Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Blinde hyena door Jos De Wit

Beoordeling 0
Foto van quinty
Boekcover Blinde hyena
Shadow
 • Boekverslag door quinty
 • 4e klas havo | 3421 woorden
 • 24 juni 2022
 • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2022
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Blinde hyena
Shadow
Blinde hyena door Jos De Wit
Shadow
 • Flaptekst

Med, een staatloze jongeman, zoekt zijn weg in een wereld waar vluchtelingen en sans-papiers vogelvrij zijn verklaard en worden opgejaagd. Door de ogen van deze wereldvreemde jongen krijgen de tegenslagen en wreedheden die hem overkomen vaak iets tragikomisch. Maar hij maakt ook vrienden en wordt verliefd. Hij ontdekt dat je misschien niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn, tot hij voor een verscheurende keuze komt te staan.

Blinde hyena is een spannende roadnovel die zich afspeeld in een

verschroeiende wereld op drift en die ons een blik gunt op het 

uitzichtloze leven in de illegaliteit.   


 • Eerste zin van het boek

De motor startte met een diepe hoest en ze reden traag het laadplein op.

 • Samenvatting

Het boek de blinde hyena gaat over de staatloze jongen Med (Mohammed) die zich niet thuis voelt in zijn land omdat hij daar heel erg gediscrimineerd wordt omdat hij een donkere jongen is. Ook hebben zijn pleegouders, Agha en Ummi zelfmoord gepleegd door in een sportwagen over een auto sloopterrein te rijden en vervolgens met volle snelheid op een bulldozer in te rijden.

Op een gegeven moment is Med vogelvrij verklaard, dat betekent dat iedereen hem straffeloos mag vermoorden. Omdat Med klaar is met het proberen te verstoppen en te overleven besluit om met zijn vriend Rojo te vluchtten naar Engeland. Je ziet in het verhaal dat Rojo en Med beste vrienden worden en heel veel samen mee maken, zoals dat ze samen onder een vrachtwagen moesten hangen om zich ongezien te kunnen vervoeren. Op een gegeven moment probeerde Rojo en Med via het riool in de haven aan te komen, ook al Med had gezworen nooit meer in daarin te kruipen, maarja wat is er nog anders over? Hij moest en zal overleven en bij het beloofde land aankomen. Dus Med ging eerst en Rojo was een paar meter achter hem verbonden met een touw en als de weg vrij was dan gaf hij drie rukken aan het touw en dat was het teken voor Rojo om te volgen. Maar aan het einde kwamen ze niet meer verder en toen kon Med niks anders dan omhoog graven, hij ademde alleen nog maar zand in en met zijn laatste adem voelde hij het aarde langs hem vallen en kwam boven. Maar toen hij zijn ogen schoon had geveegd en zuurstof had ingeademd zag hij dat de muren waren ingestort en toen bedacht hij dat Rojo nu bedolven onder het aarde lag dus hij ging graven als een gek en toen vond hij het levenloze lichaam van Rojo, van zijn allerbeste vriend, van zijn allereerste vriend. Nog nooit heeft Med iemand zo gemist als Rojo.

Later in het verhaal lag Med helemaal ondergesneeuwd op een bankje en was bijna doodgevroren en niemand hielp hem, er was zelfs een jongen die over hem heen ging plassen. Maar met veel geluk zag Nascimento Med liggen en ging hem helpen zo verder in het verhaal ging Nascimento ook meedoen met het plan om te ontsnappen.

Verder op weg van de ontsnapping komen ze Anaba tegen, in de loop van de tijd zie je hoe Anana en Med verliefd op elkaar worden maar in het einde van het verhaal zie je hoe Med voor een hartverscheurende keuze komt te staan, hij moest kiezen tussen Nascimento en Anaba, hoe kies je tussen de jongen die jou gered heb en een hele lange weg mee heb gemaakt en het meisje waar je verliefd op  bent. Tijdens dat hij de keuze moest maken sprong Nascimento het water in en Anaba stond in de uitkijktoren, dit was het moment voor Med om de keuze te maken, gaat hij achter zijn vriend aan, of loopt hij terug naar Anaba in de uitkijktoren? 

Aangezien Med niet weet of Nascimento kan zwemmen of niet rende hij de zee in en probeerde zijn vriend te redden voordat de eerste golf kwam, zijn keuze was dus gemaakt, hij had voor Nascimento gekozen. Toen med bij het water aankwam zag hij dat Nascimento dus wel kon zwemmen en hij zwemt door zonder ook maar naar Med om te kijken, hij had zijn redder niet eens opgemerkt. Toen wilde Med terug lopen naar Anaba maar toen zag hij dat Anaba ook weg was omdat Med natuurlijk voor Nascimento had gekozen, dus med kon eerst tussen de twee kiezen en nu had hij helemaal niemand meer. Toen stapte Med zelf ook het water in en het boek eindigd in dat hij mee wordt genomen door de golven. Je komt er dus niet achter of Med de oversteek overleefd of niet. 

 • Personages

Med (mohammed), de hoofdpersoon in het boek de blinde hyena is een staatloze jonge, en hij zoekt een weg in de wereld en een plek om zich thuis te voelen. Hij wordt beschreven als een zielige jongen waar niet naar omgekeken wordt, wij krijgen een beetje het beeld van hem al een onverzorgde knecht. Hij werd heel erg gediscrimineerd in zijn eigen land en wilde daarom naar Engeland vluchten, op zijn weg naar engeland maakt hij veel vrienden en wordt zelfs nog verliefd

Rojo, Werd naarmate van de tijd de beste vriend van Med, hun hebben een goede connectie omdat ze zich allebei achtergesteld voelen omdat ze in hun eigen land gediscrimineerd worden. Omdat ze zich in hun eigen land gediscrimineerd voelde wilde ze dus naar engeland vluchten zodat ze daar konden leven zonder gediscrimineerd te worden door hun huidskleur. Med en Rojo krijgen dus een hele goede band omdat ze samen zo een heftige reis moeten maken. Rojo heeft dreadlocks langs zijn gezicht, een engelengezicht met de immer lachende ogen, de dreadlocks omhulden zijn engelen gezicht. De mensen schatte rojo altijd wat ouder dan dat hij werkelijk was

Nascimento, is een jongen die med op het bankje vond toen hij helemaal ondergesneeuwd en bevroren was, Nascimento wordt beschreven in het boek als een donkere jongen met onwerkelijke, perfecte huid, alsof het hout was wat helemaal glad geschuurd is en met olie is ingewreven. Zijn lippen en voorhoofd waren die van een rijzig kind uit een sprookjesverhaal, ook had hij altijd een rode koptelefoon op. Med en Nascimento hadden een zorgzame band, dat kan je merken aan dat Nascimento med weg haalde toen hij bijna dood gevroren was, en hem later ook schoon ging wassen. Wel was Nascimento de zwakkere van de groep en de andere waren bang dat als hij gepakt zou worden, ze hem zouden gaan martelen en hij het hele plan zou gaan vertellen.


Anaba, is het meisje waar Med verliefd op was geworden. Ze heeft een bleke huid en had haar haren als een. De connectie tussen Anaba en med was dat ze verliefd op elkaar waren en hun eindeloze verlangen naar elkaar verbond hun, maar de vraag is of Med echt zoveel van Anaba hielt aangezien hij voor Nascimento koos aan het einde toen hij moest kiezen tussen Nascimento en Anaba.

Agha en Ummi, Agha is de pleegvader van med en Ummi is de pleegmoeder van med. Ummi en Agha plegen samen zelfmoord door met hun auto te rijden door een auto sloopterrein te rijden, en recht in op een bulldozer. Hun connectie met med was dus de pleegouder en pleegkind relatie. In het boek ging er maar een klein gedeelte over Agha en Ummi, er werd wel verteld dat Agha een vlekkerige overal aan had en Ummi een tijgerpakje die bijna uit de naden barst toen zij in de auto zaten op het sloopterrein. Door deze informatie krijgen wij het gevoel dat het een warris koppel is en wij krijgen ook het gevoel dat door hun kledingstijl hun een beetje tokkies waren.


 • Quotes
 • ‘Hier vrouw, god heeft in zijn oneindige goedheid een kind voor u gebracht’ bladzijde 9

Hier krijgt de pleegmoeder van de hoofdpersoon (Med) Med van de sjeik. De pleegmoeder van Med had net een miskraam gehad. Dus de sjeik geeft het kind die bij hem op de stoep is gelegd aan haar.

 • ‘Ik ook niet, zoon. Ik ben geen reisbureau. We moeten wachten.’ Bladzijde 12

Med zijn ouders hebben een zelfmoord actie gedaan, waardoor hij alleen achterblijft. Hij gaat terug naar waar hij vandaan komt en dat is de sjeik. De sjeik is een beetje dement en weet niet zo veel. Als Med om eten vraagt zegt de sjeik de quote hierboven.

 • ‘Voel je het ook, het eindeloze verlangen dat ons verbindt?’ bladzijde 223

Dit zegt Anaba tegen Med. Het is het meisje waar hij verliefd op is. Ze hebben eindelijk hoop op een goed leven en Anaba en Med zijn dat even aan het beseffen en zeggen het tegen elkaar, maar eerst het werk.

 • Thematiek

Het probleem is discriminatie. Ze worden in hun eigen land gediscrimineerd en willen daarom weg uit dat land. Wij denken dat dit het thema is omdat het hele boek gaat over wegvluchten uit een land waarbij hun afkomst vogelvrij is verklaard.

 • Motieven

discriminatie:

discriminatie speelt een belangrijke rol in dit boek, heet is eigenlijk het thema en waar het hele boek over gaat. Hun afkomst wordt vogelvrij verklaard in hun land en dus proberen ze te vluchten. Wat lastiger wordt dan ze denken. Med zijn ouders plegen zelfmoord en dan gaat hij terug naar de Sjeik waar hij vandaan komt. Daar werd hij een paar dagen verzorgd en toen werd hij opgehaald door Rojo bij de Sjeik die ook getint is en met hem ging hij proberen uit zijn land.

Relaties:

Relatie Rojo-Med

De relatie tussen Rojo en Med is vanaf het begin al goed ze zijn allebei van dezelfde afkomst en hebben samen één doel, namelijk vluchten uit hun land. Ze zijn er altijd voor elkaar en zullen voor elkaar door het vuur gaan. Als Rojo en Med het idee hebben om door het riool onder de grond in de haven te komen hebben ze een duidelijke verdeling en Med zou beginnen met kruipen. Als hij drie keer aan het touw zou trekken was dat een teken voor Rojo om ook te gaan kruipen. Med kreeg op een geven moment in het riool geen adem meer en zijn zaklamp deed het niet meer. Hij ging omhoog in paniek. Op het moment dat hij boven was bedacht hij dat hij per ongeluk aan het touw heeft getrokken. Wat voor Rojo een teken van kruipen kon zijn. Hij is zo snel mogelijk gaan graven om te hopen dat hij nog op tijd bij Rojo zou zijn, maar nee Rojo gaf geen teken van leven meer. Het besef kwam zijn allerbeste, allereerste vriend leeft niet meer.

Relatie Nascimento-Med

De relatie tussen Nascimento en Med is pas later in het boek. Eerder in het boek weten ze niet van elkaars bestaan af. Als Med bijna doodgevroren op een bankje ligt wilt Nascimento heb helpen en steek een arm naar hem uit. Med is te zwak om te hand aan te nemen, maar in plaats van dat Nascimento Med verlaat draagt hij Med met een paar andere vrienden. Vanaf daar wordt hij bevriend met Nascimento en gaat hij samen met hem proberen om de oversteek naar vrede te halen.

Relatie Anaba-Med

De relatie tussen Anaba en Med is ook pas later in het boek. Hun relatie ontstond tegelijkertijd als Nascimento. Hun relatie bleef alleen niet bij vriendschap en ze werden verliefd op elkaar. Ook hun gingen voor elkaar door het vuur. Maar aan het einde van het boek moest Med kiezen tussen Anaba en Nascimento en daar werd snel duidelijk dat hij voor Nascimento koos. Med moest kiezen tussen de twee, omdat ze allebei een andere manier van het meer oversteken hadden. Daar eindigt het boek.

 • Motto

“ Black lives matter!”

Dit is een van de grootste motto’s van het bestrijden van discriminatie. Aangezien discriminatie een heel groot gedeelte is van het boek en daarom is dit een heel passelijk motto voor bij het boek de blinde hyena.


 • Opdracht

Er is geen opdracht in het boek, want het verhaal spoort je niet om iets te doen. Het is wel een mooi boek en het kan zo zijn dat sommige mensen wel meer gaan doen aan discriminatie maar dat is volgens ons niet het doel van het boek.

 • Triva-acteur

Jos de Wit is geboren in België, Hasselt en woont sinds 17 jaar ook in Duitsland. Met zijn debuutroman Grensbewoners Won hij de Vlaamse Debuutprijs. Hij schreef meerdere romans, verhalenbundels en thrillers. Jos de Wit werkte eerst als leraar Nederlands voor anderstalige nieuwkomers, en is nu een fulltime vlaamse schrijver. Ook heeft Jos de Wit de RABO-bank lenteprijs gewonnen met het verhaal “ Turkse koffie ’’

Boeken van Jos de Wit:

 • Zes knopen en een kraagje, verhaal, Infodok, 1991
 • Grensbewoners, verhalen, Meulenhoff/Manteau, 1997
 • Herinneringen van een tomatenkweker, roman, Manteau, 1998
 • Koorddansers, verhalen, Manteau, 2003
 • Transit, graphic novel, samen met grafisch ontwerpster Kimberley Vanstiphout, Media & Design Academie, Genk, 2008
 • De mayonaisemoorden, een Kareem Zeiz thriller, samen met Ludo Enckels, Witsand Uitgevers, 2011
 • Operatie Monstrans, een Kareem Zeiz-thriller, samen met Ludo Enckels, Witsand Uitgevers, 2012
 • Weg, een Kareem Zeiz-thriller, Witsand Uitgevers, 2014
 • Blinde hyena, road novel, Houtekiet, maart 2022

Bronnen bij het vinden van de informatie over de auteur:

www.bol.com

Jos de Wit - Wikipedia

 • Titelverklaring

Het titel van het boek is Blinde hyena. Wij denken zelf dat de link tussen de titel en het verhaal is dat Med die wordt gediscrimineerd en zoekt naar een goed leven in Engeland zich moet verstoppen in zijn eigen land. Dat omdat hij door het land vogelvrij werd verklaard, want er is in zijn land geen ruimte voor zijn afkomst. Dus ze moeten zo ongezien mogelijk blijven (blinde). En hyena omdat het echt een fel beest is die vecht voor zijn leven en Med was bereid om te vechten voor zijn leven en dus ongezien naar een veilig land te gaan. 

 • Structuur en perspectief

Perspectief: personaal perspectief, omdat het de verteller niet bestaat in het boek en de gebeurtenissen worden worden vanuit het gezichtspunt van één of meer personages gezien. Het perspectief veranderd niet in het boek.

Structuur: Het boek bestaat uit 30 hoofdstukken. Waarbij het eerste hoofdstuk de titel: ‘Ga uit uw land’ heeft. En het veertiende hoofdstuk de titel: ‘In de naam van de Ene’ heeft. De hoofdstukken hebben hierbij geen nummers. Het is een lopend verhaal dus de hoofdstukken zijn niet in losse delen. Je kan dat het een nieuw hoofdstuk is aan dat de eerste 4 woorden van een zin in een ander lettertype is dan de rest van het boek. 

 • Decor

Tijd: De tijd is recentelijk, want het zou kunnen gebeuren in deze tijd. Er is in het boek een een tijdsduur van ongeveer 1,5 jaar, dat denken wij, doordat er veel gebeurd en er veel gebeurtenissen plaatsvinden in het boek. Er wordt niet in het boek vermeld hoelang de tijdsduur is van het boek. Het verhaal wordt ik chronologische tijd vertelt, dat zie je, doordat er geen tot weinig flashbacks in het boek voorkomen.

Plaats/ruimte: Het boek speelt zich op verschillende plekken af. Eerst in zijn eigen land waar hij gediscrimineerd wordt en daarna onderweg naar Engeland waar eigenlijk het hele verhaal over gaat. Het boek eindigt in een meer waar Med de oversteek maakt van verstoppen en vrede. Of hij het haalt zullen we nooit weten.

 • Stijl

De schrijfstijl van de schrijver is heel erg van deze tijd. Dat kan je zien uit de gebeurtenissen die voorkomen in het boek. Je leest ook veel moeilijke woorden, waardoor er mooie zinnen ontstaan. Het is een vlaamse roman, dus sommige woorden zijn lastig te begrijpen. Maar hij heeft wel een erg duidelijke schrijfstijl. 

 • Slotzin

Hij voelde haar, de golf, ze kwam eraan, hij rook haar ook, ze blies haar vieze adem voor zich uit, de golf die hem zou optillen met met zich meedragen. Waarheen?

 • Beoordeling

Onze beoordeling van het boek is dat we het op het begin een apart en vaag boek vonden, omdat we echt niet snapte waar het verhaal heen ging. Wij vonden de gebeurtenis dat Med zijn pleegouders (Agha en Ummi) met hun sportwagen door bulldozers gingen heel raar en snapte de gebeurtenis niet dus dat deel hebben we heel veel gelezen. Verder in het boek vonden wij het een mooi verhaal, omdat er echt een heftige gebeurtenis plaatsvond, namelijk discriminatie. Ook vonden wij later in het boek de schrijfstijl heel mooi en zaten we helemaal in het boek. Je leeft mee met Med en dat vonden wij heel bijzonder. Ook al vinden wij dat er af en toe wel rare zinnen in voorkwamen waarbij wij niet goed wisten wat voor toevoeging het had aan het verhaal, citaat: ‘Ik wed dat je een stijve krijgt als ze op je schouders zit met haar kut in je nek.’ 

 • Recensies

Recensie 1: https://www.hebban.nl/recensie/suse-over-blinde-hyena

Door suse, 02 april 2022

Eindelijk weer een boek van Jos Dewit, dat ik met veel plezier gelezen heb. En wat voor een boek!

Het trok me in een voor mij onbekende wereld, die van de staatlozen en vluchtelingen. Een heel actueel boek dus. Maar vooral een ongelooflijk spannend verhaal, waar je nooit weet, wat op de volgende bladzijde gebeurt. Ondanks de soms vreselijke dingen die het hoofdpersonage Med overkomen, moest ik vaak ook van harte lachen. Jos Dewit combineert het tragische met het grappige zonder ooit in een cliché te vallen. Het einde blijft in mijn hoofd rondspoken. Vele beklijvende scenes zetten aan tot nadenken. Echt een super boek!

Als het kon zou ik 10 sterren geven!

Recensie2:https://hetboekenrijk.com/2022/05/22/blinde-hyena-jos-dewit/?fbclid=IwAR18KPfKmGfQQ8G7EBAhv0WvKdzUIVDZO7AdfThzlZfLPbaFeCsbWcEcYQk

Uitgeverij houtekiet, 22 mei 2022

Med is een jongen zonder thuis en zonder papieren die in een wereld leeft waar. vluchtelingen opgejaagd worden.  Hij probeert in deze angstaanjagende wereld zijn plek te vinden, maar heeft weinig levenservaring en is een beetje goedgelovig.  Op zijn pad maakt hij vrienden, maar ook vijanden, ontdekt hij dat geluk vaak in kleine dingen schuilt, maar zijn wreedheden ook nooit veraf.  

Auteur Jos Dewit werkte een tijdlang als leerkracht Nederlands voor anderstaligen en heeft dus affiniteit met vluchtelingen.  Dat merk je ook in dit verhaal.  Met veel empathie vertelt hij het verhaal van Med, een jongen die radeloos lijkt rond te zwerven op zoek naar veiligheid.  De wereld die hij in zijn boek schept bevat net genoeg realistische elementen om het verhaal levensecht te maken en de lezer het bij momenten wat ongemakkelijk te maken.   Hij probeert op die manier de ogen van zijn lezer te openen en het uitzichtloze leven van een vluchteling tastbaar te maken.  Het duurt dan ook niet lang, vooraleer je als lezer een boontje hebt voor Med, die met zijn jonge naïviteit ontroert en opvalt door zijn open blik op de wereld.  Dit bijzondere boek blijft nazinderen en laat de lezer nadenken over hoe we als maatschappij met vluchtelingen omgaan.

“Blinde hyena” is een bijzondere roman van Jos Dewit die met scherpe pen het uitzichtloze leven van een jongen op de vlucht schetst.

Met dank aan Uitgeverij Houtekiet voor dit bijzondere recensie-exemplaar

 • Vragen: overhoor jezelf

vraag 1: Hoe kan je het verhaal van het boek interpreteren op gebeurtenissen uit de wereld?

Je kan het interpreteren met bijvoorbeeld black lives matter want dat gaat ook over discriminatie en het opkomen daarvoor

Vraag 2: Wat is de genre van het boek, en waaraan herken je dat?

het genre is urban fictie, omdat het een verzonnen verhaal is dus daarom is het fictie, het is urban fictie omdat het verhaal zich wel in een wereld afspeelt doe lijkt op die van ons.

Vraag 3: kunnen jullie je inleven in een van de personages, zo ja wie?

Ja wij kunnen ons zeker inleven in med (Mohammed) omdat hij heel erg gediscrimineerd wordt en echt moet vechten voor zijn leven omdat hij vogelvrij is verklaard. Een voorbeeld waar het bij ons een gevoel los maakte is bij de gebeurtenis dat med helemaal bevroren op een bankje lag en dat er toen een groep jongeren langsliepen en hem toen zagen liggen, en in plaats van hem te helpen was er een jongen die over hem heen ging plassen. Wij merkte dat wij daar erg boos van werden en het ook echt niet snapte.

Vraag 4: heeft het boek een open of een gesloten einde? en hoe weet je dat?

Het boek heeft een open einde, omdat je niet weet of Med ooit aankomt in Engeland of niet, dus of hij de oversteek overleefd. Ook eindigd het verhaal met een vraag.

Vraag 5: Wordt het verhaal in een chronologische volgorde verteld of niet? en hoe kun je dat zien in het verhaal?

Het verhaal loopt in een chronologische volgorde, dat kan je zien aan het verhaal omdat er geen flashbacks in het verhaal voorkomen en het verhaal in volgorde wordt verteld.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blinde hyena door Jos De Wit"