Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Blinde hyena door Jos De Wit

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Blinde hyena
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas havo | 2905 woorden
 • 1 juli 2022
 • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Blinde hyena
Shadow
Blinde hyena door Jos De Wit
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Blinde Hyena, Jos DeWit


Feitelijke gegevens

Schrijver

Jos Dewit (België)

Uitgeverij

Houtekiet

Soort boek

Vlaamse roman

Verschijningsdatum

08/03/2022

Aantal bladzijden

228

Genre

Literatuur & Romans

Literaire fictie algemeenFlaptekst

Med, een staatloze jongeman, zoekt zijn weg in een wereld waar vluchtelingen en sans-papiers vogelvrij zijn verklaard en worden opgejaagd. Door de ogen van deze wereldvreemde jongen krijgen de tegenslagen en wreedheden die hem overkomen vaak iets tragikomisch. Maar hij maakt ook vrienden en wordt verliefd. Hij ontdekt dat je misschien niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn, tot hij voor een verscheurende keuze komt te

staan.

Blinde hyena is een spannende roadnovel die zich afspeelt in een verschroeide wereld op drift en die ons een blik gunt op het uitzichtloze leven in de illegaliteit.


Eerste zin

Het was vroeg in de ochtend toen hij een bouwwerk bereikte dat tot ver in de reikte, een houten constructie op palen waar het water vrijelijk doorheen stroomde, overdekt met de resten van de voorbije vloed: lege schelpen, zeewier, krabben en mosselen en flarden vliesdunne plastic.

Samenvatting

Med is een dakloze jongen zonder papieren die in een wereld leeft waar op vluchtelingen wordt gejaagd. Hij probeert zijn plek te vinden in deze enge wereld, maar met weinig levenservaring is hij een beetje goedgelovig. Onderweg maakte hij vrienden en vijanden Hij ontdekte dat geluk vaak in kleine dingen zat, maar zijn wreedheid was nooit ver weg.

Auteur Jos Dewit heeft als voormalig docent Nederlands voor anderstaligen een nauwe band met vluchtelingen. Dat merkte je ook in dit verhaal. Met veel empathie vertelt hij het verhaal van Med, een jongen die radeloos lijkt in zijn zoektocht naar veiligheid. De werelden die hij in de boeken creëert, bevatten genoeg realistische elementen om de verhalen tot leven te brengen, waardoor de lezers zich soms wat ongemakkelijk voelen. Zo probeert hij de ogen van lezers te openen en het wanhopige leven van vluchtelingen tastbaar te maken.

Het zal niet lang meer duren voordat je als lezer een zwak hebt voor Med, die opvalt door zijn jeugdige onschuld en zijn open wereldbeeld. Dit bijzondere boek blijft resoneren en zet lezers aan het denken over hoe wij als samenleving omgaan met vluchtelingen.

De blinde hyena is een bijzondere roman van Jos Dewit, die met een scherpe pen het wanhopige leven van een voortvluchtige jongen schildert.


Personages

 • Med (Mohammed): De hoofdpersoon van het boek, Blind Hyena, is een staatloze tiener die op zoek is naar een weg en een thuis in de wereld. Hij wordt beschreven als een arme jongen met niemand om voor te zorgen, en we stellen hem voor als een onverzorgde dienaar. In zijn eigen land werd hij gediscrimineerd, dus hij wilde naar Engeland vluchten, maakte veel vrienden en werd zelfs verliefd op weg naar Engeland.
 • Rojo: Werd met de tijd de beste vriend van med. Deze twee hadden een verbinding met elkaar, omdat ze beide gediscrimineerd werden in hun eigen land en voelden zich niet thuis. Omdat ze zich in haar eigen land gediscrimineerd voelde, wilde ze naar het VK vluchten zodat ze daar konden wonen zonder gediscrimineerd te worden op basis van huidskleur. Dus Med en Rojo hebben een heel goede relatie omdat ze samen zo'n zware reis moeten doormaken. Rojo heeft dreadlocks langs zijn gezicht en er werd altijd gezegd dat hij een engelengezicht had. Rojo zag er altijd ouder uit dan dat hij zelf is.
 • Nascimento: Nascimento is een jongen die de med op de bank vindt als hij helemaal onder de sneeuw en bevroren is, Nascimento wordt in het boek beschreven als een zwarte jongen met een illusoire perfecte huid, alsof het hout helemaal glad geschuurd en geolied was. Zijn lippen en voorhoofd zijn als een lange man in een sprookje die altijd rode koptelefoons draagt. Er is een zorgzame band tussen Med en Nascimento, en je kunt zien dat Nascimento Med van hem wegnam toen hij stierf van de bevriezing, en hem daarna ook waste. Nascimento is echter de zwakkere van de groep en de anderen zijn bang dat hij hem zal martelen als hij wordt gepakt, en hij zal het hele plan vertellen.
 • Anaba: Is het meisje waar Dmitry verliefd op werd. Ze heeft een bleke huid en haar als een hoofd. De connectie tussen Anaba en med is dat ze van elkaar houden en dat hun eindeloze verlangen naar elkaar hen samenbindt, maar er is nog steeds een twijfel of Med echt zoveel van Anaba houdt, omdat op het moment dat hij voor Anaba en Nascimento moest kiezen, Med voor nascimento koos.
 • Agha en Ummi: Agha is de adoptievader van med en Ummi is de adoptiemoeder van med. Ummi en Agha pleegden samen zelfmoord terwijl ze door een autowrak reden voordat ze de bulldozer rechtstreeks raakten. Daarom is hun band met de med die van pleegouders en pleegkinderen. Slechts een klein deel van het boek gaat over Aga en Umi en vermeldt dat Aga een gespikkelde overall draagt, en Umi in de auto op de slooplocatie zit en dat de naad van het tijgerpak bijna barstte. Vanwege deze informatie hebben we het gevoel dat dit een oorlogspaar is, en we hebben ook het gevoel dat hun kledingstijl hen een beetje plakkerig maakt.


Quotes

 • ‘Hier vrouw, god heeft in zijn oneindige goedheid een kind voor u gebracht’ bladzijde 9

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Hier kreeg de adoptiemoeder van de hoofdpersoon (Med) de Med van de chef. Meds adoptiemoeder heeft net een miskraam gehad. Dus gaf het opperhoofd haar het kind dat voor zijn deur lag.


 • ‘Ik ook niet, zoon. Ik ben geen reisbureau. We moeten wachten.’ Bladzijde 12

Dmitry's ouders pleegden zelfmoord en lieten hem met rust. Hij gaat terug naar waar hij vandaan kwam, namelijk de sjeik. De sjeik is een beetje dement en weet niet zo veel. Als Med om eten vraagt zegt de sjeik de quote hierboven.


 • ‘Voel je het ook, het eindeloze verlangen dat ons verbindt?’ bladzijde 223

Dat zei Anaba tegen Dmitry. Het was het meisje waar hij verliefd op werd. Ze hebben eindelijk hoop op een beter leven, Anaba en Med beseffen het en zeggen tegen elkaar, maar het is eerst werk.


Thematiek

Het probleem is discriminatie. Ze worden in hun eigen land gediscrimineerd en willen dat land daarom verlaten. Ik dacht dat dat het thema was omdat het hele boek ging over het ontvluchten van een land waar hun afkomst verboden was.


Motieven

discriminatie: Discriminatie speelt een grote rol in dit boek, en hitte is eigenlijk het thema en de inhoud van het hele boek. Hun afkomst is illegaal in hun land, dus proberen ze te ontsnappen. Het was moeilijker dan ze dachten. Med's ouders pleegden zelfmoord en hij ging terug naar Sheikh waar hij vandaan kwam. Daar werd hij een paar dagen verzorgd voordat hij werd opgehaald door Rojo, de even gekleurde sjeik, met wie hij zijn land ging proberen.


Relaties

 • Relatie Rojo-Med

Rojo en Med hebben vanaf het begin een geweldige relatie, ze hebben dezelfde achtergrond en ze hebben een gemeenschappelijk doel om hun land te ontvluchten. Ze zullen er altijd voor elkaar zijn en zullen voor elkaar door het vuur gaan. Als Rojo en Med het idee hadden om via het riool de haven binnen te gaan, en ze hadden een duidelijke afbakening, dan zou Medd gaan kruipen. Als hij drie keer aan het touw trekt, is dat ook een signaal voor Rojo om te gaan kruipen. Op een gegeven moment in het riool was Med buiten adem en de zaklamp werkte niet meer. In paniek klom hij naar boven. Op het moment dat hij de top van de berg bereikte, realiseerde hij zich dat hij per ongeluk aan het touw had getrokken. Dit kan een teken van kruipen zijn voor Rojo. Hij begon zo snel mogelijk te graven, in de hoop dat hij op tijd bij Rojo zou zijn, maar zonder Rojo was er geen teken van leven. Hij realiseert zich dat zijn beste, eerste vriend niet meer leeft.


 • Relatie Nascimento-Med

De relatie tussen Nascimento en Med werd pas veel later in het boek gepubliceerd. Eerder in het boek waren ze niet op de hoogte van elkaars bestaan. Toen Med bijna dood vroor op de bank, wilde Nascimento hem helpen en stak zijn hand uit. Med is te zwak om elkaars hand vast te houden, maar in plaats van dat Nascimento Med verlaat, neemt hij Med samen met een paar andere vrienden mee. Van daaruit raakt hij bevriend met Nascimento en begeleidt hem in zijn pogingen om te overwinnen en terug te keren naar vrede.


 • Relatie Anaba-Med

De relatie tussen Anaba en Med wordt ook  later in het boek onthuld. Hun relatie ontstond rond dezelfde tijd als Nascimento. Hun relatie eindigde niet in vriendschap en ze werden verliefd. Ook zij gingen voor elkaar door het vuur. Maar aan het einde van het boek moest Med kiezen tussen Anaba en Nascimento en het was duidelijk dat hij voor Nascimento koos. Med moest  tussen de twee kiezen, omdat ze elk een andere manier hadden om het meer over te steken. Hier eindigt het boek.


Motto

“ Black lives matter!”

Het is een van de grootste motto's in de strijd tegen discriminatie. Discriminatie is namelijk een heel belangrijk onderdeel van het boek en daarom een heel passend motto voor het boek over blinde hyena's.


Opdracht

Er zijn geen speurtochten in het boek, omdat het verhaal  je niets vraagt. Het is  een prachtig boek en  sommige mensen zouden meer kunnen doen om discriminatie te bestrijden, maar dat is volgens ons niet de bedoeling van het boek.


Trivia - auteur

Jos de Wit (Hasselt, 27 juli 1954) is een Vlaamse schrijver.

DeWitt bracht zijn jeugd door in Lanaken, een grensgemeente bij Maastricht. Hij woont sinds 1978 in Hasselt, maar heeft een tweede woning in Gelsenkirchen (Duitsland). Hij werkte als leraar Nederlands voor beginners in vreemde talen en is nu fulltime schrijver. Ontheemding en vluchtelingenproblematiek zijn terugkerende thema's in zijn boeken. Zijn personages zijn vaak 'edge cases', tragikomische figuren aan de rand van de samenleving, zwevend tussen fantasie en realiteit, niet in staat om te communiceren. 

Joss DeWitt van proza tot vierkante centimeter. De verhalenbundel Borderers (1997) won een Vlaams debuut en werd genomineerd voor een NCR Award. Dit was al de kiem voor de thriller thema's die hij later schreef. Mayonaise Murder (2011, met Ludo Enckels) werd genomineerd voor Operatie Monstrans. (2012) Finalist Diamanten Kogel. In Weg (2014), de derde thriller met Kareem Zeiz in de hoofdrol, is de inmiddels solo Jos Dewit opnieuw genomineerd voor Diamanten Kogel en Hercule Poirot. Elke keer dat je fotografeert, lijkt het altijd op de prijs, dus er moet kwaliteit achter zitten.

José bracht ons naar Hasselt. Van donkere stations buffetten tot knusse binnensteden, toevallig draaide die dag de burgemeester het hoofd om terwijl de cameraploeg zich uitstrekte als hyena's in de zon. In dit geval gaan we aan de slag, er zijn foto's en alles. Gegarandeerde rente. Dit gedeelte is nog steeds beroemd.


Boeken van Jos de Wit:

Zes knopen en een kraagje, verhaal, Infodok, 1991

Grensbewoners, verhalen, Meulenhoff/Manteau, 1997

Herinneringen van een tomatenkweker, roman, Manteau, 1998

Koorddansers, verhalen, Manteau, 2003

Transit, graphic novel, samen met grafisch ontwerpster Kimberley Vanstiphout, Media & Design Academie, Genk, 2008

De mayonaisemoorden, een Kareem Zeiz thriller, samen met Ludo Enckels, Witsand Uitgevers, 2011

Operatie Monstrans, een Kareem Zeiz-thriller, samen met Ludo Enckels, Witsand Uitgevers, 2012

Weg, een Kareem Zeiz-thriller, Witsand Uitgevers, 2014

Blinde hyena, road novel, Houtekiet, maart 2022


Bronnen bij het vinden van de informatie over de auteur:

www.bol.com

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_de_Wit


Titelverklaring

De titel van het boek is Blinde hyena. Ik  denk dat het verband tussen de titel en het verhaal is dat Med, die werd gediscrimineerd en op zoek was naar een goed leven in Engeland, zich moest verbergen in zijn eigen land. Het is omdat hij door het land buiten de wet is gesteld, omdat er in zijn land geen plaats is voor zijn afkomst. Daarom moeten ze zo onzichtbaar mogelijk zijn (blind). En de hyena want het is echt een woest beest dat vecht voor zijn leven en Med is klaar om te vechten voor zijn leven en gaat daarom onopgemerkt in een veilig land.


Structuur en perspectief

Perspectief: omdat  de verteller niet bestaat in het boek en de gebeurtenissen worden gezien vanuit het oogpunt van een of meer personages. Het standpunt verandert niet in het boek.

Structuur: Het boek bevat 30 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is getiteld: "Je land verlaten". En het veertiende hoofdstuk is getiteld: "In de Naam van de Ene." Hoofdstukken zijn niet genummerd. Dit is een doorlopend verhaal, dus de hoofdstukken staan niet los van elkaar. Je kent dit misschien als een nieuw hoofdstuk met de eerste 

woorden van een zin in een ander lettertype  dan de rest van het boek.


Decor

Tijd: De tijd is nabij, want het kan op dit moment gebeuren. We denken dat het boek  ongeveer 1,5 jaar meegaat, omdat er veel gebeurt en er veel gebeurtenissen  in het boek gebeuren. In het boek wordt niets vermeld over de lengte van het boek. Het verhaal wordt chronologisch verteld, wat je kunt zien omdat er weinig of geen flashback in het boek zit.

Plaats/ruimte: Het boek speelt zich op verschillende plaatsen af. Eerst in zijn eigen land, waar hij werd gediscrimineerd, daarna op weg naar Engeland, waar  het hele verhaal draait. Het boek eindigt in een meer waar Med oversteekt voor toevlucht en vrede. We zullen nooit weten of hij het haalt of niet. 


Stijl

De schrijfstijl van de auteur is zeer eigentijds. Dat kun je zien aan de gebeurtenissen die  in het boek voorkomen. Je leest ook veel moeilijke woorden, wat zorgt voor mooie zinnen. Het is een Vlaamse roman, dus sommige woorden zijn verwarrend. Maar hij heeft  een heel duidelijke schrijfstijl. 


Slotzin

Hij voelde haar, de golf, ze kwam eraan, hij rook haar ook, ze blies haar vieze adem voor zich uit, de golf die hem zou optillen met met zich meedragen. Waarheen?


Beoordeling

Mijn recensie over het boek was dat ik het in eerste instantie een raar en een dubbelzinnig boek vond omdat ik echt niet begrepen waar het verhaal mij zou brengen. Heel eerlijk gezegd had ik soms ook moeite met het lezen van bepaalde zinnen en las ik het echt drie keer opnieuw om de zin echt te snappen, maar soms dan kwam ik er niet uit. 

Ik vond het incident van de adoptieouders van Med  (Agha en Ummi) die in hun sportwagen over een bulldozer reden heel vreemd en begrepen de gebeurtenis niet.

Later in het boek vond ik het een geweldig verhaal, omdat er een echt gewelddadige gebeurtenis plaatsvond, namelijk discriminatie. 

Later toen ik ook het boek las, vond ik ook de schrijfstijl erg interessant en ging ik  helemaal in op het boek. Je leeft mee met Med en dat vind ik heel bijzonder.Recensies

Blinde hyena van Jos Dewit - een confronterende kijk op de verborgen wereld van de illegaliteit

door: Suse op 02 april 2022 1 like

Eindelijk weer een boek van Jos Dewit, dat ik met veel plezier gelezen heb. Het trok me in een voor mij onbekende wereld, die van de staatlozen en vluchtelingen. Een heel actueel boek dus. Maar vooral een ongelooflijk spannend verhaal, waar je nooit weet, wat op de volgende bladzijde gebeurt. Ondanks de soms vreselijke dingen die het hoofdpersonage Med overkomen…

https://www.hebban.nl/recensie/suse-over-blinde-hyena#:~:text=Een%20heel%20actueel%20boek%20dus,vaak%20ook%20van%20harte%20lachen.


Jos Dewit schrijft roman over sans papiers: “Opvang van vluchtelingen geeft me hoop”

Hasselt -

In de roman ‘Blinde Hyena’ van de Hasseltse auteur Jos Dewit, dwaalt de lezer rond met Med, een sans papiers op zoek naar geluk.

Christof Rutten

Woensdag 23 maart 2022 om 03:00 uit: Het belang van Limburg

Jos Dewit schreef de laatste jaren vooral thrillers, maar met Blinde Hyena heeft hij weer een literaire roman gemaakt. We volgen Med, een jongeman die bij zijn geboorte te vondeling wordt gelegd bij de plaatselijke moskee. Omstandigheden zorgen ervoor dat hij moet vluchten…

Jos Dewit schreef de laatste jaren vooral thrillers, maar met Blinde Hyena heeft hij weer een literaire roman gemaakt. We volgen Med, een jongeman die bij zijn geboorte te vondeling wordt gelegd bij de plaatselijke moskee. Omstandigheden zorgen ervoor dat hij moet vluchten…

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220322_94624286


Vragen: Overhoor jezelf

 • Hoe kan je het verhaal van het boek verklaren op gebeurtenissen uit de wereld?

Je kunt het bijvoorbeeld verklaren door het probleem van het zwarte leven, omdat het ook te maken heeft met  discriminatie.


 • Wat is het genre van het boek en hoe herken je het?

De genre is urban fictie, omdat het een verzonnen verhaal is, daarom is het fictie, het is stads fictie omdat het verhaal zich afspeelt in een wereld die lijkt op de onze.


 • Kun je je identificeren met een van de personages, zo ja met wie?

Nou, ik kan zeker meevoelen met med (Mohammed) aangezien hij erg gediscrimineerd werd en echt moest vechten voor zijn leven omdat hij vogelvrij verklaard werd. Een voorbeeld waarbij het een gevoel bij mij veroorzaakt, is de gebeurtenis toen de drug volledig bevroren was op een bank, toen een groep jonge mannen voorbij kwam en hem daar zag liggen, en in plaats van hem te helpen, was er een jongen die over zichzelf praatte. urine. Ik werd er een beetje boos om. 


 • Heeft het boek een open einde of een einde? En hoe weet je dat?

Het boek heeft een open einde, omdat je niet weet of Med Engeland zal bereiken, dus of hij de oversteek zal overleven of niet. Het verhaal eindigt ook met een vraag.


 • Wordt het verhaal in  chronologische volgorde verteld? en hoe zie je dat terug in het verhaal?

Het verhaal speelt zich af in  chronologische volgorde,  je kunt aan het verhaal zien dat er geen flashback in het verhaal zit en het verhaal wordt op volgorde  verteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blinde hyena door Jos De Wit"