Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lanceloet en het hert met de witte voet door Onbekend

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover Lanceloet en het hert met de witte voet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 538 woorden
  • 28 oktober 2001
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
29 keer beoordeeld

Boekcover Lanceloet en het hert met de witte voet
Shadow
Lanceloet en het hert met de witte voet door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwachtingen en eerste reactie Wat verwachtte ik van dit boek? Eigenlijk niets meer dan een typisch middeleeuws volksverhaal, in dichtvorm, over ridders en, een reden waarom ik heb gekozen voor een middeleeuws boek, makkelijk te lezen. Toch vond ik Lanceloet en het hert met de witte voet in het begin niet makkelijk te lezen, maar op een gegeven moment krijg je door hoe het werkt en daarna had ik het boek ook zo uit. Ik vond dit maar een redelijk boek; redelijk spannend, redelijk interessant. Een boek wat niet echt uitblinkt. Toch is het wel fantasierijk geschreven, over een heldhaftige ridder. Origineel is Lanceloet niet, in de inleiding staat dat er nog een verhaal is wat hier heel erg op lijkt (het ‘Lai de Tyolet’) de schrijfster van de inleiding gaat er dan ook vanuit dat beide verhalen een verkorte versie zijn van een verhaal uit 1200. Kortom, het is een niet al te bijzonder boek. Aantal woorden: 156 Beknopte samenvatting Op het hof van koning Arthur komt iemand met een hondje vertellen een bos een hert met een witte voet is, die wordt bewaakt door leeuwen. Degene die de witte voet afsnijdt en het laat zien aan de jonkvrouw, mag met haar trouwen. Het hondje zal als gids de weg wijzen naar het bos. Keye, de hofmaarschalk, gaat met het hondje mee. Op een gegeven moment moet hij een diepe, brede rivier overzwemmen, dat durft hij niet dus besluit hij dat hij beter het hondje kan doden om zijn eer te redden, maar het lukt hem niet en hij keert weer terug. Lanceloet hoort ook van de opdracht en besluit het hondje te volgen. Hij zwemt de rivier wel over en rijdt naar het woud. Daar wordt hij aangevallen door zeven leeuwen. Hij verslaat ze allemaal, maar is ernstig gewond. Hij vindt het hert en snijdt de witte voet af. Lanceloet is zo zwak dat hij niet verder kan. Dan komt er een ridder die beloofd de witte voet naar de jonkvrouw te brengen en te zeggen dat Lanceloet komt als hij aangesterkt is. Maar de ridder verwondt Lanceloet nog meer en gaat naar de jonkvrouw, tegen haar zegt hij dat hij de opdracht heeft volbracht. De jonkvrouw geloofd hem niet en vraagt advies aan drie koningen, die geven haar twee weken uitstel op de bruiloft. Walewein is ongerust over Lanceloet en gaat hem zoeken. Hij vindt hem zwaargewond en brengt hem naar een geneesheer. Hij gaat naar de jonkvrouw en gaat een gerechtelijk duel aan met de schurk. Walewein doodt de schurk en de volgende dag gaat hij weer richting Lanceloet. Als die weer genezen is gaan ze weer naar de jonkvrouw. Maar Lanceloet wil niet met haar trouwen, hij houdt van koningin Guenevre. Ze blijven daar even en gaan dan weer terug naar koning Artur.
Aantal woorden: 309 Analyse Het vertelperspectief Het perspectief is typerend voor dit soort middeleeuwse volksverhalen; het auctoriale perspectief. Er is een alwetende verteller. Al bij de eerste twee regels wordt dat duidelijk; ‘Nu laat ik dit verhaal rusten en zal vervolgens vertellen over een jonkvrouw…’ De verteller richt zich soms op de lezers als er een verandering van plaats, personage is. (Nu latic van Keyen bliven ende sal ik u van Lanceloet schriven).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lanceloet en het hert met de witte voet door Onbekend"