel zegt. Hij heeft blond haar en een spleetje tussen zijn tanden. Hij is verliefd op Cornelie, maar dat kun je niet altijd even goed merken.
De hoofdgedachte is dat het het niet altijd goed is om alles op te geven voor de liefde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Leif, mijn lief door Corien Botman"