Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1008 woorden
  • 27 februari 2015
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
6 keer beoordeeld

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijver

De schrijfster is Thea Beckman (1923-2004) haar bekendste boek is Kruistocht in spijkerbroek waar ze in 1974 de gouden griffel voor kreeg. Ook won ze hiervoor een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Ze was getrouwd met Dirk Hendrik Beckmann met wie ze een dochter en twee zoons kreeg.

Thea’s echte naam is Beckmann, maar haar uitgeverij (Lemniscaat) vond dat te Duits klinken en daarom is haar schrijversnaam Beckman.

Veel van haar boeken hebben met geschiedenis te maken. Daar verzon ze dan verhalen bij en romantiseerde ze een beetje. Geef me de ruimte! is gebaseerd op de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

 

Titel

De titel is Geef me de ruimte! omdat Marije moet trouwen met een jongen die ze verafschuwd. Ze vlucht weg van haar ouders omdat die haar daarin geen ruimte geven. Ze schreeuwt dus als het ware: Geef me de ruimte!!

Personen

Marije (Marie-Claire): is een hoofdpersoon, ze is mooi, knap, een beetje brutaal, bijgenaamd ‘Gods engeltje’, brutaal, verstandig en ze weet wat ze wil.

Berton: is een hoofdpersoon, hij is stoer, de droomprins/man van Marie-Claire, stevig gebouwd, aardig en dapper.

Matthis: is ook een hoofdpersoon, een stoere knaap die ridder wil worden, beetje onzeker,  blauwe ogen, blond haar en ook wat verlegen.

Jean d’Ailly: is een bijpersoon, een slanke jongeman, niet zo veel wilskracht, onzeker, heel muzikaal en een tikkeltje angstig.

Du Guesclin: is een bijpersoon, stevig en breed, rossig, baard, hard karakter waarachter toch nog een beetje gevoeligheid schuilt en een echte leider.

Matthis maakt een ontwikkeling door: hij wordt stoerder en krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Marie-Claire is in het begin erg onzeker als ze net is ontsnapt aan het huwelijk; ze heeft niemand meer maar als ze Berton en Jean d’Ailly ontmoet groeit haar zelfvertrouwen, met die mannen om haar heen! Wanneer ze zich over Matthis begint te ontfermen wordt ze een echte jonge, zelfverzekerde vrouw.

Jean d’Ailly valt eigenlijk een beetje buiten de boot.

Marie-Claire, Berton en Matthis zijn sterk met elkaar verbonden; Berton en Marie-Claire zijn getrouwd en verliefd en Marie-Claire ontfermd zich over Matthis. Du Guesclin mag Jean niet zo.

 

Korte samenvatting

Marije is het zat dat haar ouders alles beslissen, zelfs met wie ze trouwt !  Ze ontvlucht Brugge om naar Bretagne te gaan, ze verkleedt zich als jongen; Martin. Op haar gevaarlijke tocht ontmoet ze een gewonde soldaat, Berton, die eigenlijk een trouvère is. Ze brengt hem naar een klooster waar hij wordt verzorgd. Daar ontmoeten ze een andere trouvère, Jean d’Ailly en ze besluiten samen op trektocht te gaan. Dan ontdekt Berton dat Martin een meisje is; Marije (Marie-Claire) hij vraagt haar in een gekke bui ten huwelijk en samen trouwen ze in Berton’s geboorteplaats. Al snel ontmoeten ze de kleine Matthis die zijn ouders verloren heeft aan de pest. De jongen kan prachtig zingen en reist met hun mee. Op hun tocht naar Bretagne komen ze du Guesclin tegen die een aanval voorbereid op de Engelsen, die daar in het kasteel zitten. De trouvères blijven een poosje bij hem om hem te vermaken met muziek en zang. Ze trekken verder en worden op sommige plaatsen zelfs beroemd en verdienen veel geld! Ze worden de vaste trouvères van de Franse kroonprins, Charles! Zo komen ze in de oorlog terecht van Frankrijk tegen Engeland. Ze raken bevriend met Moro, de nar, maar verliezen Jean d’Ailly aan koorts en bloedspuwing. Na een verloren slag tegen Engeland besluiten Marie-Claire en Berton om verder te reizen als trouvères, zonder Matthis, die naar du Guesclin vertrekt om ridder te worden. Ze verlaten prins Charles om samen verder te leven.

 

Thema’s

De thema’s zijn:

(honderdjarige) oorlog: de trouvères zitten midden in de honderd jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

Geschiedenis (middeleeuwen): het speelt zich in het verleden af.

Liefde en vriendschap: er is een sterke band tussen Marie-Claire, Berton en Matthis.

 

Vertelperspectief

Het is een afwisselend ik- perspectief. De personen in het boek vertellen steeds wisselend het verhaal uit de ik-vorm. De ene keer vertelt Marie-Claire een stukje van het verhaal en het volgende hoofdstuk gaat Berton met het verhaal verder waar Marie-Claire was gestopt.

 

 

Ruimte

Het verhaal speelt zich de hele tijd in verschillende ruimtes af. Want als trouvères reizen ze veel. Het begin van het verhaal speelt zich af in Brugge waar Marije woont met haar ouders. Daarna vlucht ze en komt ze in Crécy, Frankrijk terecht. Vervolgens reizen ze rond als trouvères door bijna heel Frankrijk, maar ze zijn vaak in Bretagne. Marie-Claire wilde altijd al graag naar Frankrijk en daarom vlucht ze daar heen. Het klimaat speelt geen rol in het gehele verhaal.

 

 

Tijd

Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen tijdens de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Die oorlog duurde 116 jaar en Frankrijk verloor ongeveer de helft van haar bevolking. Engeland plunderde en er ontstond hongersnood en waren vele opstanden.

Er zijn nogal vaak tijdversnellingen en vertragingen. De ene keer lees je over een hele week en de andere keer lees je een dag! Soms is zelfs de rest van een jaar samengevat. Verder is het hele verhaal chronologisch en er is een flashback.

 

Opbouw

Het verhaal begint met Marije die ongelukkig thuis zit en allerlei klusjes moet doen voor haar ouders. De start is dus midden in een gebeurtenis: ze moet boodschappen doen voor haar moeder. Het verhaal heeft een open einde je kunt er zelf iets bij bedenken: Berton en Marie-Claire (Marije heeft zichzelf Marie-Claire genoemd om meer Frans te klinken) gaan samen door Frankrijk trekken als trouvères. Voor hen heeft het verhaal een goede afloop, ze leven nog en ze zijn samen en gelukkig! Maar voor Frankrijk in het algemeen heeft het een slechte afloop, de Franse koning heeft een slag verloren tegen Engeland en hij is gevangen genomen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het verhaal begint met Marije die ongelukkig thuis zit en allerlei klusjes moet doen voor haar ouders. De start is dus midden in een gebeurtenis: ze moet boodschappen doen voor haar moeder. Het verhaal heeft een open einde je kunt er zelf iets bij bedenken: Berton en Marie-Claire (Marije heeft zichzelf Marie-Claire genoemd om meer Frans te klinken) gaan samen door Frankrijk trekken als trouvères. Voor hen heeft het verhaal een goede afloop, ze leven nog en ze zijn samen en gelukkig! Maar voor Frankrijk in het algemeen heeft het een slechte afloop, de Franse koning heeft een slag verloren tegen Engeland en hij is gevangen genomen.

REACTIES

S.

S.

wow, dit is een fout, het boekverslag gaat over het boek: geef me de ruimte! :(

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"