Last minute door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1205 woorden
  • 24 juli 2007
  • 50 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 50 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
185
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Last minute
Shadow
Last minute door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Last minute
Schrijver: Theo Hoogstraaten
Genre: Crimi
Datum: maandag 2 oktober 2006

1.
Samenvatting:

Natasha overlijdt onder verdachte omstandigheden. Het lijkt erop dat Anwar hier wat mee te maken heeft, maar Marlene wil dat niet geloven. Ze besluit om Anwar een tweede kans te geven. Samir maakt het zonder uitleg uit met Joke, als ze die dag thuis komt vindt ze een kogelbrief voor haar vader in haar schooltas. Dan wordt op klaarlichte dag Martin Versteeg doodgeschoten. Rechercheur Frederiks beseft dat hij met criminelen te maken heeft en hij gaat op huiszoeking bij Fouad. Daar vinden ze duikerspakken en vervalste paspoorten. Rechercheur Frederiks komt er achter dat veel criminelen een bom laten ontploffen via een mobiele telefoon en in een keer wel heel erg geïnteresseerd zijn in duiklessen. Dan wordt Joke ontvoerd en de afdeling terrorismebestrijding van de Nationale Recherche wordt ingeschakeld. Anwar vraagt Marlene om met hem uit te gaan naar IJmuiden. Omdat Anwar zich had versproken komt de Recherche erachter dat er een bom onder een groot schip met veel mensen is geplakt. De mensen worden van het schip gehaald, de bom wordt onschadelijk gemaakt en Fouad, Anwar en al hun anderen ‘vriendjes’ worden op gepakt.

2.
Over een reeks aanslagen en moorden. Dat kan je weten doordat er over AL-kaidskamp en Ansar-al-Djihad geschreven wordt. Dus het thema is eigenlijk misdaad


3.
De betekenis van de titel Last minute is dat joke in de laatste minuut nog gered werd door de politie. Dat kwam omdat Marlène Anwar bezig hield in het café en nog net op tijd de politie vertelde op welke boor ze fouad had gezien.

4.
Het thema van dit boek is crimi. Er wordt gesproken over de yugo’s, fundamentalistische moslims, AL-kaidskamp en Ansar-al-Djihad en natuurlijk over de politie.

5.
Het boek is vanuit het schrijvers perspectief geschreven. In het boek worden namen genoemd en niet met hij, zij of ik.

6.
A

De hoofdpersoon uit dit verhaal zijn Marlène en Joke:

Marlène is 15 jaar, ze is enigs kind (nergens werd aangegeven dat ze broers of zussen had) en haar ouders zijn gescheiden, wat zij niet echt fijn vindt want haar stiefvader zit de hele dag achter de televisie en daar krijgen ze vaak ruzie over.
Ze wonen in Nederland (ik kon niet meer informatie vinden over haar woonplaats.)

en ze zit op het VMBO in de 4e klas.

Joke Frederiks is 15 jaar, ook enigs kind (hier werd ook nergens aangegeven of ze broers of zussen had) haar vader (Mart Frederiks) werkt bij de politie als recherche en zij wonen in Nederland (er was niet meer informatie te vinden) en zij zit, net zoals Marlene, op het VMBO in de 4e klas.

B
Het uiterlijk van de hoofdpersonen worden niet beschreven. Maar ik denk dat ze er als een gemiddelde tiener uitzien.

C
Marlène: -Eigenwijs: - Ze blijft Anwar vertrouwen terwijl hij haar bedriegt en tegen haar liegt.
- Op haar laatste afspraakje met Anwar moest ze eigenlijk een klein microfoontje opplakken, maar deed die net voor het afspraakje af.
Marlène vernaderde niet echt veel qua karakter, maar haar mening over Anwar veranderd heel erg nadat ze door krijgt dat Anwar haar heeft bedrogen en een terrorist is.

Joke: -Dapper: - Ze had nadat Samir het met haar had uitgemaakt, ondervraagde ze hem net zo lang totdat ze de waarheid wist.
- Nadat ze de kogelbrief had gehad ging ze gewoon weer de straat op terwijl ze een groot gevaar liep om aangevallen te worden.
Joke werd door de ontvoering heel voorzichtig in de omgang met mensen, maar doordat ze dat allemaal had meegemaakt was ze wel heel blij en opgelucht om haar vrienden en familie weer te zien. Verder was ze tijdens de ontvoering heel erg bang om vermoord te worden.

D
Ja het karakter van Marlène verandert. In het begin van dit boek is ze eigen wijs en blijft ze bij Anwar. Maar aan het eind van het boek helpt ze toch de politie dus is ze is ze toch nog verstandig daarin geworden.

7.
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen in Nederland af:
De haven van IJmuiden: Daar zit Joke opgesloten in een boot in de haven. Ook gaan Marlene en Anwar naar de haven van IJmuiden, waar Marlene in een cafeetje zit en Anwar naar de boot gaat waar Joke in zit opgesloten. Anwar was bij de boot omdat hij een terroristische aanslag op een Amerikaans cruiseschip uitvoeren.
Joke’s huis: Als Joke een keer na school thuiskomt en haar rugzak opendoet, vindt ze daar een kogelbrief. Later ontdekken ze dat die kogelbrief van Samir (het vriendje van Marlene).
Marlene’s huis: Als Marlene thuiskomt na school heeft ze een (vaak) ruzie met haar stiefvader, die vaak op de bank TV zit te kijken. Ook als Marlene en Anwar afspreken, haalt Anwar Marlene meestal thuis op.
Politiebureau: Daar wordt het politiebureau Fouad verhoord, ook wordt Fouad daar een paar dagen opgesloten. Mart Frederiks (vader van Joke) werkt samen met zijn collega, Tom Speelman, op dit politiebureau.
School: Marlene en Joke zitten hier op school in VMBO 4. In der mediatheek stopt Samir een kogelbrief in Joke’s rugzak nadat ze na hun ruzie weg liep.
De Staten: Dat is het appartementengebouw waar Ebru, Fouad en Anwar wonen.
En tijdens een huisdoorzoeking vindt het rechercheteam veel bewijsmaterialen.

Er wordt ook verteld over Anwar dat hij een tijdje in Parijs is geweest maar daar speelt het zich niet af.

8.
A

Het verhaal speelt zich rond deze tijd of. Tussen 2001 en nu. Dat denk ik omdat het over lover boys gaat en dat speculeert nu ook heel erg.

B.
De periode van dit boek in ongeveer een jaar. Het wordt niet duidelijk verteld maar in het begin van het verhaal zitten ze in VMBO 4 en er wordt niet verteld dat ze geslaagd zij of dat ze zijn blijven zitten. Dus ik denk een jaar.

C.
Het verhaal wordt wel in een chronologische volgorde verteld maar ze gaan wel soms naar een ander ``scène``

9.
A.

Het belangrijkste probleem in dit boek is terrorisme.
B.
Er is een goed en een slecht afloop. Voor joke, Marlène en de politie enz. is het een goed afloop. Voor de jongens die de aanslag willen plegen is het een slecht afloop omdat zij naar de gevangenis moeten en er is er zelfs eentje dood geschoten
C.
Het boek heeft een gesloten einde. Joke is weer thuis met Samir en komt erachter dat Marlène haar eigenlijk heeft gered.

Mijn mening:
Ik vond dit verhaal heel Spannend Ik vind dit boek spannend, door de onvoorspelbaarheid; bijvoorbeeld toen Joke werd ontvoerd, terwijl ik dat las had ik geen idee wat er zou gebeuren. Het boek Laat me ook meeleven Omdat het verhaal zo spannend is, laat het me heel erg meeleven en meedenken tijdens onderzoeken en vooral toen de Nationale Recherche de terreuraanslag van Anwar, Fouad en Kahlid wou stoppen. Realistisch dit verhaal zou best wel eens echt kunnen gebeuren, maar het was wel een beetje raar dat Anwar, Fouad en Kahlid zomaar bommen konden laten plaatsen onder een cruiseschip. Leeftijd gericht. Ik vind dit boek zeker voor mijn leeftijd: dat kan je heel goed zien aan het taalgebruik en het gaat ook over jongeren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Last minute door Theo Hoogstraaten"