Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 563 woorden
  • 25 juli 2007
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1973
Pagina's
366
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1974 Winnaar)

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het verhaal : Kruistocht in spijkerbroek..

Kruistocht in spijkerbroek gaat over een jongen Dolf, die met een tijdmachine is weggeflitst naar de Middeleeuwen waar hij hoopt een riddertournooi bij te leven. Doordat hij niet op tijd is om zichzelf weer terug te laten flitsen, blijft hij hopeloos alleen achter, waar hij in een kinderkruistocht terechtkomt. De kinderen proberen met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden, onder leiding van Nicolaas. De herdersjongen beweerd visioenen te hebben gezien, waarin hij engelen hoorden zingen om met een kinderleger naar het Heilige Land te trekken. Met twee monniken trekt hij erop rond, om zo veel mogelijk kinderen te verzamelen voor het kinderleger. Maar is de kinderkruistocht wel wat iedereen denkt?
Vol afschuw merkt Dolf dat de Middeleeuwers soms vrede, en bijgelovige mensen zijn, maar toch voelt hij ook de warmte en de vrijheid, die deze kinderkruistocht te bieden heeft. Dolf raakt in zijn eigen problemen verstrengelt, want de Middeleeuwers vertrouwen hem niet altijd. Want wie is die vreemdeling die zomaar uit de lucht kwam vallen? Toch heeft Dolf al meteen grote invloed op het kinderleger, en zijn er veel mensen die hem steunen. Zo beleefd Dolf allemaal avonturen, en trekt zo langzaam met het kinderleger richting het Beloofde Land.

Maar zal Dolf nog ooit kunnen terugkeren naar z’n eigen eeuw?

Waarom ik dit boek gekozen heb..

Kruistocht in spijkerbroek heb ik altijd al een heel interessant boek gevonden. De belevenissen van Dolf zijn enorm mooi, en vooral spannend geschreven. Sommige gebeurtenissen die Dolf meemaakt zijn enorm ontroerend, ik moest er dan ook wel eens een traantje bij weg pinken!
Toch kwam deze keuze vooral, omdat ik laatst in de auto op vakantie, het hoorspel van Kruistocht in spijkerbroek weer eens heb beluisterd. Het was namelijk al een hele tijd geleden toen ik het boek voor het laatst gelezen had, het was daarom grappig om het verhaal weer eens te horen. Met de hele familie zaten we ademberovend te luisteren hoe het spannende verhaal verliep. Op een geven moment was het zelfs zo spannend dat we maar een paar rondjes langer in de auto hebben gereden, we waren zo benieuwd hoe het nu weer afliep!
Kruistocht in spijkerbroek is een enorm ontroerend boek, ik raad u het zeker aan om ook te lezen!

De Geschiedenis van Thea Beckman..

Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind, en groeide op in een crisistijd. Haar vader kwam zonder werk te zitten, waardoor ze niet kon gaan studeren. Ze werd na de lagere school op de industrieschool opgeleid tot naaister. Maar ze voelde zich hier helemaal niet thuis, en werd zelfs uiteindelijk van school gestuurd. Ze ging naar de MULO (meer uitgebreid lager onderwijs) en werkte lange tijd op kantoor.
Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann en kreeg 3 kinderen: Rien, Jerry en Marianne. In 1993 overleed haar man.

Nadat ze haar kinderen had opgevoed besloot ze alsnog te gaan studeren.
In 1981 was ze afgestudeerd in de psychologie. Haar afstudeeropdracht ging over de invloed van jeugdboeken op kinderen. Na aanlijding daarvan begon ze met schrijven in 1947. Eerst schreef ze vooral artikelen voor jeugdtijdschriften, en pas later in de jaren 90, begon ze met het schrijven van kinderboeken.
Thea Beckman stierf uiteindelijk toen ze 81 jaar was, in 2003.

Zakelijke gegevens..

Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Auteur: Thea Beckman
Uitgeverij: Wolters Noordhoff
Jaar van uitgave: 2000
Aantal bladzijde: 384 bladzijden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ja das maar1 ster

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"