Last minute door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1800 woorden
  • 24 juli 2007
  • 37 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 37 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
185
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Last minute
Shadow
Last minute door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Uitgever: Pandora Crimi

B: Eerste persoonlijke reactie
Ik heb dit boek niet met een speciale reden gekozen, ik heb gewoon een willekeurig boek dat geschikt was gepakt. Toen ik begon met het boek te lezen kwam ik erachter dat het een vervolg was op het boek “Loverboy”, dit heeft echter geen problemen opgeleverd want er staat een samenvatting achter in het boek. Mijn eerste reactie was dat ik dacht dat het een meisjes boek was omdat het een vervolg op het boek Loverboy was en dat leek me dus niet leuk. Ik begon het boek te lezen en al gauw bleek het dat het een spannend boek was. Het is ook een leerzaam boek je komt bijvoorbeeld meer te weten over de Islamitische cultuur. Soms vind er een gebeurtenis plaats en dan wordt er een paar hoofdstukken verder pas meer over verteld dat maakt me nieuwsgierig. Het boek zet me aan het denken, je legt automatisch veel verbanden tussen een aantal gebeurtenissen.

C: Samenvatting
Samenvatting (Loverboy)
Marlène begon een relatie met Anwar, ze ging Anwar opzoeken toen ze aankwam bij zijn appartement was niet Anwar daar maar zijn broer(Fouad) , Marlène werd door Fouad opgesloten maar gelukkig wordt Fouad opgepakt door de politie. Fouad geeft toen een Loverboy te zijn en wordt op voorwaarde dat hij zich beschikbaar houdt om vragen te beantwoorden, en te getuigen tegen iemand (Martin Versteeg) in een zaak mag hij gaan.


Samenvatting Last minute
Natascha Stelling ligt in coma dan komt er een man naar haar toe en dient haar iets toe waardoor ze een hartstilstand krijgt, pas bij het tweede onderzoek bleek het een vergiftiging te zijn. je komt er pas later achter dat ze door een van de terroristen wordt vermoord omdat ze meer over hen te weten was gekomen.

Marlene gelooft niet dat Anwar ook net zo slecht is als Fouad en besluit hem nog een kans te geven, Joke(een vriendin van Marlene zegt dat ze dat niet moet doen omdat niemand weet of Anwar dezelfde persoon is als Achmed die ook een loverboy is.

Op een dag fiets Samir naar school hij wordt dan door 2 jongens op een scooter tegengehouden hij wordt dan bedreigt en moet bij Joke een vriendin van hem een kogelbrief in de schooltas stoppen. Als hij dat niet doet komen ze aan zijn zusje en aan Joke, Samir besluit de kogelbrief bij Joke in de tas te doen en zegt tegen Joke dat het maar het beste is als ze voorlopig niet meer samen gezien worden. Omdat Samir dat zegt wil Joke niets meer met hem te maken hebben. Als Joke thuis komt ontdekt ze dat er een kogelbrief in haar schooltas zit, de kogelbrief is aan haar vader (Mart) gericht want hij is rechercheur in de brief staat geschreven dat ze moeten stoppen met het onderzoek naar de Loverboys. Mart gaat echter gewoon door met het onderzoek.

Omdat ze gebrek aan bewijsmateriaal hebben gaan ze op huiszoeking. Ze vinden videobanden over terrorisme en een videoband over hoe je een bom moet laten afgaan met je mobiele telefoon. Verder vinden ze 3 paspoorten met 3 keer dezelfde foto maar met verschillende namen. Als de vader van Joke de terrorismebestrijding inschakelt komen ze erachter dat Fouad en zijn broers geen Loverboys zijn maar dat het terroristen zijn. Voor meer te weten te komen moet Joke haar vriendin Marlene uithoren en komt dan te weten dat ze binnenkort naar IJmuiden gaan. Als Joke van het politie bureau terug naar huis fietst wordt ze ontvoerd.
Als Marlene weet dat Anwar een terrorist is wil ze niet meer met hem uit, Marlene besluit om gewoon met Anwar naar IJmuiden te gaan maar dan met een microfoontje bij zich. Als Marlene en Anwar naar IJmuiden gaan heeft Anwar veel interesse in een cruiseschip genaamd:George Washington, op het laatste moment besluit Marlene om niet meer mee te gaan. Dan belt Mart op, ze zegt dat ze geen zin had om mee te gaan naar dat cruiseschip kijken en dat ze maar naar het café is gegaan, Mart begreep het meteen de terroristen wilden dus het cruiseschip opblazen. Vlak voordat het schip uitvaart wordt het tegengehouden door Mart iedereen moet van het schip af. Intussen zit Marlene in het café op Anwar te wachten dan komt hij terug en wordt hij gebeld, hiermee kreeg hij de opdracht naar het mobiele nummer te bellen en zo de bom tot ontploffing te brengen, Joke moet dit verhinderen en pakt de telefoon af Anwar wordt hierdoor opeens heel kwaad en laat ze de telefoon op de grond kapot vallen. Het arrestatie team komt Anwar dan arresteren. Het cruiseschip is niet ontploft en alle terroristen zijn gearresteerd.


D: bespreking van een verhaal aspect

Personages:
Hoofdpersonen:

Joke: Joke is een meisje van 15 jaar ze is best wel kalm ze gaat gewoon met de fiets naar school ook al is ze bedreigd. Ik kan me in Joke niet inleven waarschijnlijk omdat ik anders zou handelen in die situaties. Ze is erg bezorgd omdat Marlene met Anwar omgaat.

Marlène: Marlene is een meisje van 15 jaar ze is niet nuchter ze gelooft steeds weer de leugens van Anwar, Marlene is wel erg dapper ze durft gewoon met Anwar mee te gaan ook al weet ze dat hij een terrorist. Ze raakt niet snel in paniek.

Bijpersonen:
Anwar: Anwar is de vriend van Marlene, om niet op te vallen doet hij veel dingen tegen zijn geloof, eerst blijkt hij een loverboy te zijn maar hij is een terrorist. Hij is de oudste broer van Fouad en Ebru
Fouad: Fouad is een loverboy want dat verdiende goed, het maakte hem niets uit als hij iets tegen zijn geloof deed, ook hij is een terrorist.
Mart Frederiks: Hij is de vader van Joke, hij is een rechercheur die zich bezighoudt met de loverboys die later terroristen bleken te zijn.
Samir: Is een Marokkaanse jongen, hij houd zich niet aan alle wetten van de Islam dat vindt hij niet nodig, hij was ook de jongen die de brief in de rugzak stopte.
Ebru: Ebru is de zus van Fouad en Anwar over haar kom je niet veel te weten.
Natascha Schelling: Ze is de vriendin van Fouad ze ligt aan het begin van het verhaal in coma, daarna wordt ze vermoord.

Spanning:
In het boek komen verschillende vormen van spanning voor ze stappen vaak over op een andere verhaallijn. Je krijgt in het verhaal ook verkeerde vermoedens zo dacht ik bijvoorbeeld zeker te weten dat Anwar en Fouad loverboys waren maar dat bleek dus helemaal niet zo te zijn het bleek nog veel erger te zijn. Je wilt ook weten waarom en door wie Natascha Schelling werd vermoord.

E: Lees-/kijkervaringen beschrijven
1. Onderwerp
Het onderwerp van het verhaal spreekt me aan, terrorisme is een best actueel onderwerp, het is leuk om er dan meer over te weten te komen. Het verhaal is niet geëindigd zoals ik aan het begin dacht, je komt er pas later in het verhaal achter dat het terroristen zijn en geen loverboys dat beïnvloedt het einde.
2. Gebeurtenissen
De gebeurtenissen in het verhaal vind ik eigenlijk niet herkenbaar, in het dagelijks leven heb je niet vaak iets te maken met een terrorist, de gebeurtenissen zijn wel verrassend want je hebt niet meteen door dat het verhaal om slaat en het dan over een terroristische aanslag gaat. Er zit genoeg tempo in het verhaal als het verhaal dreigt stil te vallen gebeurt er weer iets, zoals Joke komt thuis en opeens vindt ze een kogelbrief dat maakt het weer spannend.
3. Personages
De personages veranderen eigenlijk niet door wat ze meemaken, Marlene blijft bijvoorbeeld als maar weer geloven in de leugens van Anwar. Ik vind dat Marlene en Joke vreemde beslissingen maken, Joke gaat als ze een kogelbrief heeft gehad weer gewoon over straat, dat zou ik nooit doen. Ook Marlene’s beslissingen vind ik vreemd als je weet dat hij een terrorist is zou ik niet meer met hem mee gaan.
4. Bouw
Het verhaal bevat meerdere verhaallijnen die in het begin van het verhaal niet goed met elkaar verbonden zijn maar aan het einde hebben ze veel met elkaar te maken, het slot van het verhaal vind ik fijn het eindigt goed, er vallen geen gewonden en de terroristen worden opgepakt, daar ben ik blij mee, ook ben ik blij dat het boek geen open einde heeft anders blijf je met onbeantwoorde vragen zitten.
5. Taalgebruik bij verhalen in boeken
Het verhaal is best moeilijk te lezen het komt niet door moeilijke woorden, maar doordat er veel verhaallijnen zijn. In het verhaal zitten veel dialogen, dat maakt het verhaal ook moeilijker om te volgen, je raakt zo vaak in verwarring.

F: Verwerkings/verdiepingsopdracht
Dagboek van Marlene

Lief dagboek
Ik weet niet meer of ik Anwar nu moet vertrouwen: hij is altijd zo aardig maar Joke Denkt dat Anwar en Achmed dezelfde persoon zijn en hij zou dus een loverboy moeten zijn, maar hij is toch altijd zo aardig maar soms heb ik het gevoel dat hij iets verzwijgt.

Lief dagboek
Mijn ouders hebben alles gehoord toen ik gisteravond met Anwar naar mijn kamer kwam, toch hebben we niks gedaan want Anwar wou niet verder hij kan dus echt geen loverboy zijn anders was er wel meer gebeurd, daar is hij gewoon echt te aardig voor.

Lief dagboek
Vandaag werd ik opgebeld door Mart de vader van Joke of ik langs het politie bureau zou willen komen, het kan toch niet waar zijn Anwar is toch geen terrorist dat kan gewoon niet. Ze hebben me gevraagd of ik een microfoontje wou meenemen om hem te kunnen afluisteren ik weet het niet hoor zou ik dat nu wel doen.

Lief dagboek
Vanmorgen kwam Anwar me ophalen ik heb besloten geen microfoontje mee te nemen maar ik zou wel bellen als me iets opviel. Het was deze keer helemaal niet gezellig in de auto hij was heel erg stil. In het café wou Anwar de bom tot ontploffing laten brengen, ik heb de telefoon afgepakt en hij werd opeens heel erg kwaad zo ken ik hem helemaal niet, wat had ik anders moeten doen ik kon toch die mensen niet dood laten gaan, ik heb me zo in hem vergist.

G : Informatie over de auteur
Theo begon met het schrijven van studieboeken en schoolboeken het beviel hem goed en hij besloot jeugdboeken te gaan schrijven. Hij schrijft nu ook boeken voor volwassenen. Hij schrijft vooral veel crimi’s maar ook veel historische boeken.
Theo schrijft veel boeken samen met zijn vrouw Marianne. De boeken die hij schrijft zijn vaak het vervolg op een ander boek, Last minute is het vervolg op Loverboy en dat is weer een vervolg op Hot spot en Blind date .Hij schrijft vaak naar aanleiding van een echte gebeurtenis.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Last minute door Theo Hoogstraaten"