Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

1 Praktische gegevens.

1.1 Titel: Laatste zomernacht.

Auteur: Maarten 't Hart

1.2 Jaar van uitgave: 1977

1.3 Aantal bladzijden: 94

1.4 Datum om in te leveren: 2 april 20022 Inhoud en opbouw.

2.1 Typering: Het is een liefdesroman

2.2 Samenvatting:

Een groepje studenten biologie is op excursie bij een moeras. Anton en George lopen richting het moeras. Anton merkt op dat Ingeborg en Pieter iets met elkaar hebben. George heeft het een tijd terug uitgemaakt met Ingeborg. Anton is op zoek naar vuurbuiken. Ondertussen kijkt George met Jakob naar een paring van twee vlinders. Jakob merkt op dat de twee parende avondroodpijlstaarten net zo bij elkaar passen als George en Ingeborg.

"Avondroodpijlstaart en welriekende nachtorchis horen bij elkaar als… als…" er was even een moment stilte daarna zei hij: "Als Ingeborg en jij." Jakob vraagt waarom George het heeft uitgemaakt, maar George wil er geen antwoord op geven. Hij komt Marijke tegen en al snel blijkt dat hij haar niet erg mag. Zij vraagt ook waarom hij het heeft uitgemaakt met Ingeborg. Weer wil George er niets over zeggen. Daarom begint George met Marijke te flirten, maar dat stelt ze niet op prijs. Ze begint over een onder onderwerp. Ze gaat Anton misleiden dan vindt hij tenminste geen vuurbuiken.George en Marijke staan op de pont terug, ondertussen zien ze een bloeiend waterdrieblad. Marijke vindt het erg mooi. George plaatst meteen de opmerking: "Als je bloeiend waterdrieblad ziet mag je elkaar een zoen geven." Hij is er zelf verbaasd over. Op de boerderij ziet hij Anton huilend op bed zitten. Hij is verdrietig omdat hij geen vuurbuiken, maar gewone padjes heeft gevangen. Hij vraagt of George even op de padjes wil letten tot Ingeborg komt, zij wil ze graag zien. Anton gaat terug naar het moeras, terwijl George Ingeborg de padjes laat zien. Later gaan ze er een wedstrijd van maken wie het padje het verst kan laten springen. Opeens komt Pieter binnen, en begint zomaar George te slaan. George doet niets terug omdat hij bang is dat hij valt op de padjes. Pas later bedenkt hij dat hij Ingeborg toch nog wel terug wil. Hij gaat weer naar het moeras. Daar komt hij Marijke tegen en die draagt het gedicht “Haar laatste brief van Nijhoff” voor: “Verwijt me ... was voorbereid” blz. 60, 61.

Anton gaat weer vuurbuiken zoeken en Marijke en George doen een wedstrijdje met de padjes. George moet vanaf de pont Anton in de richting van de vuurbuiken dirigeren en Marijke moet Anton van de vuurbuiken afleiden. Het lukt George niet om Anton te helpen, hij ligt te denken aan hem en Ingeborg. Uiteindelijk valt hij in slaap. 's Ochtends vroeg wordt hij door Marijke wakker geschreeuwd. Ze gaan samen op een hek achter de boerderij naar de zonsopgang kijken. George vertelt aan Marijke waarom hij het heeft uitgemaakt met Ingeborg. Zijn vader was vermoordt door de Duitsers en Ingeborg's vader was een Duitse officier. Toen ze dat aan hem vertelde heeft hij het uitgemaakt. Ingeborg komt aanlopen. Marijke loopt erop af. Samen lopen ze weg. Dit betekent voor George, dat hij geen van beide meer zal kunnen krijgen.

George gaat naar het moeras. Daar ziet hij Anton. Anton heeft nog steeds geen vuurbuiken gevonden. Samen gaan ze terug. Ze hebben allebei gefaald....

2.3 Tijd:

a. Welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt ergens tussen 1965 en 1975. Dat komt omdat George en Ingeborg in de hongerwinter (1945) geboren zijn.b. Wat is de verhaaltijd?

Het verhaal duur ongeveer zeven uur. Namelijk van ± elf uur 's avonds tot ± zes uur 's ochtends. In de maand mei of juni, want dat is de bloeitijd van waterdrieblad.

Wat is de leestijd?

De leestijd is ± 4 uur.

c. Een belangrijke vertraging: Is er niet.d. Een belangrijke versnelling: Is er niet.

e. Zijn er flash-backs?

Nee, het verhaal is chronologisch.

2.4 Ruimte:

a. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?

De gebeurtenissen spelen zich af in een laagveen gebied. Er is veel water in de buurt.

b. Is er een belangenruimte?

Ja, verliefde stelletjes trekken met zijn tweeën het moeras in om ongestoord met elkaar te kunnen praten.

2.5 Personen:

a. Het karakter van de hoofdpersoon:

George: Hij is de “ik-persoon” uit het boek, een schuchtere bioloog. Het is een gevoelig type (blz. 16 "Waarom interesseert ... je mee?").

b. Een schematisch overzicht van de hoofdpersonen in verhouding met de achtergrondfiguren:

Naam van achtergrond- figuur Is wat van de hoofdpersoon Goede band of niet?

Ingeborg Relatie met George gehad, er kwam ruzie nu heeft ze een relatie met Pieter Eerst wel, maar nu niet meer

Marijke Vriendin van Ingeborg en verliefd op Pieter Niet echt, George vindt Marijke maar een zeurkous; zij zeurt de hele tijd over zijn vroegere relatie

Anton De vriend van George Ja, ze gaan samen vuurbuiken zoeken en slapen samen op een kamer

Pieter Een agressief persoon die snel denkt dat iemand zijn geliefde afpakt. Nee, hij begint George ineens te slaan.2.6 Vertelwijze:

Het verhaal is geschreven in de “ik-vorm”, gezien vanuit de ogen van George. Voorbeelden zijn:

Blz. 38 "Nee, want ... ik wegzak."

Blz. 70 "Ik hoorde ... van hem."

Blz. 94 "Maar telkens ... de doodskopvlinder."

2.7 Structuur:

a. Hoe is de indeling van het boek?

Het boek heeft geen hoofdstukken. Het is een doorlopend verhaal. Alleen op het moment dat George wakker wordt, blz.71, lijkt een nieuw hoofdstuk te beginnen. Het is niet genummerd, maar na het in slaap vallen zijn een aantal regels open. Het wakker worden begint op een nieuwe pagina.b. Welke opening heeft het boek?

George en Anton lopen door het moeras opzoek naar vuurbuiken. Blz. 5 "boven de ... te komen".

c. Is het einde open of gesloten?

Het is een gesloten einde je weet dat hij geen vuurbuiken heeft gevangen en weer naar huis toe gaat. Blz. 93,94 "Niet een ... de doodskopvlinder".3 Motieven en thema.

3.1 Belangrijke motieven zijn:

Anton is het hele verhaal op zoek naar vuurbuiken. Blz. 64 "Dan ga ... kan vinden".

Marijke ondervraagt George en Ingeborg steeds over hun vroegere relatie. Blz. 16 "Ik ken ... op jou".

De pont is de scheiding tussen het moeras en de slaapboerderij. Blz. 17 "We moeten ... zitten horen".

3.2 Het thema is:

Een jongen kan een oude liefde niet vergeten, maar hij wil deze ook niet terug.

3.2 De titel betekent:

1) Het is de laatste (zomer)nacht van de excursie.

2) Het is de laatste (zomer)nacht dat George de kans heeft om Ingeborg terug te winnen.4 Persoonlijke mening.

4.1 Wat is het mooiste of treffende gedeelte?

Het mooiste gedeelte vind ik als George en Marijke naar de zonsopgang gaan kijken en Marijke in slaap valt. Blz. 77, 78 “ Marijke bewoog ... ze verschrikt”.

4.2 Andere boeken met ongeveer hetzelfde thema:

Andere boek met ongeveer het zelfde thema zijn:

 Brandende liefde - Jan Wolkers

 Zoveel liefde - Hans Sahan

4.3 Mijn mening over het boek:

In het begin begreep ik het boek niet goed. Daardoor las ik er weinig in en kreeg ik geen goede indruk van het verhaal. Het moest toch een keer uit en daarom zette ik door. Uiteindelijk vond ik het toch een mooi verhaal. Ik raad dit boek aan om te lezen, het is een aardig verhaal en niet te moeilijk. Je moet wel even doorlezen in het begin.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

hey:)
ik wilde even zeggen, dat het niet klopt dat deze persoon in het verslag neer heeft gezet, dat het verhaal chronologisch is, want dat is het juist niet! en er komen wél flashbacks in voor... dus niet-chronologisch. Ik zit zelf ook in 3vwo, en ik heb uitgelegd gekregen dat een boek niet-chronologisch is, als er flashbacks in voorkomen.Op het eerste gezich zou je zeggen dat het gewoon chronologisch was, want het verhaal loopt gewoon door, maar er komen flashbacks in voor. dus als het goed is, staat het fout in het verslag.

gr. karlijn

14 jaar geleden