Kronieken van de Onderwereld: Stad van Beenderen door Cassandra Clare

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Kronieken van de Onderwereld: Stad van Beenderen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1951 woorden
  • 25 oktober 2014
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 7
57 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
The Mortal Instruments: City of Bones
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2007
Pagina's
480
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Kronieken van de Onderwereld: Stad van Beenderen
Shadow
Kronieken van de Onderwereld: Stad van Beenderen door Cassandra Clare
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
 
   

Stel je voor:
Je bent een gewoon meisje van vijftien jaar en komt erachter dat je moeder een groot geheim voor je heeft. Het blijkt dat jij in een andere wereld thuishoort waar er demonen zijn die jij moet doden. Wat zou jij in zo’n situatie doen?

Inleiding

Toen ik drie maanden geleden op We heart it, een app op mijn mobiele telefoon, zat te scrollen op zoek naar leuke plaatjes, vond ik een plaatje met daarop allemaal Engelse boeken, waaronder: Harry Potter, The Hunger Games, The Fault in Our Stars, Divergent, The Mortal Instruments en nog meer. The Mortal Instruments kende ik van dit rijtje boeken nog niet. Omdat het naast een aantal boeken stond die ik persoonlijk erg leuk vind om te lezen, raakte ik nieuwsgierig. Mijn vriendin: Nan kocht het boek en ik mocht het lenen. Terwijl ik het boek aan het lezen was, kregen wij de opdracht om een leesverslag te maken van een zelf gekozen boek. Uiteraard koos ik dit boek.

Het boek heet: Stad van Beenderen, omdat dat een plaats is, waar in het boek over verteld wordt. Daar liggen allemaal  doden begraven. Clary gaat naar de Stad van Beenderen als ze het geheugenslot, waar haar moeder voor had gezorgd, weg wil halen. In de Stad van Beenderen wonen de stille broeders.

Cassandra Clare is een pseudoniem. De echte naam van de Amerikaanse schrijfster is Judith Lewis-Rumelt. Ze werd geboren in Teheran (Iran) op 27 juli 1973. Ze is nu 41 jaar en getrouwd met Joshua Lewis. Hieronder staat een deel van haar bibliografie:
 

  • What Really Happened in Peru
  • The Runaway Queen
  • Vampires, Scones and Edmund Herondale
  • The Rise of the Hotel Dumont
  • Charming

De Stad van Beenderen (City of Bones) is het eerste boek uit de zesdelige-serie: Kronieken van de Onderwereld. Andere boeken uit deze serie zijn: Stad van Vuur (City of Ashes), Stad van Glas (City of Glass), Stad van Gevallen Engelen (City of Fallen Angels), Stad van Verloren Zielen (City of Lost Souls), Stad van Hemelse Vlammen (City of Heavenly Fire). Het eerste boek was in 2007 uitgebracht en het laatste boek is nog geen half jaar geleden in het Nederlands uitgebracht.

Samenvatting

Duizend jaar geleden mengde de engel Raziel zijn bloed met die van mannen en creëerde Schaduwjagers. Die Schaduwjagers beschermen ons, de normalo’s, tegen de demonen. Alleen zien wij de demonenjagers, demonen en de andere rare wezens niet. Daarom is deze wereld voor ons onbekend.

Voor de vijftienjarige Clary Fray uit Brooklyn was deze wereld eerst ook onbekend. Dit verandert op de avond dat ze met haar beste vriend Simon naar de Pandemonium Club gaat. Ze ziet daar een groep jongeren een andere jongen op rare wijze vermoorden. Wat het meest vreemd hieraan is, is dat alleen zij dit kan zien.

Na deze rare avond komt ze een van die jongeren tegen, Jace. Hij vertelt haar dat hij een schaduwjager is. Hij vindt het vreemd dat Clary hem wel kan zien, maar nog nooit heeft gehoord van de Schaduwwereld. Jace houdt na dat gesprek Clary goed in de gaten.

Als Clary op een avond thuiskomt, ligt haar huis helemaal overhoop en is haar moeder nergens te vinden. Wat er wel te vinden is, is een demon. Ze vecht met de demon en overleeft het nog maar net. Na het gevecht verschijnt Jace en wordt het hem duidelijk dat Clary ook een schaduwjager is. Hij helpt haar met het uitzoeken waarom ze niet wist dat ze een Schaduwjager is. Ze komen er dan achter dat Magnus Bane haar, op bevel van haar nog steeds vermiste moeder, elk jaar een geheugenslot geeft. Om het geheugenslot te verbreken gaat ze naar de stille broeders, die door middel van een spreuk haar jeugdherinneringen terughalen. Clary’s informatie wordt hierdoor steeds completer. Ze komt er ook achter dat haar moeder de ex is van Valentijn, de slechtste man van de schaduwwereld. Valentijn heeft verkeerde plannen en wil de levensbeker in handen krijgen. De beker kan nieuwe schaduwjagers maken als je daar wat van drinkt. Clary en Jace gaan met behulp van schaduwjagersvrienden van Jace en een normalo-vriend van Clary de levensbeker zoeken, zodat ze de levensbeker hebben voordat Valentijn die heeft. Ze laten de levensbeker zien aan de mentor van Jace, maar de mentor pakt de levensbeker af en slaat Jace en Clary bewusteloos. Hij geeft Jace en de levensbeker aan Valentijn. Als Clary dit vertelt aan Luke, haar vaderfiguur, onthult Luke dat Valentijn haar vader is en dat ze een broer heeft. Luke wil haar ook helpen om Jace en haar moeder te redden van Valentijn en de levensbeker terug te krijgen. Clary heeft gevoelens voor Jace.

Tijdens de reddingspoging, redt ze haar moeder eerst en gaat daarna naar Jace. Op dat moment komt Valentijn. Hij vertelt dat Jace de broer is van Clary en dat hij alles zo in scene had gezet dat Jace dacht dat zijn ouders dood waren en dat Clary’s dacht dat haar vader is overleden aan een verkeersongeluk. Clary en Jace schrikken dat ze broer en zus zijn, omdat ze verliefd op elkaar zijn. Daarna gaat Valentijn met de levensbeker door een portaal. Jace en Clary besluiten om Valentijn over te laten aan het bestuur van de schaduwjagers. Het vervolg is te lezen in het volgende deel: “Stad van Vuur”

Personages

Hoofdpersonen:

Clary Fray

Clary is aan het begin van het boek een meisje van vijftien jaar. Ze woont in Brooklyn. Zij is net zoals de andere hoofdpersoon, Jace, ook een schaduwjager. Alleen komt Clary daar pas later achter. Clary is een bang meisje, maar daagt zichzelf ook uit om telkens weer haar angsten op te zoeken, wat natuurlijk heel erg stoer is.

Jace Wayland

Jace is een jongen van zeventien als het boek start. Hij woont in New York en is ook een schaduwjager. Hij denkt dat zijn ouders dood zijn. Jace is heel erg goed in demonen doden en zoekt ook graag uitdaging. Maar als hij Clary leuk gaat vinden, krijgt hij ook een zwakkere kant.

De belangrijkste bijfiguren:

Valentijn

Valentijn is de enige slechte schaduwjager die in dit boek voorkomt. Hij blijkt later de vader van Jace en Clary te zijn. Valentijn is charmant, knap en kan overtuigende praatjes houden, waardoor iedereen hem gelooft. Zonder hem is dit verhaal niks, want al het spannende achter dit boek is door hem aangericht.

Jocelyn

Jocelyn is de ex van Valentijn en de moeder van Clary en Jace.  Jace wist eerst niet dat Jocelyn zijn moeder was. Clary wist al wel vanaf haar geboorte dat Jocelyn haar moeder is. Jocelyn is, net zoals alle anderen personages die ik heb genoemd, een schaduwjager. Haar personage komt niet vaak voor in het boek, omdat ze al in het begin van het boek ontvoerd is door Valentijn en ze pas aan het einde van het boek weer ontsnapte. Toch wordt ze heel vaak genoemd in het boek, omdat Clary al haar geheimen probeert te ontrafelen.

Bedoeling van de schrijfster

De belangrijkste bedoeling van de schrijver is om de lezer te vermaken en in een ander wereldje te brengen, wat haar overigens goed is gelukt. De gedachten achter het boek is, denk ik, dat je normale leventje alsnog super avontuurlijk kan worden op je vijftiende. Dus, als ik twee jaar wacht, kan het maar zo zijn dat een demon mijn huis binnenkomt ;).

Mening

Als ik van tevoren had geweten dat het boek over schaduwjagers zou gaan, zou ik het boek niet lezen. Maar gedurende het lezen van dit boek merkte ik, dat ik het best wel leuk vond. Je kan dan in een ander wereldje kruipen waar demonen en schaduwjagers wel bestaan. De schrijver weet deze fictiewereld ook realistisch te beschrijven.

De allerleukste gebeurtenis vind ik wanneer Luke zijn levensverhaal vertelt, want toen vielen alle puzzelstukjes voor mij in elkaar. Luke vertelt dan, dat hij eerst een schaduwjager was, maar daarna in een weerwolf veranderde. Hij vertelt ook over het leven van Clary’s moeder toen ze getrouwd was met Valentijn en hoe haar leven daarna verliep. Hier is een citaat uit de scene dat Luke vertelt over zijn jeugd. Het citaat begint midden in zijn verhaal:

‘‘Toen Jocelyn en ik oud genoeg waren, gingen we naar school in Alicante. Daar heb ik Valentijn ontmoet. Hij was een jaar ouder dan ik en met afstand de populairste jongen op school. Hij was knap, slim, rijk, toegewijd en een ongelofelijke strijder. Ik was niets. Ik was niet rijk, niet briljant en kwam uit een onbelangrijk boerengezin. En ik had het moeilijk op school…’’

In dit boek zijn er twee hoofdpersonen: Clary en Jace. Clary is vijftien jaar en woont met haar moeder in een appartement. Pas als haar moeder wordt vermist komt ze erachter dat ze een schaduwjager is. Jace is zeventien jaar oud en woont in New York met Isabelle, Alec en zijn mentor in een instituut. Hij houdt heel erg veel van vechten tegen demonen en zoekt graag uitdaging. Persoonlijk vind ik Jace ook de leukste personage, want hij heeft veel lef en deinst nergens voor terug.

De opbouw van dit boek vind ik heel goed. Het boek heeft 480 bladzijden en is opgedeeld in 23 hoofdstukken. Aan het eind van elk hoofdstuk vind er een spannende gebeurtenis plaats, bijvoorbeeld uit de citaat van een paar alinea’s terug, dat hoofdstuk eindigt met dat ze Valentijn willen aanvallen. Hierdoor wil je in het boek eigenlijk maar door blijven lezen. Zo gaat dit het hele boek door.

Het taalgebruik is simpel, waardoor je het boek snel leest. De schrijfster maakt ook gebruik van woorden uit het Latijn. Sommige woorden kan ik daarvan vertalen, wat ik best wel leuk vind. Ze heeft ook een eigen naam bedacht voor de mensen die de schaduwwereld niet kennen, namelijk: normalo’s, oftewel normale mensen.

Verwerkingsopdracht

Opdracht: Schrijf over het boek een brief of een e-mail aan een vriend(in). Vertel eerst in het kort waar het boek over gaat. Daarna leg je uit waarom je vriend(in) het ook zou moeten lezen.

Ugchelen, 8 oktober 2014

Beste Roos,

De Stad van Beenderen heb ik net uitgelezen. Ik denk dat dit echt een boek voor jou is! Jij houdt toch van fantasie boeken? Dit boek is zo spannend!

Het boek gaat over het leven van een vijftienjarig meisje, Clary. Ze komt erachter dat ze een schaduwjager is. Een schaduwjager is een geheime krijger die demonen dood ter bescherming van de mens. Ze wordt verliefd op een andere schaduwjager en haar moeder wordt vermist en de rest moet je zelf gaan lezen!

Je moet dit boek echt lezen zodat we er samen over kunnen praten! Het boek is ook verfilmd. Het zou me dan leuk lijken om een keer een filmavond te doen. Laat het even weten of je het boek van mij wilt lenen.

Groetjes,

Nathalie

Slot

Op de voorpagina werd de vraag gesteld wat jij zou doen in de situatie van Clary. Clary ging op zoek naar de waarheid (de waarheid is dat ze een schaduwjager is, haar moeder de ex is van Valentijn en Jace haar broer is). Best cool van haar. Ik denk dat ik zelf huilend naar mijn bed zou rennen, onder mijn dekens zou kruipen hopend dat ik het gedroomd heb.

Dit boek vind ik een echte aanrader voor jongeren vanaf twaalf jaar die ook van boeken houden als  The Hunger Games, Harry Potter of Divergent. Alles zit erin: spanning, sensatie, Latijnse woordjes enzovoort. Hopelijk wilt u dit boek ook lezen doordat ik u met dit boekverslag heb weten te prikkelen.

REACTIES

D.

D.

je samenvatting klopt niet,
ten eerste komt Clary niet op een avond thuis en treft haar huis in puin aan, haar moeder belt haar 's middags dat ze niet naar huis moet komen en dat ze tegen Luke moet zeggen dat Valentine haar gevonden heeft en achter de Cup of Life aan zit. Dit negeert Clary en rent rechtstreeks naar huis. Ook gaan Clary en Jace eerst naar de Silent Brothers, daar komen ze er achter dat Magnus Bane haar geheugen geblokkeerd heeft, en daarna gaan ze pas naar een feest van Bane om het geheugen van Clary terug te krijgen. En Bane verteld haar dat hij Clary haar geheugen niet terug kan geven, maar dat de spreuk vanzelf over gaat. Wél laat hij haar een paar runen zien zodat ze deze kan begrijpen. Clary raakt niet bewusteloos door Hodge. Clary red niet eerst haar moeder, dat kan namelijk niet vanwege de ketens waarmee ze vast zit. En je bent héél veel scenes vergeten samen te vatten

8 jaar geleden

D.

D.

excuus, het was wel avond

8 jaar geleden

J.

J.

Waarom komen de andere personages niet aan bod in de samenvatting? Daar spelen toch ook spannende gebeurtenissen rond?

8 jaar geleden

T.

T.

alec? izzy?

6 jaar geleden

M.

M.

ja dat is zeer juist ja puik werk

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kronieken van de Onderwereld: Stad van Beenderen door Cassandra Clare"