Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lanseloet van Denemarken door Onbekend

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover Lanseloet van Denemarken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1571 woorden
  • 7 december 2010
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
9 keer beoordeeld

Boekcover Lanseloet van Denemarken
Shadow
Lanseloet van Denemarken door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Thema:
Het thema van het verhaal is de liefde tussen Sanderijn en Lanseloet. Ze zijn van verschillende standen dus hun liefde zou nooit wat kunnen worden. Andere thema’s die aan bod komen zijn verraad en vertouwen, want Lanseloet verraad Sanderijn en Sanderijn probeert de vreemde ridder te vertrouwen en hij probeert haar te overtuigen dat ze wel wat waard is ook al is ze haar maagdelijkheid kwijt.


Personages:

Lanseloet:
Lanseloet is verliefd op Sanderijn. Hij wil seks met haar. Maar zij wil dat niet. De moeder van Lanseloet wil ook niet dat ze gaan trouwen, daarom verzint ze een list. Hierdoor verlaat Lanseloet Sanderijn. Lanseloet krijgt daar later spijt van. Hij mist haar en wil haar terug. Maar Sanderijn is al met iemand anders getrouws en ze komt niet meer terug. Hierdoor sterft Lanseloet aan verdriet.

Sanderijn:
Sanderijn is het kamermeisje van de moeder van Lanseloet. Ze gaat niet in op de verleidingen van Lanseloet. Uiteindelijk lukt het Lanseloets moeder om Sanderijn in Lanseloets bed te krijgen. Ze hebben seks, maar Lanseloet verlaat haar. Sanderijn is haar maagdelijkheid kwijt. Ze is nu niets meer waard. Ze loopt weg. Onderweg komt ze een ridder tegen, hij geeft niets om haar maagdelijkheid die ze niet meer heeft. Sanderijn trouwt met de ridder.

Moeder van Lanseloet:
De moeder van Lanseloet is gemeen. Ze bedenkt een list om van Sanderijn af te komen. Lanseloet wil heel graag seks met Sanderijn, maar het lukt hem niet om haar te verleiden. De moeder van Lanseloet belooft dat het haar zal lukken om Sanderijn in zijn bed te krijgen. Maar Lanseloet moet dan wel beloven dat hij haar daarna afstoot. Want Sanderijn is ten slotte maar een dienstmeid.

Reinout:
Reinout is de boodschapper van Lanseloet. Hij moet Sanderijn gaan zoeken en vragen of ze mee terug gaat naar Lanseloet. Maar Sanderijn wil niet, ze is al getrouwd. Reinout zegt tegen Lanseloet dat Sanderijn dood is. Maar hij gelooft het niet. Daarna vertelt Reinout alles eerlijk. Lanseloet sterft hierdoor aan liefdesverdriet.

De ridder:
De ridder komt Sanderijn tegen als ze wegloopt. Hij ziet Sanderijn en valt meteen voor haar. Hij trouwt met haar en Sanderijn blijft bij hem, ook nadat Reinout haar wilde komen halen.


Uitgewerkte persoonlijke reactie

Onderwerp
Het onderwerp van de tekst is liefde, eigenlijk onmogelijke liefde, omdat de liefde niet zo loopt zoals het hoort te gaan in dit verhaal. Ik vind het onderwerp niet interessant, want deze verhalen komen vaker voor. Er zit misschien een andere draai aan, maar dat maakt het voor mij nog niet interessant genoeg. Verder zijn mijn verwachtingen uitgekomen, want toen ik de tekst zag dacht ik al dat ik het niet leuk zou vinden. Ik zou nu nog steeds niet zelfstandig een oud-nederlandse tekst kunnen lezen. Nu hebben we niet meer zoveel te maken met verschillende standen, daarom zou ik kunnen zeggen dat het verhaal niet in mijn belevenis zit. Maar ik voel wel liefde en daar gaat het hele verhaal over. Ik ben niet anders over het onderwerp gaan denken, want het verhaal maakt duidelijk dat je eerst goed moet nadenken voordat je iets doet. Zoals niet zomaar seks hebben, niet zomaar trouwen en niet zomaar iedereen vertrouwen. Voordat ik het verhaal had gelezen dacht ik hier ook al zo over.

Het verhaal geeft een aantal die je moet doen of niet moet doen. Zoals hoofs spreken naar de vrouw, vooral als je seks met haar hebt gehad. Ik ben het met deze visie eens, omdat je ook liefde moet geven en niet alleen moet nemen.

Gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenissen zijn moeilijk weer te geven. Het is namelijk een kort verhaal en bijna alles wat er gebeurd kan je niet missen. Maar ik denk dat de belangrijkste gebeurtenissen zijn dat Sanderijn met Lanseloet op zijn kamer zijn en daar seks hebben, dat Sanderijn wegloopt, dat Sanderijn de ridder trouwt en dat Sanderijn niet mee terug wil naar Lanseloet. Deze gebeurtenissen worden goed beschreven. Behalve wanneer Sanderijn en Lanseloet seks hebben, daarvan wordt niets gezegd. Maar als lezer weet je toch wat er is gebeurd.

Deze gebeurtenissen spelen de belangrijkste rol in het verhaal. De gevoelens en gedachtes van de personages werden namelijk beïnvloed en verward door deze gebeurtenissen. Zonder deze gebeurtenissen zouden de gedachtes en gevoelens anders zijn geweest.

Het verband is makkelijk te verklaren. Het verhaal is namelijk duidelijk. Door het ene gebeurt het andere. Het vloeit allemaal logisch in elkaar. Bijvoorbeeld: doordat Lanseloet zich onhoofs gedroeg tegenover Sanderijn, verliet Sanderijn het hof. Daar kwam ze de ridder tegen die wel hoofs tegenover haar was. Daarom trouwde Sanderijn met de ridder en Lanseloet stierf daardoor aan verdriet.

Het is verassend en schokkend dat Lanseloet luistert naar zijn moeder en Sanderijn verkracht en daarna afstoot. Tegelijkertijd is het ontroerend tegenover Sanderijn, want dit had ze niet verwacht en het deed haar veel pijn. Deze gebeurtenis heeft ook het meeste indruk op me gemaakt.


Personages

Lanseloet is niet duidelijk beschreven. Af en toe vind ik hem zelfs raar. Waarom doet hij wat zijn moeder zegt? Hij houdt van Sanderijn, dan weet hij toch wel dat hij haar daarna niet moet afstoten. Is de lust dan zo groot om seks met haar te hebben? Later heeft hij er spijt van. Hij heeft van te voren niet goed nagedacht. Natuurlijk wil Sanderijn niet bij hem terugkomen. Lanseloet heeft haar niet hoofs behandeld, dat is niet zoals het hoort.

De andere karakters zijn ook niet zo goed beschreven. Ik denk dat het komt omdat het verhaal zo kort is. Je hebt niet genoeg tijd/tekst om meer van de persoon te weten te komen. Toch kon ik me af en toe wel inleven in de personages. Dat vind ik fijn. Bijvoorbeeld als Sanderijn niet meer teruggaat naar Lanseloet, snap ik dat hij verdriet heeft. Ik kan me dan ook inleven in Sanderijn, want ik vind het logisch dat ze bij de ridder blijft.

Verder vond ik het verhaal zeer herkenbaar en levensecht, want dit gebeurde vroeger wel vaker. Nu niet meer omdat we niet meer kijken naar waar je vandaan komt. Op het laatst vond ik het niet levensecht meer. Dat Lanseloet sterft aan verdriet vind ik een beetje overdreven en ik vind het jammer dat het zo onwerkelijk moet eindigen.

Opbouw
Het verhaal is heel makkelijk en duidelijk opgebouwd, het is dus niet ingewikkeld. Ik vind het fijn als een verhaal goed te volgen is, vooral als je zelf de tekst niet zo goed verstaat.

Ik vind het verhaal niet zo spannend. Het meeste is namelijk nogal voorspelbaar en dat is wel jammer.

Er zijn weinig flashbacks. Er wordt wel eens iets uit het verleden opgehaald, maar dit kan je eigenlijk niet een flashback noemen. Het is ook een toneelstuk en in toneelstukken horen geen flashbacks te zitten.

De gebeurtenissen zie je niet door één personage, maar door meerdere personages. Dit komt omdat telkens een ander personage iets verteld. Dit is een rare ervaring, maar het kan best leuk zijn. Af en toe heeft het me wel verward want soms weet je eigenlijk niet meer wie het nou aan het vertellen is.

Het slot is duidelijk. Sanderijn blijft bij de ridder en Lanseloet is overleden. Het is een gesloten einde. Je hoeft niet meer na te denken nadat het verhaal is afgelopen. Ik vind het fijn als het duidelijk is.

Taalgebruik
Het taalgebruik is heel moeilijk! Ik volg er echt maar een heel klein beetje van. Gelukkig hebben we het in de les gelezen en heeft de lerares aanwijzingen gegeven. Met de aanwijzingen lukt het wel. Er worden zoveel onbekende woorden gebruikt, mijn woordenschat is al heel laag. Zo was het nog moeilijker om het te volgen.

Er is teveel dialoog en te weinig beschrijving. Er wordt maar af en toe iets beschreven en heel veel bestaat uit gesprekken.

Dat er veel wordt gerijmd is voor mij een bijzonderheid, maar het hoort bij een abel spel. Ik heb nog nooit een abel spel gelezen, daarom is het voor mij zo eigenaardig.

Eindoordeel
Ik vind dat het boek wel een mooi verhaal heeft. Af en toe gebeuren er wel dingen die ik raar vind, en waarvan ik vind dat ze er beter niet in hadden moeten zitten. Bijvoorbeeld dat Lanseloet sterft van verdriet, dit is gewoon onmogelijk. Ik vind het jammer dat ik het verhaal niet zelfstandig zou kunnen lezen. Door de aanwijzingen was het wel goed te volgen. Ik zou zo’n soort boek of abel spel niet voor mijn plezier lezen, ook al zou ik het zelfstandig kunnen lezen, dan ook niet. Ik vind oude verhaal vaak apart, en dat is niet in de positieve zin.


Samenvatting
Lanseloet is hopeloos verliefd op Sanderijn. Hij probeert haar te verleiden. Maar Sanderijn is van een lagere stand. De moeder van Lanseloet wil niet dat ze trouwen. Ze verzint een list. Ze lokt Sanderijn naar Lanseloets kamer, maar dan moet Lanseloet Sanderijn daarna verstoten. Lanseloet gaat er in mee. Sanderijn loopt weg, maar ze is nu niets meer waard omdat ze haar maagdelijkheid kwijt is.

Ze komt een ridder tegen, hij geeft er niets om dat ze niet meer maagd is. Sanderijn is er zo blij mee en ze trouwen.

Reinout heeft als opdracht gekregen om Sanderijn te zoeken en haar mee terug te nemen naar Lanseloet, want Lanseloet heeft spijt. Sanderijn gaat niet mee en blijft bij de ridder. Reinout verteld tegen Lanseloet dat ze dood is, maar uiteindelijk verteld hij wel de waarheid en Lanseloet sterft aan verdriet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lanseloet van Denemarken door Onbekend"