Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen

Beoordeling 0
Foto van Jet
Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
  • Boekverslag door Jet
  • 4e klas havo | 1771 woorden
  • 24 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2022
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het licht aan het einde van de loop
Shadow
Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Achterflap:
Wanneer een kogel de kamer verlaat en richting het einde van de loop jaagt, komt er een einde aan een lange periode van wachten. Eenmaal in beweging vindt hij in een fractie van een seconde zijn doel, maar tot hij wordt afgevuurd is zijn bestemming een raadsel. Wat gaat er aan dat explosieve moment vooraf? In een buitengemeen origineel en spannend boek beschrijft Martin Michael Driessen het leven van wachten en vervulling van een kogel. Vanuit het perspectief van zijn curieuze hoofdpersonage passeren verschillende mensen de revue, die allemaal als potentiële schutters dan wel als doelwit in aanmerking komen – criminelen, brave Amerikaanse huisvaders, vrouwen en kinderen. Het licht aan het einde van de loop is niet zozeer een whodunit als een who’ll do it. De beschouwingen van de verteller, die de vervulling van zijn noodlot met gemengde gevoelens tegemoet ziet, zijn menselijker, melancholie en geestiger dan je van zo’n bescheiden projectiel zou verwachten.
Eerste zin:
Ik sta rechtop in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega’s.
Trivia auteur:
Martin Michael Driessen is een Nederlandse regisseur, vertaler, schrijver en acteur. Hij heeft Theater Wissenschaften gestudeerd in München van 1978 tot 1980. Hij heeft lange tijd gewoond in Duitsland waar hij als acteur, regisseur en theater leider werkte voor opera en toneel. Hij heeft onder andere in de film Blaulicht uit 1982 gespeeld Vanaf 1997 vertaalde hij boeken werken naar het Duits. In 1999 debuteerde hij las schrijver met zijn boek Gars die in 2000 genomineerd werd voor de AKO literatuurprijs. Zijn boeken zijn voor prijzen zoals de Gouden Boekenuil en de ECI literatuurprijs genomineerd. Zijn verhalenbundel Rivieren heeft de ECI literatuurprijs en de ECI lezersprijs gewonnen. Het werk van Martin Michael Driessens is vertaal naar het Hongaars, Italiaans en Duits.
Bibliografie:
· 1999 – Gars (Wereldbibliotheek)
· 2012 – Vader van God (Wereldbibliotheek)
· 2013 – Een ware held (Wereldbibliotheek)
· 2015 – Lizzie (Wereldbibliotheek, met Liesbeth Lagemaat)
· 2016 – Rivieren (Van Oorschot)
· 2017 – De pelikaan (Van Oorschot)
· 2017 – Dodendansjes (Korenmaat)
· 2017 – Liefde (Korenmaat)
· 2017 – Vrouwen en kinderen eerst (Korenmaat)
· 2018 – Enigma (Korenmaat)
· 2018 – Opstel (Korenmaat)
· 2018 – Mijn eerste moord (Van Oorschot)
· 2019 – De heilige, Een schelmenroman (Van Oorschot)
· 2019 – (de) An den Flüssen. Duits van Gerd Busse (Wagenbach, Berlin)
· 2020 – Gars (tweede, herziene druk, Van Oorschot)
· 2022 - Het licht aan het einde van de loop (Van Oorschot)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Michael_Driessen
https://www.vanoorschot.nl/schrijvers/martin-michael-driessen/

Quotes:
“We staan tot vlak onder de onze hulstrand in het inlegblad dat ons bijeen houdt. Het telt twaalf gaten; twee daarvan zijn leeg, vermoedelijk omdat die patronen zijn gebruikt voor proefschoten op de schietbaan van de wapenhandel waar we tegelijk met Henry werden gekocht.” Pagina 9, het vertelt meer over de kogel en laat het perspectief daarvan goed zien.
“ Jullie past bescheidenheid. Het wapen is alles, de kogel niets. Het is aan mij wat er van jullie worden zal. Ik ben het wapen, en alleen verantwoording verschuldigd aan God.” Pagina 45. Het laat zien hoe hoog Henry( de colt) van zichzelf denkt en hij de kogels als ondergeschikte ziet, wat veel zegt over zijn karakter.
“Het dadenloze heden betekent niets. De toekomst is alles.” Pagina 18. Het geeft weer hoe de kogel niet weet wat er gaat gebeuren of waar terecht gaat komen.

Stijl:
De schrijfstijl van het boek is heel poëtisch en hij gebruikt vaak metaforen. Het poëtische is heel mooi maar de hoeveelheid metaforen wordt uiteindelijk wel vervelend en saai om te lezen.
“Ze heeft hemelsblauwe ogen, haar witte haar hangt los en ze draagt een lange linnen jurk. Het soort vrouw dat elke ochtend blootsvoets langs de waterlijn loopt en de schelpen die ze opraapt aan haar oor houdt. Op haar nachtkastje, stel ik me voor, ligt Jonathan Franzen en Kierkegaard. Ze wordt door iedereen beschouwt als onsterfelijk. Ze is een icoon, zo geliefd dat niemand zich kan voorstellen dat ze er ooit niet meer zal zijn.” Ik vind dat deze quote goed de poëtische schrijfstijl van de schrijver laat zien.

Recensie:
‘Het is Martin Michael Driessen in Het licht aan het aan de van de loop gelukt om ‘het ding’ net zo te bezielen als ‘de mens’. Hij is niet in een cerebrale exercitie blijven steken. De kogel weet je in het hart te treffen.” (volkskrant).
hele recensie: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/martin-michael-driessen-laat-een-kogel-aan-het-woord-en-dat-werkt~b2e66f37/
“Driessen laat zich niet afleiden, blijft in de kogel zitten en beschrijft op een grappige en geloofwaardige manier deze autobiografie van een kogel. Er zitten minder laagjes en verhaallijnen in dan in Specht en zoon, maar de vergelijking zit hem dan ook meer in het object dat ons mensen beschouwt dan in het verhaal zelf.”
hele recensie: https://www.tzum.info/2022/05/recensie-martin-michael-driessen-het-licht-aan-het-einde-van-loop/

Samenvatting:
De kogel zit in een doosje in het huis van een tandarts en wordt later in een revolver geladen. De revolver met de kogel wordt gestolen en belandt in de handen van criminelen die er mensen mee vermoorden. De kogel en het wapen worden gedumpt in iemands tuin en blijft daar een lange tijd liggen totdat een kind hun vind. De vader van het kind neemt het uiteindelijk mee naar huis waar ze in de boekenkast blijven liggen. Uiteindelijk komt er een Nederlander die hun steelt en meeneemt naar de rand van een meer. Hij schiet alle kogels behalve die we volgen door het verhaal heen af en speelt met hem russisch roulette. Er komt een meid langs en de Nederlander stopt. hij speelt dan nog een keer roulette en de kogel wordt afgeschoten, maar we zullen nooit weten of hij zelfmoord heeft gepleegd of op een rots wordt afgevuurd.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Samenvatting:
De kogel zit in een doosje in het huis van een tandarts en wordt later in een revolver geladen. De revolver met de kogel wordt gestolen en belandt in de handen van criminelen die er mensen mee vermoorden. De kogel en het wapen worden gedumpt in iemands tuin en blijft daar een lange tijd liggen totdat een kind hun vind. De vader van het kind neemt het uiteindelijk mee naar huis waar ze in de boekenkast blijven liggen. Uiteindelijk komt er een Nederlander die hun steelt en meeneemt naar de rand van een meer. Hij schiet alle kogels behalve die we volgen door het verhaal heen af en speelt met hem russisch roulette. Er komt een meid langs en de Nederlander stopt. hij speelt dan nog een keer roulette en de kogel wordt afgeschoten, maar we zullen nooit weten of hij zelfmoord heeft gepleegd of op een rots wordt afgevuurd.


Personages:
Het verhaal volgde je vanuit het perspectief van de Kogel, hij was dan ook het hoofdpersoon. Het heeft geen gender en was een kogel voor een Revolver. Ook praatte het uiteraard niet, je volgde alleen zijn gedachten en gevoelens. De revolver waar hij de kogel van was heette Henry. Henry praatte niet veel tegen de Kogel Het eerste persoon die in het bezit is van de kogel was een man genaamd Abe, hij was een tandarts en getrouwd met een vrouw genaamd Nancy. Hij was gestructureerd, had niet echt een persoonlijkheid en was dan ook een bijpersoon. Hierna is de kogel in het bezit van de crimineel Biggo, ook hij hadden vrijwel geen persoonlijkheid.
Nadat een kind genaamd Bennie de kogel later vond kwam hij terecht bij Lenny. Hij was ook een getrouwde man met twee kinderen, ook Lenny was een bijpersoon. Als werk vertaalde hij boeken.
Michael is de volgende (en waarschijnlijk laatste) bezitter van de Kogel, hij is een Nederlandse schrijver en ook alweer een bijpersoon.

thematiek:
Het centrale probleem van het verhaal is dat je niet weet waar je eindigt in het leven en en de onzekerheid van de toekomst. De kogel vraagt zich het hele verhaal af waar hij gaat eindigen. Aan het einde van het boek weet je ook niet waar hij eindigt. Dit draagt alleen maar bij aan het mysterie van de toekomst en dat je nooit weet wat er zal komen.


titelverklaring:
De titel is het licht aan het einde van de loop en volgt het verhaal van een kogel. De kogel belandt uiteindelijk recht voor de loop in het wapen en alles wat het dan ziet is het licht aan het einde van de loop en dat zegt hij ook in een van de laatste zinnen. De titel is staat voor het einde van het leven en omdat als de kogel het licht aan het einde van de loop ziet dat het op het punt staat om afgevuurd te worden en dan gaat de kogel in een zekere zin dood.


Structuur en perspectief:
Het boek is een ik-perspectief vanuit het perspectief van de kogel en zo blijft het het hele verhaal.
“Ik sta rechtop in een kartonnen doosje, in het gelid met negen collega’s.” pagina 9
Hierboven zie je een citaat vanuit het boek. Het is meteen de eerste bladzijde en het wordt dan ook meteen duidelijk dat het een ik-perspectief is.

Er zijn geen hoofdstukken in het boek, maar je zou het boek wel in verschillende delen kunnen zien. De kogel komt namelijk langs verschillende eigenaren, elke eigenaar een nieuw deel.


Motieven:
De onwetendheid waar de toekomst de kogel gaat brengen komt steeds terug. De kogel vraagt zich door het boek heen de hele tijd af waar hij terecht gaat komen en aan het einde van het boek heb je nog steeds geen antwoordt. Ook de verwisseling van eigenaar van de kogel komt steeds weer terug. Het gebeurt meerdere keren en elke keer wordt het gedetailleerd beschreven.

.

Decor:
Het verhaal speelt zich af in meerdere jaren. De jaartallen zijn niet precies aangeven. De kogel is in amerika en blijft eerst bij een tandarts en daarna naar een crimineel die hem constant bij zich houdt. Dan liggen ze in een tuin van een oudere vrouw voor een lange tijd. Uiteindelijk blijven ze in de boekenkast in een huis aan een meer.

Motto:
“The fool who persists in his folly will become wise.”
-William Blake


Slotzin:
Ik weet niet wat hij van plan is, maar ik zie het licht aan het einde van de loop


Beoordeling:
Creator 1: Toen ik voor het eerst hoorde over dit boek was ik een beetje verward, ik had nog nooit een boek gelezen vanuit het perspectief van een kogel, maar toch leek het me wel interessant. Het was uiteindelijk een meeslepend boek om te lezen, soms moest je wel even goed lezen en nadenken over wat er precies bedoeld werd. Over het algemeen was het een goed en interessant boek.

Creator 2: Ik vond het een interessant boek en had nog niet eerder zoiets gelezen. Het was makkelijk te lezen en te volgen. Zodra ik hoorde van dit boek wou ik het meteen lezen. het was een leuk boek, maar sommige dingen irriteerde ik me wel aan zoals dat er veel metaforen in voor kwamen, maar over het algemeen was het wel een goed boek.

Vragen:
Was de kogel altijd tevreden over zijn eigenaar?
Nee, de kogel was bijvoorbeeld een keer in het bezit van een crimineel. Dit vond hij niet fijn. Hij was er namelijk streng op tegen om in het criminele circuit te belanden.
Waar speelt het verhaal zich af?
Amerika
Kom je erachter hoe het afloopt met Michael?
Nee, in de laatste zin van het boek lees je dat de kogel wordt afgevuurd, maar het is niet zeker of Michael wordt geraakt.
Was de kogel blij dat hij in het magazijn werd geladen?
Ja, het voelde voor hem alsof hij zijn lot aan het vervullen was.
Vond de kogel het erg dat de vrouw van de tandarts overleed?
nee, hij voelde niet echt iets voor zijn eigenaren in het algemeen en bleef onverschillig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het licht aan het einde van de loop door Martin Michael Driessen"